Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Олімпійські ігри
| Оновлено 07 серпня 2024, 13:03
2414
0

Заявка від Лузан/Рибачок і каскад сенсацій. Як минув 11-й день ОІ

В 11-й день Олімпіади виступало всього 11 українських спортовців

| Оновлено 07 серпня 2024, 13:03
2414
0
Заявка від Лузан/Рибачок і каскад сенсацій. Як минув 11-й день ОІ
Getty Images/Global Images Ukraine. Лузан/Рибачок

Вівторок, 6 серпня, не віщував Україні гучних успіхів, а отже мусимо радіти тому малому, що вдалося здобути. І сумувати за тими локальними надіями, які не виправдалися. Але найперше отримуймо насолоду: від сенсацій у легкій атлетиці, рекордів у велоспорті і прощальних гастролей борцівської легенди.

Героїні дня

Людмила Лузан і Анастасія Рибачок спокійно, з другого місця вийшли до півфіналу веслування на каное-двійках (дистанція 500 м). Українки, які є в цій дисципліні срібними призерками попередньої Олімпіади, програли тільки чинним чемпіонкам світу та Ігор у Токіо-2020, китайському екіпажу Сюй Шисяо / Сунь Менья. Півфінальні заїзди відбудуться в п’ятницю, 9 серпня, починаючи з 11:30.

З пригодами, але все ж потрапила до півфіналу українська байдарка-четвірка (дистанція 500 м), котра в 2021 році виграла чемпіонат світу. В цій дисципліні Україна не була представлена на Олімпіадах довгих 28 років, тобто на всіх наступних Іграх, за винятком Атланти-1996. Тому сам факт участі – вже подія. У кваліфікації Олег Кухарик, Дмитро Даниленко, Ігор Трунов та Іван Семикін стали четвертими, поступившись екіпажам з Сербії, Угорщини і Литви і напряму в півфінал не потрапили. За потрапляння в цю стадію вони боролися в додатковому заїзді, який носив статус чвертьфіналу. Не вийти звідти було непросто, адже далі виходили шість із семи екіпажів. Врешті, українці, невдало стартувавши, на фініші додали і, посівши п’яте місце, продовжать боротьбу за нагороди. Півфінальний заїзд відбудеться у четвер, 8 серпня, починаючи з 12:50.

Не виключено, що на виступі української четвірки в чвертьфіналі позначилося додаткове навантаження, яке двоє її представників отримали, виступаючи між двома заїздами ще й у кваліфікації байдарок-двійок (500 м). Та Олег Кухарик та Ігор Трунов стали третіми після німецького та угорського екіпажів і теж не змогли пробитися в півфінал напряму. Не пробилися Олег та Ігор в наступну стадію через півтори години після повторного виступу четвірок й крізь сито чвертьфіналу. У заїзді вони були останніми з шести екіпажів. Вочевидь українцям просто забракло сил на чотири заїзди протягом дня.

Реалії дня

Для чемпіона світу і Європи серед юніорів з метання списа, 20-річного Артура Фельфнера перший олімпійський досвід виявився невдалим. Запустивши снаряд у найкращій спробі на 81,84 м при кваліфікаційному нормативі 84 м, Артур у кваліфікації став 15-м. Щоб потрапити у 12-ку фіналістів, українцеві забракло метра і восьми сантиметрів дальності. Виграв кваліфікацію метальників списа чинний чемпіон світу і Олімпіади-2020 Неерадж Чопра з Індії. Його результат – 89,34 м.

Getty Images/Global Images Ukraine. Артур Фельфнер

Також не потрапила у фінал з бігу на 400 м з бар’єрами досвідчена Анна Рижикова. Півфінал Анна пробігла за 55,65 секунди і посіла в забігу сьоме місце.

Рижикова була єдиною представницею України у вечірній сесії легкоатлетів. А фіналів було п’ять. І перші три завершилися сенсаційно. Переможниця трьох попередніх Олімпіад з метання молота Аніта Влодарчик з Польщі з результатом 74,23 м стала лише четвертою. А перемогла чинна чемпіонка світу Камрин Роджерс з Канади – 76,97 м. Після того провалився ще один фаворит. Олімпійський чемпіон Токіо з бігу на 1500 м Якоб Інґебріґтсен з Норвегії цього разу з результатом 3.28,24 завершив дистанцію лише четвертим. А сенсаційним переможцем став, перевершивши на 77 сотих секунди олімпійський рекорд Якоба, американець Коул Гокер – 3.27,65.

Стіпльчез серед жінок приніс крах ще однієї фаворитки – світової рекордсменки Беатріс Чепкоеч з Кенії. Вона з часом 9.04,24 фінішувала лише шостою. А золото виграла чинна чемпіонка світу Вінфред Яві з Бахрейну. Що тішить: чемпіонка на 6,05 секунди покращила встановлений ще в Пекіні-2008 олімпійський рекорд москалихи Ґульнари Самітової-Ґалкіної – 8.52,76.

В стрибках у довжину серед чоловіків обійшлося без сенсацій: чинний чемпіон світу Мітіадіс Тентоґлу захистив звання олімпійського чемпіона, здобувши золото вдруге поспіль. Його переможний результат – 8,48 м.

Родзинкою змагального дня став фінал з бігу на 200 м серед жінок. Золото виграла Ґабріель Томас зі США. Вона стала єдиною, кому вдалося вибігти з 22-х секунд – 21,83. Чемпіонка на стометрівці Жюльєн Альфред із Сент-Люсії стала другою з часом 22,08 м.

Бар’єр дня

Одна з найкращих українських борчинь Оксана Лівач, яка представляє найлегшу вагову категорію до 50 кг, на другій у кар’єрі Олімпіаді дійшла до чвертьфіналу. В стартовій сутичці наша землячка достроково перемогла Актенґе Кеунімжаєву з Узбекистану. Перемогла за простою схемою: прохід в ноги – кидок. У першому випадку Оксана цю дію продовжила і провела ще й накат зі схресним захопленням ніг і відразу повела 6:0, а в другому «просто» довела справу до дострокових 10:0.

У чвертьфіналі Лівач зустрілася з Вінеш Пхаґат з Індії, борчинею, яка в стартовій же сутичці олімпійського турніру у ваговій категорії до 50 кг створила гучну сенсацію: перемогла чинну олімпійську чемпіонку, чотириразову чемпіонку світу Юї Сусакі з Японії, спортсменку, яка на міжнародному рівні протягом десяти років досі не програвала взагалі, навіть на рівні кадетів і юніорів. 29-річна Вінеш, звісно, теж міцна опонентка. В довгій кар’єрі вона була чемпіонкою Азії і бронзовою призеркою Азійських ігор, вигравала бронзу чемпіонату світу-2019. Але, звісно, це не Сусакі.

З Лівач індійка єдиний раз зустрічалася в першому раунді чемпіонату світу-2017 і тоді змогла перемогти. На жаль, повторилася історія й зараз. Вінеш продемонструвала більш зрілу і конструктивну боротьбу. В стійці Лівач не мала шансів, бо опонентка банально міцніша фізично. А в партер на вигідних для себе умовах Оксана поставити суперницю не могла. Вінеш повела 2:0 якраз після того, як змогла вийти вгору в партері. До 4:0 індійка збільшила перевагу, пройшовши в ноги і поваливши українку на килим. Наша землячка скоротила відставання до мінімуму спершу після того, як поставила Вінеш у небезпечне становище в партері, а потім виконала ще одну результативну дію, з якою кут індійки не погодився і подав протест. Втім, після перегляду відео судді переконалися в свої правоті й автоматично додали Лівач ще бал – 4:5. За хвилину до завершення інтрига знову ожила і Оксана кинулася активно пресингувати Вінеш, щоб відігратися і вирвати перемогу. Однак українка потрапила на контратаку і програла ще два бали. В підсумку Лівач поступилася 5:7.

Getty Images/Global Images Ukraine. Лівач і Пхагат

Оксані залишалося сподіватися, що Вінеш вийде у фінал і дасть переможеним суперницям шанс поборотися за бронзу. Індійка не підвела: у півфіналі вона перемогла Юснеліс Ґузман з Куби. Відповідно, завтра Лівач у першій втішній сутичці зустрінеться з до сьогодні непереможною японкою Сусакі. Іншою фіналісткою вагової категорії до 50 кг стала бронзова призерка попередньої Олімпіади Сара Енн Гільдебрандт зі США, котра перемогла в півфіналі призерку трьох останніх чемпіонатів світу Отґонжарґал Долґоржав з Монголії, борчиню, яка перервала шлях до п’ятої олімпійської медалі екс-українці Марії Стадник, котра з 2008 року виступає за Азербайджан.

Між тим, на паризькому килимі сьогодні розіграні три перших комплекти нагород. Дворазова чемпіонка світу, 20-річна американка Аміт Елор стала першою чемпіонкою Олімпіади-2024 з жіночої боротьби. В фіналі вона перемогла 3:0 Меерім Жуманазарову з Киргизстану.

Дворазовий чемпіон світу Кенічіро Фуміта (вагова категорія до 60 кг), який на попередній Олімпіаді виграв срібло, здобув перше золото Ігор-2024 з греко-римської боротьби. Він переміг у фіналі 4:1 китайця Цао Ліґуо. А головним героєм дня став кубинець Міяїн Лопес. У фіналі найважчої категорії (до 130 кг) 35-річний борець по-гросмейстерськи, 6:0, розібрав чилійця Ясмані Акосту і виграв олімпійське золото вп’яте поспіль. Нікому в історії в жодному виді боротьби таке досягнення не підкорювалося. Після завершення фінальної сутички Лопес, який також був п’ятиразовим чемпіоном світу, поцілував змагальну поверхню, зняв борцівки і залишив їх у центрі килима. Здобувши п’яте золото, легендарний борець вирішив попрощатися зі спортом.

Дебют дня

22-річний український скелелаз Ярослав Ткач вельми непогано виступив на першій у житті Олімпіаді. Спортовець із Кременчука на Полтавщині, який ще в 2021-му був поза політикою і поперся на чемпіонат світу в москву, де навіть відзначився одним десятим місцем, зараз у Парижі дійшов до чвертьфіналу зі скелелазіння на швидкість. У кваліфікації в кожній зі спроб Ярослав був за крок від національного рекорду: спершу показав час 5,13 секунд, після чого — 5,11 секунд. Такі показники принесли сьоме місце і вихід у плей-оф, де Ткач зустрівся з легендою свого виду спорту Бассі Мавему. Ярослав був дуже близьким до сенсації. На фініші забігу він програв всього 0,01 секунди.

Getty Images/Global Images Ukraine. Ярослав Ткач

Серед жінок Україну в скелелазінні представляє Євгенія Казбекова з Дніпра. Євгенія, яка в цій дисципліні була четвертою на чемпіонаті світу-2019, у першій частині олімпійського півфіналу завершила етап боулдерингу 14-ю. Українка має 39,5 очок. Друга частина півфіналу (складність) відбудеться у четвер, 8 серпня. Для виходу у фінал Казбекова має опинитися у топ-8 за сумою двох частин змагань.

Камбек дня

Визначилися півфіналісти в чоловічому баскетбольному турнірі. Команда Сербії перемогла в овертаймі 95:90 Австралію, поступаючись по ходу зустрічі у другій чверті з різницею в 24 пункти. Вирішальні очки сербам приніс двома кидками з трисекундної зони Нікола Йокич, який записав до активу «жирний» дабл-дабл – 21 очко + 14 підбирань + 8 передач. Найрезультативнішим у матчі став оборонець австралійців Патті Міллз – 26 пунктів.
Чинні чемпіони світу, національна команда Німеччини, перемогли у чвертьфіналі 76:63 Грецію з Яннісом Адетокунбо в складі. Янніс, власне, й став найрезультативнішим гравцем матчу – 22 очки. Проте німці переграли одного з найкращих баскетболістів сучасності командно. Найрезультативнішим у складі переможців став Франц Ваґнер – 19 очок. Деніс Шрьодер набрав 13, але віддав відразу 8 передач.

Господарі, команда Франції, на цьому тлі майже без пригод перемогли Канаду – 82:73. 27-ми очок оборонця канадців Шея Ґілджиса-Александера виявилося недостатньо. У французів індивідуальними показниками виділилися Ґершон Ябуселе (22 пункти) та Ісая Кордіньє (20).

Найменше інтриги, що очікувано, було в заключному фіналі, в якому зустрічалися збірні США і Бразилії. «Зірково-смугасті» виграли – 122:87. Найрезультативнішим гравцем матчу з 30 очками став форвард бразильців і сербського «Партизана» Бруно Кабоклу. В амерканців 18 очок здобув Девін Букер, 17 – Ентоні Едвардс.

Getty Images/Global Images Ukraine

Півфінальні пари, які зіграють 8 серпня, склали Німеччина – Франція, Сербія – США.

У жіночому волейболі на стадії чвертьфіналу водночас вибули чинні чемпіонки світу сербки і бронзові призерки цьогорічної Ліги націй польки. Команда Сербії поступилася 0:3 Італії, а Польща теж не змогла відібрати жодного сету в команди США. На додачу на грані вильоту були й чинні чемпіонки Європи туркені. Їхнє протистояння з китаянками розтягнулося на п’ять сетів. У підсумку китаянки таки не стримали лідерку суперниць Меліссу Варґас, яка назабивала загалом 42 очки.

Ще в одному чвертьфіналі команда Бразилії впевнено переграла суперниць з Домініканської республіки – 3:0.

У півфіналах 8 серпня зіграють Бразилія – США, Туреччина – Італія.

У фіналі жіночого футбольного турніру зустрінуться національні команди США і Бразилії. Американки, щоб перемогти в півфіналі Німеччину, змушені були вдруге поспіль грати екстра-тайм. Єдиний гол на 95-й хвилині провела Софія Сміт. До того в чвертьфіналі команда США переграла у додатковий час Японію.

А ось бразилійки перемогли 4:2 чинних чемпіонок світу іспанок в основний час. Два голи були проведені в першому таймі: в самому дебюті м’яч у власні ворота зрізала Ірене Паредес, а в компенсований час подвоїла перевагу Ґабі Портільо. Остаточно добила «Фурію роху» в середині другого тайму Адріана. Наприкінці матчу, коли інтрига, по суті, вмерла, команди потішили каскадом голів: Сальма Паральюело на 85-й хвилині розмочила рахунок, Керолін вже в компенсований час забила вчетверте, а на 12-й доданій хвилині та ж Паральюело оформила дубль. Загалом команди переграли в другому таймі 20 хвилин!

Чвертьфінальні матчі жіночого гандбольного турніру принесли такі результати: Данія – Нідерланди – 29:25, Франція – Німеччина – 26:23, Угорщина – Швеція – 32:36 ОТ, Норвегія – Бразилія – 32:15. Півфінальні пари, які зіграють 8 серпня, склали Данія – Норвегія, Швеція – Франція.

Там, де нас нема

Набирають обертів змагання з велотреку. Набирають без нас, бо наші спортивні правителі докерувалися до того, що колись дуже сильний олімпійський вид зараз не представлений зовсім. Сьогодні були розіграні медалі в командному переслідуванні, де Україна свого часу мала олімпійських призерів і чемпіонів світу. Чемпіонами в цій дисципліні стали чемпіони Токіо-2020 і чинні чемпіони світу команда Нідерландів. Перемогу над Великою Британією в фіналі Рой ван ден Берґ, Гаррі Лаврейсен і Джеффрі Гоґланд підсилили, побивши власний світовий рекорд – 40,949.

Китаянка Цюань Гунчань вдруге поспіль виграла олімпійські особисті змагання зі стрибків у воду з десятиметрової вишки і стала уже загалом триразовою чемпіонкою Ігор. У Парижі вона також перемогла в синхронних стрибках з десятиметрової вишки.

Завершилися сьогодні змагання з кінного спорту. В заключному виді, індивідуальному конкурі переміг німець Крістіан Кукук на Checker 47.
14-річна скейтбордистка з Австралії Аріса Трю стала олімпійською чемпіонкою у дисципліні парк.

Визначилися переможці в серфінгу: серед чоловіків переміг француз Каулі Васт, серед жінок – американка Каролін Маркс.

Медальний залік

За підсумками 11 змагального дня лідерство в медальному заліку повернула собі команда США, котра виграла загалом 86 медалей: 24 золотих, 31 срібну, 31 бронзову.

Китай посунувся на друге місце – 22 золотих, 20 срібних, 16 бронзових нагород.

На третю позицію з 14 золотими медалями вийшла Австралія.

У Франції – 13 нагород найвищої проби, у Великої Британії – 12, в Кореї і Японії – по 11, в Італії – 9.

Нідерланди і Німеччина здобули по 8 золотих нагород, Канада – 6, Нова Зеландія, Угорщина, Швеція, Румунія, Ірландія – по 3.

Україна з двома золотими, двома срібними, трьома бронзовими і поки не врахованою нагородою боксера Олександра Хижняка залишилася 18-ю.
Також по 2 золота мають Бразилія, Хорватія, Бельгія, Гонконґ, Філіппіни, Азербайджан та Сербія.

По одному золоту мають Ізраїль, Іспанія, Швейцарія, Грузія, Греція, Казахстан, Кенія, Південна Африка, Чилі, Данія, Сент-Люсія, Уганда, Китайський Тайбей, Узбекистан, Куба, Чехія, Гватемала, Алжир, Аргентина, Бахрейн, Домініка, Еквадор, Норвегія та Словенія.

Всього медалі здобули представники 76-ти країн.

Оцініть матеріал
(6)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

ФОТО. Бущан емоційно висловив претензії гравцю Динамо після нічиєї в ЛЧ
Футбол | 06 серпня 2024, 23:11 9
ФОТО. Бущан емоційно висловив претензії гравцю Динамо після нічиєї в ЛЧ

Кіпер киян емоційно звернувся до Костянтина Вівчаренка після гри з Рейнджерс

Історичний рекорд! Кубинець Лопес виграв 5 поспіль золото на ОІ в боротьбі
Олімпійські ігри | 06 серпня 2024, 22:33 20
Історичний рекорд! Кубинець Лопес виграв 5 поспіль золото на ОІ в боротьбі

Михаїн Лопес став першим в історії п'ятиразовим золотим медалістом Ігор у греко-римській боротьбі

Коментарі 0
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.