Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Англія
|
1873
9

Три наступники Жузепа. Хто може змінити Гвардіолу в Ман Сіті влітку 2025-го

Керівництву «містян» доводиться замислюватися над таким фундаментальним питанням вже зараз…

Три наступники Жузепа. Хто може змінити Гвардіолу в Ман Сіті влітку 2025-го
Getty Images/Global Images Ukraine. Жузеп Гвардіола і Роберто Де Дзербі

Влітку 2025 року закінчиться термін дії контракту Жузепа Гвардіоли з Манчестер Сіті. Станом на поточний момент все виглядає таким чином, що титулований 53-річний фахівець вирішить покинути один з найбільш успішних клубів сучасності, який багато в чому особисто й допоміг вивести на такий високий рівень. Подейкують, що Гвардіола банально більше не бачить подальшої мотивації залишатися у таборі «містян» ще на три, чотири чи п'ять сезонів. Зараз у футболі його, як пишуть у ЗМІ, приваблює лише можливість стати біля керма однієї з топових національних збірних. Раніше Жузепа пов'язували із Іспанією та Бразилією, а зараз все частіше пліткують про Англію…

Топ-менеджмент Манчестер Сіті поки далекий від того, щоб змиритися із відходом Гвардіоли. Клуб готує пропозицію щодо продовження співпраці, яку має намір подати на розгляд іспанському фахівцю, проте… У цьому питанні практично все залежатиме виключно від волі самого Жузепа: якщо він забажає піти, то це станеться.

У той же час в Манчестер Сіті не можуть собі дозволити чекати рішення Гвардіоли до останнього, аби воно застало клуб зненацька. Остання обставина змушує керівництво «містян» активно опрацьовувати усі можливі та перспективні опції, в тому числі й щодо підбору потенційного наступника для Гвардіоли. І, згідно з останньою інформацією, на столі у босів «містян» наразі є три кандидатури, які бачаться аналітикам клубу найбільш оптимальними з огляду на нинішній вектор розвитку Сіті, склад першої команди, а також плани на середньострокову перспективу.

Про кого йдеться? Давайте коротко поговоримо про кожного…

Мічел (Мігель Анхель Санчес)

Вік: 48 років
Громадянство: Іспанія
Місце роботи: Жирона

До минулого сезону ім'я Мічела не було здатне розбурхувати уми читачів провідних європейських ЗМІ. Тренерську кар'єру цей фахівець розпочав у 2017 році, коли став біля керма Райо Вальєкано, в якому до цього протягом чотирьох із половиною сезонів очолював молодіжну академію. У своєму першому повноцінному сезоні Мічел привів «бджіл» до перемоги в Ла Лізі 2, завоювавши путівку до елітарного дивізіону. Однак там справи у наставника не пішли, і його було звільнено за три місяці до завершення сезону, а Райо Вальєкано безнадійно «потонув», фінішувавши останнім у турнірній таблиці Ла Ліги й вилетівши знову до Ла Ліги 2.

Надалі Мічел очолив Уеску й фактично повторив весь свій попередній шлях із Райо Вальєкано: у першому ж сезоні він привів «синьо-гранатових» до перемоги у другому за силою дивізіоні іспанського футболу, однак, опинившись в еліті, розгубився й не зміг допрацювати сезон до кінця, будучи звільненим за незадовільні результати. А Уеска, як і раніше Райо Вальєкано, вилетіла назад до Ла Ліги 2…


Getty Images/Global Images Ukraine. Мічел

Все змінилося для Мічела влітку 2021 року, коли він прийняв Жирону. Із каталонським колективом наставник також за один сезон виборов путівку в Ла Лігу, але цього разу не з першого місця, а через плей-офф. Опинившись у еліті, команда Мічела не посипалася, як прогнозувала більшість експертів, а фінішувала у середині турнірної таблиці. У другому сезоні Мічела Жирона й взагалі стала головною сенсацією іспанського елітарного дивізіону. «Біло-червоні», кольори яких почали захищати українські легіонери Віктор Циганков та Артем Довбик, довгий час вели чемпіонську гонку з Реалом, але зрештою все ж таки пропустили вперед не лише «бланкос», а й Барселону. Втім, третє місце для дуже скромної Жирони – це феноменальний успіх та солідний ляпас амбіціям мадридського Атлетіко, Вільярреала, Севільї і т.д.

Саме після успішного сезону-2023/24 у Ла Лізі про Мічела заговорили як про фахівця, здатного багато на що. І в Манчестер Сіті також вирішили придивитися до цього наставника, щодо якого англійський клуб має можливість отримати практично будь-яку інформацію. Не забуватимемо, що Жирона та Манчестер Сіті входять до одного спортивного холдингу – City Football Group, – власником якого є шейх Мансур.

Стилістика роботи Мічела в чомусь схожа на те, що проповідує на футбольному полі Жузеп Гвардіола. Однак щодо цього наставника все ж є частка сумнівів, адже він раніше ніколи не працював на по-справжньому топовому рівні. З іншого боку: у сезоні-2024/25 Жирона із Мічелом має зіграти в Лізі чемпіонів, де боси «містян», вочевидь, й отримають усі відповіді на питання, що залишаються по кандидатурі коуча «біло-червоних».

Роберто Де Дзербі

Вік: 45 років
Громадянство: Італія
Місце роботи: Марсель

«Моє захоплення від роботи Роберто Де Дзербі зростає з кожним сезоном. Брайтон ніколи не зраджує своєї ігрової філософії. Роберто Де Дзербі виконав і продовжує виконувати неймовірну роботу у Брайтоні», – саме так про італійського фахівця відгукувався сам Жузеп Гвардіола у квітні цього року.

З того часу змінилося те, що Де Дзербі залишив Брайтон та англійську Прем'єр-лігу, прийнявши запрошення від Марселя, хоча його сватали до Баварії, але від контракту із мюнхенським грандом, за чутками, італійський фахівець відмовився. Роберто вже дуже давно пов'язують із Гвардіолою. Хтось вважає, що італієць намагається буквально переймати стилістику іспанця, інші ж наголошують на тому, що копія ніколи не буде кращою за оригінал... Як би там не було, фактом залишається те, що сам Жузеп завжди дуже та дуже компліментарно відгукується про роботу і принципи Де Дзербі, чим дає зайвий привід недоброзичливцям Роберто пліткувати про лобіювання інтересів італійця з боку Гвардіоли.

У своїй тренерській кар'єрі Де Дзербі встиг поки попрацювати лише із досить скромними з точки зору потенціалу та заслуг колективами з Італії, найбільш відомими із яких для широкого загалу є Палермо, Беневенто та Сассуоло. Потім Роберто прийняв запрошення Шахтаря, проте сезон-2021/22 так і не зміг завершити, через повномасштабну фазу російсько-української війни.


Getty Images/Global Images Ukraine. Роберто Де Дзербі

Після Шахтаря Де Дзербі отримав запрошення від Брайтона і відбув тренувати до Прем'єр-ліги. Там він остаточно продемонстрував футбольній Європі, що не прагне відступати від своїх ігрових принципів, навіть якщо його команді належить змагатися із грандами. Брайтон нерідко відбирав ключові очки у фаворитів, і за два сезони з Де Дзербі ще більше закріпився у статусі міцного середняка, здатного на сенсацію, який заслужив ще із Гремом Поттером.

Проте влітку цього року Де Дзербі все ж таки залишив стан «чайок». Італійця не влаштовувала, як він вважав, недостатня амбітність керівництва клубу. Роберто хотів найкращих гравців, якісних трансферів, тоді як у Брайтоні вважали за краще діяти за принципом «тихіше їдеш – далі будеш».

В принципі, Де Дзербі вже все показав та довів у АПЛ, й недивно, що для Манчестер Сіті він є одним із ключових претендентів на заміну Гвардіолі. Однак тепер Роберто отримає ще й шанс проявити себе у французькій Лізі 1 із таким непростим проектом як Марсель. Якщо і з провансальцями в італійця «вигорить», то це стане жирним плюсом для резюме Де Дзербі на столі у топ-менеджерів Манчестер Сіті.

Юліан Нагельсманн

Вік: 36 років
Громадянство: Німеччина
Місце роботи: збірна Німеччини

Зрештою, третім кандидатом, за яким, згідно чуток, пильно стежить керівництво Манчестер Сіті на випадок необхідності підбирати заміну для Гвардіоли, є німець Юліан Нагельсманн. Це вкрай молодий, але вже дуже досвідчений з точки зору поєдинків на топ-рівні наставник, який користується великою повагою у структурі Манчестер Сіті.

Нагельсманн розпочинав свій самостійний тренерський шлях у Хоффенхаймі, який прийняв у незавидній ситуації, але вже в першому повноцінному сезоні на чолі цієї команди зміг вивести її до Ліги чемпіонів, не програвши на своєму полі жодного поєдинку у сезоні Бундесліги. Наступного року Хоффенхайм не тільки не відкотився назад, як це часто буває в подібних випадках, але й піднявся ще на сходинку вгору – на третє місце!


Getty Images/Global Images Ukraine. Юліан Нагельсманн

З того часу Нагельсманн є вкрай значущою фігурою на ринку німецьких тренерів. У 2019 році Юліан перебрався до РБ Лейпциг, із яким у другому своєму сезоні фінішував другим у німецькому чемпіонаті – слідом за неперевершеною Баварією. Вже тоді про визначний талант Нагельсманна заговорили і на європейському континенті. Зокрема, вже у 2020 році ЗМІ писали, що в Манчестер Сіті взяли Юліана «на олівець» та будуть готові розпочати з ним переговори, якщо Гвардіола забажає піти. Однак тоді Жузеп вирішив залишитися, підписавши новий контракт, і до предметних дискусій із Нагальсманном справа в керівництва «містян» так і не дійшла.

Згодом Нагельсманн, що робить його більш цікавим кандидатом, аніж Мічел та Де Дзербі, встиг попрацювати з топ-клубом – Баварією, яку привів до чемпіонства у Бундеслізі-2021/22, а за кілька місяців до завершення наступного сезону був змушений залишити клуб через конфлікт з деякими його ключовими фігурами, як у менеджменті, так і у команді.

З вересня 2023 року Нагельсманн очолює збірну Німеччини. Спочатку передбачалося, що молодий наставник відпрацює із «Бундестім» лишень до кінця фінальної частини Євро-2024, але потім його трудова угода була пролонгована до кінця ЧС-2026. Втім, сам Юліан неодноразово наголошував, що не збирається надовго затримуватися у збірній, оскільки дуже прагне вже найближчим часом все ж таки повернутися до клубної роботи. Чим не знак для босів Манчестер Сіті?..

Оцініть матеріал
(9)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

ФРІДМАН: «Хейт Дніпра-1? Краще обговорюйте провал збірної на Євро»
Футбол | 20 липня 2024, 08:25 4
ФРІДМАН: «Хейт Дніпра-1? Краще обговорюйте провал збірної на Євро»

Комерційний директор «Дніпра-1» відреагував на критику вболівальників

Ухвалив остаточне рішення. Яремчук відмовив турецькому клубу
Футбол | 19 липня 2024, 20:40 3
Ухвалив остаточне рішення. Яремчук відмовив турецькому клубу

Новою командою українця точно стане не турецький «Трабзонспор»

Коментарі 9
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
PUMA
Де Зебра  . Да сколько можна( Ливерпуль, Барселона,Ювентус) сейчас провалиться в Марселе и поедет родное Сассуоло в серии Б спасать, а вы тут про Ман Сити 
AndiM
Та залиште у спокої того нездару зєбру.
Wlad West
Есть еще четвертый -  Мыросю)))
Octopus
Из всех трех разве что Нагельсманн соответствует. Де Дзерби и Мичел ничего не выиграли на топ-уровне, чтобы претендовать на такую высокую должность. Почему-то также не учитывается тот факт, что Мичел в стадии ремиссии после двухлетнего лечения от депрессии, он как мне кажется не пойдет в сторону увеличения стресса, а именно в топ-клуб.