Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Олімпійські ігри
| Оновлено 26 липня 2024, 14:46
595
0

Олімпійське селище: дитячі малюнки й швейцарський концепт

Репортаж кореспондента Sport.ua з олімпійського селища в Парижі

| Оновлено 26 липня 2024, 14:46
595
0
Олімпійське селище: дитячі малюнки й швейцарський концепт
(c)Ulf Schiller/athletix.ch

25 липня, напередодні офіційного відкриття Олімпійських ігор, акредитовані журналісти отримали традиційну й таку очікувану нагоду відвідати олімпійське селище й подивитися, чим та як живуть спортсмени.

Щоб вирішити організаційні питання, облаштувати приміщення й прикрасити будівлі, де житимуть команди, представники Національних олімпійських комітетів почали прибувати до Парижа днів за сім-десять до церемонії відкриття. Кожна країна намагалася вигадати щось своє.

Американці прикрасили перший поверх будівлі зображеннями олімпійських мультимедалістів, чемпіонів і призерів Олімпійських і Паралімпійських ігор. Канадійці поставили перед входом оленя в кольорах свого прапора. Але українцям, звісно, було цікаво побачити своїх. Мені ж пощастило також завітати в гості до швейцарців і навіть зазирнути в уже обжиту спортсменом кімнату з розрекламованою і дійсно чудово функціонуючою новою системою охолодження.

***

Корпус, в якому живуть українці, не схожий на жоден інший. United we stand for Ukraine – слова на прапорах біля будівлі, прикрашеної малюнками дітей і підлітків. На кожному з зображень – підтримка атлетам і такі промовисті побажання перемоги для України… в Парижі й на війні.

(c)Ulf Schiller/athletix.ch
(c)Ulf Schiller/athletix.ch

Олімпійське селище досить велике, та українцям пощастило жити в його центральній частині. Серед сусідів, так би мовити, в одній лінії, зокрема, команди Німеччини, Швейцарії, Ліхтенштейну та Мальти. Поряд ресторан, а також олімпійські кільця, для фото біля яких доведеться трішки постояти в черзі.

У кожному блоці – від двох до чотирьох кімнат, є вітальня й один або два санвузли. В блоках намагаються селити спортсменів з одного виду спорту й не змішувати атлетів і тренерів. Принаймні, якщо кімнати поряд.

«Хоча буває й так, що спортсмен і тренер просять жити разом. Тоді, звісно, ми йдемо їм назустріч. Адже важливо, щоб усім було дійсно зручно», – говорять в НОК України.

***

Кожна маленька деталь формує враження. У швейцарців такі кидалися в очі ледь не на кожному кроці. На будівлі вони прагнули зобразити свою країну такою, якою та є насправді, – з неймовірної краси природою і багатою фауною. Та затишок мав бути не лише зовні.

Приміром, не обійшлося без «охоронця» – м’якого іграшкового песика Баррі (Barry). На попередніх Олімпійських іграх він був один. Зараз їх уже троє.

Фото Ольги Ніколаєнко

«Спортсмени часто брали його фотографуватися на різні локації, тож цього разу ми вирішили, що їх має бути більше», – пояснюють колеги.

НОК Швейцарії облаштував приміщення для своєї роботи та лаунж-зону для команди таким чином, щоб атлети й тренери могли не лише переглянути змагання, поспілкуватися один з одним чи випити кави, а й одразу ж, на місці, уточнити всі питання, які їх цікавлять, у співробітників олімпійського комітету чи просто перекинутися з ними кількома словами.

«Ми прагнули, щоб атлетам було дійсно приємно тут перебувати, тому радилися з ними щодо того, як зробити так, щоб усім нам було комфортно, – розповідають в олімпійському комітеті Швейцарії. - На першому поверсі житлового корпусу ми розмістили плакат зі світлинами всіх наших олімпійців, які виступатимуть у Парижі, а на кожному з житлових поверхів – їхні великі фото. У кімнатах – постери з зображеннями на олімпійську тематику та з нашим девізом. І, звісно, залишили невеличкі подаруночки кожному».

Фото Ольги Ніколаєнко

Творчо швейцарці підійшли й до гештегу, який вони вигадують на кожні Олімпійські ігри. Цього року це #united4excellence:

– 'united’ говорить про те, наскільки всі об’єднані. Олімпійський комітет, федерації, клуби, кантони, спонсори, вболівальники… Кожен робить свій внесок у те, щоб команда прогресувала й гідно була представлена в Парижі. Й саме це єднання та спільний шлях до мети й приносять потрібний результат;

– '4' - тут і про чотирирічний олімпійський цикл, і про чотири офіційні мови Швейцарії (німецьку, французьку, італійську й ретороманську);

– ну а ‘excellence’ – це те, до чого вони, об’єднавшись, прагнуть всі ці чотири роки між Олімпійськими іграми.

***

Уже сьогодні, 26 липня, відбудеться церемонія відкриття Олімпійських ігор, яка обіцяє стати як мінімум незвичною, а як максимум, перевершити всі попередні й залишити незабутні спогади незалежно від того, дивитимуться її на трибунах чи біля екранів удома.

Ольга НІКОЛАЄНКО, спеціально для Sport.ua із Парижа

Оцініть матеріал
(4)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Коментарі 0
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.