Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Україна. Прем'єр Ліга
| Оновлено 31 серпня 2024, 11:32
3175
3

Кінець «Ротань-стайлу». Що потрібно знати про успішний старт Олександрії

Блогер Sport.ua Cергій Тищенко – про досягнення команди Руслана Ротаня

| Оновлено 31 серпня 2024, 11:32
3175
3
Кінець «Ротань-стайлу». Що потрібно знати про успішний старт Олександрії
ФК Олександрія

«Олександрія» видала фантастичний старт сезону. Команда Руслана Ротаня здобула три перемоги у трьох матчах над не найбільш простими суперниками. Чинним чемпіоном та володарем Кубка України «Шахтарем», амбітним і фінансово спроможним ЛНЗ та досить міцною за мірками УПЛ «Зорею». При цьому дві перемоги із трьох були здобуті в гостях.

Вдала селекція

Олександрійці дуже грамотно провели трансферну кампанію. Потрібне віддати належне менеджерам клубу, які, не витрачаючи грошей на підсилення, працювали по вільних агентах. З «Динамо» прийшов Микита Кравченко, який минулого сезону грав на правах оренди за «Полісся». Каші не псував, але новому тренеру Імаду Ашуру не підійшов. А «Динамо» Микита взагалі не був потрібним. Олександрійці не просто орендували Кравченка, а підписали з ним повноцінний контракт. «Динамо» тільки отримає певний відсоток від подальших трансферів.

На правому фланзі «Олександрії» грав не дуже стабільний інший вихованець «Динамо» Данило Скорко. Кравченко має набагато більше досвіду, кваліфікації, ніж Скорко. Микита відразу почав стабільно грати в новому клубі.

ФК Олександрія

Аналогічна історія з Артемом Шабановим. У «Поліссі» Артем був ключовим гравцем, але у нову концепцію клубу він не вписався. Досвідчений гравець, із досвідом гри в єврокубках отримав статус вільного агента. У «Олександрії» не все було добре в зоні центрального захисника. Не вистачало стабільності. Прихід Шабанова відразу посилив команду.

В середину поля прийшов Дмитро Мишньов. Свого часу він був одним із лідерів у «Маріуполі». Але період у «Зорі» не був особливо стабільним. Мишньов – це гравець із величезним досвідом та певним класом на рівні УПЛ. Дмитро може грати відразу, дати не тільки якість, але й глибину складу в середині поля.

Третім вигнанцем із «Полісся» став Артем Козак. Один із провідних гравців житомирян виявився не потрібним команді після вильоту з єврокубків. «Олександрія» підібрала досвідченого гравця для посилення середини поля.

Нарешті, в атаку прийшов Олександр Філіппов. Нападник ніяк не міг вирішити, де буде грати після «Дніпра-1», бо було відразу декілька варіантів. Досвідчений форвард вирішив продовжити свої виступи в «Олександрії». Минулого сезону позиція нападника була однією із найбільше проблемних для команди Руслана Ротаня.

Реальна втрата тільки одна – Микола Михайленко, який повернувся з оренди до «Динамо». З Владиславом Калітвінцевим та Антоном Кравченком не продовжили контракти. Молоді Кирило Сігеєв та Роман Савченко повернулися до «Шахтаря».

«Олександрія» посилила позиції на правому фланзі оборони та у центрі захисту. Прийшли два гравці в середину поля. Плюс нападник. 4-5 позицій було посилено гравцями, які можуть грати відразу. При цьому не було заплачено жодної копійки за трансфери. Всі новачки прийшли у статусі вільних агентів.

По два гравці на кожну позицію

Якщо у минулому сезоні команда Руслана Ротаня робила ставку на молодь, що робило команду нестабільною, то і приходом досвідчених футболістів олександрійці відразу отримали клас. Це не могло не позначитися на результатах команди.

ФК Олександрія

Інший момент – адаптація. Минулого сезону клуб запросив ряд гравців, серед них і легіонери. Кожному потрібен був час, щоб зрозуміти нові правила гри у клубі. Особливо це стосується бразильців, яким потрібно було адаптуватися не тільки до нових тренерських вимог, але й до життя в Україні. Хтось зміг себе показати, а хтось поїхав додому.

Зараз дуже здорово виглядає бразилець Безерра. Мініатюрний, але дуже швидкий вінгер. Якщо йому дати простір, то наздогнати його вже непросто. Джевані та Мігель Кампос не такі яскраві, але це все одно добротні футболісти, які дають глибину складу.

Відбувся певний прогрес наявних гравців, які за рік виросли. Той же Георгій Єрмаков став першим номером, витіснивши досвідченого Микиту Шевченка.

«Олександрія» зараз має дуже хорошу лаву запасних. Конкуренція є на кожній позиції. Фактично, зараз Ротань має по два гравці на кожне місце. Травми, спади форми, дискваліфікації – особливо не страшні. Плюс конкуренція, яка змушує гравців працювати ще більше. Нікому з футболістів нічого не гарантовано. Потрібно доводити своє місце під сонцем. У тренера є можливість посилювати гру команду через заміни, проводити ротацію. Благо, 5 замін дають такі можливості. Зараз не кожен футболіст навіть може виходити на заміну. Для прикладу, Денис Костишин сидить у глибокому запасі.

Якість складу серйозно зросла. Сьогодні олександрійці за іменами 5-6 в УПЛ. Є люди, які грали на рівні ЛЧ. Головне – досвід, що є ознакою стабільності та класу.

Ефект приходу Антонова

Руслан Ротань майже не проводив підготовки до сезону з «Олександрією». Наставник готував збірну до Олімпіади. Сама підготовка плюс турнір. Руслан Петрович був відсутній не один, а разом зі своїми помічниками – Сергієм Кравченком та Євгеном Гресем.

У мене були певні сумніви, що команда буде готова до старту сезону. Бо якщо немає тренерського штабу майже у повному складі, то потім виникають проблеми. Минулого року Ротань був на молодіжному Євро. Перша частина сезону для олександрійців була не дуже вдалою.

Зараз складається таке враження, що олександрійці активно готувалися до сезону, всі були на місці – гравці та тренерський штаб. Зрозуміло, що Руслан Ротань контролював процес, розробляв план підготовки, але тут справа в іншому.

ФК Олександрія

Олексій Антонов виявився не потрібним «Чорноморцю». З помічником Романа Григорчука не продовжили контракт в Одесі. Антонов не отримав самостійну роботу (хоча заслуговував на свій шанс як ніхто інший) та не залишився навіть у новому тренерському штабі одеситів. Після чого ще в липні працевлаштувався у «Олександрії». Фактично, Олексій готував команду до сезону.

Антонов має величезний досвід роботи із Григорчуком. Роман Йосипович є прихильником раціонального футболу, де величезна увага приділяється грі в обороні. Команди Григорчука ніколи не були естетичними, вони завжди були заточені на результат.

На мою думку, якраз Антонов приніс таку потрібну для «Олександрії» раціональність. Команда спростила гру, відмовилася від контролю м'яча, більше почала використовувати пресинг, будувати атаки через фланги. «Ротань-стайлу» фактично вже немає: «Олександрія» вже стала не романтичною командою, а раціональною.

Я розумію, що головний тренер команди Ротань, а не Антонов. Але саме прихід Олексія приніс багато раціональності для команди. Якщо Ротань та Кравченко – це одне бачення футболу, то Антонов зміг принести щось своє, щось нове. Не протиставити ідеям головного тренера, а доповнити їх.

Плюс, сам Ротань набрався досвіду. За півтора сезони на клубному рівні він достатньо набив гуль. Не було результату, який чекали, але тренер зростав, набирався досвіду. Підібрався хороший штаб помічників.

ФК Олександрія

Що далі?

Успішний старт дає всі шанси «Олександрії» боротися за єврокубки. «Кривбас» відходитиме після провалу в єврокубках, «Полісся», ЛНЗ та «Карпати» переживають період становлення. У «Руха» свої проблеми зі складом. Реально боротися за 3-4 місця.

Багато що буде залежати від фінансової стабільності. Якщо будуть затримки по зарплаті, якщо гравці не отримуватимуть премій, то дуже важко буде футболістам шукати мотивацію грати на всі сто відсотків.

Окрім збільшення глибини складу, цього сезону клуб із Кіровоградщини заявив ще команду у Другу лігу. Це все витрати. Грошей потрібно буде більше, ніж у минулому сезоні.

Травми чи їхня відсутність також матимуть важливу роль. В складі команди вистачає досвідчених футболістів. Я дуже сумніваюся, що Олександр Філіппов, Кирило Ковалець чи Артем Шабанов зможуть постійно грати. Значення кожного гравця дуже важливе для побудови гри команди та результату. В команді немає й близько такого форварда, як Філіппов. Тому для олександрійців вкрай важливо, щоб лідери були здорові.

Оцініть матеріал
(26)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Ребров пояснив, чому Довбику зараз дуже важко грати за Рому
Футбол | 30 серпня 2024, 21:39 0
Ребров пояснив, чому Довбику зараз дуже важко грати за Рому

Наставник збірної України вірить, що і Артем, і римляни додаватимуть по ходу сезону

Романо: Челсі орендує Джейдона Санчо у Ман Юнайтед
Футбол | 31 серпня 2024, 08:31 4
Романо: Челсі орендує Джейдона Санчо у Ман Юнайтед

Джейдон грав у оренді за дортмундську «Боруссію»

Коментарі 3
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
Citrullus lanatus
Это только ПОЛ старта.  Глядя в календарь, приходит мысль  - ФК А обязан  ещё 3 матча  выиграть на одной левой.
Перець
Прогрес команди шикарний, аби вистачило запалу і на другу частину сезону 
Remark
Ще зарано хоронити «Ротань стайл».
Можливо, то тепер такий рівень ШД.
Завтра в матчі Кривбасу все стане трошки ясніше.