Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Чемпіонат Європи
| Оновлено 19 червня 2024, 17:22
14685
3

Топ-6 претендентів на Золоту бутсу Євро-2024

Визначаємо головних кандидатів на звання найкращого снайпера турніру

| Оновлено 19 червня 2024, 17:22
14685
3
Топ-6 претендентів на Золоту бутсу Євро-2024
Getty Images/Global Images Ukraine. Альваро Мората

Партнер проєкту — ліцензійний букмекер GGBET з найширшою лінією, понад 70 видів спорту та дисциплін кіберспорту. Компанія створює унікальний україномовний контент на YouTube та розвиває культуру відповідальної гри. Отримай неймовірний бонус до 150 000 грн від GGBET! Тримай лінію на Євро 2024 разом з GGBET!

Головне питання напередодні старту будь-якого великого турніру – хто стане чемпіоном. Як правило, відповідь на це питання якщо і не лежить на поверхні, то все одно досить передбачувана.

А ось на друге за популярністю запитання – хто стане найкращим бомбардиром будь-якого великого турніру – відповісти досить складно. Тому що нечасто кращими снайперами стають ті, кого чутки пророкують.

Проте ми вирішили спробувати щастя й відповісти на це непросте запитання. Sport.ua склав свій список головних претендентів на «Золоту бутсу» Євро-2024.

Гаррі Кейн

Країна: Англія
Вік: 30 років

Getty Images/Global Images Ukraine. Гаррі Кейн

Збірна Англії – головний фаворит Євро-2024, а її найкращий бомбардир та капітан – один із головних претендентів на звання найкращого бомбардира майбутнього чемпіонату Європи.

На користь останнього «пророкування» – приголомшлива результативність Кейна минулого сезону. За «Баварію» Гаррі провів 45 поєдинків у всіх турнірах, забивши 44 м'ячі. Тобто його середня результативність – 0,98 голів за гру: ще вища, ніж у Мбаппе.

Вагомі показники у Кейна й у збірній Англії. У відборі на Євро-2024 найкращий бомбардир в історії збірної «трьох левів» забив вісім м'ячів у восьми зустрічах.

Криштіану Роналду

Країна: Португалія
Вік: 39 років

Getty Images/Global Images Ukraine. Кріштіану Роналду

Ну і як було не включити цього монстра до нашого списку? Незважаючи на свій «похилий» вік, Кріш все ще залишається машиною із забиття м'ячів. У сезоні, що нещодавно завершився, на рахунку Роналду 44 забиті м'ячі в 44 матчах у всіх турнірах за «Аль-Наср». Тобто це в середньому один гол за одну гру. Крутіше, ніж і в Мбаппе, і в Кейна.

Безперечно, потрібно робити поправку на рівень чемпіонату Саудівської Аравії. І цей рівень значно нижчий, ніж відповідні показники Бундесліги та Ліги 1. Проте, водночас, потрібно брати до уваги й ту обставину, що у відборі на ЧЄ-2024 Роналду відзначився десятьма точними ударами у дев'яти поєдинках.

Тобто його результативність на рівні національної збірної залишається на найвищому рівні. Підтвердженням чому є не лише наведена вище статистика, а й хоча б його скорострільність у контрольних матчах. Зокрема, дубль у ворота Ірландії.

Але навіть не це найбільш показово. А те, що у суперниках Португалії на Євро-2024 будуть турки, чехи та грузини. При всій повазі до цих збірних вони не виглядають монолітом. Особливо у обороні.

Тож цілком можливо, що Роналду стане вдруге поспіль найкращим бомбардиром Євро (на минулому чемпіонаті континенту на рахунку Кріша було п'ять м'ячів).

Ромелу Лукаку

Країна: Бельгія
Вік: 31 рік

Getty Images/Global Images Ukraine. Ромелу Лукаку

Особливістю головного форварда нинішньої збірної Бельгії (та й не лише нинішньої: Ромелу зі своїми 85 м'ячами є найкращим бомбардиром в історії національної команди Бельгії) є такий загальновідомий нюанс, що він краще виступає якраз у збірній, а не в клубі.

Ромелу – найкращий бомбардир відбору на Євро-2024. У його активі – аж 14 забитих м'ячів. Ніхто раніше не забивав так багато у європейській кваліфікації.

І у зв'язку з цим усім нам, уболівальникам збірної України, доводиться шкодувати, що наша команда потрапила до однієї групи зі збірною такого знатного бомбардира.

Альваро Мората

Країна: Іспанія
Вік: 31 рік

Getty Images/Global Images Ukraine. Альваро Мората

Альваро не пощастило з часом. Народися він років на десять раніше, і тоді міг би потрапити до «золотого» складу «Фурії», яка беззастережно правила балом і на континентальній, і на світовій арені.

Однак час, коли жити, ми не обираємо. Мората може похвалитися успіхами на рівні молодіжної збірної Іспанії, з якою він двічі ставав чемпіоном континенту. Але на рівні головної команди країни його найкраще досягнення – вихід до півфіналу Євро-2024.

Не виключено, що нинішній чемпіонат Європи – останній у кар'єрі нинішнього капітана «Червоної Фурії». Можна не сумніватися, що центрфорвард зробить все від себе залежне, щоб виступити на полях Німеччини якнайкраще.

Ніклас Фюллкруг

Країна: Німеччина
Вік: 31 рік

Getty Images/Global Images Ukraine. Ніклас Фюллкруг

Справжня «темна конячка» збірної Німеччини. Фюллкруг почав залучатися до матчів за Бундестім у досить зрілому віці. Проте зумів завоювати довіру і Хансі Фліка, і Юліана Нагельсманна.

Від Німеччини чекають дуже багато на домашньому чемпіонаті континенту. І, як свідчить практика, німці дуже успішні на великих турнірах, які проводять на своїй землі.

Отже, цілком можливо, що Бундестім зможе порадувати своїх уболівальників і хорошою грою, і високою результативністю. За результативність повинен відповідати саме Фюллкруг. І в стартовому матчі турніру проти Шотландії Ніклас підтвердив свої навички бомбардира.

Кіліан Мбаппе

Країна: Франція
Вік: 25 років

Getty Images/Global Images Ukraine. Кіліан Мбаппе

Збірна Франції – один із двох головних фаворитів на перемогу на Євро-2024, а її головний на даний момент форвард провів дуже результативний сезон. Тому було б щонайменше неправильно не включити Мбаппе до переліку головних претендентів на лаври найкращого бомбардира чемпіонату континенту.

На користь Кіліана – відмінний за результативністю минулий клубний сезон. У 48 поєдинках за «ПСЖ» (у всіх турнірах) форвард забив 44 м'ячі. Тобто, в середньому – 0,91 голу за матч. Це дуже крутий показник.

Непогано провів Мбаппе і відбірковий турнір на Євро-2024: у його активі дев'ять забитих м'ячів.

У стартовому поєдинку «триколірних» на Євро – проти Австрії Мбаппе не відзначився, хоча мав щонайменше один забійний момент, щоб засмутити голкіпера. Ба більше, Кіліан зламав ніс і, за прогнозами лікарів, не зіграє в матчах групового турніру, що залишилися. Але хіба така дрібниця може виключити визнаного голеадора з бомбардирських перегонів?

Оцініть матеріал
(60)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Коментарі 3
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
igorgumeniuk27
Немає такої національності - Велика Британія. Це громадянство. Національність в Кейна інша, так як і в деяких інших перелічених гравців
DK02
1. Лунін.
2. Матвієнко.
3. Зінченко.
4. Степаненко.
5. Судаков?