Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Чемпіонат Європи
| Оновлено 22 червня 2024, 18:55
14268
106

Уже воїни, але ще не герої

Оглядач Sport.ua Валерій Василенко – про першу перемогу України на Євро-2024

| Оновлено 22 червня 2024, 18:55
14268
106
Уже воїни, але ще не герої
Getty Images/Global Images Ukraine

Після матчу зі словаками головний тренер збірної України Сергій Ребров, відповідаючи на досить каверзне питання румунського журналіста, зауважив, що, мовляв, «ми програли перший матч, але не можу сказати, що зараз грала інша команда. Це була абсолютно та сама команда, яка показала переможний дух України».

Я дозволю собі не погодитись із сьогоднішнім тренером-переможцем. У тій частині, що це абсолютно та ж команда, що була і в стартовому поєдинку.

Ні, це зовсім інша команда. Та, яка була напередодні стартового поєдинку, і в самому стартовому поєдинку – це були ніби пацани, яких силою забрали з колгоспної дискотеки й привезли, у чому спіймали, на фронт. На передову.

Пацанів з дискотеки спочатку захльостував адреналін і бажання закидати суперника шапками. Але перше бойове хрещення вийшло зовсім не таким, як бачилося на тій самій дискотеці. Суперник виявився майстернішим, хоробрішим, витривалішим.

І після розгромної поразки на цих пацанів впало стільки критики, стільки лайки, стільки прокльонів, і водночас стільки відповідальності, що вони апріорі не могли залишитися колишніми.

У грі проти Словаччини збірна України була іншою. Інший й ментально, іншою й кадрово. І перший нюанс, і другий й визначили й іншу гру (у порівнянні зі стартом), і зовсім інший результат.

***

Сергій Ребров прибрав зі стартового складу Андрія Луніна, який провалив перший матч. Зізнатися, якби наш тренер ставив і далі на цього кіпера, було б як мінімум дивно. Тому що довіра має підтверджуватись не стільки сліпою вірою, як роботою, відповідальністю. Та й треба ж якось вчити за помилки, правда ж?

Ребров прибрав зі старту Коноплю, який у грі проти румунів загубився до невпізнання. Прибрав він і Циганкова, який провів блідий стартовий поєдинок. Однак у зв'язку з цим мені здається, що Віктор зіграв би і проти Словаччини, якби був здоровим.

Однак головне, на мій погляд, рішення Реброва, яке сміливо можна назвати ключовим, визначальним, це відмова від Степаненка як хвилеріза.

Тарас однозначно провалив гру проти Румунії. Якби я складав градацію найгірших гравців стартового поєдинку, то після однозначного першого місця Луніна друге беззастережно дісталося б Степаненку.

Але в даному випадку показово не тільки те, що тренер змінив гравця, котрий «накосячив». Тут проблема трохи ширша. А може, й дуже. Скажімо так: капітан «Шахтаря» – непоганий футболіст, пік якого пройшов через вік. Проте пік нічим не підкріплених амбіцій, претензій, а разом це все називатиметься токсичністю, не пройшов. А зашкалює. Щоб зрозуміти очевидне, Реброву треба було зганьбитися у першому матчі.

Getty Images/Global Images Ukraine

Ну і, звичайно, треба обов'язково говорити про інший дух збірної України. Про «переможний дух», як сказав після гри головний тренер «синьо-жовтих».

Ні тактично, ні з погляду майстерності збірна України не перевершувала свого опонента з другого туру. Словаччина – дуже міцний суперник. Абсолютно для всіх, який при цьому вміє грати у свою улюблену в'язку гру. А тут ще італійський тренер, який підніс це вміння у справжнє мистецтво.

Зізнатися, я не сумнівався, що нашим футболістам буде важко. Навіть дуже тяжко. Однак після того, як збірна України пропустила, я, чесно кажучи, практично не вірив, що наші зможуть у підсумку перемогти. І чомусь мені здається, що у подібному ключі мислив не лише я. Не тільки я.

***

І ось тут зіграло те, що мало зіграти в першому поєдинку. Те, що грає за інших рівних обставин, за приблизно рівних позицій. Те, що схиляє чашу терезів на твою користь на полі бою. Пацани з колгоспної дискотеки, здобувши не так урок життя, як урок виживання, виявилися живучими. Вони виявилися злими. Вони виявилися хоробрими. Вони виявилися з яйцями, зрештою. І зробили те, що від них уже й не всі чекали. Вони довели, що вони вже воїни.

І за це перед ними потрібно обов'язково зняти капелюха.

Але якби справа була лише в цьому конкретному випадку, то мого (і не тільки) знятого капелюха було б достатньо. Однак тепер справа стосується не лише конкретного випадку. Тому що попереду – вирішальний поєдинок.

Той вирішальний поєдинок має показати, чи зможуть воїни стати героями. Саме так, бо інакше нічого не вийде. Можна було не зводити все до однієї купи, де від тріумфу до трагедії – лише один необережний рух. Але вже є як є.

А є так, що треба здійснити подвиг.

І так, лише за заключним поєдинком групи можна буде судити про справжній статус головного тренера збірної України. Після цих двох матчів особисто я поки що не готовий назвати Сергія Реброва топ-тренером.

Бельгія все покаже.

Оцініть матеріал
(136)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Найкрасивіша дівчина-арбітр світового футболу родом із Польщі. Хто вона?
Футбол | 27 вересня 2024, 15:19 9
Найкрасивіша дівчина-арбітр світового футболу родом із Польщі. Хто вона?

Кароліна Бояр-Стефанська вже давно є об'єктом пильної уваги футбольних вболівальників…

Тур почався з несподіванки. Верес забрав очки в Шахтаря у Рівному
Футбол | 27 вересня 2024, 20:21 401
Тур почався з несподіванки. Верес забрав очки в Шахтаря у Рівному

Команда Пушича перед матчем Ліги чемпіонів знову має проблеми в чемпіонаті

Коментарі 106
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
Richard Lewis
Господи, будь ласка, МЕНШЕ пафосу. Справжнім воїнам від такого порівняння, вважаю, якось не дуже 
Ukraine
Дуже натяжно, через жили з такими суперниками (
Невідчувається легкості, рішень, техніки, якості.....
Даже реакція футболістів на забиті мячі, Яремчук взагалі плакав.
Тобто, таке відчуття, що ми пригнули вище своєї голови.
Але коли подивися на наших суперників та їх рівень - задумуєшся, а чи дійсно в нас все добре в команді?
Я думаю, що все ж таки збірна не підготовлена до Євро.
І намагається вилізти із шкіри, з потугами.
Віталій Ткачук
Які вони воїни? Змініть заголовок статті. В тебе наказ тримати вже зруйновану ферму в якомусь забитому селі, там вже майже стін немає, але мусите її тримати, бо поки ви там, то село вважається українським, і ти розумієш що можеш і не вийти звідти, але ти п'єш воду з калюжі і тримаєш ті руїни... Хлопці просто грають в футбол, ще й дуже посередньо. Воїни?
Vitaliy Shevchenko
Давайте будемо чесними Ребров нічого не змінив (в 1 таймі просто жах) в команди гри я не було, так і немає, результат здобуваємо на фарті (бо за всіма показниками це був нічийний матч). 
vorotas2
Про що ви говорите?
Абсолютно нічого не змінилось по великому рахунку в цій грі. Вийшли перелякані котенята, катали м'яч біля своєї лінії воріт, кожен боявся пройти вперед і брати відповідальність на себе. Просто фартануло + може словаки втомились. З такою грою і настроєм, нам немає шо робити на євро. Тут кожна команда показує свою кращу гру, а ми в двох матчах показали свою найгіршу. Я не побачив що вони гризлись за м'яч. Тупі перекатування і закиди на удачу. 
Mac_Gyver
Вдар Яремчук за 10 хвилин до кінця матчу на 5 см нижче і увесь цей пафос був би недоречним.
Boodya
Бійці, але ви вибачте, не "воїни". Не коректно 
fifa2020
Гри нема, гра повне дніще... якби не Трубін то в першому таймі 3-4 пропустили! Реброва треба міняти, з ним ми граєм в саму гіршу гру за останні 10 років! 
Harun Bakircioğlu
Если Бельгия выиграет у Румынии, что очень вероятно, мы со второго места переезжаем обратно на последнее. У всех будет по 3 очка и в работу включается наша отрицательная разница. Игра была чуть лучше чем с румынами, но в целом пока нечему радоваться кроме как тому, что мы уже точно не худшая сборная Евро.
mig3131
Статья эмоционально идеологическая. Ну какие воины, какие герои, какая благодарность. Результат отличный, но игра почти такая же, только бегать агрессивно начали. Выйти из такой группы это их работа а не героизм! Печально что только куча  «лайна» действует на команду. Хорошо хоть третья игра будет интересной, если конечно не вернутся в свой топовый образ. 
Андрій Ванчак
Чесно, після перших слів статті вирішив сказати пару слів, і перше - де ж ти Василенко, був в таких коментах після першого матчу??? Зараз, ти такий розумний, що аж всратися, і Лунін з Степаном гівно, і Конопля ніякий, та й взагалі - судячи по стартових абзацах ми ще маємо дякувати румунам, що мало пропустили. А тепер, після перемоги, все вдалося і все розумно і правильно, лицемір сраний!!! І головне - ти не вірив в перемогу України після першого тайму, а я просто поставив пару гривень на перемогу України, от і роби висновки спеціаліст хєрів!!!
Argon_76
Знову починається. Не пацани згадали, хто вони, а словаки просіли, які літали першу гру з бельгійцями, як останню (вангую, що румуни пролетять бельгійцям сьогодні, бо літали з нами, як попечені). А наші з словаками не знали, що робити  в першому таймі. І перестаньте співати дифірамби людям за роботу, яку вони повинні виконувати. Шапаренко заграв аж у 4-му таймі!? А Зіна і Тимчик- не захисники від слова ВЗАГАЛІ. Ярмола і Зубков рівнозначні, один не бігає але може дати пас, другий бігає, але з пасом не альо. З Бельгією у нас єдиний плюс- на 1 добу більше відновлення (минулого ЧЄ, це дало результат з Швецією). Якщо швидко не пропустять, то є великий шанс на нічию і маленький на перемогу. Та й такє
Dixon
Второй гол просто загляденье, Шапаренко хорошо отдал на Яремчука, а как принял Яремчук фантастика, ну и Турбин всем доказал, что он номер один в сборной
WildeKater
Автор вже писака, але ще не журналіст 
AK.228
Победили там , где должны были…. Герои блять
Умник
Хорошая годная статья. Но прекратите говорить про топы. Топ тренер это трофеи.
Я не могу назвать Гаррета Саутгейта топ Тренером потому что нет трофеев.
А вот Дешам это топище и уже сколько лет.
Микола Захарченко
Навіть , якщо Ребров виведе збірну у півфінал Євро , він не стане топ-тренером , як і Василенко ще не достатньо об'єктивний журналіст . Цікаво чи можна назвати наприклад Отто Рехагеля топ-тренером , дивлячись на те , що він вигравав з збірною  Греції Євро 2004 ?
ALKOSruLKA
з автором погоджусь лише щодо аналогії з колгоспом... Гравці з такою номінальню вартістю мали б грати у футбол, а не в православний ногомяч.... 
ĴØЌÉŔ
Больше похоже что батальен Монако привезли на полигон и они ещё там обосрались не доехав до фронта . Победа есть игры нету. Не вижу чему можно радоваться . Перспектив при таком тренерском составе нет. 
🔱Avtoigor🔱
Гарна статья👍
Всіх зі святом, бережіть себе