Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Вімблдон
| Оновлено 01 липня 2024, 13:03
4821
7

Рекордне представництво України, Сіннер vs Алькарас, сприятливий жереб

Прев'ю до Вімблдонського турніру

| Оновлено 01 липня 2024, 13:03
4821
7
Рекордне представництво України, Сіннер vs Алькарас, сприятливий жереб
Getty Images/Global Images Ukraine. Еліна Світоліна та Іга Свьонтек

137-й розіграш Вімблдонського турніру буде зіграно в традиційному стилі, але без деяких легенд тенісу. Цього року не зможуть узяти участі в змаганнях Рафаель Надаль і сестри Серена та Вінус Вільямс, у яких на трьох 14 виграних титулів в одиночному розряді. Щодо американок ситуація взагалі історична, вперше вони обидві не зіграють на трав'яному мейджорі з 1996 року.

З великою часткою ймовірності міг не зіграти на Вімблдоні й семиразовий чемпіон Новак Джокович, який переніс операцію на меніску після зняття з Ролан Гаррос. Але серб встиг відновитися і після тренувального матчу з Даніїлом Медведєвим запевнив, що коліно його не турбує.

Для нас одним із найважливіших моментів є те, що Вімблдон-2024 буде зіграно з приємним рекордом для українського тенісу. Уперше в основній сітці турніру Grand Slam виступить одразу вісім представниць України, три з яких ще й будуть сіяними. Приміром, це більше, ніж представниць Великої Британії (7), Німеччини (7), Франції (6), Іспанії (5) чи Італії (4). І стільки ж, як у Чехії. Але є до чого й прагнути, в американок в основі одразу 18 тенісисток.

Getty Images/Global Images Ukraine

Що стосується призових, то вони знову зросли, цього разу на 11,9%. Переможці в одиночному розряді отримають по 3,4 мільйона доларів США, учасники першого раунду гарантували собі $76 тисяч.

Також не часто буває, що на таких великих турнірах не буде боротьби за першу сходинку світового рейтингу, але це якраз такий випадок. За будь-яких розкладів Іга Свьонтек і Яннік Сіннер залишаться лідерами рейтингів WTA і ATP відповідно.

Чоловіки

Цього року головна увага буде прикута до протистояння Карлоса Алькараса і Янніка Сіннера, які все більш явно стають головними зірками чоловічого тенісу. Італієць дебютував у статусі першої ракетки світу після Відкритого чемпіонату Франції і на першому ж турнірі здобув титул – перемога в Галле. Не можна сказати, що Яннік виглядав фантастично, але перемога є перемога, на кортах Всеанглійського клубу лаун-тенісу і крокету він точно буде ще сильнішим.

Щодо іспанця, то після перемоги в Парижі Карлітос зіграв тільки на турнірі ATP 500 у Лондоні, де вже в другому раунді програв Джеку Дрейперу, перервавши свою 13-матчеву переможну серію на траві, яка якраз і почалася на цьому турнірі. Через це Алькарас опустився на третю позицію у світовому рейтингу і потрапив із Сіннером в одну половину турнірної сітки на Вімблдоні.

Загалом, на трав'яних турнірах непогано виступили американці та австралійці. Томмі Пол виграв змагання в Лондоні, Тейлор Фрітц втретє став найкращим в Істборні, перегравши Макса Перселла, Алекс де Мінаур здолав у фіналі в Хертогенбосі Себастьяна Корду. Згаданий вище британець Джек Дрейпер був найкращим у Штутгарті.

Традиційно сильно показав себе поляк Хуберт Хуркач. Приємно здивував чилієць Алехандро Табіло, який взяв титул на Мальорці, але й опозиція там була трохи слабшою. Цей турнір міг виграти і Гаель Монфіс, який ніколи не брав титулів на траві, але в півфіналі проти Табіло чоловік Еліни Світоліної програв на тай-брейку третього сету.

Непогано розпочав трав'яний сезон фіналіст Вімблдону-2021 Маттео Берреттіні, але після фіналу в Штутгарті він програв у другому колі в Галле. Ще один італієць Лоренцо Музетті змагався за титул у Queen's Club.

Турніри, що передували Вімблдону

ATP 250 – Штутгарт. Фінал
Джек Дрейпер – Маттео Берреттіні – 3:6, 7:6(5), 6:4
ATP 250 – Гертоґенбос. Фінал
Алекс де Мінаур – Себастьян Корда – 6:2, 6:4
ATP 500 – Лондон. Фінал
Томмі Пол – Лоренцо Музетті – 6:1, 7:6(8)
ATP 500 – Галле. Фінал
Яннік Сіннер – Хуберт Хуркач – 7:6(8), 7:6(2)
ATP 250 – Істборн. Фінал
Тейлор Фрітц – Макс Перселл – 6:4, 6:3
ATP 250 – Мальорка. Фінал
Алехандро Табіло – Себастьян Офнер – 6:3, 6:4

Вімблдон

Букмекери визначили для себе двох явних фаворитів: Сіннера (коефіцієнт на перемогу 2.7) і Алькараса (3.0), далі за ними – Джокович (4.0). У всіх інших від 15 і більше.

Наявність у жеребкуванні Новака з другим номером посіву трохи сплутала карти, Яннік і Карлос потрапили у верхню половину сітки, фіналу між ними ми вже точно не побачимо.

Getty Images/Global Images Ukraine. Яннік Сіннер і Карлос Алькарас

У першій чверті до Сіннера жереб визначив Григора Димитрова, Даніїла Медведєва, Бена Шелтона та інших. Уже в другому раунді Яннік може зіграти з Берреттіні, у третьому з Таллоном Грікспором – легко вкотитися в турнір явно не вийде. Також тут буде цікавий матч першого кола між двома ветеранами французького тенісу Гаелем Монфісом і Адріаном Маннаріно з потенційним виходом на Стена Вавринку.

У другій чверті у Алькараса буде трохи простіше. Із сіяних є Каспер Рууд, Френсіс Тіафо, Уго Умбер, Себастьян Баес і Маріано Навоне, які не надто небезпечні на траві. Але у чвертьфіналі можлива зустріч з Томмі Полом або Александром Бубліком, ці хлопці можуть скласти гідну конкуренцію.

У верхній частині нижньої половини сітки буде найбільш конкурентна боротьба. Тут немає фаворита, вистрілити може кожен. Тут є Александр Звєрєв, Стефанос Циципас, Тейлор Фрітц, Андрєй Рубльов, Лоренцо Музетті, Джек Дрейпер, Себастьян Корда, Кемерон Норрі та Алехандро Табіло, який стартує матчем із Деном Евансом. Успішно спрогнозувати пару чвертьфіналістів не видається реальним.

У нижній чверті до Джоковича потрапили Хуберт Хуркач, Алекс де Мінаур, Фелікс Оже-Альяссім, Хольгер Руне, Карен Хачанов та інші. Заявлений поки й Енді Маррей, для якого цей Вімблдон може стати останнім. До 1/4 фіналу Джокович, імовірно, дістанеться, якщо не підведе здоров'я, а там уже буде перший серйозний іспит.

Крім Надаля, який не хоче змінювати покриття перед Олімпіадою-2024, Вімблдон пропустять чех Їржі Легечка (травма попереку), француз Корентен Муте (забій кисті), а іспанець Алехандро Давидович Фокіна знявся в останній момент через травму спини. Його місце в сітці зайняв лакі-лузер Джованні Мпетші-Перрікар із Франції.

Орієнтовний склад чвертьфіналів

Яннік Сіннер [1] – Григор Димитров [10]
Карлос Алькарас [3] – Томмі Пол [12]

Музетті [25] / Корда [20] / Циципас [11] – Звєрєв [4] / Фрітц [13] / Дрейпер [28]
Хуркач [7] / де Мінаур [9] – Новак Джокович [2]

Наші

Цьогоріч у кваліфікації зіграли два українці: Ілля Марченко та Віталій Сачко. На жаль, обидва програли в першому раунді відбору. Бразилець Феліпе Мелігені Алвеш, кривдник Марченка, успішно подолав сито кваліфікації та в першому раунді основи зіграє з Борною Чоричем із Хорватії.

Ще більше шкода, що українець Олексій Крутих, який торік грав у відборі на трав'яний мейджор, нині перебуває в шостій сотні світового рейтингу.

Жінки

Цього року можна порадіти за британку Кеті Бултер, яка підтверджує свій високий рівень на цьому покритті. Також успішно повернулася після двомісячної перерви американка Джессіка Пегула, яка взяла титул у Берліні. Б'янка Андреєску і Кароліна Плішкова зіграли у фіналах у Гертоґенбосі та в Ноттінгемі, Лейла Фернандес і Донна Векич – в Істборні та в Бад-Хомбурзі відповідно.

Getty Images/Global Images Ukraine. Кеті Бултер

Перша ракетка світу Іга Свьонтек після перемоги на Ролан Гаррос ухвалила рішення зосередитися виключно на Вімблдоні, не граючи турнірів до цього. Друга ракетка світу Коко Гофф виступила в столиці Німеччини, де програла свій напарниці Пегулі. Аріна Соболенко, Єлена Рибакіна та Онс Жабер не змогли дограти змагання в Берліні.

Турніри, що передували Вімблдону

WTA 250 – Гертоґенбос. Фінал
Людмила Самсонова – Б'янка Андреєску – 4:6, 6:3, 7:5
WTA 250 – Ноттінгем. Фінал
Кеті Бултер – Кароліна Плішкова – 4:6, 6:3, 6:2
WTA 500 – Берлін. Фінал
Джессіка Пегула – Анна Калінська – 6:7(0), 6:4, 7:6(3)
WTA 250 – Бірмінгем. Фінал
Юлія Путінцева – Айла Томлянович – 6:1, 7:6(8)
WTA 500 – Істборн. Фінал
Дар'я Касаткіна – Лейла Фернандес – 6:3, 6:4
WTA 500 – Бад-Хомбург. Фінал
Діана Шнайдер – Донна Векич – 6:3, 2:6, 6:3

Вімблдон

У жінок усі з топ-4 світового рейтингу мають реальні шанси на перемогу у букмекерів. На Аріну Соболенко виставили коефіцієнт 4.0, у Свьонтек – 4.3, у Рибакіної – 6.0, у Гофф – 8.0. Далі йдуть Наомі Осака та Онс Жабер, у яких по 15.

За результатами жеребкування в першу чверть до Свьонтек потрапили Альона Остапенко, Маркета Вондроушова, Даніель Коллінс, Беатріс Хаддад Майя, Катерина Синякова, Каролін Гарсія та Анжелік Кербер. Першій ракетці світу ще й доведеться зіграти стартовий матч проти Софії Кенін. Загалом, захистити минулорічний чвертьфінал буде вже непогано. Є в цій компанії і Дарина Снігур.

У другій чверті до Рибакіної жереб відправив Джессіку Пегулу, Кеті Бултер, Онс Жабер, Людмилу Самсонову, Лейлу Фернандес і Каролін Возняцкі. Тут також є три українки: Еліна Світоліна, Ангеліна Калініна та Катерина Байндл.

У верхній частині нижньої половини сітки до Соболенко потрапили Чжен Ціньвень, Марія Саккарі, Дар'я Касаткіна, Єкатерина Александрова, Емма Радукану, Донна Векич. Тут є і дуже інтригуючий матч першого кола Паула Бадоса – Кароліна Мухова. З українок – Юлія Стародубцева, Даяна Ястремська та Леся Цуренко. Даяна і Леся можуть зустрітися у другому раунді.

У нижній чверті, окрім Коко Гофф, присутні Медісон Кіз, Вікторія Азаренко, Жасмін Паоліні, Емма Наварро, Сорана Кирстя, Лінда Носкова, Кароліна Плішкова, Наомі Осака і Б'янка Андреєску. Сіяні далеко не найсильніші, але дуже багато потенційних темних конячок. Україна представлена Мартою Костюк.

На турнірі не зіграють Петра Квітова і Белінда Бенчич (обидві – в декреті), а також Елізабетта Коччаретто (хвороба).

Орієнтовний склад чвертьфіналів

Іга Свьонтек [1] – Маркета Вондроушова [6]
Єлена Рибакіна [4] – Онс Жабер [10] / Джессіка Пегула [5]

Чжен Цінвень [8] / Емма Радукану [WC] – Аріна Соболенко [3]
Медісон Кіз [12] – Коко Гофф [2]

Наші

Порівняно з минулим розіграшем турніру, цього року у нас на три представниці більше. Потрібно зазначити, що жеребкування було фантастично вдалим. Маючи вісім представниць у першому колі, реальні шанси на прохід далі мають усі. Не кожна з українок буде фавориткою свого протистояння, це правда, але й сенсацією жодну з потенційних перемог наших тенісисток назвати буде важко.

Еліна Світоліна захищатиме минулорічний півфінал, повторити це досягнення буде практично неможливо. Більшою мірою через те, що Еліна все ще відчуває наслідки травми спини, яку вона отримала в Австралії. Уже на старті доведеться змагатися з полькою Магдою Лінетт, яка не буде явним андердогом. Вона тричі грала в третьому колі Вімблдону, хоча похвалитися якимись серйозними успіхами на цьому покритті й не може. У другому раунді, найімовірніше, буде німкеня Юле Німаєр, яка два роки тому грала тут в 1/4 фіналу, але відтоді таких результатів не було й близько. Також можливий варіант із Вікторією Голубич. А ось далі маячить зустріч із фіналісткою двох останніх розіграшів Вімблдону Онс Жабер, яка завжди знаходить мотивацію на матчі з Еліною. З плюсів те, що представниця Тунісу не в найкращій формі, але й цього може виявитися замало. У четвертому колі, ймовірно, Пегула або Бултер, а потім – Рибакіна. Загалом, усе дуже невесело.

Марта Костюк зі старту змагатиметься з Ребеккою Шрамковою. Проти словачки Марта буде фавориткою, але давайте не забувати, що Костюк виграла 1 матч з останніх 6 після турніру в Штутгарті. Далі за сіткою Дар'я Севілл або Пейтон Стернс, а в третьому колі, ймовірно, Медісон Кіз. Американка відмінно почувається на траві в останні роки, що з нею робити такій Марті – незрозуміло.

Getty Images/Global Images Ukraine. Марта Костюк

Даяна Ястремська в першому раунді вийде на корт проти добре знайомої нам Наді Подороски з Аргентини. Ястремська довела цього року, що на мейджорах грає на повну силу. Уперше за кілька років є комфортна впевненість у тому, що вона має обігрувати таких суперниць. Звичайно ж, є і певні побоювання, це стиль гри Даяни. Далі хотілося б Цуренко, але може бути і Грачова. Варвара дуже мало відіграла на трав'яних кортах, але минулого року обіграла тут Камілу Джорджі та дала бій Соболенко. Списувати її з рахунків було б нерозумно. Якщо Ястремській вдасться подолати бар'єр другого раунду, то далі ми, найімовірніше, побачимо матч якраз із Соболенко. Аріна зараз лікує травму великого круглого м'яза, яка заважає їй добре подавати, це може трохи зрівняти шанси.

Ангеліна Калініна в першому раунді зіграє з Еліною Аванесян. Ця тенісистка у вівторок знялася з матчу проти Кароліни Мухової в Істборні через проблеми зі стегном. Проте легко точно не буде через те, що сама Ангеліна – не найкращий гравець на траві. У другому раунді буде потужна Самсонова, і це схоже на кінцеву зупинку.

Леся Цуренко стартує матчем із Грачовою, про яку вже згадувалося. Останнім часом гра Лесі не радує високими результатами, для початку потрібно відіграти матч без травм. У хорошій формі і без проблем зі здоров'ям пройти далі всі шанси є, матч між українками на турнірах Grand Slam це завжди цікаво для вболівальників.

Катерина Байндл скористалася «захищеним» рейтингом, її першою суперницею стане досвідчена Лаура Зігемунд. Німкеня лише раз проходила бар'єр першого раунду в Лондоні, і це однозначно шикарний жереб, але результати Байндл не дають впевненості в її перемозі. Серед усіх українок саме вона з найбільшим ступенем імовірності програє вже в першому раунді. Хоча є шанс вперше в кар'єрі виграти матч в основі Вімблдону, все можливо.

Дарина Снігур нарешті подолала кваліфікацію на дорослий турнір, хоча всі ми знаємо, що на траві вона може показувати теніс високого рівня, але зі стабільністю великі проблеми. У фіналі відбору ще дуже пощастило, що суперницею була Зейнеп Сонмез, яка до цього програла всі чотири матчі українці. Туркеня в третьому сеті була ближчою до перемоги, але на вирішальному відрізку не впоралася з нервами. Снігур у першому колі зіграє з француженкою Осеан Доден. Букмекери бачать явну перевагу на боці українки, адже суперниця не виходила на корт півтора місяці. Звичайно ж, дуже хочеться побачити поєдинок другого кола з Альоною Остапенко.

Getty Images/Global Images Ukraine. Дарина Снігур

Юлія Стародубцева, як і в Австралії, і у Франції цього року, успішно подолала кваліфікацію. У першому раунді її суперницею буде Алісон ван Ейтванк, яка заявилася за «замороженим» рейтингом. На початку місяця бельгійка виграла трав'яний 100-тисячник у Сурбітоні, і це не дуже хороші новини. Ван Ейтванк ніколи зірок з неба не хапала, але це міцна тенісистка другої півсотні, яка на Вімблдоні навіть виходила в другий тиждень, хоча й дуже давно. Шанси приблизно рівні, у другому колі можна зіграти з восьмою сіяною Чжен Ціньвень.

У парному розряді зіграє п'ять українок. Людмила Кіченок і латвійка Альона Остапенко традиційно виступлять разом, вони отримали 9-й номер посіву. На цю пару на траві покладаємо великі надії, особливо після титулу в Істборні. Люда має зіграти ще й у міксті, все ж таки вона чинна чемпіонка.

Ангеліна Калініна і Даяна Ястремська знову утворили дует, але в їхньому випадку жереб був паршивий – у першому раунді гратимуть з американською парою Коко Гофф/Джессіка Пегула. Марта Костюк і Єлена-Габріела Русе з Румунії змагатимуться з 13-ми сіяними Джуліаною Олмос і Александрою Пановою, тут також буде непросто. Надія Кіченок і титулована угорка Тімеа Бабош потрапили на британський тандем із вайлд-кардом Найкта Бейнс / Амелія Раєцкі.

У понеділок на корти Лондона вийдуть Даяна Ястремська, Леся Цуренко, Марта Костюк і Юлія Стародубцева. Даяна і Леся зіграють першим запуском о 13:00 за Києвом, Костюк вийде другим запуском після Ястремської, а матч за участю Стародубцевої орієнтовно розпочнеться о 16:30.

Також не забувайте, що на Вімблдоні тай-брейк у фінальному сеті за рахунку 6:6 грається до 10 очок. Це правило уніфіковане на всіх мейджорах.

Оцініть матеріал
(6)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Битва Янніків. Сіннер витратив на першого суперника на Вімблдоні 3 години
Теніс | 01 липня 2024, 23:21 0
Битва Янніків. Сіннер витратив на першого суперника на Вімблдоні 3 години

Італійський тенісист переграв Ханфманна у чотирьох партіях

Стало відомо, хто запрошений 3-м віковим гравцем України на Олімпіаду
Футбол | 01 липня 2024, 20:37 1
Стало відомо, хто запрошений 3-м віковим гравцем України на Олімпіаду

На ОІ можуть виступити 3 гравці старше 23 років – Таловєров, Криськів та Назаренко

Коментарі 7
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
Kubok-69
Декілька разів прочитав перше речення у розділі "Жінки". Так і не зміг зрозуміти, чому недопуск рашисток став причиною відсутності інтересу українських вбольвальників до турніру?
introvert
Сприятливий жереб - це про Джоковича (того самого, "безнадійно травмованого"), якому організатори вистелили червону доріжку до 1/4. В Сіннера сітка найважча, а його зустріч з Берреттіні вже в другому колі всій Італії як ніж у серце. А вона ще ж від Євро не відійшла. 
І якщо футболістів мені анітрохи не шкода, то Янніка з Маттео - навіть дуже.
Arty900
Бублік і Радукану в 1/4 фіналу? Ахаха, та їм би хоч у третє коло вийти)
Умник
Удачи девчули.
Наши мужики не созданы для тенниса