Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Україна. Прем'єр Ліга
|
106
0

ПОНОМАРЬОВ: «Нам було цікаво спробувати свої сили на фоні таких суперників»

Головний тренер «Руху» розказав про словенські збори

ПОНОМАРЬОВ: «Нам було цікаво спробувати свої сили на фоні таких суперників»
ФК Рух. Віталій Пономарьов

Головний тренер львівського «Руху» Віталій Пономарьов розказав про словенські збори та про те, як команда продовжить готуватись до нового сезону.

– Команда закінчила збір у Словенії, де зіграла 8 матчів. Як ви оціните цей підготовчий період команди? Чи задоволені ви тим, як пройшли збори?

– Ми дуже задоволені, адже це, напевно, були одні з найкращих наших зборів. Нам протистояли сильні суперники і було цікаво з ними грати, також це був важливий для команди досвід. Умови для тренувального процесу та ігор були чудові. Тому можу тільки подякувати засновнику клубу та менеджменту за те, що в нас була можливість пройти такі збори.

– Що ви скажете про спаринги «Руху» у Словенії? Були як перемоги над австрійськими «Штурмом» та «Хартбергом», так і поразки від «Хайдука», «Осієка», «Домжале», «Лутона», «Сабаху». Про що свідчать ці результати?

– Всі команди, з якими ми грали, це провідні команди своїх країн. Більшість з них виступає у єврокубках. Тому нам було цікаво спробувати свої сили на фоні таких суперників. Звісно, хотілось би, аби всі наші гравці пройшли збори з командою, але деякі футболісти були травмовані, а троє гравців поїхали в олімпійську збірну України.

Футболісти були під серйозними навантаженнями, тому не варто звертати увагу на результати матчів, які були на зборах. Важливо було, щоб хлопці отримали досвід гри проти сильних суперників. Гравці були в різних фізичних кондиціях. Умовно, у «Хартберга» чи «Домжале» чемпіонат стартує через тиждень, а ми гратимемо в УПЛ лише через три тижні, тому це інший рівень підготовки гравців. У нас були різні склади і в деяких матчах грали зовсім молоді хлопці, 17-річні випускники нашої Академії.

– На кого наразі команда не може розраховувати в матчах через травми?

– На жаль, у спарингу з «Вересом» перед виїздом у Словенію травму в єдиноборстві отримав Євгеній Пастух і це серйозна для нас втрата. Фредді Плюман також травмований. Тому шкода, що ми не в повному складі пройшли ці збори.

Щодо Марка Сапуги та Юрія Климчука, то вони відновлюються після важких травм. Я думаю, що вже осінню вони працюватимуть в загальній групі. Але хлопці пропустили дуже довгий період і не факт, що вони одразу будуть в своїх оптимальних кондиціях. Їм потрібен буде час, аби набрати форму.

– Через це було багато експериментів на зборах. Наприклад, Роман Дідик та Денис Слюсар часто грали у центрі поля, Ростислав Лях грав на обох флангах нападу. Як оціните виступ гравців не на своїх звичних позиціях?

– Дуже добре, що футболісти можуть грати на різних позиціях. Для тренера це важливо, особливо в тій ситуації, яка є у команді зараз. У нас травмовані основні гравці центру поля – Пастух і Сапуга, тож нам потрібні футболісти, які можуть якісно їх замінити. Роман Дідик та Денис Слюсар добре себе проявили на цих позиціях. Той же Ростислав Лях може зіграти як крайнього захисника, так і крайнього нападника.

Звичайно, є помилки, адже хлопцям ще слід адаптуватись до цих позицій, але загалом вони якісно провели збори. Якщо треба буде зіграти на тих позиціях, то хлопці зіграють і зроблять це якісно. Хотілося б, щоб всі були здоровими і кожен грав на своїй звичній позиції, але, на жаль, без травм у футболі не буває.

– Також поїхали на збори вихованці Академії з команди U-19 та «Руху-2». Для Ростислава-Назара Дяка, Артема Угринчука, Максима Бойка, Сергія Панченка, Олексія Товарницького це були перші закордонні збори з основою. Також були вихованці Академії Святослав Ванівський та Іван Денисов. Як оціните їхній виступ на зборах?

– Стратегія клубу – залучати своїх вихованців до роботи у першій команді. Звичайно, деякі з цих молодих гравців ще не зовсім готові до гри на такому високому рівні, тому ці збори були для них певним авансом. Хлопцям ще потрібно багато потрібно працювати, але старалися працювати на одному рівні з футболістами основної команди. Їм ще багато в чому слід прогресувати і якщо вони зроблять правильні висновки з того, що їм підказував тренерський штаб, і самі проаналізують свої дії, то вони виростуть у хороших футболістів.

– Водночас ще кілька гравців приєднались до першої команди після повернення в Україну. Зокрема, на першому тренуванні на клубній базі з вами працювали Костянтин Квас, Мілан Михальчук, Юрій Мужиловський, Назар Бондар. Чи отримають вони свій шанс проявити себе?

– Ротація молоді у нашому складі буде постійною і з основною командою будуть тренуватися найсильніші на даний момент футболісти. Ті гравці, які готові доказувати, що вони можуть зараз працювати на рівні першої команди. Молоді футболісти повинні цінувати, що їм дають шанс проявити себе. Тому вже в Україні ми зробили певні перестановки. Не всі себе змогли добре показати себе у Словенії, тож ми замінили цих гравців на інших наших вихованців і зараз свій шанс отримають вони.

– Як проявив себе на зборах новачок Ігор Краснопір? На ваш погляд, чи адаптувався він вже у колективі? Як він справлявся з вашими вимогами та навантаженнями?

– Я дуже задоволений його ставленням до тренувального процесу, поведінкою в побуті, в Ігоря хороші ігрові якості. Звісно, товариські матчі відрізняються від офіційних матчів, але я вважаю, що це суттєве підсилення для нашої команди.

– Чи варто очікувати на новачків у «Русі»? Які позиції на ваш погляд треба підсилити?

– Селекційний відділ постійно шукає гравців. Але не всі гравці відповідають вимогам нашого клубу і не можуть грати у футбол, який пропагує наша команда. Ми хочемо знайти футболістів під нашу ігрову модель. Хотілося б покращити позиції в групі атаки, взяти туди нових футболістів.

Але знову ж таки, ці гравці повинні бути значно сильніші від тих футболістів, які в нас є на сьогоднішній день, від наших вихованців. Якщо вони будуть сильніші, то ми звернемо на них увагу, але якщо вони будуть такого ж рівня, то я не бачу змісту брати їх, адже краще дати шанс власним вихованцям.

– «Рух» не з першого туру розпочне виступи у чемпіонаті. Як це впливає на підготовку команди?

– Це суттєво не вплине на готовність гравців. Всі можуть підійти в різному фізичному стані до перших матчів у чемпіонаті, адже повторюсь: троє гравців в олімпійській збірній, є травмовані футболісти. Тобто не всі змогли повноцінно пройти збори. Але я думаю, що ми будемо готові до матчу з «Оболонню».

– Зараз команда зіграє ще кілька спарингів вже в Україні. Що ви очікуєте побачити в цих матчах?

– Нам потрібні матчі, щоб не втрачати ігровий тонус. Так, 27 липня ми зіграємо з «Агробізнесом» і зараз шукаємо суперника для спарингу 3 серпня, адже «Рух» не гратиме в першому турі УПЛ. Ще ведуться перемовини, щодо цього спарингу і остаточних домовленостей немає.

Ці тижні до першого матчу в чемпіонаті команда продовжить працювати під навантаженнями, але водночас ми награватимемо вже стартовий склад з тих людей, які є зараз у нашому розпорядженні.

– Які загалом очікування від «Руху» напередодні нового сезону?

– Я думаю, що з боку вболівальників очікування будуть серйозні. В попередньому сезоні ніхто не очікував, що команда посяде шосте місце й боротиметься за єврокубки. Та попри ці очікування я не хотів би створювати на хлопців зайвий тиск. Основа команди – молодь, яка лише в попередньому сезоні почала стабільно грати на високому рівні і не є дуже досвідченою. Вважаю, що в нас попереду складний сезон, адже суперники зовсім по-іншому будуть налаштовуватись на матчі з «Рухом». Цей чемпіонат ми розпочинаємо не у повноцінному складі через травми ключових гравців, тому цей сезон буде набагато складніший для нас, ніж попередній.

Оцініть матеріал
(1)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Коментарі 0
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.