Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Ліга чемпіонів
| Оновлено 29 серпня 2024, 09:21
1950
3

БЄЛАНОВ: «Рівня Динамо не вистачило, щоб пройти таку команду як Зальцбург»

Володар «Золотого м'яча» поділився враженнями від виступу киян в ЛЧ

| Оновлено 29 серпня 2024, 09:21
1950
3
БЄЛАНОВ: «Рівня Динамо не вистачило, щоб пройти таку команду як Зальцбург»
dynamo.kiev.ua. Ігор Бєланов

Володар «Золотого м’яча» 1986 року Ігор Бєланов проаналізував виступ свого колишнього клубу, київського «Динамо» у поточному розіграші Ліги чемпіонів і пригадав цікаві факти із своєї динамівської кар’єри. Усим цим він охоче поділився з кореспондентом Sport.ua.

– Двох перших суперників київської команди – сербський «Партизан» та шотландський «Глазго Рейнджерс» не можна зрівнювати із «Зальцбургом», – вважає фахівець. – Адже він обігрував чимало серйозних клубів. Там дійсно хороша команда, та й історія австрійського футболу має немало яскравих сторінок. Скільки я бачив, «Зальцбург» завжди грав із сильними суперниками і далеко не кожному з них було так просто австрійців обіграти. Тому до двораундових дуелей із «Зальцбургом» динамівцям потрібно було готуватись дуже серйозно. Та все вирішилось у першому матчі. В цілому у Любліні «Динамо» виглядало непогано, однак у футболі ж потрібно забивати м’ячі, а не просто гарно виглядати. Як казав Валерій Васильович Лобановський, найголовніше – це результат. Гра у великому переліку матчів забувається, а результат залишається. І навіть якщо команда красиво зіграла, але нічого не виграла, це не можна занести їй в актив. Що стосується повторної зустрічі, то після того, як «Динамо» першим пропустило, завдання щодо шансів на його вихід у наступний раунд Ліги чемпіонів значно ускладнилося. Потрібно було забивати супернику тричі, а це виявилось складно. Кияни спромоглися лише на один гол, хоча ще кілька нагод після цього були.

– Як загалом оцінили б виступ «Динамо» у двох кваліфікаційних раундах та раунді плей-офф Ліги чемпіонів?

– Звичайно, дуже шкода, що у динамівців так все вийшло. Але все ж слід враховувати, що за останній тиждень вони грали з непоганою командою. Взагалі у такому турнірі, як Ліга чемпіонів все залежить від того, як суперники дозволяють «Динамо» грати. «Партизан» – слабка команда, трохи сильнішою виявився «Глазго Рейнджерс». А варто було потрапити на «Зальцбург» – і кияни склали зброю, не пробившись до групового раунду. Тому не варто робити висновків по грі з тим же «Партизаном», якому було відвантажено у двох матчах аж дев’ять м’ячів, а орієнтуватись на суперників на кшталт «Зальцбурга». Рівень можливостей команди оцінюється тоді, коли граєш із сильними клубами і перемагаєш їх. Саме на фоні таких матчів і визначаються справжні спроможності того чи іншого колективу. Та поки що я такого рівня не бачу. І це стосується не тільки «Динамо». Як тільки-но випадає нашій команді більш менш серйозний суперник, то тоді, наче як на лакмусовому папірцеві, стає зрозуміло, хто на що здатен. У період моїх активних виступів у футболі сильна команда для нас завжди була подразником. Київському «Динамо» 70-90-х років завжди хотілося обігрувати грандів провідних футбольних країн, аби показати себе з кращого боку. Таких, як «Баварія», «Реал», «Барселона». Та у наших молодих хлопців нинішнього покоління я цього не бачу. Хоча у кожного динамівця на полі повинні проявлятись характер, воля, спортивна нахабність та злість. Якщо вони у таких матчах, як із «Зальцбургом» не будуть перемагати, то це означає, що вони або не можуть, або бояться суперника. А боятись не треба – у поєдинку із сильною командою потрібно показати себе. Адже на твою гру дивляться люди, які потім тобі скажуть: а чому ж ти злякався?

– Якщо продовжувати австрійську тему, то пригадується двобій київського «Динамо» з віденьським «Рапідом» у розіграші Кубка кубків сезону-1985/86, у якому ви не раз розписувались у воротах суперника.

– Ту дуель зап’яматав надовго. Перед нею прийшов до Лобановського і кажу: «Валерію Васильовичу, я вже мабуть заслужив на квартиру. Граю в «Динамо» вже другий рік, а мешкаю у службовій. А у мене ж сім’я, дитина». Перед першим матчем з «Рапідом» Лобановський сказав мені: «От заб’єш два м’ячі – отримаєш квартиру». А потім зауважив: «У їхньому складі грає Пакульт – це божевільний футболіст!». А я йому: «Що ж, давайте подивимось».

І що цікаво: після цього, як я це сказав, все виходило.От яка психологія. Якби я промовчав, то у мене нічого не вийшло б. Та після розмови з Лобановським я був настільки заведений, що сказавши йому ці слова, не мав права тренера підвести. Так було завжди у період моїх виступів під керівництвом Валерія Васильовича. Лише одного разу у мене виникла проблема – щоправда, було це у збірній СРСР, у фінальному матчі чемпіонату Європи-1988, коли я не реалізував пенальті. В усіх інших випадках все було газад. Більше того, я навіть Лобановського запокоював, кажучи: «Васильовичу, все буде нормально!». А все тому, що я вірив у себе і в команду. Всі хлопці були одним-єдиним монолітом.

– І що: дали вам квартиру після перемог над «Рапідом»?

– Звичайно. У двох зустрічах з австрійцями я відзначився трьома голами, а «Динамо» вийшло у півфінал Кубка кубків. У першій грі забив два м’ячі, один з яких вийшов просто божевільним. Із ста спроб дай мені ще так забити – не влучив би. Так от, після «дубля» у виїздному матчі я взяв дружину і дитину – і до Лобановського. Зайшов і кажу: «Я виконав ваше побажання». А Васильович: «Так. Але з квартирним питанням дуже важко». І додає: мовляв, з цього приводу він пожартував. А я йому: «Якщо ви пожартували, то надворі моя дружина стоїть. Зараз зайде до вас вона – з нею і жартуйте скільки завгодно. А я їду додому, в Одесу». Вийшов, грюкнувши дверима. Дружина побачила, що я злий, але в цю мить Лобановський виглянув з-за дверей і гукнув: «Йди, забирай свою квартиру!». Як бачите, він нам, динамівцям, не давав розлабитись (посміхається). Так, було таке. Це вже історія…

Оцініть матеріал
(12)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин
Коментарі 3
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
luceorius
 В оцінці гри Динамо в ЛЧ має рацію, а от чи доцільно було розповідати про квартиру? Тим більше, що це вже не вперше - що поробиш, радянські люди ще не перевелися.
nikbard
Вася,а где его взять!Вы же уничтожели весь Украинский футбол+его и продали.
DK1961
Самовлюблённый поклонник павелко и вообще любого, кто ему ЗАДАРОМ гроши дает