Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Чемпіонат Європи
| Оновлено 20 червня 2024, 21:59
16023
8

П'ять причин, чому Іспанія виграє Євро-2024

Оглядач Sport.ua Валерій Василенко проводить паралелі з 2008 роком

| Оновлено 20 червня 2024, 21:59
16023
8
П'ять причин, чому Іспанія виграє Євро-2024
Getty Images/Global Images Ukraine

Партнер проєкту — ліцензійний букмекер GGBET з найширшою лінією, понад 70 видів спорту та дисциплін кіберспорту. Компанія створює унікальний україномовний контент на YouTube та розвиває культуру відповідальної гри. Отримай неймовірний бонус до 150 000 грн від GGBET! Тримай лінію на Євро 2024 разом з GGBET!

З усіх топ-збірних, представлених на нинішньому чемпіонаті Європи, найяскравішу гру в першому турі продемонструвала Іспанія.

У стартовій грі «Фурія» розбила не когось, а віце-чемпіона й бронзового призера двох останніх Мундіалей – збірну Хорватії.

Є чудова нагода подивитися на піренейську збірну під іншим кутом. Менш скептичним. І позитивнішим. Тим більше, що підопічні де ла Фуенте своєю грою дали підстави вважати, що нинішнє покоління «Рохи» анітрохи не гірше за попереднє. Те, яке ми звикли вважати «золотим».

Якщо нинішню збірну Іспанії супроводжуватиме ще й удача, вона цілком може здобути чемпіонську корону Євро-2024. І для цього вона має п'ять вагомих причин.

Історичні паралелі з 2008 роком

Напередодні Євро-2024 в Іспанії пліткували, що на континентальну першість «Фурія» їде з дивним, м'яко кажучи, складом. Мовляв, за бортом збірної опинилося багато гідних гравців (Васкес, Порро, Пау Торрес, Маркос Льоренте, Алейш Гарсія), а «не дуже гідні» (Айосе Перес, Вівіан, Фермін, Навас) отримали виклик до головної команди країни.

У підсумку сталося так, що в остаточному списку футболістів, які поїхали на ЧЄ-2024, представників команд, які посіли п'яті-восьмі місця у нещодавньому чемпіонаті Іспанії більше, ніж представників топ-четвірки.

Наприклад, з одного лише «Сосьєдада» де ла Фуенте викликав одразу п'ятьох гравців.

Однак після матчу проти Хорватії критики на адресу «Фурії» і безпосередньо її головного тренера помітно зменшилося. Навпаки, охочі почали шукати справжні причини такого ходу наставника збірної.

І ці причини лежать на поверхні, адже ігрове обличчя «Реала» (та й «Барселони» також) вже не перший сезон визначають легіонери. Тому де ла Фуенте не залишалося нічого іншого, як шукати таланти поза двома іспанськими гегемонами. І він знайшов їх.

Більше того, випливла на поверхню ще одна деталь. Виявилося, що у 2008 році, коли Іспанія вперше після довгих десятиліть піднялася на Олімп, у складі команди Луїса Арагонеса теж вистачало відносних «ноунеймів».

Зокрема, Арагонес залучив тоді до першої збірної Іспанії футболістів із «Хетафе», «Мальорки», «Сарагоси», «Бетиса», «Атлетика» та «Валенсії». І та команда зуміла стати чемпіоном Європи. А чим чорт не жартує, можливо, і нинішня «Фурія» здатна на аналогічний прорив?

📌 Експерти GGBET оцінюють шанси Іспанії на перемогу на турнірі коефіцієнтом 8.0.

Тренер

Чемпіонат світу 2022 року став лебединою піснею не лише для Луїса Енріке, а й для періоду «тіки-таки» у національній збірній Іспанії.

«Фурія» вилетіла по пенальті від Марокко, і Енріке цього не пробачили. Хоча проблема була не лише у вже колишньому наставнику збірної. Проблема глибша. «Золоте покоління», яке виграло абсолютно все, що можна було виграти, пішло на заслужений відпочинок. А молоде покоління виявилося хоч і не менш талановитим, але не готовим тягти нелегкий тягар фаворита.

Багатьох здивувало, що вибір федерації футболу Іспанії як наступника Луїса Енріке впав не на іменитого фахівця, а на маловідомого.

Луїс де ла Фуенте не може похвалитися ні зірковою кар'єрою гравця, ні вагомими досягненнями як тренер. Однак він досяг успіху на чолі молодіжних та юнацьких іспанських збірних. У національній асоціації вважали, що тренер, який перемагав з іспанською молоддю, перемагатиме і з головною командою країни.

Getty Images/Global Images Ukraine. Луїс де ла Фуенте

Спочатку вибір нового наставника «Фурії» у самій Іспанії сприйняли неоднозначно. А коли його команда на старті відбору Євро-2024 поступилася на виїзді Шотландії, ця неоднозначність перетворилася на відкриту ворожість.

Проте все змінилося після того, як на чолі із новим тренером збірна Іспанії стала переможцем Ліги націй. Не найвагоміший трофей, проте на нинішньому «безриб'ї» і він зійде.

А після поразки від шотландців іспанці решту поєдинків кваліфікації виграли.

Новий тренер намагається перебудувати гру команди на новий лад. Він розуміє, що «тіки-така» вже відійшла в минуле. Футбол де ла Фуенте більш прямолінійний, ніж у його попередника. Проте цей футбол заточений саме під результат.

А результат поки що є.

Відмова від холостого володіння м'ячем

З пам'ятного 2008 року, коли розпочалася тріумфальна хода «Фурії» футбольними полями світу, команда практикувала стиль гри, що дуже нагадує модель гри зіркової «Барселони». Той стиль отримав примітну назву «тіки-така».

Ми всі звикли, що тодішня «Барса», як і тодішня «Роха», на голову перегравали опонентів у такій важливій категорії футбольного мистецтва, як володіння м'ячем.

І поки і в «Барсі», і в іспанській збірній вистачало гравців світового класу, які дозволяли матеріалізувати володіння м'ячем не лише в ігрову перевагу, а й у перевагу в рахунку, така модель гри «Фурії» була фактично єдино можливою.

Але все змінилося після ЧС-2022. На катарському Мундіалі Іспанія вже не могла втілювати володіння м'ячем навіть у ігрову перевагу. І цей компонент, який раніше приносив плоди команді, тепер ставав її справжнім бичом.

Іспанці провалилися на останньому чемпіонаті світу. І новий тренер команди Луїс де ла Фуенте окреслив новий курс. Тепер Іспанія заточена насамперед на інтенсивність. На швидкий перехід від оборони й реалізацію моментів.

У поєдинку проти збірної Хорватії іспанці вперше за довгий час поступилися супернику у володінні м'ячем. Якісь «мізерні» 47% ігрового часу вони володіли м'ячем. Це вперше з пам'ятного фіналу Євро-2008 Іспанія програла опоненту у цьому ігровому компоненті. Натомість виграла без варіантів у дуже сильного суперника.

Отже, можна перемагати й іншим способом.

Орієнтовний склад збірної Іспанії на Євро-2024

Родрі/Ямал/Мората

Головною зіркою нинішньої збірної Іспанії є Родрі. Якщо згадати феноменальну збірну Іспанії початку-середини «десятих», то, напевно, Родрі – єдиний із нинішнього покоління «Рохи», хто міг би пробитися до того складу.

Гравця «МанСіті», якого Гвардіола небезпідставно вважає одним із найкращих у світі, Луїс Енріке використав у центрі захисту. Луїс де ла Фуенте використовує у центрі півзахисту. Як і Гвардіола.

Роль Родрі у грі команди важко переоцінити. Якщо він буде у формі, то Іспанія може розірвати будь-якого опонента. І стартовий поєдинок Євро-2024 – яскраве тому підтвердження.

Getty Images/Global Images Ukraine. Родрі

Тим більше, що Родрі – аж ніяк не один у полі воїн. Якщо захисні порядки іспанців часом піддаються серйозній, але заслуженій критиці – і не дивно, адже гравців рівня Пуйоля, Піке та Рамоса в команді зараз немає (хіба що Начо може скласти конкуренцію легендам), однак середня лінія та напад у повному порядку.

Юний Ямал уже встановив одразу кілька рекордів на цьогорічному ЧЄ. Однак він не лише наймолодший, а й ще не за роками зрілий гравець. У парі з Родрі вони можуть вирішити результат поєдинку.

Підсумок поєдинку може вирішити і Мората. Де ла Фуенте критикували за те, що він узяв нападаючого «Атлетико» на Євро. Але тренер довірився форварду, зробивши його капітаном команди, і форвард не підвів свого наставника. Матч проти Хорватії Альваро провів на дуже високому рівні.

Якщо й надалі так піде, то втримати цю збірну Іспанії буде дуже проблематично.

Макгрегор щось знає

Ну, і під кінець одне дуже цікаве спостереження. Колишній чемпіон світу UFC Конор Макгрегор поставив понад вісімдесят тисяч доларів (83 500) на перемогу збірної Іспанії на Євро-2024.

Якщо ставка зіграє, ірландець отримає понад мільйон доларів (1 002 000). «Легкі гроші на перемозі іспанців у фіналі Євро-2024 на мій день народження», – написав Конор в одній зі своїх соцмереж.

Мабуть, щось знає?

Оцініть матеріал
(21)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Коментарі 8
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
didora
Із цих 5 (причин) тільки Аглія і Німеччина подолали 1 тур без проблем. Італія насилу виграла в Албанії, Нідерланди також насилу виграли (там по грі - нічия), а Португалія взагалі програвала по ходу гри 0:1, та у кінці вирвала перемогу. Так що бабка на двоє гадала ... Тут як складеться 2 і 3 тур. У німців уже дві перемоги. А сьогодні грають Іспанія-Італія. От і подивимося на італьяшок що вони "коштують"??? Так що автор можливо і правий!!!
Saar
Можу назвати 5 причин, чому вона не виграє Євро:
1. Англія.
2, Німеччина.
3. Італія.
4. Нідерланди.
5. Португалія.
Alex Komnin
Хоча б одна причина вести цю непотрібну рубріку? Потім, чому Румунія або Грузія стануть? Іспанія в найближчі 20-30 років вже нічого не виграє.