Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Чемпіонат Європи
| Оновлено 13 липня 2024, 11:30
16158
8

Джек-пот Іспанії, скільки для України? Як УЄФА поділить гроші за Євро-2024

Скоро турнір закінчиться і стане зрозумілим, хто та на яку суму призових награв…

| Оновлено 13 липня 2024, 11:30
16158
8
Джек-пот Іспанії, скільки для України? Як УЄФА поділить гроші за Євро-2024

Вже цього тижня завершиться 17-й розіграш чемпіонату Європи з футболу, і усі, хто цікавиться цією подією, дізнаються ім'я найсильнішої команди континенту. Фінальний поєдинок Євро-2024, як відомо, відбудеться 14 липня у Берліні на «Олімпіаштадіоні» й стане 51-м матчем, проведеним у рамках цього змагання.

Крім Кубка Анрі Делоне, який традиційно вручається переможцю європейського чемпіонату, особливий інтерес вболівальників, експертів та усіх, хто хоч трохи у ці дні цікавиться футболом, пов'язаний із грошима. А якщо точніше, то із сумами винагород, які закладені Союзом європейських футбольних асоціацій (УЄФА) для всіх учасників Євро-2024.

Яким є загальний призовий фонд Євро-2024? Скільки отримає переможець та фіналіст турніру? І на яку суму награла збірна України?

Відповіді на всі ці питання ми дамо вам прямо зараз…

Якою є загальна сума призового фонду Євро-2024?

Ще за кілька місяців до старту турніру у Німеччині було оголошено, що УЄФА виділить 331 мільйон євро, які будуть розподілені між усіма командами-учасницями Євро-2024 у вигляді призових.

Гроші розподілятимуться між різними командами в залежності від успішності їхніх виступів на турнірі: чим більше матчів виграє збірна, і чим далі їй вдасться просунутися турнірною сіткою, тим, що цілком логічно, вищим виявиться її заробіток у вигляді фінансового заохочення від УЄФА.

Максимально на Євро-2024 у вигляді призових від УЄФА можна заробити 28,25 мільйонів євро. Для цього необхідно виграти всі матчі на турнірі.

Загалом градація виплати призових на Євро-2024 наступна:

  • участь у Євро-2024 – 9,25 млн євро;
  • перемога у матчі групової стадії – 1 млн євро;
  • нічия у матчі групової стадії – 500 тисяч євро;
  • вихід до 1/8 фіналу – 1,5 млн євро;
  • вихід до 1/4 фіналу – 2,5 млн євро;
  • вихід до півфіналу – 4 млн євро;
  • вихід у фінал – 5 млн євро;
  • перемога у фіналі – 3 млн євро.

Варто також зазначати, що загальна сума призових на Євро-2024 відрізняється від того, що УЄФА пропонував командам учасницям на Євро-2020, фінальну частину якого було зсунуто на 2021-й через пандемію коронавірусу. Причому відрізняється у менший бік! Призовий фонд 16-го розіграшу чемпіонату Європи з футболу складав 371 мільйон євро, тобто на 40 мільйонів більше, аніж на Євро-2024.

Скільки отримає переможець та фіналіст?

Як відомо, у фіналі Євро-2024 зіграють збірні Іспанії та Англії. Хто з них стане тріумфатором змагання, ми дізнаємося лише в неділю, 14 липня, проте вже зараз можна підрахувати, скільки грошей заробить кожна асоціація, якщо виграє у фіналі, і якщо програє у ньому.

Отже, на шляху до фіналу збірна Іспанії виключно перемагала. На груповій стадії «червона фурія» здолала Хорватію (3:0), Італію (1:0) та Албанію (1:0). Ці три перемоги разом із самим фактом виходу на Євро-2024 принесли піренейцям 12,25 мільйонів євро. Після цього команда де ла Фуенте у плей-офф послідовно здолала опір Грузії (4:1), Німеччини (2:1) та Франції (2:1), вибравшись у фінал. Отже, іспанці заробили ще щонайменше 13 мільйонів євро. Усього це вже 25,25 мільйонів, до яких можуть додатися ще 3 «лимони», якщо «червона фурія» стане найсильнішою європейською збірною за підсумками турніру у Франції. По суті, це буде максимум, який тільки можна заробити, оскільки іспанці наразі перемагали у кожному матчі та претендують на справжній джек-пот.

Щодо англійців, то тут картина дещо інша. Підопічні Гарета Саутгейта на груповій стадії обіграли лише сербів (1:0), а ось із данцями та словенцями розписали нічиї – 1:1 та 0:0 відповідно. Після групової стадії призовий заробіток острів'ян склав 11,25 мільйонів євро. Далі вони, як і Іспанія, послідовно розправилися із усіма суперниками в плей-офф (2:1 – Словаччина, 1:1, 5:3 (по пенальті) – Швейцарія, 2:1 – Нідерланди), та опинилися у фіналі, завдяки чому заробили ті самі 13 мільйонів євро, як і піренейці. Проте сумарно «три леви» поки що мають на своєму рахунку 24,25 мільйонів євро у вигляді призових, до яких можуть додатися ще 3 мільйони, якщо англійці виграють у фіналі. В такому разі загальна сума виграшу збірної Англії складе 27,25 мільйонів євро, що на один мільйон менше від максимуму й того, що потенційно можуть отримати іспанці.

Примітно, що тріумфатор Євро-2020 – збірна Італії – отримав на тому турнірі у вигляді призових від УЄФА рекордну суму у 34 мільйони євро. Як зазначалося вище, на Євро-2024 стільки заробити було неможливо із самого початку.

Скільки призових отримає Україна від УЄФА?

Збірна України, на жаль, завершила свій турнірний шлях на Євро-2024 занадто рано – вже на стадії групового етапу. «Синьо-жовті» провели на чемпіонаті Європи у Німеччині три поєдинки, записавши на свій рахунок кожен із можливих результатів – поразку від Румунії (0:3), перемогу над Словаччиною (2:1) та нічию із Бельгією (0:0).

Getty Images/Global Images Ukraine

Щоб підрахувати, скільки отримає від УЄФА Українська асоціація футболу, варто врахувати не лише результати підопічних Сергія Реброва на турнірі, а й 9,25 мільйонів євро призових, які належать «синьо-жовтим» за сам факт кваліфікації на континентальну першість. До цього варто додати скромні 1,5 мільйони євро, що є сумою фінансової винагороди за два результати – перемогу над словаками та нічию із бельгійцями.

Отже, виступ збірної України на Євро-2024 принесе УАФ 10,75 мільйонів євро. Це 3,25% від загальної суми призового фонду турніру, або 38,05% від максимально можливого грошового призу, який може заробити на турнірі одна національна асоціація.

А скільки заробить Німеччина від проведення Євро-2024?

Насамкінець давайте абстрагуємося виключно від призових УЄФА, й звернемося до питання потенційного заробітку країни-господарки турніру, якою для Євро-2024 стала Німеччина.

Напередодні старту турніру Інститут економічних досліджень, який є структурним підрозділом Мюнхенського університету, підрахував, що проведення фінального турніру Євро-2024 здатне принести прибуток німецькій державі у розмірі одного мільярда євро. Найбільше надходжень очікується у сфері готельного бізнесу, а також у продуктовому ритейлі та у сфері громадського харчування (ресторани, кафе, бари тощо).

Офіційні оцінки Міністерства економіки Німеччини, як очікується, будуть опубліковані вже ближче до кінця року, проте експерти, які консультували органи державної влади, також наголосили на ймовірності значного покращення рентабельності в низці секторів економіки саме від самого факту проведення Євро-2024.

Втім, найкращих із можливих, згідно з розрахунками, показників німецькій державі досягти все одно вже не вдасться. Виною тому – виліт збірної Німеччини у чвертьфіналі від Іспанії (1:2). А от якби «Бундестім» виграла континентальну першість, то тільки тоді найбільша економіка Європи отримала б максимальний прибуток від турніру.

Оцініть матеріал
(78)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

МЮ у спарингу програв Русенборгу. Чому тен Хаг у шоці?
Футбол | 16 липня 2024, 08:56 1
МЮ у спарингу програв Русенборгу. Чому тен Хаг у шоці?

Манкуніанці провели перший товариський матч міжсезоння

Не стане легендою. Відомий український тренер виніс вирок Ямалу
Футбол | 16 липня 2024, 10:20 0
Не стане легендою. Відомий український тренер виніс вирок Ямалу

Олег Федорчук вважає, що в юного іспанця немає унікальних якостей

Коментарі 8
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
nick07
в принципі турнір то спортивний, а фінансові бонуси то вже як приємне доповнення.
і тут звісно все залежить від країни - наприклад майже 11 млн для УАФ то нормально, а біля 13 млн для Грузії то взагалі космос
antt
Все таки не зрозуміло, чому за перемогу у фіналі лише 3 млн., а вихід у фінал - 5 млн., і навіть у півфінал - 4млн.? Як Уефа пояснює.
Fireman
Скоро турнір закінчиться і стане зрозумілим, хто та на яку суму призових награв…
Ви пишіть або українською, або орською...Слово "скоро" або "незабаром"!