Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Чемпіонат Європи
| Оновлено 26 червня 2024, 18:19
2857
4

Ромелу й скудето

Блогер Sport.ua Олексій Рижков – про лідера збірної Бельгії

| Оновлено 26 червня 2024, 18:19
2857
4
Ромелу й скудето
Getty Images/Global Images Ukraine

Першенство Ромелу Лукаку за кількістю скасованих голів на поточному Euro (в двох матчах проти словаків і румунів суворий ВАР позбавив форварда збірної Бельгії назагал трьох забитих м’ячів) уже стало приводом для мемів, глузувань і жартів різного ступеню дотепності. Менше з тим, неабияку виконавську майстерність Ромелу ніхто не заперечує, і перед оборонними рядами збірної України він може поставити чимало проблем.

Ромелу Менама Лукаку Болінголі (а надалі й Роккі, й Великий Ром, і Лакака – ледь не рекордсмен за кількістю прізвиськ) народився 31 рік тому теплої травневої днини в Антверпені. Здавалося б, пересічний факт, та ні. Річ у тім, що на день народження майбутнього рекордсмена збірної Бельгії за кількістю забитих м’ячів припало найтужливіше для футбольного Антверпена дійство. Численні фани «Антверпена» заливали своє горе від гіркого розчарування: за день до того їхні улюбленці, підійшовши впритул до омріяного євротрофею (Кубка Кубків), поступилися в фіналі італійській «Пармі». Вітчизняним уболівальникам той склад «червоних» запам’ятався тим, що позбавив сподівань на єврокубок московський «Спартак» (а червоно-білі тоді демонстрували потужну гру й всерйоз претендували на євровідзнаку). Хай там як, а поєднання цих подій (єврокубкового фіаско й народження бомбардира) мають певний символізм: ну, не виходить у Лукаку здійняти над головою євротрофей. Хоча й грав (і грає дотепер!) він у знаних клубах («Андерлехт», «Челсі», «Евертон», «Інтер», «Рома»), та не в той час, коли вони підкорювали Європу. З «Ромою» на шляху євротріумфу розминувся на якусь дещицю часини (цього сезону «романісті» пройшли довгий шлях в Європі, однак за крок до фіналу Ліги Європи їх зупинили леверкузенські «фармацевти», натомість сам Лукаку забив 30% усіх голів римлян у цьому турнірі). З «Челсі» здобувся на титул клубного чемпіона світу, та не переможця єврокубка.

А як із чемпіонствами? Чемпіоном рідної країни він став ще в юному віці. А от радість від скудето в футболці «нерадзуррі» вийшла трохи затьмареною ковідним шалом (менше з тим, тоді Лукаку став і найціннішим гравцем сезону серії А, й футболістом року в Італії). Торік, коли, здавалося б, «Інтер» мав усі шанси на здобуття титулу, вистрілив «Наполі», цьогорік, коли Біг Ром вже захищав кольори «Роми», якраз «інтерісті» й безваріантно вибороли скудето. Погодьтеся, все ж таки для гравця, якого свого часу купляли за шалену 115-мільйонну суму, національних титулів – обмаль. Стосунки зі скудето в Роккі ускладнені. В складі ж збірної Бельгії Ромелу здобував нагороду за 3-тє місце на мундіалі-2018. Виснуйте самі: багато це чи мало для так званого «золотого покоління» бельгійців.

Getty Images/Global Images Ukraine. Ромелу Лукаку в складі Роми

Сьогодення Ромелу виходить якесь суперечливе. Його «Рома» цього сезону на внутрішній арені не виблискувала, однак сам бельгієць (нік-назвисько «Великий Ром» пасує гравцю римського клубу!) набрав під завісу клубної кампанії швидкий хід. У травні чудово зіграв і проти «Дженоа», й проти «Ювентуса», забивши кожній із цих команд по голу й діставши високі оцінки від sofascore.com: відповідно 7,9 і 7,4. Натомість уже в футболці збірної у товариській передчемпіонатній грі проти Люксембургу відзначився дублем (загальний рахунок – 3:0) й був пошанований тим самим sofascore.com височезними 8,9! До речі, середня оцінка Лукаку за 5 матчів єврокваліфікації – 7,96!

Удари по воротах і верхові дуелі – це дві фірмові ознаки Ромелу. Так, у Лізі Європи цього сезону він пересічно пробивав по воротах двічі за гру й виграв 1,3 верхові двобої пересічно за матч. На Euro в матчі проти словаків завдав 3 удари по воротах супротивників, а румунського воротаря Флоріна Ніце потурбував 5 разів, зокрема тричі поціливши в отвір воріт. До слова, в назагал невдалій грі проти словаків на його рахунку, менше з тим, 82,4% точних передач. В клубному сезоні ця цифра в єврокубках і національному чемпіонаті коливається в межах 71–72,4%. Додам, що в Лізі Європи в сезоні-2023/24 за xG 5,75 у Лукаку 7 забитих голів, у серії А співвідношення цих цифр: 12,38 до 13-ти.

Помітив ще одну особливість Лукаку, що мала яскравий вияв у грі проти румунів. Річ у тім, що він завзято вмикається в боротьбу буквально зі стартового свистка, що називається, знаскока. От й у гольовій атаці бельгійців, яка відбулася вже на 2-й хвилині матчу проти підопічних Едварда Йорданеску, Біг Ром взяв активну участь. У ході гольової комбінації він зробив дві передачі, зокрема й асист на автора гола Юрі Тілеманса.

Людські чесноти Лукаку? День Ромелу-католика починається з молитви. Освіта в сфері туризму (бакалаврат) й володіння 7-ма (!) мовами – непоганий багаж для футбольного пілігрима. Міжнародна премія Джачинто Факкетті, одержана Ромелу в 2020 р. за чесну гру й спортивну майстерність, – оцінка видатної футбольної особистості. Водночас фраза «я завжди казав, що «Інтер» – у моєму серці» поряд із прагненням грати в «Ювентусі». Цю суперечливу ситуацію розв’язали, зрештою, тифозі «Старої Синьйори», які так і не змогли зглибити своєрідність поглядів бельгійця і масовими протестами змусили й клуб, і Лукаку не укладати контрактну угоду. До речі, й фани «Інтера» не надто шанують бельгійського пілігрима. Після його переходу з міланського клубу до «Челсі» за 115 мільйонів євро й публічно висловленого через деякий час бажання повернутися до економічної столиці Італії (хоча Лукаку й не назвати тим, хто зчаста верзе чортибатька-що) угруповання тифозі «Інтера» «Курва Норд» виготовило банер зі словами на адресу Роккі: «Не важливі ті, хто біжать від дощу. Важливі ті, хто залишаються у бурі. Прощавай, Ромелу».

Хай там як, а Лукаку, хоч і має вже солідний за футбольними мірками вік, набір своїх ігрових чеснот (потужна ліва, швидкість, почуття голу, вправність у силовій боротьбі та в ключових передачах, тактична грамотність, добра гра головою та фізична витривалість) аж ніяк не втратив. Лукаку зізнається, що перед кожною грою обов’язково аналізує гру голкіперів, проти яких доведеться грати. Слабкі сторони? Часті потрапляння в офсайдні пастки (що історично не дуже характерно для бельгійців, яким приписують чи не авторство штучного офсайду). Власне, цей чемпіонат поки що добре ілюструє це твердження. Й відносною хибою Роккі є мала участь у роботі на захист. Тут важливо розуміти, чи ставить той чи інший тренер перед ним відповідне завдання, проте факт є фактом: у підкатах Ромелу Менама Лукаку Болінголі побачити можна зрідка. Епізод на 5-й хвилині матчу нинішнього Euro проти румунів, радше, виняток, ніж правило. Водночас – парадокс чи ні – назвати його розледащеним гравцем було б неправильно.

Getty Images/Global Images Ukraine. Ромелу Лукаку в матчі проти збірної Румунії

А от що обов’язково побачите сьогодні в Лукаку, так це нестримне бажання перемагати, йому не байдужки, як його гру й результат оцінять на батьківщині. Й Великий Ром, і його товариші по команді, й бельгійська фан-спільнота прагнуть довести: свого останнього слова «золоте покоління» ще не сказало, хоча й час не змигнеться. А як щодо нашої команди? У вболівальників, які пам’ятають прикре мундіальне мексиканське фіаско від бельгійців зіркової команди Валерія Лобановського, датоване 1986 р., певно, є думки про футбольний боржок, який потрібно віддати країні Бенілюксу. Та навряд чи нинішня генерація українських футболістів керуватиметься саме цим стимулом. Є й інші: осучаснені й вельми вагомі (сувора дійсність їх докидає і докидає). Хоча різниця в трансферній вартості двох команд у 200 мільйонів євро істотна, не посперечаєшся. Однораз на цьому турнірі наша команда вже зіграла з результатом, який суперечив усім передбаченням букмекерів. Час робити це вдруге, однак тепер дивувати українську торсиду вже з приємного боку, а не з неприємного.

Олексій РИЖКОВ

Оцініть матеріал
(9)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Криза у Шахтарі: Матвієнко на колінах, Пушич читає мантри про якість гри
Футбол | 28 вересня 2024, 09:45 82
Криза у Шахтарі: Матвієнко на колінах, Пушич читає мантри про якість гри

Олексій Сливченко наполягає, що з таким підходом до справи шансів на чемпіонство «гірники» не мають

«Не бачу нічого такого». Назаренко – про дует з Гуцуляком. Забили 12 голів
Футбол | 28 вересня 2024, 22:35 0
«Не бачу нічого такого». Назаренко – про дует з Гуцуляком. Забили 12 голів

Обидва гравці Полісся можуть опинитися у збірній України

Коментарі 4
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
Saar
7 мов!!!!! Грати професійно і встигнути вивчити 7 мов! Неймовірно!!