Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Чемпіонат Європи
| Оновлено 26 червня 2024, 09:01
28746
11

Чому Нідерланди грають у помаранчевому, хоча не мають кольору на прапорі

Чемпіонів Євро-1988 нерідко називають Oranje («помаранчеві») чи Uurwerk oranje («заводний апельсин»)

| Оновлено 26 червня 2024, 09:01
28746
11
Чому Нідерланди грають у помаранчевому, хоча не мають кольору на прапорі
Getty Images/Global Images Ukraine

Дизайн ігрових футболок завжди є однією з найважливіших деталей у світі футболу, якщо не йдеться про тактичні задуми, кадрові рішення та якість тренувального процесу, а справа стосується якихось другорядних аспектів. Для вболівальників завжди важливо та цікаво, яку форму та кольори обере на новий сезон їхня улюблена команда, а також, яким чином будуть враховані ключові традиції, що існували раніше у попередніх варіантах амуніції.

Для національних збірних питання дизайну ігрової форми виходить далеко за межі звичайної естетики. Тут йдеться про необхідність додатково підкреслити самобутність, спадщину та традиції, а також єдність нації. Тому найчастіше ігрові футболки збірних розробляються у кольорах, які є на прапорах держав, котрі вони представляють. Наприклад, збірну України нерідко називають «синьо-жовтими» через те, що основними кольорами нашої футбольної збірної є синій та жовтий – два кольори, що присутні на державному прапорі.

А ось у збірної Нідерландів ситуація інша – ця команда традиційно виступає у помаранчевих кольорах, які є для неї основними. При цьому, на державному прапорі Нідерландів помаранчевий відсутній, а він складається з трьох інших кольорів (червоного, білого та синього).

Більш того, помаранчевий колір вже історично та асоціативно пов'язаний із найвидатнішими успіхами збірної Нідерландів, яка у 1988 році вигравала чемпіонат Європи, а раніше з великим Йоханом Кройфом у складі зробила революцію у футболі зі своїм новим тактичним малюнком гри, який згодом назвали «тотальним футболом».

Але чому ж збірна Нідерландів з футболу все ж таки грає у помаранчевому, якщо на прапорі цієї держави цей колір відсутній?

Відповідь на це питання має під собою історичне та культурне коріння, що сягає глибини століть.

Ключова причина, через яку Нідерланди віддають перевагу помаранчевому кольору, пов'язана з тим, що це є своєрідною даниною поваги Орансько-Нассауській династії, до якої належить і нинішній Король Нідерландів Віллем-Олександр. Саме помаранчевий є династичним кольором для правлячого королівського дому.

Саме по собі ім'я династії походить від південнофранцузького князівства Оранж, успадкованого по жіночій лінії принцом Вільгельмом I Оранським, котрого також прозвали Вільгельмом Мовчазним (не через його безпосередню мовчазність, а через небажання ділитися намірами із оточуючими), котрий є нащадком Нассауської династії, заснованої графом Дудо-Генріхом фон Лауренбургом.

Вільгельм I Оранський є ключовою фігурою в історії Нідерландів. Саме він у XVI столітті очолив Нідерландську революцію, яка стала одним із перших успішних національно-визвольних повстань у Європі та проклала шлях до подальшої незалежності Голландської республіки.

Getty Images/Global Images Ukraine

З того часу помаранчевий став національним кольором, яким прикрашають у державі буквально все: від спортивної форми до декорацій на святкуваннях Дня короля – головного національного свята Нідерландів. Не дивно, що у футболі помаранчевий також дуже швидко прижився й сьогодні є символом єдності народу Нідерландів, а також заклав основи для появи різних прізвиськ національної команди цієї держави: Oranje («помаранчеві») або Uurwerk oranje («заводний апельсин»). Друге з'явилося у засобах масової інформації як характеристика найкращого футболу, який періодично у своїй історії демонструє збірна Нідерландів – ритмічного, технічного та результативного.

Як вже згадувалося вище, збірна Нідерландів прославила помаранчевий колір своїми яскравими виступами на чемпіонатах світу-1974, 1978 та 2010, коли добиралася до фіналів, й на чемпіонаті Європи-1988, коли стала переможницею. У різні роки за «помаранчевих» виблискували такі визначні футболісти як Йохан Кройф, Йохан Нескенс, Джонні Реп, Марко ван Бастен, Руд Гулліт, Франк Райкард, Рональд Куман, Ар'єн Роббен, Робін ван Персі, Едвін ван дер Сар, Веслі Снейдер, Руд ван Ністелрой та інші.

Незважаючи на те, що збірна Нідерландів жодного разу не вигравала на чемпіонатах світу (хоча брала участь у 11-ти мундіалях з 22-х), а також лише одного разу ставала найсильнішою на чемпіонатах Європи (нинішній турнір у Німеччині є для «помаранчевих» також одинадцятим із сімнадцяти можливих), ця команда має величезну фанатську базу далеко за межами своєї держави. Все тому, що збірна Нідерландів – це і «тотальний футбол», і ставка на атаку, і видовищна гра – найчастіше така ж яскрава, як основний колір футболок цієї команди.

Щодо кольорів державного прапора Нідерландів, то тут для кожного також є своє символічне пояснення: червоний – це хоробрість, білий – мир та чесність, синій – правда та справедливість.

А ще не забуватимемо, що Нідерланди разом із Данією дуже активно допомагають Україні у захисті від злочинної російської військової агресії, повномасштабна фаза якої триває з 24 лютого 2022 року. Зокрема, як було обіцяно, незабаром ці дві держави передадуть у розпорядження ЗСУ сучасні винищувачі F-16.

Оцініть матеріал
(73)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин
Коментарі 11
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
Saar
Епоха: Ван дер Ваарта, Ван Ністельроя, Стама, Ван Бомеля, Ван дер Сара, Едгара Давідса, Робена, Ван Персі... ех збірна була!
Vbolivalnyk-Peter
А в мене питання інше. Ось є пацієнти, які взагалі у змаганнях беруть участь без прапора... Що воно таке (точніше що воно таке - зрозуміло), і що воно робить на цих змаганнях...
Archie1991
Те саме питання щодо Італії, Словенії, Австралії, Малайзії, Кіпра, Кувейта, Венесуели, Нової Зеландії, Іраку, які теж не грають в кольорах прапора. 
Bulba_sumkin
Италия вон в синей играет, и ничего)
C.Пеклов
А Едгар Давідс?
aka_MIK
Так почему у них флаг не оранжевый? Скоммуниздили цвета у французов?
Сseresznye
Хорошая заметка для мошкары.)    Учившиеся же в СССР это проходили в школе.   Особенно про Нидерланды в  учебниках "Истории Нового времени".