Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Україна. Прем'єр Ліга
| Оновлено 19 серпня 2024, 12:07
2053
0

ГУРА: «Відставка з поста тренера Шерифа стала для мене несподіванкою»

Українець – про своє недовге відрядження до Молдови

| Оновлено 19 серпня 2024, 12:07
2053
0
ГУРА: «Відставка з поста тренера Шерифа стала для мене несподіванкою»
ФК Шериф. Юрій Гура

Український тренер Юрій Гура, який у розпал весни став біля керма найтитулованішого клубу Молдови тираспольського «Шерифа», розповів про тримісячний період роботи в ньому. Враженнями про це з кореспондентом Sport.ua 48-річний фахівець поділився відразу ж після повернення з Тирасполя до України.

– «Шериф» я офіційно очолив за два тури до фінішу сезону-2023/24, – каже Юрій Гура. – Хоча готувати команду почав ще туром раніше, перед домашнім матчем чемпіонату з «Мілсамі» 4 травня. У цій грі я ще не був на тренерській лаві, спостерігав за грою з трибуни. Потім було міжсезоння, у яке наша команда провела серію контрольних матчів, котрі були направлені на підготовку до старту у Лізі Європи. У першому двораундовому поєдинку із азербайджанською «Зірою» ми зуміли пройти далі завдяки вдалій серії пенальті, а от наступний суперник, шведський «Ельфсборг», виявився значно сильнішим, перегородивши нам шлях у турнірі.

– Коли дізнались про свою відставку?

– На наступний день після домашньої перемоги у стартовому турі чемпіонату над «Дачією» з Буюкань – 2:0. Мене запросили на зустріч з керівництвом і повідомили про це рішення. Розсталися з «Шерифом» по-джентльменські, потиснувши один одному руки і побажавши удачі.

– Відставка стала для вас несподіванкою?

– Взагалі-то, так. Хоча до цього, схоже, все йшло. Та як би там не було, а період, проведений мною у «Шерифі», став дуже серйозним досвідом. Пограти у Лізі Європи – це дорогого коштує. Вражень від участі у єврокубковому турнірі залишилось багато. І не тільки у футбольному плані, а й взагалі. Скажімо, побачив значно оновлений Баку, який нагадує справжній мегаполіс. Запам’яталася й подорож до Швеції, де ми зустрічались з «Ельфсборгом». Мене дуже вразила інфраструктура, організація футбольного господарства та ігри цього клубу. Тож є що згадати.

– За три місяці враження про рівень молдовського футболу ви, мабуть, встигли сформувати. Який він?

– Можу сказати, що чемпіонат України значно сильніший.

– Когось із знайомих людей у Молдові зустріли?

– Так, Дениса Дедечка. Колись він грав в «Олександрії», а зараз захищає кольори «Зімбру». Було приємно з ним побачились, коли «Шериф» зустрічався з кишинівцями наприкінці минулого чемпіонату і у контрольному матчі. Денис хоч і має поважний за футбольними мірками вік (йому 37 років – прим. ред.), однак є одним із провідних гравців у чемпіонаті Молдови.

– А що скажете про Молдову загалом і про Тирасполь зокрема?

– Особливої різниці між Україною та Молдовою я не побачив, адже там зараз дуже багато українців. Це було для мене досить цікавим і водночас приємним фактом.У самому Кишиневі населення більше розмовляє молдовською чи румунською мовою, а от у Тирасполі на навколишніх придністровських містах і селах часто доводиться чути українську. Мені здається, що українців там більша частина. Втім, це й не дивно, адже цей регіон впритул межує з кордоном з Україною. Там вже давно відбулося змішання кровів, тож не дивно, що у Тирасполі часто чую суржик. Такий, як у нас на Одещині чи на моїй Кіровоградщині.

– Що вас вразило під час перебування у Придністров’ї?

– Багато чого. Відвідав легендарну Бендерську фортецю, у якій останні роки життя провів гетьман Іван Мазепа, котрий опинився там разом із біглим шведським королем Карлом ХII після поразки у Полтавській битві. У тій же фортеці після смерті Мазепи новим гетьманом війська Запорізького Пилипом Орликом була підписана перша Конституція України. Можете собі уявити, якою є історична цінність цього документу. Враження після відвідин Бендерської фортеці, у якій була цікава екскурсія, залишились незабутніми. Побував я і у Кіцканському монастирі, де зібрано чимало святинь – зокрема, срібний з позолотою хрест з часткою Животворчого Хреста Господнього. Також був приємно вражений і традиціями молдовських та придністровських виробників харчової промисловості.

Скуштувавши виготовлені за Держстандартом відомі ще з давніх часів напої – «Крем-Соду», «Лимонад», «Тархун», «Буратіно», отримав справжню насолоду. Вони нагадали мені смак дитинтва. Пробував я і молдовське сухе вино домашнього приготування – дуже сподобалось. А ще знамениті тираспольські коньяки заводу «Kvint». Тільки ж не подумайте, що у Тирасполь я їздив, щоб усі три місяці пиячити. (Сміється).

Раніше ми повідомляли, що «Шериф» вибув з ЛК після відходу українського коуча Юрія Гури.

Оцініть матеріал
(9)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

ФОТО. А чи не було офсайду? Оприлюднено чіткий кадр перед голом Шахтаря
Футбол | 18 серпня 2024, 22:41 58
ФОТО. А чи не було офсайду? Оприлюднено чіткий кадр перед голом Шахтаря

Данило Сікан приніс перемогу гірникам у матчі проти Лівого Берега (1:0) у 2-му турі УПЛ

Шахтар та Динамо. Оновлено прогнозований посів у єврокубках 2024/25
Футбол | 19 серпня 2024, 09:55 12
Шахтар та Динамо. Оновлено прогнозований посів у єврокубках 2024/25

Гірники перебувають у другому кошику ЛЧ, а киянам прогнозують місце у ЛЄ

Коментарі 0
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.