Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Баскетбол
| Оновлено 03 липня 2024, 15:32
3054
0

Лука проти Янніса, або Хто проб’ється на Олімпіаду?

Олексій Коляго анонсує боротьбу за останні чотири місця на баскетбольному турнірі Олімпіади

| Оновлено 03 липня 2024, 15:32
3054
0
Лука проти Янніса, або Хто проб’ється на Олімпіаду?
fiba.basketball

Менше місяця залишилось до старту Олімпіади-2024, яка відбудеться у Парижі. Проте з дванадцяти учасників олімпійського баскетбольного турніру наразі відомі лише вісім. Інші чотири путівки будуть розіграні у кваліфікаційних змаганнях. І там боротьба очікується неабияка. Багато збірних привезли топові склади, включаючи зірок з НБА. Тож для всіх шанувальників баскетболу поточний тиждень буде вкрай цікавим.

Нагадаю регламент. Двадцять чотири команди, які були відібрані за підсумками Кубка світу-2023 та континентальних прекваліфікаційних турнірів, поведуть боротьбу за чотири вакантні місця на Олімпіаді. За допомогою жеребкування вони були розподілені на чотири турніри по шість збірних у кожному. Всередині себе кожна шістка розбилася на дві підгрупи (А і В) по три команди. Після матчів в одне коло по два найкращі колективи виходять до півфіналів, переможці яких у фінальному поєдинку й визначать володаря путівки на головний турнір чотириріччя. Отже, саме час безпосередньо перейти до дійових осіб.

Кваліфікаційний турнір 1

Місце проведення – Валенсія, Іспанія

Участники:

Група А: Іспанія, Ліван, Ангола

Група В: Фінляндія, Польща, Багамські острови

Головні фаворити – Іспанія. Після провального як для себе Кубка світу-2023, де Червона Фурія посіла лише дев'яте місце, піренейцям вперше за довгий час доведеться взяти участь в кваліфікації до Олімпійських ігор. Але тут двох думок бути не може. Іспанці зобов’язані відбиратися на змагання у Франції.

Статус господарів додаткового турніру та наявність у ростері практично всіх основних баскетболістів робить Іспанію топ-фаворитом. Дійсно, під рукою у досвідченого наставника Серджіо Скаріоло будуть брати Ернангомеси, натуралізований американець Лорензо Браун, який блискуче провів минулий сезон у складі тель-авівського «Маккабі», молоді таланти з НБА в особах Санті Альдами та Усмана Гаруби, а також мега-ветерани Руді Фернандес та Серхіо Юль із мадридського «Реала». До речі, Руді вже заявив, що кваліфікація і у разі її успішного подолання, ігри в Парижі, стануть останніми етапами в його блискучій кар'єрі і після них він зав'яже з активними виступами. Здається, буде вкрай логічно, щоб свою лебедину пісню Фернандес заспівав на головних іграх чотириріччя.

Можуть вистрілити – Багамські острови. Як би це дивно не звучало, але головним опонентом зіркових іспанців має стати екзотична за мірками баскетболу команда. Але це лише на перший погляд. Останнім часом на Багамських островах згадали, що в НБА грає достатньо баскетболістів, родовід яких йде в цю острівну державу. І після правильно проведеної мотиваційної роботи з цими гравцями Багами вже стали вельми серйозним колективом, який у пре-кваліфікації обійшов статусну Аргентину в її найсильнішому складі.

В Іспанії у складі Багамських островів виступатимуть одразу троє далеко не останніх представників найсильнішої ліги світу – Деандре Ейтон, Бадді Хілд та Ерік Гордон. Так, це не зірки, але досить сильні гравці. Нині це тріо за допомогою низки талановитої молоді з NCAA (одразу шість осіб) спробує стати автором найгучнішої сенсації в олімпійській кваліфікації.

Інші. Реальним конкурентом для Іспанії могла стати збірна Фінляндії, але їхній лідер та зірка НБА Лаурі Маркканен не візьме участі в турнірі, а без нього стеля у фінів набагато нижча. За збірну Польщі зіграє гравець «Сан-Антоніо» Джеремі Сохан, що значно підвищує їхні шанси в боротьбі за путівку на Олімпіаду, але не віриться, що навіть з ним поляки зможуть обійти іспанців на їхній території. Збірні Лівану та Анголи на турнірі більше для масовки і будуть отримувати безцінний досвід. Одна з них точно зіграє у півфіналі, але не більше.

Кваліфікаційний турнір 2

Місце проведення – Рига, Латвія

Участники:

Група А: Латвія, Грузія, Філіппіни

Група В: Бразилія, Камерун, Чорногорія

Головні фаворити/можуть вистрілити – Латвія, Чорногорія, Грузія, Бразилія. Турнір у Ризі вражає своєю потенційною непередбачуваністю. Волею жереба в Балтії зібралися приблизно рівні за силою колективи, без топ-збірних та без відвертих пасажирів на зразок Анголи чи Лівану. В результаті, більше половини його учасників небезпідставно можуть розраховувати на квиток до Парижу.

Трохи виділю Латвію. Все ж таки п'ята збірна минулого Кубка світу-2023 та господарі нинішньої кваліфікації. Щоправда, в Ризі не зіграє Крістапс Порзінгіс, але тут варто зауважити, що свій минулорічний проривний результат на майданчиках Азії латиші також оформили без нього. Тренерський талант італійця Луки Банкі + перевірений ростер із якісних баскетболістів міцних європейських клубів + присутність гравця НБА Давіса Бертаньша + наявність одного з найкращих асистентів на минулому Кубку світу Артурса Загарса, який відновився після дуже важкої травми + підтримка домашніх трибун, цілком можуть стати тими факторами, котрі допоможуть балтійцям оформити свій дебютний вихід на Олімпійські ігри.

Інші три претенденти мінімально відстають від Латвії. За Чорногорію зіграє їхній найсильніший баскетболіст Нікола Вучевич із «Чикаго Буллз», що автоматично значно піднімає планку для балканського колективу. Збірну Грузії поведе за собою зірка європейського баскетболу Торніке Шенгелія, але відсутність в Ризі Гіоргі Шермадіні сильно вдарить по кавказькому колективу. А збірна Бразилії везе на турнір дуже міцний коктейль із дуже досвідчених ветеранів на кшталт Марселіньо Уертаса та Вітора Беніте, добротних гравців Євроліги Яго дос Сантоса та Бруно Кабокло, які перебувають в самому соку, а також молодого таланта, який намагається закріпитися в НБА. Йдеться про Гуї Сантоса з «Голден Стейт».

Усі чотири вищезгадані збірні приблизно рівні за ігровим потенціалом і у свій вдалий день спокійно можуть обіграти будь-якого суперника на ризькому турнірі. Це лише додає йому інтриги та робить максимально складним у плані прогнозування переможця.

Інші. Цілком могла скластися така ситуація, коли в реальну боротьбу за єдину путівку до Парижу включилася б і п'ята команда, але за Філіппіни не зіграє їхня зірка НБА Джордан Кларксон, а без нього дуже обмежена в кадровому потенціалі азійська збірна апріорі не може претендувати на високі досягнення. У свою чергу, нинішнє покоління баскетболістів збірної Камеруну наразі далеке від боротьби за ліцензію на Олімпійські ігри.

Кваліфікаційний турнір 3

Місце проведення – Пірей, Греція

Участники:

Група А: Словенія, Хорватія, Нова Зеландія

Група В: Греція, Домініканська Республіка, Єгипет

fiba.basketball

Головні фаворити – Греція/Словенія. Якщо змагання в Ризі є найрівнішими серед усіх чотирьох частин відбору до Франції, то турнір у Греції сміливо можна назвати найбільш статусним. Саме в Піреї зіграють дві найсильніші збірні в Олімпійській кваліфікації, а у складі кожної з них перебуватиме по топ-зірці максимального калібру.

Господарі майданчика обрушать на своїх суперників усю міць Янніса Адетокунбо, який відновився після травми, отриманої під завісу регулярного чемпіонату НБА, і зараз готовий поборотися за вихід на дебютну для себе Олімпіаду. Допомагатимуть йому практично всі найкращі грецькі баскетболісти, задіяні в «Панатінаїкосі», «Олімпіакосі» та іншому європейському баскетболі. Натуралізований американець Томас Уокап (найкращий гравець Євроліги захисного плану) також тут. Єдиною, але дуже значною втратою для еллінів стане MVP Фіналу чотирьох Євроліги Костас Слукас, хоча й без нього склад греків дуже потужний.

Збірна Словенії не може похвалитися такою кількістю висококласних баскетболістів, як у господарів цього міні-турніру, але в їхньому складі буде Лука Дончич. І одного цього чинника достатньо, щоб зарахувати балканців до фаворитів. Значним мінусом для них стане фізична та психологічна втома їхнього лідера, адже ще два тижні тому Дончич із «Далласом» боровся за титул чемпіона НБА. Втім, ще на чотири матчі запасу сил у словенця має вистачити. Допомагатимуть Дончичу практично всі основні гравці збірної (Клемен Препеліч, Зоран Драгіч та інші), окрім травмованого Яки Блажича. Також у строю ще один представник НБА Влатко Чанчар, який пропустив весь минулий сезон через важке пошкодження та натуралізований американець Джош Нібо, який за останні кілька років став одним із найсильніших бігменів у Євролізі.

Безумовно, саме турнір у Піреї викликає найбільший інтерес з усіх чотирьох, а всі шанувальники баскетболу вже передбачають потенційний фінальний поєдинок між Грецією та Словенією за путівку на Олімпійські ігри. Залишається лише приєднатися до цих очікувань. Очна зустріч між Лукою та Яннісом у майках своїх збірних, та ще й із таким призом на кону, просто не може залишити нікого байдужим. Жаль тільки, що одна з цих команд точно не зіграє в Парижі.

Можуть вистрілити – Хорватія. Поки всі чекають на фінальну зарубу між двома топ-зірками НБА, в тіні причаїлася збірна Хорватії, якій цілком під силу зіпсувати плани фаворитам. Балканці на відбір зібрали свою топ-четвірку. Вона включає далеко не останніх гравців НБА Івіцу Зубаца та Даріо Шарича, одного з найкращих європейських баскетболістів останніх двох сезонів Маріо Хезонью і досвідченого натуралізованого американця Джалена Сміта. Їхніх зусиль цілком може вистачити для того, щоб витягнути «клітчастих» на вершину. Але дуже великою проблемою для хорватів є коротка лава запасних. Можна тільки поскаржитися на вкрай нерівний жереб олімпійської кваліфікації, друга-третя команда в Піреї з легкістю могла б виграти турніри в Латвії або Пуерто-Ріко.

Інші. Домініканській Республіці цілком під силу було б вклинитися у боротьбу за олімпійську ліцензію, але для цього за латиноамериканців мали зіграти їхні статусні представники НБА в особах Карла-Ентоні Таунса та Ела Хорфорда. Однак вони до Греції не приїхали. Присутність гравця «Сакраменто Кінгз» Кріса Дуарте та представників іспанської ліги ACB Андреса Феліза та Жана Монтейро говорить про те, що Домінікана побореться, але не більше. У Нової Зеландії та Єгипту загалом досить непогані збірні, але в дуже сильному пірейському турнірі їм ловити відверто нічого.

Кваліфікаційний турнір 4

Місце проведення – Сан-Хуан, Пуерто-Ріко

Участники:

Група А: Литва, Кот-д’Івуар, Мексика

Група В: Італія, Пуерто-Ріко, Бахрейн

fiba.basketball

Головні фаворити – Литва/Італія. Четвертий турнір стане єдиним, який відбудеться не на території Європи, але фаворитами в ньому також є представники Старого Світу. Збірна Литви везе до далекого Пуерто-Ріко практично ідеальний свій склад на чолі з Домантасом Сабонісом, який однозначно стане найзірковішим гравцем на арені в Сан-Хуані. На місці ключові литовські представники Євроліги на кшталт Рокаса Йокубайтіса, Донатаса Мотеюнаса, Маріуса Грігоніса та інших. Як завжди, багато людей до збірної делегував «Жальгіріс» (чотири із дванадцяти). Найголовнішою і, за великим рахунком, єдиною втратою для балтійців стане відсутність ще одного баскетболіста із найсильнішої ліги світу Йонаса Валанчунаса, але спільними зусиллями литовцям цілком під силу компенсувати відсутність цього потужного бігмена.

У збірній Італії немає баскетболістів калібру Домантаса Сабоніса, але вони мають дуже рівний склад, в якому вийти на паркет і реально допомогти своїй команді може кожен з дванадцяти баскетболістів. Головною зіркою в «Скуадрі Адзуррі» стане Даніло Галлінарі із «Мілуокі». Також у складі одразу вісім баскетболістів, які грають у Євролізі за італійські клуби «Віртус Болонья» та «Мілан». Дуже сильно не вистачатиме колективу під керівництвом експресивного Джанмарко Поццеко ще одного італійського представника в НБА Сімоне Фонтеккіо.

Можуть вистрілити – Пуерто-Ріко. Господарі турніру виглядають слабше від двох європейських збірних, але також цілком здатні поборотися за путівку до Франції. На боці пуерторіканців буде домашній паркет і підтримка трибун, хоча тут доречніше говорити про можливі складнощі з акліматизацією для європейських збірних, які були змушені летіти в прямому розумінні через півсвіту. Першою скрипкою в їхньому складі має стати захисник «Нью-Орлеан Пеліканс» Хосе Альварадо. Окремо варто зауважити, що команда Пуерто-Ріко буде дуже цікавою для тих, хто стежить за українським баскетболом. Її ростер включає добре відомого всім нам шутера Джіана Клавелла, який майже три сезони виступав за «Будівельник» і «Прометей», а також Дейвона Ріда, котрий розпочинав минулий сезон у складі «титанів», але досить швидко покинув команду.

Інші. Ще три збірні, що беруть участь в цьому турнірі, явно поступаються трійці фаворитів. Кот-д’Івуар не зміг зібрати всіх своїх найсильніших гравців, включаючи центрового «Філадельфії» Мо Бамба. А Мексиці та Бахрейну навіть у своїх оптимальних складах було б не під силу нав'язати реальну боротьбу за єдину путівку на Олімпіаду.

Оцініть матеріал
(11)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

МІЛЕВСЬКИЙ: «Рибалка виграв у Суркіса пристойну суму в літаку після Челсі»
Світ азарту | 04 липня 2024, 04:28 1
МІЛЕВСЬКИЙ: «Рибалка виграв у Суркіса пристойну суму в літаку після Челсі»

Сам Артем із президентом «Динамо» в азартні ігри не грав

Чи можливий Euro без плей-оф?
Футбол | 04 липня 2024, 13:40 21
Чи можливий Euro без плей-оф?

Блогер Sport.ua Олексій Рижков – у пошуках справедливої формули чемпіонату Європи

Коментарі 0
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.