Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Чемпіонат Європи
| Оновлено 29 червня 2024, 10:12
17736
14

Сумні рекорди України, потужна Іспанія. Хіт-парад групового етапу Євро-2024

Sport.ua підбиває підсумки групового етапу Євро-2024

| Оновлено 29 червня 2024, 10:12
17736
14
Сумні рекорди України, потужна Іспанія. Хіт-парад групового етапу Євро-2024
Getty Images/Global Images Ukraine

Партнер проєкту — ліцензійний букмекер GGBET з найширшою лінією, понад 70 видів спорту та дисциплін кіберспорту. Компанія створює унікальний україномовний контент на YouTube та розвиває культуру відповідальної гри. Отримай неймовірний бонус до 150 000 грн від GGBET! Тримай лінію на Євро 2024 разом з GGBET!

Груповий етап Євро-2024 завершено. Вкотре він подарував безліч яскравих подій. Для когось – радісних, для когось - сумних. Але точно яскравих. Рекорди, сенсації, розкішні голи і дурні помилки – ми побачили все, що тільки можна. Настав час підбити проміжні підсумки та відзначити найкращих і найгірших на груповому етапі Євро-2024.

Найкраща команда

Одразу після жеребкування Євро-2024 «групою смерті» нарекли квартет В. Тут очікували напруженої битви за кожне очко між трьома грандами європейського футболу. Однак, як не парадоксально, саме представник групи В став єдиною командою групового етапу, хто набрав максимальну кількість очок – 9. Йдеться про збірну Іспанії, яка стала беззаперечно найкращою командою групового етапу та за якістю гри наразі виглядає фаворитом №1 у боротьбі за титул.

Команда Луїса де ла Фуенте постала в дещо оновленому вигляді, якщо говорити про стилістику гри. «Фурія роха» стала більш вертикальною та агресивною в атакувальній фазі гри, відмовившись від стерильного володіння м'ячем без будь-якого просування вперед, що було головною проблемою попередніх версій іспанської команди.

Уже в стартовому матчі Іспанія впевнено розібралася з призером двох останніх чемпіонатів світу, Хорватією, розгромивши команду Златко Далича з рахунком 3:0. Це був перший за 16 років матч, у якому «Фурія роха» здобула перемогу, при цьому володіючи м'ячем менше за суперника, – найкраща ілюстрація стилістичних змін у грі команди. Не можна сказати, що перевага іспанців над хорватами була тотальною, і рахунок 3:0 можна якоюсь мірою назвати оверперфомансом команди де ла Фуенте.


Getty Images/Global Images Ukraine

У другому матчі проти Італії все було рівно навпаки. Іспанія своїм задушливим і безжальним високим пресингом задавила «Скуадру адзурру», однак свою тотальну перевагу втілила лише в один забитий гол – і той у власні ворота відправив Рікардо Калафіорі.

У третьому турі Іспанія, вже забезпечивши собі перше місце, резервним складом розібралася з аутсайдером групи, Албанією, і тепер в 1/8 фіналу зіграє з Грузією. У грі «Фурії рохи» зараз дуже важко знайти якісь серйозні вади. Привід для тривоги може бути тільки один: а чи не занадто рано іспанці вийшли на пік форми? Чи не піде вона на спад по ходу плей-оф?

Головна сенсація

На кожному великому турнірі є маленька, скромна команда, яка творить сенсації і завойовує серця вболівальників по всьому світу. На Євро-2024 такою командою стала збірна Грузії. Для команди Віллі Саньоля нинішній чемпіонат Європи – перший великий турнір в історії, і сам вихід на нього вже був величезною сенсацією.

Однак на цьому Хвіча Кварацхелія і компанія не зупинилися, і з першої ж спроби пробилися до плей-оф завдяки перемозі 2:0 над Португалією в третьому турі. Варто сказати, що здобути першу в історії перемогу на Євро грузини могли ще кількома днями раніше, коли Саба Лобжанідзе на останній хвилині компенсованого часу за рахунку 1:1 не реалізував забійний момент у матчі з Чехією.


Getty Images/Global Images Ukraine

Грузія в плей-оф, а гравець команди (при чому не Хвіча Кварацхелія, а маловідомий широкому загалу Жорж Мікаутадзе) став найкращим бомбардиром групового етапу Євро-2024. Такого не очікував ніхто. Так, в 1/8 фіналу на Грузію чекає зустріч із головним фаворитом турніру, Іспанією, проте ця команда вже написала історію і підкорила серця мільйонів уболівальників.

Розчарування

Явного претендента на «перемогу» в цій номінації не спостерігалося, але віддамо це звання збірній Польщі, яка першою втратила навіть теоретичні шанси вийти в плей-оф. Безумовно, виправдань провалу «Кадри» можна знайти чимало. Це і дуже сильна група з Нідерландами, Францією та Австрією, і травма лідера команди Роберта Левандовськи, через яку він пропустив матч першого туру. Однак абсолютно бліду і безідейну гру дуже міцної за підбором виконавців польської команди списати тільки на зазначені вище фактори не можна.


Getty Images/Global Images Ukraine

Ще до старту Євро у багатьох викликала великі питання кандидатура головного тренера збірної Польщі Міхала Пробєжа, чиїм головним досягненням у тренерській кар'єрі було близьке знайомство з президентом Польського футбольного союзу Цезарієм Кулешею. Незважаючи на виліт з Євро-2024, Пробєж свою посаду зберіг. І ось така реакція (а точніше – її повна відсутність) керівництва на провал команди розчаровує навіть більше, ніж сам виступ поляків на турнірі.

Відкриття

Вінгера «Атлетіка» Більбао Ніко Вільямса в жодному разі не можна було вважати ноунеймом до старту Євро-2024. 21-річний іспанець уже не один рік вважався одним із найперспективніших вінгерів світу, який давно привернув до себе пильну увагу з боку грандів європейського футболу.

Однак на нинішньому Євро Вільямс розкрився ще яскравіше. Особливо це стосується матчу другого туру проти Італії, який став, напевно, найяскравішим індивідуальним перфомансом на груповому етапі турніру. Вільямс не забив гол (хоча був близький наприкінці другого тайму, але розкішний удар у дальню дев'ятку завершився влучанням у хрестовину), але саме його простріл призвів до автоголу Калафіорі та приніс вінгеру заслужене звання гравця матчу.


Getty Images/Global Images Ukraine. Ніко Вільямс

Ніко перетворив життя свого візаві, Джованні Ді Лоренцо, на справжнє пекло. 8/11 успішних спроб дриблінгу, 5 створених гольових моментів, 8 торкань до м'яча в штрафному майданчику суперника – цифри вражають.

Інтерес до Ніко з боку європейських грандів став ще більш наполегливим. З огляду на більш ніж доступну клаусулу в контракті Вільямса в розмірі 58 мільйонів євро, важко уявити собі, щоб «Атлетіку» вдалося зберегти своє обдарування ще хоча б на рік.

Повернення

Ще перед стартом Євро-2024 рішення Тоні Крооса повернутися до збірної Німеччини та зіграти на домашньому турнірі перед виходом на пенсію стало однією з головних подій турніру. І та гра, яку німецький маестро демонструє на Євро в 34-річному віці, просто вражає.

Цифри говорять самі за себе. 326 точних передач (точність передач – понад 95%) за турнір – це в півтора рази більше, ніж у найближчого переслідувача, Ніколо Барелли (221). При цьому Кроос не катає м'яч поперек поля, а постійно намагається грати на загострення: 102 з цих пасів є розрізними – також найкращий показник на турнірі з більш ніж дворазовою перевагою над найближчим переслідувачем, Джованні Ді Лоренцо (47).


Getty Images/Global Images Ukraine. Тоні Кроос

Статистичний портал Opta назвав Крооса найкращим гравцем групового етапу Євро-2024, і ні в кого не викликає питань заслуженість такого визнання. Подивимося, чи завершиться «останній танець» німецького генія завоюванням титулу, але в тому, що піде на пенсію він із високо піднятою головою, сумнівів немає жодних.

Порятунок

«Я відразу подумав про той гол Дель П'єро. Алекс – мій кумир», – сказав Маттіа Дзакканьї після голу у ворота збірної Хорватії на останній хвилині компенсованого часу матчу третього туру групи В. Дійсно, голи настільки схожі, що уникнути таких аналогій просто неможливо, особливо якщо пам'ятати, що обидва були забиті на німецьких полях.

Вінгер «Лаціо» не просто практично в точності відтворив гол свого кумира, який Дель П'єро забив у ворота Німеччини в легендарному півфіналі ЧС-2006, а й забив, напевно, найважливіший гол у своїй кар'єрі, який, до того ж, став для нього дебютним у складі «Скуадри адзурри».

Усю важливість цього голу ми змогли усвідомити лише через кілька днів. Так, Дзакканьї дозволив Італії уникнути поразки від Хорватії та оформити гарантований вихід до плей-оф без необхідності чекати завершення всього групового етапу, рахувати очки, голи та інші статистичні показники у третіх місць інших груп. Але на той момент здавалося, що 3 очок за різниці голів «-1» «Скуадрі адзуррі», найімовірніше, вистачить для того, щоб потрапити до топ-4 найкращих третіх місць і таки залишитися на турнірі. Зрештою, Україні три роки тому вистачило.

Однак по завершенні всього групового етапу виявилося, що Італії б таких показників не вистачило, і гол Дзакканьї врятував команду Лучано Спаллетті від вильоту та передчасного складання чемпіонських повноважень. А натомість – не тільки вихід у плей-оф, а й потрапляння в легку половину сітки. Усе велике бачиться на відстані, і це саме той випадок – гол Дзакканьї став вирішальним.

Найкращий матч

Непоганих матчів на груповому етапі Євро-2024 було вдосталь, проте на їхньому тлі явно виділяється один – поєдинок третього туру в групі D між Нідерландами та Австрією. Команда Ральфа Рангніка двічі вела в рахунку, «помаранчеві» двічі відігрувалися, але на третій гол австрійців відповісти вже не зуміли. Прекрасний за драматизмом матч, підкріплений високою якістю гри з боку обох команд.


Getty Images/Global Images Ukraine

Перед стартом Євро-2024 групу D вважали «міні-групою смерті», називаючи її другою за силою після квартету В. Та сенсаційно виграти цю групу зуміла збірна Австрії, яка також претендує на звання одного з головних відкриттів турніру.

У першому турі підопічні Рангніка лише через автогол Максімільяна Вобера програли Франції, після чого дуже впевнено розправилися з Польщею. Але саме блискуча перемога над Нідерландами в третьому турі остаточно ознаменувала собою становлення Австрії як, мабуть, найнебезпечнішої темної конячки на нинішньому турнірі. І доволі легка сітка плей-оф (Туреччина в 1/8 фіналу і переможець матчу Румунія – Нідерланди у чвертьфіналі) робить цілком реальним вихід австрійців до півфіналу. А там чим чорт не жартує.

Найкращий гол

Груповий етап Євро-2024 став аномальним як за кількістю автоголів, так і за голами з-за меж штрафного майданчика. Велику кількість голів після дальніх ударів багато хто списує на особливості ігрового м'яча Євро-2024, Fussballliebe від Adidas.

Так, серед голів після дальніх ударів було чимало красивих, але все ж багато з них були шальними. А ось гол Арди Гюлера у ворота збірної Грузії в матчі першого туру випадковим точно не назвеш. 19-річний вундеркінд із «Реала» отримав час і простір для того, щоб прицілитися і зряче пробити. М'яч за неймовірною траєкторією влетів у дальню дев'ятку воріт Георгія Мамардашвілі – без шансів для голкіпера «Валенсії».

Упродовж усього нинішнього сезону Арда Гюлер через постійні травми був об'єктом насмішок і критики. Однак потужна кінцівка клубного сезону в складі «Реала» і ось такий розкішний дебют на чемпіонаті Європи допоміг хавбеку закрити роти скептикам.

Шок

Збірна Румунії їхала на Євро-2024 у статусі однієї з найслабших команд турніру, яку на батьківщині не критикував тільки ледачий. Однак уже в першому турі команда Едварда Йорданеску зуміла здивувати всю футбольну Європу, розгромивши з рахунком 3:0 явного фаворита матчу.

На жаль, цим фаворитом-невдахою стала збірна України, і та поразка команди Сергія Реброва була воістину шокуючою. Дві грубі помилки в обороні, жахлива гра Андрія Луніна та цілковита розгубленість команди – «синьо-жовті» виявилися геть не готовими до того удару під дих, який отримали.


Getty Images/Global Images Ukraine

Про те, яке фатальне значення надалі для збірної України мав результат і точний рахунок матчу з Румунією, за останні кілька днів сказали і написали приблизно всі. Однак навіть поза цим контекстом розгромна й абсолютно безвольна поразка «золотого покоління» збірної України від команди, складеної з гравців третьосортних чемпіонатів, була воістину шокуючою. І не тільки для українських любителів футболу.

«Привоз» турніру

Уже другий ігровий день Євро-2024 подарував нам доволі кумедний «привоз» у виконанні Федеріко Дімарко. Захисник збірної Італії вкрай невдало вкинув аут біля свого штрафного майданчика й у такий спосіб дозволив албанцю Недіму Байрамі стати автором найшвидшого голу в історії чемпіонатів Європи.

Однак те, що накоїли гравці збірної Туреччини в матчі другого туру проти Португалії, переплюнуло помилку Дімарко з запасом і змусило про неї забути. На 28-й хвилині збірна Португалії вибігла в доволі небезпечну контратаку, яка захлинулася через непорозуміння між Жоау Канселу та Кріштіану Роналду: захисник «Барселони» віддав зовсім не в ту зону, куди забіг його легендарний партнер по команді.

М'яч, що ледве котився, вийшов підібрати голкіпер збірної Туреччини Алтай Байиндир, однак цього не побачив захисник Самет Акайдин, який віддав пас, як йому здавалося, на Байиндира. У підсумку вийшов пас на порожні ворота в протихід воротарю, і м'яч знущально закотився у ворота. Підкат Зекі Челіка ситуацію вже не врятував – він виніс м'яч приблизно за півметра за лінією воріт. Один із найкурйозніших голів в історії чемпіонатів Європи – переплюнути такий безглуздий «привоз» на нинішньому турнірі буде дуже непросто.

Сумні рекорди

Збірна України на Євро-2024 встановила одразу два рекорди, тільки радості від цього – жодної. За три попередні участі на чемпіонатах Європи «синьо-жовті» жодного разу не набирали більше трьох очок на груповому етапі. Цього разу ж взяли відразу чотири – виходить, національний рекорд.

Тільки ось при цьому в плей-оф збірна України пробитися не змогла. Підопічні Реброва стали першою командою в історії, якій забракло 4 очок для виходу в плей-оф чемпіонату Європи за формату з 24 команд, який використовується на Євро з 2016 року.


Getty Images/Global Images Ukraine

Щоб трохи підсолодити пігулку: аналогічний формат використовувався на чемпіонатах світу 1986, 1990 і 1994 років. І на мундіалі 1994 року в США збірна Норвегії також не зуміла вийти в плей-оф із 4 очками – скандинави, як і ми, посіли останнє місце в групі, в якій усі команди набрали по 4 очки. Ба більше: якщо Україна стала останньою через найгіршу різницю забитих і пропущених голів, то у 1994 році в усіх суперників норвежців (Мексика, Італія та Ірландія) вона була однаковою, нульовою. І Норвегія вилетіла тільки тому, що забила менше за всіх голів: у них різниця була 1-1, тоді як у суперників по групі – 2-2 і 3-3.

На жаль, але перший шанс «золотого покоління» збірної України не використано. Чи буде наступний? Далеко не факт, враховуючи, що відбір на чемпіонат світу набагато жорсткіший навіть після розширення до 48 команд. А чи будуть Довбик, Циганков і компанія ще через чотири роки на такому ж ходу, на якому були в нинішньому клубному сезоні – одному Богу відомо.

Оцініть матеріал
(26)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Коментарі 14
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
Александр Поляк
Мне интересно на каком ходу будут,Мудрык и Судаков через 4 года
И кто будет у руля 
luceorius
 Ложка дьогтю для повноти картини: 1. Тоні Кроос  в другому таймі гри із Шотландією .заслужив, але не отримав, другу жовту картку. Тоді і рекорду не було б,  оскільки у двох наступних іграх він нічим особливим не відзначився, та й взагалі він мав би відбувати дискваліфікацію. 2. "Найкращість" збірній  Іспанії також великою мірою забезпечив рефері. У матчі з  Хорватією Родрі мав отримувати пряму червону картку, а пенальті у ворота Іспанії повинно перебиватись, оскільки порушення голкіпера відбулось раніше офсайду Перішича. Ці дві події суттєво вплинули на результати матчів, в яких вони відбулися. Цікаво, чи УЄФА розглядатиме ці факти з відповідними висновками, чи Кроос та Родрі залишаться недоторканими за замовчуванням. 
Sit Simurg
Облиште ви ... )  "Провал"  нашої  збірної  це на 80%  результат цієї системи "підрахунків", коли трете місце влаштовує ...
Як приклад - по регламенту  ЧЕ в 80-х роках (коли було всьго 8 збірних)  такого не могло бути ..
Та що там далеко копати - навіть в минулому ЧЕ такого не могло бути ..
255547
Автор во блаках летах наверное как и все, или он вобще не знает отечественный футбол, и с ним не знаком, что там делается и творится,  и выдавал желаемое за действительное, и нарек, что эта команда, имеет золотое поколение, у нас на протяжении всех лет, уже в период самостоятельности, не было такого поколения, чтобы оно по своему статусу, уровню и развития могло на что то серьзное претендовать, на таких турнирах, у каждого поколения, был свой потолок возможностей, и то они не всегда его достигали, а сейчас и подавно, такого нету, если я бы писал бы отчёт, то обрисовал счаначала все проблемы внутри клубного футбола, как футбольные так и около ихнии, назвал бы причины, почему он не развивается, так как развивался ещё при союзе, чего не хватает, назвал бы сначала глобальные проблемы, а потом и локальные, объяснять автору такие вещи, не стоит, он судя по отчёту, все равно не поймёт  
nick07
найбільше розчарування це збірна України, як і найбільший провал
Щодо наступних турнірів - так Мудрик, Циганков, Довбик і т.д. ще доволі молоді і у них ще як мінімум мало б бути 2-3 таких турніри, правда для цього потрібен тренер, а не те що є зараз
Alex Komnin
Жахливий турнір. Здається, окрім Австрії нема жодної цікавої команди. Не було жодного матчу, котрий можна буде згадати. З кожним разом все гірше.
Вано Камикадзе
при чому тут Довбик і Циганков, якщо вони абсолютно нічого не показали на Євро "на ходу" , ШО Довбик, шо Циганков - середнячки европейського футболу і пічічі Довбика набите на пєналях , просто ми очікуємо від них "рішалова" а вони не можуть , вони нестабільні і "середні"  ... Через 2 роки дасть БОГ , вже після перемоги над гнидами - краще розкриються всі молоді типу Судакова ... 
Михаил Скрипка
Кіберспорт як і ігрові автомати гроші беруть і всі на це ведуться