Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Чемпіонат Європи
| Оновлено 21 червня 2024, 13:58
16551
15

Євро-2024. Група Е: Бельгія – фаворит, але Україна має бути в плей-оф

Sport.ua представляє головний для нас квартет на чемпіонаті Європи

| Оновлено 21 червня 2024, 13:58
16551
15
Євро-2024. Група Е: Бельгія – фаворит, але Україна має бути в плей-оф
uefa.com

Партнер проєкту — ліцензійний букмекер GGBET з найширшою лінією, понад 70 видів спорту та дисциплін кіберспорту. Компанія створює унікальний україномовний контент на YouTube та розвиває культуру відповідальної гри. Отримай неймовірний бонус до 150 000 грн від GGBET! Тримай лінію на Євро 2024 разом з GGBET!

Прийшла черга представляти головну для нас групу на Євро-2024. Збірна України у квартеті E зіграє проти Бельгії, яка на папері є фаворитом, а також Румунії та Словаччини.

Бельгія

Бельгійці без проблем пробились на Євро-2024. У своїй відбірковій групі «дияволи» перетнулися з Австрією, Швецією, Азербайджаном та Естонією. І посіли впевнене перше місце.

У їхньому активі – цілих двадцять турнірних балів (із 24 можливих). Команда Тедеско лише двічі зіграла внічию – у рідних стінах із австрійцями та шведами. На виїзді Бельгія лише вигравала. Різниця м'ячів – також дуже вражаюча: 22-4.

Порівняно з попереднім Євро і навіть у порівнянні з ЧС-2022 Бельгія змінилася. І кадрово, і тактично. Ветерани йдуть на відпочинок, вливається нове покоління.

На Євро-2024 вже не буде братів Азарів, Алдервейрелда. Не буде й Куртуа. Хоча Тібо і не планував завершувати кар'єру у збірній, на полях Німеччини він не зіграє: через конфлікт із Тедеско.

Воротар «Реала» образився, що за відсутності Де Брюйне тренер довірив капітанську пов'язку не йому, а Лукаку. Образився настільки, що відмовився виступати за збірну.

Проте бельгійці дуже вдало зіграли не лише у відбірковому турнірі до Євро-2024, а й у контрольних матчах напередодні чемпіонату Європи. Поки що вони не програвали.

Головний тренер

Getty Images/Global Images Ukraine. Доменіко Тедеско

Шляхи Господні несповідимі. Головного тренера «Лейпцига» Доменіко Тедеско було звільнено зі своєї посади вже після матчу першого туру Ліги чемпіонів, у якому його підопічні розгромно поступилися нашому «Шахтарю» - 1:4 (на початку вересня 2022 року).

Здавалося б, після такого ляпасу навряд чи хтось зазіхне на такого тренера. Але ні, охочі знайшлися. Причому не хтось, а збірна Бельгії.

Багаторічний наставник бельгійців Роберто Мартінес був відправлений у відставку після ЧС-2022, і на початку 2023-го національну збірну Бельгії очолив Доменіко Тедеско.

Тоді було багато скепсису щодо цього призначення. Мовляв, як можна було призначити до топ-збірної такого молодого тренера, який не має ні належного досвіду, ні відповідного статусу (38-річний Тедеско – другий наймолодший тренер Євро-2024 після Нагельсманна).

Проте італійський німець дуже оперативно освоївся на новому місці. Вже у другій грі на чолі Бельгії його команда здолала на виїзді Німеччину – 3:2.

Без проблем бельгійці пройшли відбір на Євро-2024.

Тедеско перебудував гру команди на нову модель – 4-3-3. І у зв'язку з цим на адресу наставника бельгійців було багато критики, але успішні результати команди змусили критиків закрити роти.

Лідер команди

Getty Images/Global Images Ukraine. Кевін Де Брюйне

Еден Азар, який уособлював «золоте покоління» бельгійського футболу, а разом із ним і головні досягнення національної команди останнього десятиліття, завершив ігрову кар'єру. Тепер головна надія бельгійських уболівальників пов'язана із Кевіном Де Брюйне.

Півзахисник «МанСіті» відіграє визначальну роль у середній лінії «дияволів». Без перебільшення можна сказати, що від ігрової форми КДБ залежатиме успіх Бельгії на полях Німеччини.

Цьогорічний клубний сезон для Кевіна став не таким феєричним, як минулий. Можливо, через травму коліна, яка на певний час вибила його з колії. Проте внесок бельгійця у чергове чемпіонство «Сіті» не можна переоцінити.

І якщо капітан збірної Бельгії буде у формі на Євро, від його команди можна чекати на серйозні досягнення.

Заявка

Воротарі: Кун Кастельс («Вольфсбург»), Томас Камінскі («Лутон»), Мац Сельс («Ноттінгем Форест»)

Захисники: Тімоті Кастань («Фулхем»), Максим Де Кейпер («Брюгге»), Зено Дебаст («Андерлехт»), Воут Фас («Лестер»), Артюр Теате («Ренн»), Ян Вертонген («Андерлехт»), Аксель Вітсель («Атлетико»)

Півзахисники: Кевін Де Брюйне («Манчестер Сіті»), Орель Мангаля («Ліон»), Амалу Онана («Евертон»), Юрі Тілеманс («Астон Вілла»), Артур Вермерен («Атлетико»), Астер Вранкс («Вольфсбург»), Яннік Феррейра Карраско («Аль-Шабаб»)

Нападники: Йоган Бакайоко (ПСВ), Шарль Де Кетеларе («Аталанта»), Жеремі Доку («Манчестер Сіті»), Ромелу Лукаку («Рома»), Доді Лукебакіо («Севілья»), Лої Опенда («Лейпциг»), Леандро Троссар («Арсенал»).

Орієнтовний склад

Розклад матчів

17 червня

Бельгія – Словаччина (19.00 за київським часом, «Вальдштадіон»)

22 червня

Бельгія – Румунія (22.00 за київським часом, «Рейн Енергі Штадіон»)

26 червня

Україна – Бельгія (19.00 за київським часом, «МХП-Арена»)

Прогноз на груповий етап: перше місце

📌 Експерти GGBET оцінюють шанси збірної Бельгії на перемогу в турнірі коефіцієнтом 16.

Словаччина

Словаччина пробилася на третій поспіль Євро. Поки що найвищим досягненням «соколів» є вихід до першого раунду плей-оф чемпіонату Європи – у 2016 році.

Відбір на Євро-2024 словаки пройшли упевнено. За перше місце з португальцями вони не боролися: поступилися двічі у завзятій боротьбі: 0:1 та 2:3. Португалія виграла групу із феноменальним підсумком: десять перемог у десяти поєдинках.

А ось друге місце Словаччина посіла без особливих проблем. Люксембург, який посів третє місце, словацька команда випередила на п'ять очок. А четверту Ісландію – одразу на 12 пунктів.

Відбір на Євро-2024 збірна Словаччини провела під керівництвом італійського наставника Франческо Кальцони. Колишній помічник Саррі в «Наполі» став першим в історії збірної Словаччини іноземним наставником (якщо не рахувати чеха Хапала).

Головний тренер

Getty Images/Global Images Ukraine. Франческо Кальцона

Після звільнення з посади головного тренера збірної Словаччини Штефана Тарковича тренерське крісло «соколів» несподівано зайняв італієць Франческо Кальцона. На вакантну посаду італійця «просунув» легендарний для словацького футболу Марек Гамшик, який попрацював із Кальцоною з «Наполі».

Нового наставника словацької збірної критикували не лише через те, що він іноземець, а ще й тому, що до цього призначення він не мав досвіду роботи головним тренером. Він був завжди помічником. Запам'ятався роботою з відомим і харизматичним італійським алленаторе Мауріціо Саррі.

Критикували Франческо і за нібито відданість оборонному футболу.

Однак після того, як збірна Словаччини без проблем та пригод виборола пряму путівку на Євро-2024, критики на адресу наставника збірної зменшилося. Більше того, його почали підтримувати. За новий стиль (за нього Словаччина перейшла на нову модель гри – 4-3-3), за вміння мотивувати гравців. І навіть за атакуючу манеру гри. Виявилося, що Кальцона – апологет саме атакуючого, а не оборонного футболу.

Після того, як «соколи» здобули путівку на Євро-2024, національна асоціація Словаччини дозволила Кальцоні на тимчасовій основі очолити «Наполі». Але після завершення цього сезону Франческо залишив клуб з Неаполя, повернувшись до табору збірної.

Лідер команди

Getty Images/Global Images Ukraine. Мілан Шкріньяр

Ключовою фігурою в обороні збірної Словаччини залишається Мілан Шкріньяр. Він добре читає гру, непоступливий і надійний. Однак якщо говорити про креатив, а він є навіть у такій прагматичній збірній, як Словаччина, то у зв'язку з цим головною надією словацької команди є Станіслав Лоботка.

На весь голос він заявив про себе позаминулого сезону, коли зі своїм «Наполі» завоював третє в історії неаполітанського клубу скудетто.

Лоботка - універсальний гравець. Він може зіграти як опорного півзахисника, так і центрального. Він однаково вправний і в підіграші, і на завершальній фазі атаки. Має добре поставлений удар.

За манерою гри його часто порівнюють з Андресом Іньєстою.

Минулої зими Лоботка був близьким до переходу до «Барселони», але трансфер зірвався.

Не виключено, що після того, як Лоботка добре себе проявить на полях Німеччини, наступного сезону він захищатиме кольори більш статусного клубу.

Заявка

Воротарі: Мартін Дубравка («Ньюкасл»), Марек Родак («Фулхем»), Генріх Равас («Нью-Інгленд Революшн»)

Захисники: Петер Пекарік («Герта»), Норберт Дьємбер («Салернітана»), Денис Вавро («Копенгаген»), Мілан Шкріньяр («ПСЖ»), Адам Оберт («Кальярі»), Давид Ганцко («Фейєноорд»), Вернон Де Марко («Хатта Клуб»), Себастіан Коша («Спартак Трнава»)

Півзахисники: Матуш Беро («Бохум»), Юрай Куцка («Слован»), Томаш Ріго («Банік»), Патрік Грошовський («Генк»), Станіслав Лоботка («Наполі»), Ондрей Дуда («Верона»), Ласло Бенеш («Гамбург»)

Нападники: Давид Дюріш («Асколі»), Томаш Суслов («Верона»), Іван Шранц («Славія»), Роберт Боженик («Боавішта»), Давид Стрілець («Слован»), Любомир Тупта («Слован», Чехія), Лео Завер («Феєнорд»), Лукаш Гараслін («Спарта»).

Орієнтовний склад

Розклад матчів

17 червня

Бельгія – Словаччина (19.00 за київським часом, «Вальдштадіон»)

21 червня

Словаччина – Україна (16.00 за київським часом, «Меркур Шпіль-Арена»)

26 червня

Словаччина – Румунія (19.00 за київським часом, «Вальдштадіон»)

Прогноз на груповий етап: третє місце

Румунія

Для збірної Румунії вихід на Євро-2024 можна назвати дуже вагомим досягненням, оскільки три попередні великі змагання румуни пропустили. Востаннє вони були на виду у фінальній стадії Євро-2016. Проте виступили там невдало: посіли останнє місце у групі.

З того часу витекло дуже багато води. Змінилося ціле покоління футболістів у збірній, змінився й наставник національної команди.

Під керівництвом Йорданеску-молодшого румуни впевнено вийшли на Євро-2024. Більше того, вони посіли перше місце у своїй відбірковій групі. А їхню відбіркову групу простою назвати дуже складно: Швейцарія, Ізраїль, Косово, білорусь та Андорра.

Тим не менш, румуни не зазнали жодної поразки: шість перемог та чотири нічиї. Різниця м'ячів: 16-5.

А ось у контрольних спарингах напередодні Євро-2024 румуни були не такі переконливі. Зокрема, в останньому поєдинку перед стартом ЧЄ Румунія не зуміла здолати Ліхтенштейн: нічия 0:0.

Головний тренер

Getty Images/Global Images Ukraine. Едвард Йорданеску

Це якраз той випадок, коли тренерське ім'я здобувається завдяки прізвищу. Едвард Йорданеску – син Ангела Йорданеску, знаменитого румунського тренера та гравця. Свого часу Йорданеску-старший очолював національну команду Румунії. Тепер черга її очолити прийшла і до Йорданеску-молодшого.

Як футболіст Едвард не запам'ятався зовсім нічим. Довше року в одній команді він не затримувався. Кар'єру футболіста завершив у «Васлуї».

Кар'єру тренера розпочав у «Стяуа». Головні його досягнення на тренерській ниві – перемога з «ЧФР Клуж» у чемпіонаті Румунії.

У січні 2022 року Едвард Йорданеску очолив національну збірну Румунії. Під його керівництвом команда кваліфікувалася на Євро-2024.

Лідер команди

Getty Images/Global Images Ukraine. Ніколає Станчу

Дивно, але лідером середньої лінії збірної Румунії, а можна сказати, і всієї атакуючої ланки, є футболіст, який виступає не в Європі. Ніколає Станчу наразі захищає кольори саудівського «Дамака».

За манерою гри цього футболіста можна порівняти з нашим Віталієм Буяльським. Станчу так само добре читає гру й вміє діяти між лініями.

Вже в юному віці Станчу зацікавив «Челсі», проте перехід до лондонського клубу зірвався.

Першим його серйозним клубом був бельгійський «Андерлехт». Але й там не склалося. Склалося у чемпіонаті Чехії, де Ніколає встиг пограти одразу у двох празьких командах – «Спарті» й «Славії».

Але й у Чехії він довго не затримався: зазіхнув на гроші саудівських шейхів.

Заявка

Воротарі: Флорін Ніце («Газіантеп»), Гораціу Молдован («Атлетико»), Штефан Тірновану («Стяуа»)

Захисники: Андрій Раціу («Райо Вальєкано»), Раду Дрегушин («Тоттенхем»), Богдан Раковіцан («Ракув»), Адріан Рус («Пафос»), Йонуц Неделчару («Палермо»), Андрій Бурке («Аль-Ухдуд»), Василе Могош (ЧФР), Нікушор Банку («Університатя»)

Півзахисники: Деян Сореску («Газіантеп»), Маріус Марін («Піза»), Олександру Чікелдеу («Коньяспор»), Резван Марін («Емполі»), Ніколає Станчу («Дамак»), Денніс Ман, Валентин Міхейле (обидва «Парма»), Яніс Хаджи («Алавес»), Адріан Шут, Даріус Олару, Флорінел Коман (усі – «Стяуа»)

Нападники: Деніс Дрегуш («Газіантеп»), Джордже Пушкаш («Барі»), Деніс Алібек («Муайтер»), Даніель Бірліджа (ЧФР).

Орієнтовний склад

Розклад матчів

17 червня

Румунія – Україна (16.00 за київським часом, «Арена Мюнхен»)

22 червня

Бельгія – Румунія (22.00 за київським часом, «Рейн Енергі Штадіон»)

26 червня

Словаччина – Румунія (19.00 за київським часом, «Вальдштадіон»)

Прогноз на груповий етап: четверте місце

Україна

Якщо комусь і не пощастило з жеребом у кваліфікації Євро-2024, то це саме збірній України. «Синьо-жовті» опинилися в одній групі з двома фіналістами Євро-2020: збірними Італії та Англії.

Незважаючи на всі зусилля та спроби на рівних боротися з чинними чемпіонами та віце-чемпіонами Європи, наша національна команда не зуміла фінішувати вище за третє місце.

Однак до останнього туру вела запеклу боротьбу зі «Скуадрою адзуррою» за друге місце. І лише завдяки суддівській прихильності збірна Італії зуміла відстояти у фінальному турі нічию з командою Сергія Реброва й вийти безпосередньо на ЧЄ.

А ось у матчах із нетоповими опонентами по групі – збірними Північної Македонії та Мальти – наша команда здобула максимальний результат.

Підсумкове третє місце дозволило збірній Україні шукати шлях на Євро-2024 через «запасний вхід» – рейтинг Ліги націй.

У півфіналі плей-оф за вихід на ЧЄ-2024 Україна зустрілася з командою Боснії та Герцеговини. І перемогла 2:1.

З аналогічним результатом (і практично за таким же ігровим сценарієм) «синьо-жовті» здолали у фіналі плей-оф й збірну Ісландії.

Таким чином, Євро-2024 став для нашої національної команди четвертим поспіль чемпіонатом континенту.

Перед стартом Євро «синьо-жовті» провели три контрольні поєдинки. У грі проти збірної Німеччини було зафіксовано нульову нічию, гру проти Польщі наші футболісти програли 1:3, а в заключному спарингу перед стартом Євро «синьо-жовті» розгромили збірну Молдови – 4:0.

Головний тренер

Getty Images/Global Images Ukraine. Cергій Ребров

Відбір на Євро-2024 збірна України розпочинала наприкінці березня виїзним поєдинком проти збірної Англії. Виконувачем обов'язків головного наставника «синьо-жовтих» на ту гру призначили тренера нашої олімпійської збірної Руслана Ротаня.

Проте вже тоді було зрозуміло, що збірну України невдовзі очолить на постійній основі Сергій Ребров.

Але зробить це Сергій Станіславович лише після того, як завершить сезон на своєму попередньому робочому місці – в еміратському «Аль-Айні».

Сьомого червня 2023 року Сергія Реброва було представлено головним тренером збірної України. Контракт із наставником було підписано до 2026 року.

У своєму першому поєдинку на чолі «синьо-жовтих» – товариському матчі проти збірної Німеччини – Ребров виборов результативну нічию 3:3, а його команда порадувала вдалими діями в атаці. Хоча не обійшлося і без неприємних помилок в обороні.

Дебют Реброва-тренера у збірній України в офіційному поєдинку припав на виїзну гру проти збірної Північної Македонії. Українці повністю провалили перший тайм, пропустивши два м'ячі, але після перерви зуміли активізуватися і вирвати перемогу.

Найяскравіший матч «синьо-жовтих» під керівництвом Реброва – нічия проти Англії (1:1). Проти однієї з найкращих команд світу наша збірна продемонструвала дуже інтенсивний і зрілий футбол.

А ось у плей-оф на Євро-2024 Ребров запам'ятався, швидше, як мотиватор. Його команда невдало починала поєдинки і проти боснійців, і проти ісландців, проте тренер зумів знайти потрібні слова, знайти потрібні рішення для підсумкових перемог.

Ребров дуже обережно висловлюється про перспективи його команди на Євро-2024. За його словами, просто потрібно зіграти гідно. З іншого боку, тренер зазначив, що «у нас багато очікувань».

Нехай ці очікування нас не підведуть.

Лідер команди

Getty Images/Global Images Ukraine

Вже у першому поєдинку збірної України під керівництвом Сергія Реброва – у товариській грі проти національної команди Німеччини – роль Віктора Циганкова помітно виходила за межі його ігрового амплуа. Півзахисник фактично вів гру «синьо-жовтих». Він виступав не лише у ролі правофлангового вінгера, а й плеймейкера.

І, до всього іншого, зумів двічі відзначитись у воротах Бундестім.

У статусі лідера збірної колишній капітан «Динамо» утвердився у матчах кваліфікації. Циганков став найкращим бомбардиром збірної України у відборі на Євро-2024. У його активі три забиті м'ячі.

Відмінно провів Циганков і клубний сезон. Зі своєю «Жироною» Віктор виборов історичну для каталонського клубу путівку до Ліги чемпіонів. І третє місце у чемпіонаті Іспанії.

Відзначився Віктор забитим м'ячем і у «генеральній репетиції» збірної перед Євро – у контрольному поєдинку проти збірної Молдови.

За його словами, збірна України їде до Німеччини «не просто зіграти на Євро». А зіграти там «за країну, за людей», подарувавши їм «хороші емоції».

Нехай так і буде.

Заявка

Воротарі: Георгій Бущан («Динамо»), Анатолій Трубін («Бенфіка»), Андрій Лунін («Реал»)

Захисники: Микола Матвієнко, Юхим Конопля, Валерій Бондар (усі — «Шахтар»), Олександр Тимчик («Динамо»), Віталій Миколенко («Евертон»), Ілля Забарний («Борнмут»), Олександр Сваток (СК «Дніпро-1»), Максим Таловеров (ЛАСК), Богдан Михайличенко («Полісся»)

Півзахисники: Андрій Ярмоленко, Микола Шапаренко, Володимир Бражко (всі – «Динамо»), Тарас Степаненко, Олександр Зубков, Георгій Судаков (всі – «Шахтар»), Олександр Зінченко («Арсенал»), Віктор Циганков («Жирона»), Михайло Мудрик («Челсі»), Сергій Сидорчук («Вестерло»), Руслан Малиновський («Дженоа»)

Нападники: Артем Довбик («Жирона»), Роман Яремчук («Валенсія»), Владислав Ванат («Динамо»).

Орієнтовний склад

Розклад матчів

17 червня

Румунія – Україна (16.00 за київським часом, «Арена Мюнхен»)

21 червня

Словаччина – Україна (16.00 за київським часом, «Меркур Шпіль-Арена»)

26 червня

Україна – Бельгія (19.00 за київським часом, «МХП-Арена»)

Прогноз на груповий етап: друге місце

Оцініть матеріал
(19)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин
Коментарі 15
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
Harun Bakircioğlu
О, Румынию Алек Болдуин тренирует
Сseresznye
В   România  думают так же.
Владислав Антонов
Є побоювання стосовно матчів з румунами і словаками, бо ми не дуже вміємо грати з позиції сили. Тут навіть більші шанси засмутити Бельгію, яка в третьому турі напевно вирішить свої завдання і зіграє напіврезервом. Для України прогнозую 5 очок (1 - Румунія, 3 - Словаччина і 1 - Бельгія) і вихід в плей-оф з другого місця. Але хейту не збірну вил'ється ой як багато.
Fuz1982z
в нас група сильна незнаю чи вийдем навіть з третього місця
Slunkoo
Dolzna budi ale vze nebude uvi
ALKOSruLKA
уже всасуємо 0-3 від румун... і ще не вечір.
aka_MIK
Нас не устраивает второе место, попадем на Францию или Нидерланды. Нужно только первое! Лучше выигрывать у Бельгии чем у кого-то из этих двух
PS Да, лучшее третье место выходит на Англию
Saar
Бельгія- це роздута бульбашка, яку УЄФА досить довго тримала в топ-3 рейтингу. За які заслуги, х..й його знає!