Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Кубок Америки
| Оновлено 20 червня 2024, 18:53
5369
0

Усе, що потрібно знати про Кубок Америки-2024

У США стартує Копа Америка

| Оновлено 20 червня 2024, 18:53
5369
0
Усе, що потрібно знати про Кубок Америки-2024
mlssoccer.com

Поки що увага всіх футбольних уболівальників Європи (та й не лише) прикута до чемпіонату континенту. Проте не тільки Євро-2024 єдиним. 21 червня на футбольних полях США стартує Кубок Америки-2024 – змагання найкращих національних збірних Нового Світу.

Sport.ua знайомить читачів із майбутнім футбольним форумом.

Історія

Саме чемпіонат Південної Америки (Кубок Америки) є найстарішим на планеті змаганням для національних команд. Перший чемпіонат Південної Америки було проведено ще 1910 року. Проте офіційного статусу він не отримав. Зважаючи на те, що надавати будь-який статус новоявленому турніру було просто нікому: на той момент міжнародної асоціації футболу Південної Америки (КОНМЕБОЛ) ще не було.

А тому першим офіційним чемпіонатом Південної Америки став турнір, проведений 1916 року. У ньому взяли участь лише чотири національні команди: Аргентини, Бразилії, Уругваю та Чилі. Першим визнаним чемпіоном Південної Америки став Уругвай. Уругвайці з аргентинцями тримають першість за кількістю перемог на Копі: в їхньому активі по 15 вікторій.

1975 року турнір отримав назву Кубок (Копа) Америки. Під цією назвою він існує й досі.

За більш ніж вікову історію проведення Копи її періодичність багато разів змінювалася. Були часи, коли чемпіонат проводився щороку. З 2007 року чемпіонат почали проводити раз на чотири роки. З 2020-го Кубок Америки синхронізували із проведенням Євро.

За ці довгі роки змінювалося й кількісне представництво команд у турнірі. Спочатку у ньому брали участь лише збірні Південної Америки. Але з 1993 року склад учасників розширився: за рахунок запрошення двох команд із Північної Америки.

Шлях на Копа Америка-2024

Цьогорічний чемпіонат Південної Америки відрізняється від попередніх кількома нововведеннями. Зокрема, він пройде на футбольних полях США. Це вдруге в історії проведення Копи, коли матчі проходили за межами Латинської Америки. Перший раз був зафіксований у 2016 році, і тоді господарем турніру теж були Штати.

Примітно, що спочатку чемпіонат мав приймати Еквадор. Але наприкінці 2022 року країна офіційно повідомила КОНМЕБОЛ, що не «потягне» проведення змагання такого масштабу.

Замість еквадорців зголосилися провести Копу-2024 Перу та США. Вибір у підсумку ліг на Сполучені Штати.

Крім того, на чемпіонаті Південної Америки цього року буде збільшено кількість учасників турніру. Усі представники КОНМЕБОЛ автоматично здобули путівки на континентальну першість. А ось від КОНКАКАФ (асоціації Центральної та Північної Америки) путівки здобули лише шість національних збірних. Ці команди визначились за допомогою кваліфікації Ліги націй.

США, Мексика, Ямайка та Панама як півфіналісти Ліги націй отримали прямі путівки на турнір. А ось за ще дві перепустки чотирьом командам довелося поборотися у матчах плей-оф.

Канада зустрілася зі збірною Тринідаду та Тобаго, а Коста-Ріка – зі збірною Гондурасу. Два останні «квитки» на турнір дісталися канадцям та костаріканцям.

І ще одне нововведення. На нинішньому Кубку Америки вперше будуть введені в «побут» рожеві картки. Вони будуть використовуватися тільки в тому випадку, коли у футболістів буде травма голови або струс мозку. Така картка надасть можливість команді, футболіст якої її одержав, на додаткову заміну.

mlssoccer.com

Регламент турніру

16 команд поділено на чотири групи, по чотири команди в кожній.

Група А: Аргентина, Перу, Чилі, Канада.

Група В: Мексика, Еквадор, Венесуела, Ямайка.

Група С: США, Уругвай, Панама, Болівія.

Група D: Бразилія, Колумбія, Парагвай, Коста-Ріка.

У чвертьфінал вийдуть по дві найкращі команди з кожної групи. Переможець групи А зіграє з командою, яка посіла друге місце у групі В. У свою чергу, переможець групи В зіграє з другим колективом групи А. Аналогічний розподіл ролей буде й у групах С та D.

Турнір проходитиме на 14 стадіонах десяти американських штатів. Фінал запланований 14 липня на «Хард Рок Стедіум» у Маямі.

Переможець Копа Америка-2024 зіграє із чемпіоном Європи-2024 за Кубок чемпіонів КОНМЕБОЛ – УЄФА.

goal.com

Фаворити

Безперечними лідерами цьогорічного турніру, втім, як і багатьох попередніх, є збірні Аргентини (чинний володар трофею) і Бразилії. Середній коефіцієнт на перемогу команди Мессі – 2.75. А ось на команду Вінісіуса – 3.25.

За «селесао» не зіграє найзірковіший футболіст Бразилії останнього десятиліття – Неймар. Форвард продовжує відновлюватися від наслідків складної травми (розрив хрестоподібної зв'язки коліна та меніска). За словами лікарів, Ней повернеться в стрій орієнтовно наприкінці серпня. Неймар ще жодного разу не був переможцем континентальної першості.

На третьому місці у букмекерів – збірна Уругваю. Проте, уругвайці серйозно відстають від двох головних претендентів на перемогу. Середні котирування Уругваю – 6.00. Замикає квартет претендентів на перемогу збірна Колумбії із середнім коефіцієнтом 12.00.

Головні претенденти на лаври найкращого бомбардира турніру – також із двох команд, які є лідерами у букмекерів на перемогу – з Аргентини та Бразилії. Це Лео Мессі та Вінісіус Жуніор.

На попередній континентальній першості саме Мессі отримав «Золоту бутсу». Однак капітанові збірної Аргентини довелося її ділити з колумбійцем Луїсом Діасом: обидва забили по чотири м'ячі.

Знакові особи

Безперечно, головною зіркою турніру буде капітан збірної Аргентини Ліонель Мессі, якому на старті чемпіонату виповниться 37 років. Не виключено, що Кубок Америки-2024 – остання континентальна першість для легендарного футболіста. І можна не сумніватися, що він зробить все, що від нього залежить, щоб знову виграти «золото» чемпіонату Америки.

Getty Images/Global Images Ukraine. Ліонель Мессі

Ліонелю залишилося забити чотири м'ячі, щоб повторити рекорд Кубка Америки з голів (17). А щоб стати рекордсменом турніру за кількістю зіграних поєдинків, Мессі достатньо вийти на поле бодай раз.

До речі, Аргентина досі ще не вигравала три поспіль великі міжнародні турніри. Тож якщо стане переможцем цьогорічного Кубка, то перепише історію.

Однак і окрім Мессі у складі «альбіселесте» повно зірок першої величини. Це і наддосвідчений Ді Марія, який після КА-2024 зав'яже з виступами у збірній, і зіркові Хуліан Альварес та Лаутаро Мартінес, і молоді Гарначо та Карбоні.

За відсутності Неймара головною дійовою особою збірної Бразилії, напевно, стане Вінісіус. Якщо «селесао» вдасться перемогти на полях Америки, тоді «Золотий м'яч» найкращому футболісту світу напевно вручать саме Віні.

Привертає увагу і черговий юний бразильський талант – 17-річний Ендрік, який отримав можливість вперше по-справжньому голосно заявити про себе на такому представницькому заході. Цього хлопця вже зараз порівнюють із великим Пеле. А що буде, якщо Бразилія виграє турнір?

Getty Images/Global Images Ukraine. Вінісіус Жуніор

З футболістів поза двома «головними» командами чемпіонату теж можна назбирати зірковий склад.

Головна дійова особа збірної США – безперечно, Крістіан Пулішич. Зараз він у розквіті кар'єри: у свій 25 років досяг у рази більше, ніж будь-який його співвітчизник із «соккеру». Якщо американці вдало виступлять у рідних стінах, авторитет Пулішича ще зросте.

Найбільш впізнаваним у складі збірної Уругваю є Дарвін Нуньєс. Форвард провів неоднозначний клубний сезон: у «Ліверпулі» він більше запам'ятався не забитими м'ячами, а резонансними промахами. Проте саме Дарвін є головною надією Уругваю в атаці.

А головною надією Еквадору є Мойсес Кайседо. І у цього хлопця не дуже залагодився клубний сезон. Його брали з «Брайтона» до «Челсі» більш як за сто мільйонів євро, але поки що він не вразив. Можливо, на Копа Америка Кайседо вдасться перезапустити свою кар'єру.

У збірній Мексики можна виокремити Едсона Альвареса. Провідний півзахисник «Вест Хема» є провідним у своїй національній команді. У Мексиці зараз зміна поколінь, і саме Альвареса (разом із Санті Хіменесом з «Феєнорда») можна назвати тим сполучним елементом, на основі якого будуватиметься майбутня мексиканська збірна.

На видноті має бути і основний форвард збірної Колумбії Луїс Діас. У «Ліверпулі» його складно назвати «залізним» гравцем основи, але у своїй національній команді він на чудовому рахунку.

Оцініть матеріал
(12)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Мудрик ухвалив рішення покинути Челсі, клуб готовий відпустити українця
Футбол | 27 вересня 2024, 14:24 38
Мудрик ухвалив рішення покинути Челсі, клуб готовий відпустити українця

Під час зимового трансферного вікна Михайло може покинути лондонську команду

БЕЛЛІНГЕМ – про перемогу над Сіті у ЛЧ: «Лунін був героєм того дня»
Футбол | 27 вересня 2024, 19:06 3
БЕЛЛІНГЕМ – про перемогу над Сіті у ЛЧ: «Лунін був героєм того дня»

Півзахисник «Реала» вірив, що іспанська команда переможе

Коментарі 0
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.