Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Футбол
| Оновлено 01 липня 2024, 22:51
45481
29

Хто зіграє у складі збірної України на Олімпіаді у Парижі?

Блогер Sport.ua Сергій Тищенко вважає, що Руслан Ротань повезе на Олімпіаду конкурентну команду

| Оновлено 01 липня 2024, 22:51
45481
29
Хто зіграє у складі збірної України на Олімпіаді у Парижі?
УАФ

Збірна України з футболу вперше в історії кваліфікувалася на Олімпійські ігри з футболу. Все завдяки вдалому виступу молодіжної збірної України на Євро 2023. Команда Руслана Ротаня дійшла до півфіналу на турнірі, що гарантувало право поїхати на Олімпіаду.

Головна проблема в тому, що Олімпійські ігри не входять у дати ФІФА. Клуби не зобов'язані відпускати своїх гравців на турнір.

Захисник «Борнмута» та національної збірної України 21-річний Ілля Забарний заявив у спілкуванні із журналістами, що не хоче їхати на Олімпіаду. Йому потрібно готуватися до клубного сезону в АПЛ. Після чого колишнього захисника «Динамо» захейтили. Мовляв, хлопець настільки зазнався, що не хоче захищати честь країни на Олімпіаді.

У нас не дуже люблять чути правду. Краще солодка брехня, ніж не дуже приємна правда. Забарний у свій 21 рік розмірковує, як професіонал та відповідальна людина. Якщо він пропустить підготовку до сезону із «Борнмутом», то може провалити клубний сезон, або навіть втратити місце в основі клубу. Саме клуб платить гравцю зарплату, лікує, готує до матчів. «Борнмут» не може майже на 3 місяці втратити свого основного гравця. У червні була підготовка та участь у Євро, а потім ще у липні-серпні Олімпіада. Забарний не робот, а людина. Він не може цілий рік грати у футбол. Йому теж потрібен відпочинок. Бо організм просто може не витримати та будуть травми.

При цьому Забарний не грав взагалі за молодіжну збірну України минулого скликання. Він відразу перейшов із юнацької збірної у національну. Він жодного відношення не має до олімпійської збірної.

Було б максимально справедливо та чесно, щоб у Париж поїхали ті, хто виборов це право під час кваліфікації та самого Євро. Дуже важко розраховувати на наших легіонерів у Європі. Тому що клуби не зацікавлені відпускати своїх гравців. Їм потрібно готуватися до сезону. Навіть новачок Екстракласи «Лехія» не поспішає відпускати у збірну Богдана В'юнника, Івана Желізка та Максима Хланя. Що вже казати про більше статусні клуби.

Для європейських клубів пріоритетними є власні інтереси, а не бажання гравця захищати честь країни на Олімпіаді. Їх це може цікавити тільки у плані потенційного трансферу та вітрини для гравця. Причому це доволі дискусійно, бо матчі АПЛ є не меншою вітриною, ніж Олімпійські ігри, де футбол ніколи не був пріоритетним та не збирав найкращих гравців.

УАФ. Руслан Ротань не збере всіх найсильніших на Олімпіаду

Потрібно визнати, що участь футбольних збірних на Олімпіаді ніколи високо не цінувалася та не мала великої уваги. Я без допомоги гуглу не скажу, хто вигравав Олімпійські ігри з футболу 4 роки тому, чи у 2016 році. Соромно зізнаватися, але я ніколи не бачив футбольних матчів на Олімпіаді. При цьому дивлюся дуже багато футболу.

Тому у збірній не варто чекати на Михайла Мудрика. У «Челсі» змінився тренер, який хоче оцінити наявних гравців перед сезоном. Якщо Мудрик не буде проходити підготовку до сезону, то він буде сидіти на лавці запасних. Будуть грати ті, кого награвали влітку. На Євро Михайло отримав травму. Йому потрібно банально відновитися.

Мудрик може поїхати на Олімпіаду тільки за умови, що «Челсі» та новий тренер команди не розраховують на українського вінгера. Участь у змаганнях у Парижі буде додатковою вітриною, щоб знайти нову команду.


Збірна на Олімпіаді залишиться без основного воротаря Анатолія Трубіна. Перший сезон у «Бенфіці», Євро та ще Олімпіада. Він має відпочити перед початком нового футбольного сезону. Якщо буде перенавантаження та підуть травми, то лікувати його буде не збірна, а клуб. «Бенфіці» важливо, щоб провідний воротар підійшов у хорошій формі до осені.

Олексій Кащук не продовжив контракт із «Шахтарем». На початку липня він підпише контракт із новим клубом. Дайте собі відповідь: Кащуку важливішим буде поїхати на Олімпіаду чи готуватися до сезону із новим клубом, де йому потрібно буде все доводити із чистого листа? З великою долею ймовірності Кащук «випливе» у провідних чемпіонатах. Уродженцю Звягеля буде дуже важливо підготуватися повноцінно до сезону, зарекомендувати себе, а не пропустити всю підготовку. Олексію вже 24 роки. Другого такого шансу на клубному рівні у нього просто не буде.

З легіонерів мають шанс поїхати тільки ті гравці, на яких не дуже розраховують у клубі. Пишуть, що таким може стати Максим Таловєров. Я не здивований, бо ми всі бачили його рівень у матчі проти Польщі. Навряд чи ЛАСК сильно постраждає, коли Максима не буде в клубі. Заявка на Євро + Олімпіада = десь його можна буде продати влітку.

Так само не варто чекати провідних гравців «Динамо» на Олімпіаді. У клубу в цей час буде кваліфікація у ЛЧ. Минулого сезону кияни не пробилися до групового турніру єврокубків. Тому дуже важливо із фінансової та репутаційної точки зору поборотися за ЛЧ, або хоча б вийти в ЛЄ. Олександр Шовковський не може відмовитися на майже все літо від провідних гравців - Володимира Бражка та Владислава Ваната.

До Німеччини не поїхав Назар Волошин. Але він важливий гравець для «Динамо». Поки у Шовковського немає великої кількості гравців на флангах, тому немає сенсу відпускати провідного гравця на Олімпіаду.

«Динамо» відпустить частину своїх гравців на Олімпіаду, але тільки тих, хто не відіграє значної ролі в складі - запасний воротар Руслан Нещерет, запасний захисник Олександр Сирота, новачок команди Максим Брагару. Можливо, Тарас Михавко, Максим Дячук, Олександр Яцик та Ігор Горбач. Враховуючи наявність Владислава Дубінчака та універсалізм Олександра Караваєва, має шанси поїхати в Париж Костянтин Вівчаренко.

Якби «Шахтар» грав кваліфікацію ЛЧ, то там би позиція була аналогічною. Пряма путівка в групу ЛЧ дає можливість «гірникам» відпустити провідних гравців у Париж. Мова про Данила Сікана, Дмитра Криськіва, Артема Бондаренка. Глибина складу дозволяє на пару тижнів попрощатися із цими футболістами. Участь в Олімпіаді Георгія Судакова теж виглядає ймовірною. Йому потрібна міжнародна вітрина, бо на Євро він себе показав не дуже яскраво.

Мені зовсім не подобаються емоції Руслана Ротаня, який каже, що в українських футболістів крадуть мрію. Футбол - це гроші. Збірна не платить зарплату гравцям. Ніхто не порушує жодні закони. Добровільне право клубів - відпускати чи ні своїх гравців на Олімпіаду. Кожен виходить із власних інтересів, а не чужих. Інші збірні також привезуть не найсильніші склади. Клуби банально не будуть відпускати гравців на Олімпіаду. В кожного свої інтереси.

Хоча, звичайно, наставника можна зрозуміти. Для нього важливо виступити на Олімпіаді у Парижі, бо від успіху збірної України багато в чому буде залежати його тренерське майбутнє. Якщо Україна виступить невдало, а в «Олександрії» не буде результату восени, то є ризик втратити роботу та будуть проблеми з пошуком нової. В першу чергу, репутація Ротаня пов'язана не з успіхом на клубному рівні тренерської роботи, а на рівні збірних. Він зміг вийти на молодіжний Євро та дійти там до півфіналу.

Ніякої катастрофи чи апокаліпсису на Олімпіаді не буде. Ротань має всі шанси повезти конкурентну команду. Не поїде у Париж Трубін, але є Нещерет, який вже друге скликання грає за молодіжну збірну України. Один із найкращих воротарів минулого сезону рухівець Дмитро Ледвій. Новачок «Шахтаря» Кирило Фесюн та воротар поки ще «Дніпра-1» Яків Канарейкін.

УАФ

Захист має всі шанси зберегтися із Євро – пара центральних захисників Таловєров - Батагов. Плюс Володимир Салюк, Богдан Слюбик та Роман Дідик із «Руха», Олександр Сирота, Максим Дячук, Тарас Михавко із «Динамо». Вибір величезний. На флангах - рухівець Олексій Сич та динамівець Костянтин Вівчаренко. При підтримці гравців «Руха» Ростислава Ляха, Віталія Романа. Лівий захисник «Полісся» Артем Смоляков.

В центрі поля має всі шанси зберегтися трійка гравців «Шахтаря» – Георгій Судаков, Артем Бондаренко та Дмитро Криськів. Під час кваліфікації на Євро у Ротаня були проблеми із вінгерами, тому Судаков формально виходив на фланг. Додайте сюди Євгена Пастуха із «Руха» та Олега Очеретька із того ж «Шахтаря». Виходить дуже пристойна компанія інсайдів.

Можуть бути проблеми з опорним півзахисником, тому що «Динамо» навряд чи відпустить Бражка. «Лехія» не хоче відпускати Желізка. Але є той же Яцик, який провів непоганий сезон у «Зорі». Борис Крушинський добре виглядав у «Поліссі». Валентин Рубчинський може грати в опорній зоні. Ротань добре знає по «Олександрії» динамівця Миколу Михайленка. На молодіжний Євро він не поїхав тільки через травму. Не забуваємо за Івана Варфоломеєва.

Без Мудрика та Кащука може бути брак гравців на флангах атаки. Під час кваліфікації до Євро тут були проблеми. Залишається Назаренко. На фланзі можуть грати Судаков та Очеретько. Сміливо додаємо Іллю Квасницю та Максима Брагару. Можливо, відпустять Назара Волошина та Максима Хланя.

У лінії атаки жодних проблем - всі шанси має поїхати Данило Сікан. Чудово себе показує на рівні молодіжної збірної новачок «Руха» Ігор Краснопір. Не скидаємо із рахунків Владислава Супрягу та Миколу Кухаревича, які були дотичні до минулого відбору молодіжної збірної.

Нещерет – Сич, Таловєров (Салюк, Слюбик), Батагов (Сирота), Вівчаренко (Смоляков) – Рубчинський (Яцик), Бондаренко, Криськів – Квасниця (Назаренко), Сікан, Судаков.

Вимальовується дуже хороша команда. Не потрібно думати, що інші суперники будуть грати найсильнішим складом. Теж збірні будуть обходитися без провідних гравців. Потрібно зрозуміти одну просту річ - олімпійський футбол лімітований за віком. Тому це тільки крок до професійного футболу. До олімпійської збірної України з футболу потрібно ставитися у розумінні розвитку для гравців, набуття досвіду, не виносити результат на перший план.

Сергій ТИЩЕНКО

Оцініть матеріал
(178)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Коментарі 29
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
LexХХХ
Ще один шанс для Судакова засвітитись
u6464u
Якщо тренер на своєму місці то він підбирає гравців під свою модель гри, думаю в УПЛ можно найти 15-16 гравців які б відповідали вимогам Ротаня не залучаючи основних гравців клубів , від цього різниця буде не велика що і показало Євро , думаю Руслан з завданням упорається , а розмови про Забарних , Судакових то пустомеля таких як Циганик , Вацко і тд., погоду вони незмінять .
MaximusOne
Я б ще додав до цього списку кращого бомбардира молодіжного чемпіонату Пономаренка, і одного з кращих правих захисників минулого ЧУ Крупського з Ворскли, а також Сапугу з Руху якщо він відновитися від травми, ну і автор забув про Олега Федора.
Pavel_i_CO
Щось днонєтскіє дуже занервували, особливо акотсос. Подивимось як лугандонська шайка відпустить Мудакова та Бондарєнку на ОІ. Чи не відпустить?)
Дед Миха
Деньги, и ещё раз, деньги!!! Когда играли своей(!) стране, и за свою(!) стану, то клубы подстраивались под сборные команды! А теперь не Служим Родине, а Работаем За Бабло!!! Какой престиж страны!? Деньги, деньги, деньги...
Юра Ганусяк
 не хочуть грати за збірну, може підуть повоюють. одним важливі гроші, а інші мають їх боронити.
Shturmgewehr
Автор чомусь не в темі, але Ротань сам сказав, що з Руху розраховує лише на Сича, Краснопіра, Федора!
Vasylenko_Kyiv-mole_from-sport.ua
У Динамо важные матчи в квалифае ЛЧ, по этому я не думаю, что кого-то из динамовцев нужно отпускать. Есть вероятность, при чем большая что мы таки пробьемся в основной раунд ЛЧ. Середина поля все таки у нас ахиренная в этом году получается. Бражко-Пихаленок-Шапаренко - это на порядок круче чем у кротов, еще Буяльский. То есть по крайне мере мы должны таким составом проходить сербух во втором раунде и быть в ЛЕ. Нужно только с защитой Сашо разобраться. Но главное это середина поля в Динамо - она у нас сейчас абсолютно лучшая в Украине, ни у кого такого подбора игроков и близко нет, даже у кротов
ТвояМамка
Один уже свозил *найкращу збирну в истории* на ЧЕ24. Все знают результат)
Dimonchik
Динамо та груповий етап Ліги Чемпіонів - це паралельні  речі. Чому не дати гравців до збірної?
👮м👮у👮с👮о👮р👮а👮
мусОров не жалко, они п#дорасы пусть едут на Олимпиаду!
Шахтёр чемпион!
Shturmgewehr
Все гнилі відмазки, особливо в нинішній період!
OtsoCity
Хвойда суркисів pavel.co, бовдур може ти знаєш, лайно суркисів (динамо) відпусте до збірної, Ваната, Нещерета та Бражко, чи злякається та буде срати під себе? Шахтар відпускає свого воротаря Фісюна, головного нападника Сікана, та гравця основного складу Криськіва, що там лайно суркисів (динамо) кого відпусте, чи вони проти як завжди збірних України
Shturmgewehr
Чи з бражко і ванатом чи без них динамо аж ніяк не вийде в лігу чемпіонів, тому їх відсутність в збірній не аргумент 
OtsoCity
Все зрозуміло вже давно, динамо це лайно яке проти збірної олімпійської, ганьба їм, щури вони найтитулованіші