Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Англія
|
711
0

Руні та інші. Топ-5 найважливіших трансферів в історії АПЛ у день дедлайну

The Athletic – про трансфери останнього дня літнього вікна, які дозволяли перебудувати гру команд

Руні та інші. Топ-5 найважливіших трансферів в історії АПЛ у день дедлайну
Getty Images/Global Images Ukraine

Автомобільні вікна, репортери, потоки новин у соціальних мережах і прямі трансляції - день трансферного дедлайну завжди був унікальним.

В останній день трансферного вікна команди поспішають завершити свої угоди. Деякі з них вони виношували з початку літа, інші ж є опортуністичними ходами, що виникли лише цього дня, або угодами, здійсненими в останню хвилину, щоб замінити гравця, якого вони щойно втратили через травму.

З моменту появи нинішньої системи трансферних вікон перед сезоном 2002/2003 років було кілька помітних переходів у день дедлайну, які мали колосальний вплив на клуби АПЛ. Деякі з них також мали тактичний вплив, що допомогло командам, в які вони перейшли, поліпшити свою гру і виграти титули.

Клод Макелеле, «Реал» Мадрид – «Челсі», 2003 рік

Підписання Клода Макелеле влітку 2003 року стало поворотним моментом у тактичній історії «Челсі» роком пізніше, коли новим тренером став Жозе Моуріньо.


Getty Images/Global Images Ukraine. Клод Макелеле

Ігровий профіль Макелеле дозволив Моуріньо поставити його спочатку в основу ромба півзахисту, а потім перейти на систему 4-3-3, яка допомогла «Челсі» виграти чемпіонат у сезоні 2004/2005 і втримати титул в сезоні 2005/2006. Моуріньо пояснив, що, маючи трьох гравців у півзахисті – Макелеле позаду двох інших, – коли більшість англійських команд грали за схемою 4-4-2, він отримував перевагу за рахунок додаткового гравця в цій зоні.

Вейн Руні, «Евертон» – «Манчестер Юнайтед», 2004 рік

На початку першого сезону Моуріньо в «Челсі», який у підсумку став переможним для «Синіх», «Манчестер Юнайтед» уклав угоду з гравцем, який дозволив команді сера Алекса Фергюсона повернутися на вершину і який у підсумку завершив кар'єру як один з найвидатніших гравців в історії клубу, в день дедлайну.

У понеділок, 30 серпня 2004 року, за день до закриття трансферного вікна, тодішній голова ради директорів «Евертона», нині покійний Білл Кенрайт, сидів в офісі Фергюсона на «Олд Траффорд» разом із головним тренером клубу Девідом Мойєсом і генеральним директором «Юнайтед» Девідом Гіллом після сухої нічиєї між двома командами.

Згідно з книгою «Алекс Фергюсон: моя автобіографія», Кенрайт плакав і крізь сльози говорив, що хоче зателефонувати своїй матері.


Getty Images/Global Images Ukraine. Уэйн Руни

«Вони крадуть нашого хлопчика, вони крадуть нашого хлопчика», – сказав Кенрайт своїй мамі, яка попередила Фергюсона, що він «не отримає цього хлопчика просто так». Фергюсон на мить подумав, що це все тактичний хід, але до кінця наступного дня «Юнайтед» підписав 18-річного нападника «Евертона» Вейна Руні за 27 мільйонів фунтів стерлінгів (35,7 мільйона доларів за сьогоднішнім курсом).

Спадщина Руні не потребує представлення, але цікаво зупинитися на тому, як він дозволив Фергюсону створити динамічну групу нападників після відходу голландського форварда Рууда ван Ністелроя влітку 2006 року.

Техніка, вибуховий характер і енергія англійця доповнили атаку «Юнайтед», що складалася з Кріштіану Роналду, Карлоса Тевеса і одного з трійці Пак Чжи Сун/Нані/Раян Гіггз у сезоні 2007/2008, а наступного сезону до них приєднався Дімітар Бербатов.

Гнучкість атакувальної лінії «Юнайтед», а особливо зміну позицій між Руні, Роналду і Тевесом, було важко зупинити. Завдяки своїй самовідданості Руні встигав відходити назад і прикривати фланги, коли це було необхідно, що також давало змогу Фергюсону проявляти певну тактичну гнучкість: він міг поставити його на фланг, щоб краще страхувати оборону, ніж Роналду, або перемістити його туди під час гри, щоб змінити тактичну схему.

Маркос Алонсо, «Фіорентина» – «Челсі», 2016 рік

Зміна ігрової схеми, якій сприяв ще один трансфер у дедлайн-день, – це перехід нового тренера «Челсі» Антоніо Конте з 4-3-3 на 3-4-3 у сезоні 2016/2017.

У попередньому сезоні «Челсі» чергував Сезара Аспілікуету і Бабу Рахмана на позиції лівого захисника, але останнього віддали в оренду в німецький «Шальке» на початку серпня 2016 року. Конте хотів підписати ще одного лівого захисника, і 31 серпня «Челсі» підписав Маркоса Алонсо з італійської «Фіорентини».

Прихід іспанця, який був радше лівим латералем, ніж лівим захисником, допоміг Конте перейти до нової схеми.


Getty Images/Global Images Ukraine. Маркос Алонсо

Вихід Алонсо замість Сеска Фабрегаса в матчі з «Арсеналом» (поразка 0:3) наступного місяця став початком переходу до схеми 3-4-3, і «Челсі» в новій формі був нестримний, видавши 13-матчеву переможну серію в Прем'єр-лізі та ставши в підсумку чемпіонами.

«Я думаю, що це рішення (перейти на гру в три захисники) змінило наш сезон», – сказав Конте британській телекомпанії Sky Sports після завоювання титулу. «У першій частині сезону в нас не було правильного балансу. Після двох поразок, від «Ліверпуля» і «Арсеналу», – поганих поразок, а не просто поразок – я хотів змінитися і знайти новий ігровий стиль для своєї команди. Але в мене в голові був варіант грати за схемою 3-4-3, тому що я знаю характеристики гравців, і надати нам більше солідності в обороні».

Мануель Аканджі, «Боруссія» Дортмунд – «Манчестер Сіті», 2022 рік

Ще одне придбання в обороні в останній день літнього вікна, яке виявилося життєво важливим для тактичної еволюції команди, – перехід Мануеля Аканджі в «Манчестер Сіті».

Тактичний розум і вміння грати на кількох позиціях дозволили Аканджі швидко вписатися в команду після переходу з німецької «Боруссії» Дортмунд, а його майстерність захисника дала змогу тренеру Пепу Гвардіолі перейти на гру з чотирма центральними захисниками.


Getty Images/Global Images Ukraine. Мануель Аканджі

Цей крок зміцнив оборонну лінію «Сіті», зробив їх сильнішими в ситуаціях один в один і виявився вирішальним для завоювання требла в тому сезоні.

«У цьому сезоні я зрозумів, що, коли ти граєш проти Букайо Сака, Вінісіуса Жуніора, Габріеля Мартінеллі чи Мохамеда Салаха, тобі потрібні хороші захисники, щоб вигравати дуелі один в один», – сказав Гвардіола в інтерв'ю Sky Sports після того, як «Сіті» зберіг за собою титул чемпіона Прем'єр-ліги.

Коул Палмер, «Манчестер Сіті» – «Челсі», 2023 рік

Наступного літа «Сіті» продав Коула Палмера в «Челсі» в день дедлайну.

Палмер отримав нагороду «Найкращий молодий гравець року» за версією PFA і привів команду Маурісіо Почеттіно до шостого місця в Прем'єр-лізі в сезоні 2023/2024, незважаючи на неспокійний для клубу сезон.

Його гнучкість дозволяла «Челсі» коригувати свої дії з м'ячем, коли це було необхідно. «Мені подобається грати на всіх позиціях», – сказав Палмер у листопаді минулого року на пресконференції після виклику до збірної Англії. «Хибна дев'ятка, праворуч, ліворуч – куди б він (Почеттіно) мене не поставив, я буду радий грати там».


Getty Images/Global Images Ukraine. Коул Палмер

Прихід Палмера означав, що у «Челсі» з'явився гравець, здатний діяти між лініями – як у центрі поля, так і з правого флангу, – і який отримує м'яч, перебуваючи спиною до воріт суперника. Просторове розуміння і креативність Палмера тільки підвищують його значимість для команди.

«Він розуміє гру і використовує напівпозиції – грає між лініями, щоб заплутати суперника», – сказав Почеттіно в інтерв'ю Sky Sports після нічиєї 4:4 з «Манчестер Сіті» в листопаді. «Він завжди дає нам варіанти для гри і пошуку вільної людини. Він плеймейкер, який пов'язує всіх партнерів по команді».

Ахмед Валід, The Athletic

Переклад і адаптація – Олег Дідух

Оцініть матеріал
(3)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Сербія – Іспанія. Прогноз і анонс на матч Ліги націй
Футбол | 05 вересня 2024, 06:44 0
Сербія – Іспанія. Прогноз і анонс на матч Ліги націй

Поєдинок відбудеться 5 вересня о 21:45 за Києвом

ВІДЕО. Півфіналістка US Open 2024 втекла з корту через проблеми зі шлунком
Теніс | 05 вересня 2024, 05:31 2
ВІДЕО. Півфіналістка US Open 2024 втекла з корту через проблеми зі шлунком

Незважаючи на некомфортне самопочуття, Мухова зуміла закрити Хаддад Майю у 2 сетах

Коментарі 0
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.