Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Англія
| Оновлено 03 вересня 2024, 11:43
3584
4

Брайтон здивував Європу: витратив 231 млн на новачків. Де Дзербі в шоці?

Італієць просив серйозних капіталовкладень у команду, але вони відбулися лише після його відходу

| Оновлено 03 вересня 2024, 11:43
3584
4
Брайтон здивував Європу: витратив 231 млн на новачків. Де Дзербі в шоці?
Getty Images/Global Images Ukraine

Якщо в будь-якого футбольного вболівальника, який намагається більш-менш уважно стежити за перипетіями у провідних чемпіонатах континенту, запитати, який клуб влітку 2024-го витратив найбільше грошей на новачків, то відповідь буде негайною та очевидною: «Челсі». І це абсолютно правильно, враховуючи той факт, що «сині» вкотре вгатили колосальні кошти у підсилення складу – 238,5 мільйонів євро, якщо спиратися на дані Transfermarkt.

А от якщо попросити назвати клуб, який йде другим за кількістю літніх витрат на трансферному ринку, то тут, швидше за все, відсоток правильних відповідей виявиться набагато скромнішим, якщо й зовсім перевищить хоча б 10%. Справа в тому, що одразу за «Челсі» у рейтингу головних «розтринькувачів» літа-2024 розташувався… «Брайтон»! Так, ваші очі вас не підводять. Не «Реал», не «Баварія», не «Барселона», не «Манчестер Сіті» і навіть не «Парі Сен-Жермен», а саме «Брайтон» – міцний середняк англійської Прем'єр-ліги останніх сезонів, який наприкінці травня попрощався із екс-наставником «Шахтаря» Роберто Де Дзербі.

У літнє вікно «чайки» витратили на підписання новачків 231,2 мільйон євро. І якщо комусь здасться, що клуб вирішив піти на неймовірну авантюру й тепер його фінансове майбутнє перебуває в небезпеці, поспішимо заспокоїти (або розчарувати, залежно від вашого ставлення до «Брайтона») – подібні витрати «чайки» змогли собі дозволити, враховуючи кількість накопичених на рахунках коштів за кілька минулих трансферних кампаній. Тільки за останні три роки «Брайтон» повністю переписав власний топ-10 продажів футболістів до інших клубів. На даний момент він виглядає наступним чином: Мойсес Кайседо (116 млн євро; «Челсі»), Марк Кукурелья (65,3 млн євро; «Челсі»), Бен Уайт (58,5 млн євро; «Арсенал»), Алексіс Макаллістер (42 млн євро; «Ліверпуль»), Ів Біссума (29,2 млн євро; «Тоттенхем»), Деніз Ундав (26,7 млн ​​євро; «Штутгарт»), Леандро Троссард (24 млн євро; «Арсенал»), Роберт Санчес (23 млн євро; «Челсі»), Ден Берн (15 млн євро; «Ньюкасл») та Біллі Гілмор (14 млн євро; «Наполі»).

До цього списку спокійно можна додати ще кілька десятків трансферів, здійснення яких принесло бюджету «Брайтона» менші суми, проте всі разом, у сукупності, вони надали можливість «чайкам» фінансово розправити крила й почуватися більш ніж спокійно, навіть на такому агресивному трансферному ринку, яким наразі є англійський.

Розуміючи це, зовсім недивно, чому в минулому сезоні тодішній наставник «Брайтона» Роберто Де Дзербі чинив активний тиск на керівництво клубу, вимагаючи від нього, зокрема й публічно, більш значних інвестицій у підписання новачків. Італійський наставник запевняв, що «чайки» мають гарний потенціал для того, аби демонструвати ще кращі результати, аніж ті, на які вони замахувалися в останні роки. Втім, власник «Брайтона» Тоні Блум мав на це питання свій погляд, і зрештою спрацюватись з експресивним Де Дзербі не зумів. У травні «чайки» оголосили про те, що Роберто залишає посаду головного тренера, а незабаром екс-коуч «Шахтаря» перебрався до «Марселя», де йому влітку нинішнього року виділили більш ніж солідні 85 мільйонів євро на підсилення складу, підписавши, зокрема, таких відомих виконавців як Мейсон Грінвуд, Херонімо Рульї та П'єр-Еміль Хейб'єрг (щоправда, данця провансальці поки що лишень орендували на сезон, але із опцією викупу).

Однак зараз Де Дзербі, вочевидь, дуже здивований, якщо не сказати, що шокований рівнем витрат, які дозволив собі влітку «Брайтон». Якось нелогічно виходить: коли італієць просив більше інвестицій, то йому відмовляли, а як тільки Роберто пішов, то «чайки» витратили за одне вікно майже вдвічі більше, аніж було при італійцеві за більш ніж півтора роки його роботи на «Амексі».

Втім, у діях «Брайтона» та Тоні Блума є більш ніж очевидна логіка: клуб продовжує реалізацію свого неймовірно цікавого та перспективного плану щодо виявлення та розвитку на рівні АПЛ найкращих талантів світового футболу. Завдяки якісному скаутингу, розгалуженій системі зв'язків в агентському світі й на рівні молодіжних академій «чайки» намагаються знаходити молодих виконавців, котрі вже показали свій серйозний талант, яких забирають на Туманний Альбіон, а за рік, два чи три перепродають у більш багаті клуби з істотним «наваром».

Зокрема, влітку цього року «Брайтон» витратив понад 230 мільйонів євро на придбання лише восьми новачків. І найбільш віковими з них є 24-річні Ферді Кадіоглу з «Фенербахче» та Матс Віффер із «Феєнорда». Перший чудово показав себе не лише в турецькій Суперлізі, а й на Євро-2024, де разом зі збірною Туреччини дістався чвертьфіналу, а другий блискуче зарекомендував себе у двох останніх сезонах Ередивізі, у тому числі допоміг роттердамцям стати чемпіонами Нідерландів-2022/23.

Решта нинішніх новобранців «чайок» також є виключно молодими, а то й дуже молодими виконавцями: це 22-річний Жоржиньо Рюттер з «Лідса», 19-річний Янкуба Мінте з «Ньюкасла», 20-річний Браян Груда з «Майнца», 23-річний Метт О'Райлі з «Селтіка», 19-річний Ібрахім Осман з «Нордшелланда» (його вже відправили в оренду на сезон до «Феєнорда»), а також 18-річний Малік Ялькуйє (також відправлений набиратися досвіду в оренду – до австрійського «Штурму»).

Легко припустити, що у «Брайтоні» вважають, що інвестиції в цих молодих гравців допоможуть клубу продовжити генерувати приріст капіталу, здатний покращувати позиції «чайок» в АПЛ, роблячи їх дедалі ближчими за рівнем можливостей до тамтешніх грандів, особливо враховуючи необхідність останніх все більше та більше озиратися на правила рентабельності і сталого розвитку, які попили чимало крові в деяких клубів елітарного дивізіону, а незабаром загрожують серйозними проблемами самому «Манчестер Сіті».

У минулому сезоні «Брайтон» під керівництвом Де Дзербі вийшов до 1/8 фіналу Ліги Європи, і виступ в єврокубках приніс «чайкам», за оцінками експертів, близько 20 мільйонів євро чистого прибутку. Однак, за даними низки інсайдерів, італійський коуч все ж таки не зійшовся із Тоні Блумом у питаннях комплектації команди, оскільки хотів значною мірою впливати на кандидатури новачків, покладаючись на власний штат скаутів, а не довіряючи тим фахівцям, які для цього були найняті клубом. Цілком логічно, що в «Брайтоні» вважали за правильне розвивати саме власну структуру, а не сліпо довіряти Де Дзербі, результати при якому в останньому сезоні АПЛ ще й пішли на спад.

Тому влітку першу команду «Брайтона» очолив Фабіан Хюрцелер – 31-річний німецький фахівець, який народився в США та котрому не поталанило яскраво проявити себе в якості футболіста, проте вдалося із найкращого боку зарекомендувати себе у статусі наставника «Санкт-Паулі», який він за один повноцінний сезон зумів повернути до Бундесліги після тринадцяти років відсутності там.

Getty Images/Global Images Ukraine. Фабіан Хюрцелер

Під керівництвом Хюрцелера, який вже встановив рекорд як наймолодший наставник команди АПЛ за всю історію турніру, у «Брайтоні» починають писати новий розділ у житті клубу. І, схоже, Тоні Блум більш ніж упевнений в тому, що він видасться надзвичайно успішним, інакше такого роду інвестицій у підписання новачків влітку-2024 не було б. Важливо, що із молодими талантами довірено працювати й дуже молодому тренеру. Боси «Брайтона» вважають, що це спростить комунікацію футболістів з наставником, а сам Хюрцелер не втомлюється наголошувати, що «амбіції клубу очевидні» і що він хоче «продовжувати будувати команду на фундаменті, закладеному останніми роками».

Що ж, звучить та виглядає вкрай інтригуюче, залишається лише почекати, що із цього вийде в реальності…

Оцініть матеріал
(8)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Оболонь знайшла заміну для Іващенка. Він вивів клуб УПЛ в єврокубки
Футбол | 03 вересня 2024, 11:39 0
Оболонь знайшла заміну для Іващенка. Він вивів клуб УПЛ в єврокубки

Сергій Шищенко поки не дав своєї згоди на роботу в київському клубі

Відомий термін дії контракту, який Лунін у Реалі відхилив
Футбол | 03 вересня 2024, 08:34 7
Відомий термін дії контракту, який Лунін у Реалі відхилив

Мадридці розраховували на перепідписання українця

Коментарі 4
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
SHN
А почему марнотратив? Глянь на положение Брайтона в АПЛ!
pol-55
Інвестиції таки можуть працювати,як Брайтон стартонув,дивився гру з Арсом дуже переконливо,цікаво *будем наблюдать*.
Remark
Якщо переводити в футболістів, то це десь два Мудрика.
ĴØЌÉŔ
Да там такие трансферы что хрен его знает . Сумы больше за непонятных игроков