Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Чемпіонат Європи
| Оновлено 23 червня 2024, 19:53
13266
11

Секрет Тоні. Чому Кроос вже 11 років носить одну й ту саму модель бутс

Поговоримо про маленький секрет німецького хавбека, який робить його ще більш унікальним

| Оновлено 23 червня 2024, 19:53
13266
11
Секрет Тоні. Чому Кроос вже 11 років носить одну й ту саму модель бутс
Getty Images/Global Images Ukraine

Поки що абсолютно незрозуміло, хто стане тріумфатором чемпіонату Європи-2024, розіграш якого відбувається цими днями у Німеччині. Господарка турніру – «Бундестім» – є одним з фаворитів, проте поки неясно, чи зуміють підопічні Юліана Нагельсманна виправдати очікування та вчетверте в історії завоювати звання найсильнішої команди континенту.

А ось що точно відомо прямо зараз і вже фактично визначено як доконаний факт, так це прийдешнє прощання з професійним футболом 34-річного центрального півзахисника Тоні Крооса . Про своє бажання завершити кар'єру влітку футболіст заявив у середині травня, а згодом розповів, що планує залишитися в структурі мадридського «Реала» – клубу, якому він присвятив десять останніх років і в якому остаточно перетворився на легенду не лише німецького, а й як мінімум усього європейського футболу.

З національною збірною Тоні Кроос встиг попрощатися ще після завершення фінальної частини чемпіонату Європи-2020, який по факту відбувся у 2021-му через пандемію коронавірусу. Однак в лютому нинішнього року, напередодні старту домашнього для німців Євро-2024, Кроос все ж таки висловив готовність повернутись, якщо в його послугах буде зацікавлений тренерський штаб. Залишити такого досвідченого й майстерного футболіста «за бортом» фінальної заявки Нагельсманн собі дозволити просто не міг, а тому усі шанувальники футболу отримали чудовий шанс востаннє оцінити якість роботи Тоні із м'ячем на цьому чемпіонаті Європи.

За кількістю матчів, проведених за збірну Німеччини, Кроос вже входить у топ-8 за всю історію «Бундестім», проте 34-річний півзахисник має ще як мінімум одну унікальність, на яку варто звернути увагу на цьому Євро і перед тим, як Тоні остаточно попрощається із професійним футболом.

Справа в тому, що з 2013 року Кроос грає в одній й тій самій моделі футбольних бутс – Adidas Adipure 11Pro. Незважаючи на те, що прогрес не стоїть на місці, й практично щороку виробник випускає якусь новинку, вносячи чи то реальні, чи то уявні поліпшення, проте німецький хавбек ось вже одинадцять років відмовляється міняти вподобану модель взуття на щось інше. І на те в Крооса є як мінімум кілька причин, а про секрети Тоні нещодавно детально розповів глобальний менеджер з продуктів Adidas Бьоргвін Хрейнссон.

Цей фахівець зазначив, що до цього Кроос носив бутси моделі Predators , які вважалися культовими для попереднього покоління цього спортивного взуття у виробника Adidas.

«Коли ми запустили серію Adipure у 2008 році, Кроос був одним з ключових осіб у рекламній кампанії продукту. З того часу він носив виключно Adidas Adipure 11Pro, поки ця модель була актуальною для ринку та продовжувала випускатися. Потім Тоні зберіг прихильність до цих бутсів. Незважаючи на те, що ми продовжували розвиватися, а індустрія зростала, Тоні з кінця 2013 року, коли вийшли ці бутси, просто закохався у них і не перестає носити їх досі».

Одна з ключових вимог, які Кроос висуває до футбольного взуття – це матеріал, з якого він виготовлений. На відміну від багатьох сучасних моделей, улюблені бутси Тоні виготовляються виключно з натуральної шкіри. Для педантичного німця це дуже важливо, наголошує Хрейнссон.

«Шкіра – це ключовий момент. Ми розробили бутси так, аби забезпечити футболістам максимально плавний і природний дотик з м'ячем, і Тоні, ймовірно, найкраще підтвердження цього. Всі вболівальники бачать, як Кроос контролює м'яч і наскільки важливим для нього є такий ігровий елемент, як перший дотик, який завжди має бути точним. Саме це допомагає Тоні виконувати чудові передачі на партнерів та вигідно займати позицію».

«Ключове для Крооса – це матеріал [бутс]. Він дійсно хоче цього м'якого дотику, завдяки якому почувається на полі дуже впевнено», – наголосив Хрейнссон.

Також небажання щось змінювати, яке виявляє Кроос у питанні футбольного взуття, фахівець пояснив тим, що за останні роки виробники вирішили змінити форму шипів. На сучасних бутсах вони мають конічну форму, що дозволяє гравцям розвивати більшу швидкість й покращувати зчеплення із газоном. Однак німецький хавбек вважає за краще робити ставку на більш звичні йому ще по кінцю «дев'яностих» та початку «нульових» шиповані пластини.

Ось що з цього приводу пояснив Хрейнссон: «У бутсах старого дизайну ви можете легко буквально «застрягти» у землі, але це саме те, що подобається Тоні. Для гравця в наш час дуже незвичайно обирати шипи із пластинами».

З роками історія про закоханість Крооса у конкретну модель бутс стала буквально його особистою легендою. Усі, хто більш-менш уважно стежить за кар'єрою Тоні, знають, наскільки німець відданий Adidas Adipure 11Pro. Компанії-виробнику також чудово відома ця історія, тому в жовтні 2023 року вона вирішила перевипустити модель в рамках лімітованої серії. Однак для масового ринку все одно довелося вдатися до однієї істотної відмінності.

«Коли ми перевипустили бутси, вони були оснащені трохи інакше: пластинами Soul та шипами, які ми використовували у бренді Copa (наступнику Adipure). Конкретна пластинка, яку використовує Тоні, існує лише в його розмірі – 8,5. Інші виробничі форми були знищені багато років тому, тому зараз на фабриці постійно існує тільки один розмір, і ми можемо виготовити саме його бутси. Це дуже круто».

«Якщо ви подивитеся на ці дві пари бутс (оригінал Крооса та версію, перевипущену в рамках лімітованої серії у 2023 році) й покладете їх поруч одна з одною, то на вигляд відмінностей не буде. Однак ті бутси, які носить Кроос, на 90 грамів (майже на 50 відсотків) важчі. Для нас це незрозуміло, але, очевидно, для нього це ідеальний вибір – і ніхто не може ставити під сумнів його рішення, вірно?» – зазначив Бьоргвін Хрейнссон.

Важливо розуміти, що більш сучасні моделі бутс є не лише легшими самі по собі. Вони також мають спеціальне покриття, яке під час дощу або коли поле надмірно вогке, практично не вбирають вологу, через що не стають важчими. Що стосується улюблених бутс Крооса, то тут йдеться про класичне олдскульне футбольне взуття зі шкіри, яке має інше покриття і при дощах або від надмірної вологи стає ще важчим.

Але геніальному німецькому хавбеку це ані краплі не заважає, а швидше навпаки, навіть допомагає. Чи варто нагадувати, що Кроос є шестиразовим переможцем Ліги чемпіонів (п'ять перемог – з «Реалом», одна – з «Баварією»), чотириразовим чемпіоном Іспанії, триразовим чемпіоном Німеччини, шестиразовим переможцем клубного чемпіонату світу, п'ятиразовим володарем Суперкубка УЄФА, а також чемпіоном світу 2014 року у складі збірної Німеччини?

Усі ці регалії, які є в особистій колекції Крооса, а також величезна кількість матчів, котрі німецький хавбек провів на топовому рівні, говорять лише про одне – Тоні чудово розуміє, що та як потрібно особисто йому і не женеться за модними трендами, які напряму не здатні підтримувати найвищу якість його виступів. Теоретично старша, якщо не сказати допотопна, модель бутс мала б зробити Крооса менш мобільним й швидкісним на футбольному полі порівняно із конкурентами, проте за фактом Тоні багато в чому завдяки правильно підібраному екіпіруванню вигравав конкуренцію у зіркових опонентів не лише у «Баварії» та «Реалі», але ще й протягом щонайменше десяти останніх років неодмінно входив до топ-10 найкращих центральних півзахисників світового футболу.

Після поточного чемпіонату Європи Кроос закінчить активні виступи, і ми більше не почуємо чергової порції подиву від уболівальників чи фахівців, яким раптово розкриється «секрет Тоні». Але поки збірна Німеччини залишається на турнірі, в нас виникає унікальний шанс спостерігати за відточеними та вивіреними дотиками Крооса і запам'ятати їх якнайкраще, аби через десять, двадцять та більше років усе ще мати можливість порівнювати послідовників німця із ним самим – гравцем-еталоном на своїй позиції для футболу перших двох десятиліть ХХІ сторіччя.

Оцініть матеріал
(41)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин
Коментарі 11
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
New Zealander
Мабуть, Яремчук теж носить такі бутси бо в нього теж я побачив "максимально плавний і природний дотик з мячем" під час голу словакам
Евгений Иванович
Справа не у бутсах а у тому що у Кросса ноги з правильного місця ростуть. Ну і мізки є звичайно.
Віталій Ткачук
Один з моїх улюблених гравців. Баварія колись зажлобилася, і Кроос виграв з Реалом стільки трофеїв, скільки вони й за 20 років не виграють). Маю на увазі ЛЧ, бо Бундесліга, - то таке, там Баварія щось 9 раз поспіль, якщо не помиляюся.
c_a_p2
Грета Тунберг всралася би прочитавши таке... Бутси зі шкіри... Але як тоді з котлетами???
Yura Юрий
ех ..ще нещодавно  і м"яч і взуття були нутуральними -шкіряними, а зараз все штучне, і футбол і бутси..і почуття і люди.... 
Remark
Нехай Мудрик собі такі ж самі придбає, мо розвиток зʼявиться.