Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

ATP
| Оновлено 22 липня 2024, 01:42
331
0

Фінал Надаля, Світоліна попрощалась із тренером, у збірної новий капітан

Sport.ua підбиває підсумки першого тижня після Вімблдону

| Оновлено 22 липня 2024, 01:42
331
0
Фінал Надаля, Світоліна попрощалась із тренером, у збірної новий капітан
Nordea Open. Нуну Боржес і Рафаель Надаль

Завершився ще один тенісний тиждень липня. Після Вімблдону чоловіки роз'їхалися по турнірах на різних покриттях, жінки грали найбільші змагання на ґрунті. Найкращі з українських тенісисток взяли відпочинок перед Олімпійськими іграми, які для цього виду спорту стартують 27 липня.

WTA 250 Палермо / Будапешт

Спочатку на змагання в Палермо заявилася Еліна Світоліна, але після п'яти матчів на Вімблдонському турнірі за порадою своєї медичної команди та фізіотерапевтів прийняла рішення взяти перерву. Ймовірно, в Еліни цей турнір був у планах у разі швидкого вильоту з трав'яного мейджора. Тому її зняття нікого не здивувало.

Без Світоліної турнір втратив великий інтерес для українських уболівальників, але деякі важливі аспекти все ж потрібно виділити. Особливо варто відзначити Кароліну Мухову. Минулого року вона зарекомендувала себе топ-гравцем, але через операцію на зап'ясті пропустила понад 9 місяців. На першому турнірі після повернення в Істборні їй вдалося виграти два матчі, але довелося відмовитися від подальшої боротьби, щоб бути готовою до Вімблдону. Ця жертва не допомогла, на кортах Всеанглійського клубу лаун-тенісу і крокету Кароліна програла вже в першому раунді, поступившись іспанці Паулі Бадосі.

У Палермо у Мухової не все було ідеально, у чотирьох перших матчах було чотири тай-брейки, в одному з яких розіграли 30 очок, але в підсумку Кароліна програла всього один сет. У матчі за титул чешка поступилася чинній чемпіонці Чжен Ціньвень з Китаю. Потрібно визнати, що китаянка мала більш впевнений вигляд у своїх матчах, а також була невеликою фавориткою протистояння.

На турнірі в Будапешті загальну перемогу святкувала Діана Шнайдер, яка, між іншим, виграла вже третій турнір у сезоні. Усі три титули було взято на різних покриттях (на харді в Хуахіні, на траві в Бад-Хомбурзі та на ґрунті в Будапешті), а ще вона шульга. У півфіналі «нейтральна» тенісистка зупинила уродженку Києва Єву Лис, яка виступає під німецьким прапором.

ATP 500 Гамбург

Найбільший турнір тижня відбувся в Німеччині. Лідером посіву був чинний чемпіон Александр Звєрєв. Справи в нього йшли непогано, після виходу до півфіналу навіть вдалося стати лідером сезону за кількістю перемог на рівні ATP. Але в матчі за титул виграти не вдалося, Звєрєв поступився перспективному французу Артуру Фісу. Матч запам'ятався ще й неприємними моментами. За рахунку 5:5 у третьому сеті француз виконав подачу з руки, що не на жарт розлютило Звєрєва, а глядачі навіть почали аплодувати помилкам Фіса на подачі. У рукостисканні німця після матчу повагою до суперника і не пахло.

Загалом, для Фіса турнір вийшов дуже вдалим, на шляху до фіналу він також обіграв другого сіяного Хольгера Руне, який знявся в другому сеті через проблеми з коліном. Для Артура перемога на турнірі ATP 500 – найбільший трофей у кар'єрі. З понеділка він дебютує в топ-20.

ATP 250 Бостад, Гштаад, Ньюпорт

У Бостаді вся увага була прикута до Рафаеля Надаля, який грав в обох розрядах. В одиночці він стартував з перемоги над сином великого Бйорна Борга, після чого зупинив Кемерона Норрі, який останнім часом не вражає. Ще два матчі Рафа витягнув на морально-вольових у трьох партіях, але у фіналі сил на Нуну Боржеса не вистачило. Для португальця це був перший титул у кар'єрі, він став лише п'ятою людиною в історії, яка обігрувала Надаля у фіналі ґрунтового турніру. Раніше це робили Новак Джокович (4 рази), Роджер Федерер (двічі), а також Енді Маррей і Орасіо Себальос (по разу).

Цікаво, що Надаль повернувся на корти Бостада вперше з 2005 року, коли здобув там єдиний титул. Він навіть жартував, що приїхав його захищати. У парному розряді Рафа грав зі ще одним ґрунтовим спеціалістом Каспером Руудом, але через навантаження в одиночці на півфінал уже не вийшов.

На ґрунті в Гштааді переміг Маттео Берреттіні, який не програв суперникам жодного сету. А опозиція була потужною: у перших двох раундах ґрунтовики Педро Качин і Даніель-Елаї Галан, в 1/4 фіналу – канадець Фелікс Оже-Альяссім, у півфіналі – грек Стефанос Циципас. Найлегше було у фіналі проти француза Кентена Аліса. Маттео повертається в топ-50, показуючи хороший теніс. Дуже шкода, що на Вімблдоні йому вже в другому колі довелося змагатися проти Янніка Сіннера. Що стосується Кентена, то на шляху до фіналу в одному з поєдинків він виграв очко сидячи або напівлежачи на корті після того, як послизнувся. Таке побачиш не щодня.

У парному розряді в Гштааді Україну представляв Денис Молчанов, він у дуеті з Матве Мідделкоопом із Нідерландів зупинився в 1/4 фіналу.

Трав'яний турнір у Ньюпорті востаннє було зіграно в рамках такої категорії. З наступного сезону на кортах Міжнародного тенісного залу слави відбудеться комбінований турнір ATP Challenger 125 і WTA 125. Цього року у фіналі змагалися американці Алекс Мікелсен і Маркос Хірон. У битві молодості та досвіду переміг 30 річний Хірон. Для нього це був перший титул в кар'єрі.

Також у Ньюпорті після кількох операцій і майже двох років без матчів на такому рівні на корт повернувся американський гігант Рейллі Опелка. Він виграв три трисетовики, але в півфіналі поступився Мікелсену.

Челенджери та турніри ITF

Юлія Стародубцева і Дарина Снігур виступили на хардовому турнірі ITF W100 в іспанській Віторії, який минулого року виграла Дарина. Цього разу Снігур дуже не пощастило, вона не змогла дограти зустріч першого кола. Тепер вона втратить 26 позицій у світовому рейтингу. Стародубцева непогано йшла сіткою, але в 1/4 фіналу її зупинила 19-річна Александра Еала з Філіппін, яка в підсумку і взяла титул.

Владислав Орлов боровся за свій перший чвертьфінал на челенджерах, але все ж поступився Євгенію Карловському в другому раунді в Астані.

Катерина Володько стала фіналісткою парного турніру ITF W75 у Порту. У матчі за титул українка й американка Анна Роджерс програли тандему Аріанна Хартоно / Прартхана Тхомбаре (Нідерланди/Індія). Для 37-річної українки це був перший парний фінал на турнірах ITF з жовтня минулого року.

Інші новини

Тиждень розпочався з новини про те, що у жіночої збірної України відбулася заміна капітана. Замість Михайла Філіми до наступного матчу Кубка Біллі Джин Кінг українську команду готуватиме відомий тенісист Ілля Марченко, який все ще продовжує особисті виступи. Утім, він уже давно подейкує про близьке завершення кар'єри, можливо, до матчевої зустрічі з Австрією це і відбудеться. Якщо вас цікавить, хто ж повезе українську тенісну збірну на Олімпіаду в Париж, то це буде Філіма.

Ближче до кінця тижня Еліна Світоліна приголомшила новиною про те, що припинила співпрацю з нідерландським тренером Рамоном Слейтером. Здавалося, що спад результатів українки більше через травми, хоча навряд чи вихід до 1/4 фіналу Вімблдону взагалі можна назвати якимось спадом. Але маємо ось такий поворот у кар'єрі українки. Найімовірніше, про нового тренера ми дізнаємося вже після Олімпіади.

Поза кортом

Цього тижня день народження відсвяткували сестри Людмила та Надія Кіченок. Вони разом зіграють у парному розряді на Олімпіаді. Після чвертьфіналів на Вімблдоні було б непогано показати себе і в Парижі.

Найкращі українські тенісистки в одиночному рейтингу WTA провели цей тиждень у більш розслабленій обстановці, а Еліна Світоліна ще й відсвяткувала третю річницю весілля з Гаелем Монфісом. Докази можна побачити нижче.

Оцініть матеріал
(1)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Тайсон відреагував на перемогу блогера Джейка Пола над Перрі
Бокс | 21 липня 2024, 10:10 1
Тайсон відреагував на перемогу блогера Джейка Пола над Перрі

Майк – про плани після поєдинку, у якому він мав узяти участь

Завацька з камбеком пробилася в основу турніру WTA в Празі
Теніс | 21 липня 2024, 16:55 3
Завацька з камбеком пробилася в основу турніру WTA в Празі

Катаріна виявилася сильнішою за Конні Перрен

Коментарі 0
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.