Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Чемпіонат Європи
| Оновлено 22 червня 2024, 13:44
1974
0

Анатолій ЧАНЦЕВ: «Аплодую Реброву і всій нашій збірній»

Відомий український тренер прокоментував перемогу України над Словаччиною

| Оновлено 22 червня 2024, 13:44
1974
0
Анатолій ЧАНЦЕВ: «Аплодую Реброву і всій нашій збірній»
Getty Images/Global Images Ukraine

Відомий український тренер Анатолій Чанцев прокоментував перемогу збірної України над національною командою Словаччини (2:1) у матчі 2-го туру групового етапу Євро-2024.

– Враження від перемоги нашої національної команди зашкалюють. Всі ми дуже вболівали за збірну і раді перемозі. Гра була валідольною, змусивши усіх добряче попереживати. Та добре те, що добре закінчується.

– Зрозуміло, що рахунок всіх задовільнив. А як щодо гри?

– Щоб відповісти повноцінно на це запитання, хотів би повернутись до попередньої зустрічі синьо-жовтих з Румунією. Ще тоді я помітив: наші футболісти не відкриваються за спину оборонцям команди-суперниці. Їх взагалі не було, цих відкривань. А от сьогодні із Словаччиною – інша справа. Все було: хлопці і відкривалися, і напруга була у штрафному майданчику суперника, і швидше стали робитися передачі, стало більше руху. Тобто було багато чого, що ми не побачили у поєдинку з румунами. Все це вагомим чином вплинуло на хід гри і посприяло нашій перемозі.

– Виникає цілком слушне запитання: що ж заважало збірній України робити все це у поєдинку з Румунією?

– Точно таким питанням задаюсь і я. Перед першим матчем підопічних Сергія Реброва у мене був такий емоційний підйом щодо гордості за нашу національну команду, за нашу країну, що здавалось: ну от, зараз ми їх "порвемо"! Але під час гри ловив себе на думці: чому ж наші не біжать вперед? Переходять на половину поля суперника – і ніхто за спини румунів не відкривається! Повторюсь ще раз: простих елементарних відкривань взагалі не було! Не було й ударів по воротам. А все тому, що не доходили до них. Наша команда ніколи не робила позиційних атак, щоб вони були на користь. Знаєте, що я для себе відзначив? Специфіку нової супертактики, коли за рахунок передач ми виходимо з оборони, перетинаємо половину поля суперника – і що потім? А потім робимо поперечні передачі, пасуючи м’яч зліва направо і справа наліво, туди-сюди – а просування до воріт немає! Відтак і ударів не було. Мудрик у тому ж матчі двічі добіг до лицьової лінії, намагався робити передачі у штрафний майданчик, але хто там буде забивати? Нікого там не було. Тож і кажу: позиційні атаки не для нас. Для нас ефективними є відкривання за спини оборонців, швидкий пас і такий же перехід на чужу половину поля. Те, що усі ми сьогодні побачили. Українська команда показала, як воно мало бути – і це все у грі докорінно змінило.

– Що скажете про сьогоднішні зміни у стартовому складі, яких було чотири?

– За склад і перестановки в ньому важко щось казати зі сторони, адже ми не знаємо ситуацію усередині команди і те, що бачить тренерський штаб. Визначити, кого саме із футболістів ставити в "основу", це прерогатива виключно головного тренера. Тож якщо Сергій Ребров вирішив задіяти з перших хвилин Трубіна, Тимчика, Бражка та Ярмоленка, то це означає, що він мав чим керуватися. Якщо брати воротарську позицію, то щодо рішення про заміну Луніна, яку зробив Ребров, ніхто навіть і не сумнівався. Відверто кажучи, я думав, що також буде зміна Шапаренка і Зінченка, однак цього не сталося. Почитав після сьогоднішнього матчу провідні статистичні сайти і дізнався, що Зінченко у грі зі Словаччиною був кращим у складі збірної України. І я розумію, чому так: у нього сьогодні були дуже точні передачі, одна з яких – гольова. Тож нічого дивного. Вважаю, що в опорній зоні Бражко сьогодні був дуже гарний, і зміна на цій позиції була корисною. Відмінно зіграв і Трубін, який не раз виручав команду. Вихід на поле Яремчука у другому таймі теж виявився дієвим. Чесно кажучи, я до цього думав, що не такий він "тоненький" у грі, як виявилось в епізоді із взяттям словацьких воріт. Була дуже складна і водночас вивірена передача від Шапаренка – і Яремчук проявив себе як вправний нападник: першим дотиком він вміло зупинив м’яч, а другим швиденького проштовхнув його за лінію воріт повз голкіпера. Скажу так: це найвищий рівень футболу, рівень нападника. От бачите, якими виявились зміни і заміни! Дуже гарні. Аплодую Реброву і всій нашій збірній.

– Якщо припустити, що Бельгія виграє у Румунії, то тоді перед заключним туром у групі в усіх суперників буде рівна кількість очок – по три. Як у такому разі стратегічно і тактично будувати українцям гру з Бельгією?

– Хм… Тяжке запитання. Перш за все, потрібно все ж дочекатись результату матчу Бельгія – Румунія. А ще повернуся до того, що казав вище. Все перед нашою грою з бельгійцями залежатиме від того, яка атмосфера буде в команді, як футболісти відновлюватимуться після сьогоднішнього матчу, яка буде готовність до наступного вирішального поєдинку та наскільки буде готовий зіграти Миколенко – гравець, роль якого в обороні для збірної дуже важлива. Давати ж прогнози – то не для мене. Єдине, що можна прогнозувати, так це те, що у психологічному плані після сьогоднішньої гри збірна України вийде на матч з Бельгією зовсім в іншому настрої, ніж він був після гри з Румунією. Це однозначно. І хочу ось ще що сказати. Перед першим матчем, з румунами, як вже тільки не піарили наших футболістів! Доводилось не раз чути і читати, що нинішня збірна України – краща за складом за часів незалежності. І хлопці, мабуть, подумали: може й справді ми такі незамінні. Це і могло зіграти з ними злий жарт. Та сьогодні вони довели, що у нас гарна збірна. Слава Україні і ЗСУ!

Оцініть матеріал
(13)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин
Коментарі 0
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.