Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Німеччина
| Оновлено 20 серпня 2024, 15:36
3806
0

Клопп повертається в Боруссію Дортмунд. Що про це відомо?

Німецький тренер знову керуватиме чорно-жовтими, щоправда, зовсім недовго...

| Оновлено 20 серпня 2024, 15:36
3806
0
Клопп повертається в Боруссію Дортмунд. Що про це відомо?
Getty Images/Global Images Ukraine

Після завершення клубного сезону-2023/24 57-річний німецький фахівець Юрген Клопп, як і обіцяв раніше, залишив посаду головного тренера Ліверпуля. Червоним авторитетний наставник віддав вісім із половиною років своєї кар'єри та життя, протягом яких виграв разом із командою чимало турнірів: Лігу чемпіонів, англійську Прем'єр-лігу, клубний чемпіонат світу ФІФА, Суперкубок УЄФА, Кубок та Суперкубок Англії, а також два Кубки англійської ліги.

Після відходу з Ліверпуля Клопп дав зрозуміти, що найближчим часом не збирається повертатися до активної роботи у професійному футболі. Він хоче сфокусуватися на відпочинку, аби спробувати "розвантажитись" та, можливо, знову відчути жагу до щоденної роботи, необхідність добиватися чогось нового та реалізовувати чергові новаторські ідеї на футбольному полі.

Саме з цієї причини цього літа нікому з топ-клубів Європи, які підшукували собі нових наставників, так і не вдалося спокусити Клоппа. Навіть Федерації футболу США, боси якої бачили Юргена № 1 у своєму списку претендентів на посаду головного тренера національної збірної країни, не поталанило вмовити німця повернутися до тренерського ремесла, хоча на рівні міжнародних матчів роботи у Клоппа було б, м'яко кажучи, зовсім небагато і він зміг би добряче відпочити.

Втім, вже найближчим часом, як стало відомо, Клопп все ж таки повернеться до великого футболу. Він знову стане головним тренером дортмундської Боруссії!

А як же Нурі Шахін, який наразі виконує функції наставника чорно-жовтих, запитаєте ви? Позиціям 35-річного турка у Боруссії нічого не загрожує, й він продовжить виконувати свій контракт із дортмундцями, розрахований до літа 2027 року.

Вся справа в тому, що Клопп стане головним тренером Боруссії лишень на один матч, який матиме статус виставкового. Гра відбудеться 7 вересня на легендарному Сигнал Ідуна Парк та буде присвячена прощанню із футболом двох видатних футболістів Боруссії недавнього минулого – Лукаша Піщека та Якуба Блащиковськи. Обидва польські гравці були дуже важливими фігурами у складі Боруссії часів, коли чорно-жовтих очолював Юрген Клопп.

Піщек грав за Боруссію з літа 2010-го по літо 2021-го. На його рахунку 382 офіційні матчі за дортмундців, 19 забитих м'ячів та 64 результативні передачі. Безпосередньо під керівництвом Клоппа Лукаш провів 191 поєдинок (9 голів, 38 асистів) – більше, ніж в якості підопічного в будь-якого іншого наставника у його кар'єрі.

Якуб Блащиковськи відіграв за Боруссію вісім сезонів – з 2008-го по 2015-й (потім він пішов на рік в оренду у Фіорентину, а в 2016-му остаточно залишив стан чорно-жовтих, коли був проданий у Вольфсбург за 5 мільйонів євро). На його рахунку 253 офіційні матчі у футболці дортмундців, у яких він відзначився 32 забитими м'ячами та 52 результативними передачами. Переважну більшість усіх поєдинків за Боруссію (якщо точніше, то 226) Блащиковськи відіграв під керівництвом Юргена Клоппа.

Getty Images/Global Images Ukraine

І Піщек, і Блащиковськи виграли з Боруссією по два чемпіонські титули у Німеччині, а ще в активі Лукаша три Кубки й три Суперкубки країни, а ось Якуб може похвалитися одним виграним Кубком та двома Суперкубками, зате Блащиковськи один раз визнавався фанатами дортмундців найкращим гравцем команди за підсумками сезону.

Блащиковськи офіційно завершив кар'єру влітку минулого року у складі краківської Вісли у віці 37 років. А Піщек повісив бутси на цвях після завершення сезону-2023/24 у лавах команди Гочалковіце-Здруй, коли йому виповнилося вже 39. Примітно, що Лукаш вже навіть встиг повернутися до Боруссії, де з літа цього року виконує обов'язки одного з помічників Нурі Шахіна.

І ось напередодні на офіційних сторінках Боруссії Дортмунд у соціальних мережах з'явився ролик, на якому Піщек за допомогою відеозв'язку дзвонить Блащиковськи, після чого запитує в екс-партнера по команді: "Колего, в нас прощальна гра, ти знаєш про це? Нам потрібен тренер, і я маю ідею, ми зателефонуємо відставному тренеру".

Потім у кадрі з'являється Клопп у чорних сонцезахисних окулярах та каже Піщеку: "Нарешті ти зіграєш свою прощальну гру. О, Господи. І ти хочеш тренуватися, ти що божевільний?".

Після цього у Клоппа запитали, чи тренуватиме він одну або ж обидві команди, які братимуть участь у прощальному поєдинку Піщека та Блащиковськи, на що легенда тренерського цеху Боруссії відповів із властивою йому часткою гумору: "Мені все одно. Я роблю це так, як і раніше, починаю думати про це за п'ять хвилин".

Відео закінчується фразою "Kloppo ist dabei", що перекладається як "Клоппо тут", підтверджуючи участь Клоппа в прощальному матчі зірок.

Що ж, нехай поки що про серйозне повернення Клоппа до справи не йдеться, проте вболівальникам дортмундської Боруссії вже на початку вересня пощастить знову побачити Юргена неподалік "бровки" футбольного поля. Це буде справді особливий момент не лише для Піщека та Блащиковськи – ключових героїв виставкового поєдинку, – а й, безумовно, для самого Клоппа. Адже саме у Боруссії цей фахівець заявив про себе на весь голос спершу у масштабах німецького, а невдовзі й у масштабах усього європейського клубного футболу. Успіхи в Дортмунді дозволили Юргену отримати запрошення від Ліверпуля, де тренер остаточно увійшов до пантеону великих наставників сучасності.

Шкода тільки, що в сезоні-2024/25 ми навряд чи побачимо Клоппа на тренерській лаві в тому чи іншому клубі, проте всім шанувальникам таланту Юргена важливо не проґавити цей шанс побачити свого кумира у справі. І не сумнівайтеся: незважаючи на товариський статус матчу, Клопп буде звично емоційний та вимогливий, а через пару хвилин після фінального свистка він знову підкорюватиме журналістів та вболівальників своєю білосніжною щирою усмішкою. Такий вже він є, цей гер Юрген.

Текст: meta.ua/sport

Оцініть матеріал
(7)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин
Коментарі 0
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.