Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Кубок Америки
| Оновлено 12 липня 2024, 21:50
3082
5

Додаткове запитання: 30 хвилин – зайвина чи ні?

Блогер Sport.ua Олексій Рижков – про регламентну різницю між чемпіонатом Європи та Копа Америка

| Оновлено 12 липня 2024, 21:50
3082
5
Додаткове запитання: 30 хвилин – зайвина чи ні?
Getty Images/Global Images Ukraine

Спостерігаючи за матчами плей-оф чемпіонату Європи та Копа Америка, ловив себе на думці, що дивлюся якісь дві різні гри, два різні види спорту. Певний час не міг відповісти навіть самому собі на запитання, що ж зумовило таке виснування (ні, не стилістика, техніка, темперамент, то зрозуміло, проте ж і чимало футболістів, що беруть участь у Кубку Америки, є знаними в Європі виконавцями, адже захищають кольори клубів Старого Світу). Та скринька не була й замкнена: додатковий час на стадії плей-оф у Копа Америка не передбачено, лише, якщо така знадоба з’явиться, у фіналі. Отака кардинальність!

Чи представники американського континенту більше виснажуються під час 90-хвилинок, чи за океаном глядач специфічніший, не може всидіти на місці 120+ хвилин, чи знову ж таки глядач із Нового Світу (а, судячи з трансляцій матчів, на тамтих трибунах частіше трапляються якнайколоритніші персонажі, ніж навіть на найісторичніших терасах Старої Європи з віковим фанством) воліє бачити більше серій пенальті, ніж більше футболу?

Правила «золотого» й «срібного» голу, впроваджені свого часу європейцями, не прижилися. Вочевидь, вони мали на меті мінімізувати ймовірність серій післяматчевих пенальті. Проте позбавляти команду, що пропустила в додатковий час, шансу відігратися («золотий гол») або істотно знизити такий («срібний») якось не по-спортивному. Й мимохіть за таких правил супротивники слабують на надлишкову обережність.

Хай там як, а додаткові 30 хвилин чвертьфіналу Копа Америка Бразилія – Уругвай я б залюбки подивився. І, як на мене, європейський турнір із додатковим часом усе ж таки влучніше відповідає сутності футболу: більше має бути, власне, самої гри, а не пенальтійних нервувань.

Важливою, вважаю, є уніфікація регламентів. Ну, хіба не абсурд, коли на різних континентах грають по-різному? Одна річ, коли передсезонні турніри регламентують без додаткового часу: мовляв, гравці ще не набрали форми, навіщо перевантажувати їх під час зборів. Можна сперечатися з таким міркуванням, проте раціональне зерно в ньому є. Проте офіційні змаги – це зовсім інша річ. Десь граємо, а десь рибу загортаємо – ну, відгонить якоюсь архаїкою, погодьтеся.

Getty Images/Global Images Ukraine

Повідомлення-запитання від сусіда-вболівальника, який, так само, як і я, вирішальні матчі Копа Америка дивився наживо, попри нічну часину в Україні (щоправда, без звуку, аби не будити родину): а де додатковий час? Довелося пояснити йому особливості заокеанського футболу, до початку серії пенальті в матчі Бразилія – Уругвай я встиг це зробити. До речі, йому ця бездодатковість (востаннє з додатковим часом у плей-оф Кубка Америки грали ще в 2011 р.) прийшлося до смаку, адже давно (із часів Енцо Франческолі) й вперто вболіває за «небесно-блакитних» (неоднораз і пілігримствував на футбол до батьківщини 2-разових чемпіонів світу), і краяли його сумніви, що в додатковий час уругвайська команда змогла би протриматися, грали ж бо вдесятьох. Хоча xG за 90 хвилин – 0,95:0,55 на користь саме Федеріко Вальверде (кращим був у тій грі в складах обох команд, безперечно) і компанії. Цікаво, до речі, що з 81-ї до 87-ї хвилини бразильці здійснили п’ять замін, намагаючись у цейтноті щось вигадати біля воріт команди Марсело Б’єлси. Та, зрештою, марно, горіх «Чарруа» виявися заміцним для зазвичай гострих зубів пентакампеонів. Для сусіда та його улюбленої команди все зрештою, закінчилося добре. А от для футболу?! Не маю однозначної відповіді на це запитання.

Наставник аргентинців, архітектор тріумфу біло-блакитних на катарському чемпіонаті світу, 2-разовий (2022, 2023) найкращий національний тренер світу за версією Міжнародної федерації футбольної історії і статистики Ліонель Скалоні висловив не позбавлену інтересу, проте суперечливу думку: мовляв, цікаво було б запросити одну команду з Європи на Кубок Америки й одну команду з Американського континенту на чемпіонат Європи. Небезінтересна пропонова (власне, судді ж працюють на чемпіонатах інших континентів), та як це зробити? Ну, з командами, які грають у фінальних стадіях своїх континентальних змагів, надто з топами домовитися буде складно: вони зосереджені на успіху в своїх палестинах. Найсильніші за рейтингом команди, які не потрапили до фінальних стадій? Це було би вельми своєрідно, й не скажу, що принаймні для європейського посланця в Америці безнадійно щодо турнірної перспективи. Проте чи зможуть іншоконтинентальні зайди, якщо ця фантастична ідея все ж таки реалізується, адаптуватися до чужих для себе регламентних правил? Хай як крути, а уніфікація – на часі!

Олексій РИЖКОВ

Оцініть матеріал
(19)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Коментарі 5
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
adidas777
Натомість в Америці додумалися проводити чотири чвертьфінали у різні дні. 
А в Європі наліпили по два матчі на день. 
Емоційно дивитися на одному рівні два матчі один за одним Німеччина – Іспанія та Португалія Франція не можливо. З інтервалом у 10 хвилин між матчами (враховуючи додатковий час у першому матчі) 
 А якщо ви йдете на стадіон на перший з двох матчів, то взагалі без варіантів пропускаєте другий матч чвертьфіналу.
 Це маразм і знущання з уболівальників. 
 Чвертьфінали повинні грати кожен матч окремого дня, як на Копа Америки.
Bucha66
Если бы ваш друг действительно болел за уругвайцев то он бы знал что они четырехкратные чемпионы миры. Официально признанные ФИФА о чем свидетельствуют 4 звезды на их футболках…
SHN
Оце так брєд. Усунути якусь південно-амеріканську заради європейськой