Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

WTA
| Оновлено 17 червня 2024, 18:13
3613
1

Жартівливий розкол тріумфальної парочки, фінал Б'янки, українки у Британії

Sport.ua підбиває підсумки тижня в тенісі

| Оновлено 17 червня 2024, 18:13
3613
1
Жартівливий розкол тріумфальної парочки, фінал Б'янки, українки у Британії
Getty Images/Global Images Ukraine. Кеті Бултер

Відбувся перший тенісний тиждень після Ролан Гаррос, який традиційно пройшов на трав'яних кортах. Grass Court Season Is Here!

Паралельно чоловічі та жіночі турніри пройшли у Ноттінгемі та Хертогенбосі. Щоправда, якщо в Нідерландах було розіграно трофеї на рівні АТР та WTA 250, то у Великій Британії у хлопців змагання проводилися під статусом челенджера. Натомість у Штутгарті був 250-тисячник.

Представників України на високому рівні було мінімум, але на турнірах ITF деякі зуміли порадувати. Про все по порядку.

WTA 250 Ноттінгем

У Британії взяли участь 2 українські тенісистки: Дар'я Снігур та Марта Костюк. І треба було ж так зробити, щоб українки зустрілися між собою в 1-му раунді.

Сенсаційно чи несенсаційно, але перемогу здобула Снігур. Трава для Дар'ї – профільне покриття, але давайте чесно – не може 17-та ракетка світу зі статусом 2-ї сіяної програвати 128-й... У Марти великий спад у грі після ґрунтового фіналу у Штутгарті. З 26 квітня вона має лише 1 перемогу у 5 поєдинках.


Getty Images/Global Images Ukraine

Снігур далеко по сітці теж не пробралася. Вже у 1/8 фіналу Дар'я вийшла на корт проти Емми Радукану та без особливих шансів програла. Еммі вдалося вийти до півфіналу, де вона поступилася майбутній переможниці Кеті Бултер.

Кеті з третім номером посіву взяла титул другий рік поспіль на цих кортах, у вирішальній зустрічі обігравши екс-першу ракетку світу Кароліну Плішкову. 16 червня британка провела два поєдинки: і півфінал, і фінал (через дощі гри стабільно переносили). У 1/2 Бултер програла стартовий сет Радукану на тай-брейку з рахунком 13:15 (!), але взяла наступні два.

У матчі із Плішковою Кеті також віддала першу партію, проте знову оформила камбек. Бултер виграла 3-й титул у кар'єрі, зігравши у 3 фіналах на рівні WTA. Вона стала першою тенісисткою, якій вдалося захистити трофей на кортах Ноттінгема.

2024 року Бултер також стала чемпіонкою у Сан-Дієго, обігравши у фіналі Марту Костюк. Таким чином, цього сезону у британки два трофеї.


Getty Images/Global Images Ukraine. Кеті Бултер

WTA 250 Хертогенбос

Змагання в Хертогенбосі не стали чимось напрочуд цікавим. У 1/8 фіналу перша сіяна та 5-та ракетка Джессіка Пегула сенсаційно програла Александрі Крунич, яка займала на той момент 400-ту позицію в рейтингу. Виліт Джессіки відкривав або Наомі Осаці, або Б'янці Андреєску потенційний фінал.

Так і сталося. У очному чвертьфінальному поєдинку Андреєску здолала Осаку, далі вибила Далму Галфі та пробилася у фінал. Ще могла пошуміти Вероніка Кудерметова, але її Галфі якраз і вибила в 1/4.

Що стосується нижньої частини сітки, то там тенісистки були куди слабшими. Тому не дивно, що саме друга сіяна і, на жаль, «нейтралка» Людмила Самсонова спокійно дійшла до вирішального поєдинку. Хіба що у півфінальній грі, у битві кацапок проти Александрової, Самсонова віддала 1 сет.

У грі за титул усі адекватні вболівальники підтримували Б'янку та хотіли побачити від неї перший титул з 2019 року, але, на жаль... Андреєску програла, але своєю грою та результатами порадувала.

Важливо відзначити, що представницю Канади давно мучать травми і деякі фанати могли вже забути, наскільки сильною була Б'янка у 2019 році. Але вже як 5 років Андреєску зникла з радарів і тільки зараз, у 24 роки, потихеньку відновлює кар'єру. Вона не грала з серпня 2023, повернулася на Ролан Гаррос, де дійшла до 3-го раунду і в трьох сетах програла майбутній фіналістці Жасмін Паоліні, а тепер на проблемній та слизькій траві дійшла до фіналу! Чи пошумить на Вімблдоні та US Open цього сезону?


Getty Images/Global Images Ukraine. Б'янка Андреєску

АТР 250 Хертогенбос / АТР 250 Штутгарт

Трофей у Хертогенбосі взяв Алекс де Мінаур. Демон без особливих зусиль завоював тут титул, не програвши жодного сета, а у фіналі здолавши Себастьяна Корду.

Взагалі, 2024 виходить чудовим у виконанні австралійця. Для Алекса це лише (ну чи не лише) 2-й трофей у сезоні (він став чемпіоном на 500-тисячнику в Акапулько), але були й інші гучні результати: фінал у Роттердамі, чвертьфінал у Монте-Карло, перемоги над Фрітцем, Джоковичем та Звєрєвим на United Cup.

Алекс оновив особистий рекорд та піднявся на 7-ме місце в рейтингу АТР. Цього тижня йому потрібно захистити очки за фінал турніру АТР 500 у Лондоні. Він там 2-й сіяний і сітка виглядає не найпростішою, але й не такою складною.


Getty Images/Global Images Ukraine. Алекс де Мінаур та Себастьян Корда

У Штутгарті трофей забрав Джек Дрейпер. У фіналі він виграв у Маттео Берреттіні. Пам'ятаєте такого італійця?

Маттео довго мучився з травами і ось тільки зараз повертається. Трава для нього – ідеальне покриття. У поєдинку за титул Маттео взяв перший сет, а у другому мав два приховані матчболи, але програв на тай-брейку і віддав третю партію. Але, до речі, варто зазначити, що у 2024 році Берреттіні вже виграв 1 титул на ґрунті у Марракеші. Отже, перспективи вдалого повернення Хаммера виглядають непогано.


Getty Images/Global Images Ukraine. Маттео Берреттіні

Дрейпер уперше виграв трофей на рівні АТР, провівши третій фінал. З понеділка британець дебютував у топ-30 – 30-те місце.

У кваліфікації німецького турніру зіграв 1 українець – Вадим Урсу. Для нього це був перший матч на такому рівні. Урсу в 1-му раунді відбору поступився 2-метровому Джованні Мпеші-Перікару 3:6, 4:6.

WTA 125, турніри ITF, челенджери та українці

Окремо варто виділити челенджер у Ноттінгемі. Там зіграли міцні хлопці рівня туру: Кемерон Норрі та Ден Еванс. Але перший вилетів в 1/8, а другий – в 1/4 фіналу. У результаті трофей виграв 274-й номер рейтингу АТР Джейкоб Фірнлі, у вирішальній зустрічі перегравши Чарльза Брума, який займає 235-те місце. Ось такі от справи...

Щодо українців, то тут все дуже сумно. Олексій Крутих програв на старті кваліфікації до турніру у Братиславі Янки Ерелю.

У Туреччині зіграли й Ілля Марченко з Віталієм Сачком, які у 1-му раунді основи завершили виступи, програвши Лукасу Ноймайєру та Мартіну Крумичу відповідно.

Катаріна Завацька провела 1 матч на турнірі WTA 125 у Валенсії (на ґрунті). У 1/16 фіналу українка поступилася Марині Бассольс, хоча оформила суперниці бублик у другому сеті. В Іспанії мала зіграти і Анастасія Соболєва, але перед стартом першої гри вона знялася. Точні причини невідомі, але нещодавно Анастасію було помічено на тренуванні на трав'яних кортах. Соболєва може отримати право зіграти у кваліфікації Вімблдона, що буде її дебютом на Grand Slam.

Катерина Байндл виступила на ґрунтовому 100-тисячнику у Франції, де дійшла до 2-го раунду та програла 17-річній японці Сарі Саїто. Катерина після повернення в Тур (не грала з жовтня 2023 року) виграла 5 матчів із 10.

Порадував минулого тижня Олександр Овчаренко. Українець виграв трофей на турнірі ITF M15 у К'єті. Цікаво, що на фінальний поєдинок суперник Олександра не вийшов. Овчаренко завоював п'ятий титул у кар'єрі та другий цього сезону.

Тріумфально завершився тиждень і для В'ячеслава Бєлінського. 20-річний тенісист виграв ґрунтовий 15-тисячник у Кошалині. Для Бєлінського це 5-й трофей у кар'єрі та 3-й у 2024 році.

Владислав Орлов разом із Маркосом Каловелонісом зіграв у фіналі парного розряду на челенджері у Ліоні, але поступився тандему Гінар / Жак. Орлов вдруге у кар'єрі зіграв у фіналі челенджера у парному розряді та вдруге програв.

Champions Battle 2024

11 червня відбувся тенісний шоу-вечір у данському місті Хернінг під назвою Champions Battle 2024. Українська тенісистка Еліна Світоліна та її чоловік Гаель Монфіс провели поєдинки проти представників Данії Каролін Возняцкі та Хольгера Руне.

Світоліна та Монфіс програли свої одиночні матчі, а ось мікст зуміли виграти. Парний матч відбувався у форматі одного сету. Еліна та Гаель уперше зіграли в одному тандемі.

Теніс поза кортом

Повернемося до титулів Кеті Бултер та Алекса де Мінаура. Ні для кого не секрет, що вони зустрічаються. І це вже другий випадок 2024 року, коли і британка, і австралієць беруть титули на одному тижні.

На початку березня Бултер стала чемпіонкою в Сан-Дієго, а де Мінаур виграв трофей в Акапулько. Алекс свій фінальний матч завершив раніше, тому літаком дістався з Мексики до США, щоб підтримати свою дівчину. Але цього тижня він такого не зробив.

«Мій хлопець цього разу не поїхав до мене, хоч я думала, що він зможе. Нам доведеться поговорити про це сьогодні ввечері і зрозуміти, чи будемо ми ще разом. Сподіваюся, що він слухає це, тому що ми маємо розмову (сміється)», – в жартівливій формі заявила Кеті після успіху на кортах Ноттінгема.

Кумедний випадок стався після фіналу у Штутгарті. Переможець, тобто Дрейпер, окрім трофею, виграв ще й мотоцикл. Представник BOSS зізнався, що мотоцикл переможця було розроблено спеціально для Берреттіні. Пообіцяли, що зроблять ще один для Джека.

Трішки до сумних новин: Рафаель Надаль не зіграє на Вімблдоні. Але Рафа виступить на Олімпіаді в Парижі як і в одиночному, так і в парному розрядах. Цікаво, якщо Новак Джокович не зіграє на Вімблдоні 2024, то турнір Великого Шолома вперше з US Open 1999 пройде без єдиного представника Великої трійки (Роджер Федерер вже завершив кар'єру).

Тенісистка з росії Еліна Аванесян змінила громадянство на вірменське. Ну нам трохи все одно, Еліна може бути тільки одна.

Від Стефаноса Циципаса з гучною заявою пішов тренер з фізичної підготовки Христос Фіотакіс

«Я бажаю йому всього найкращого, і нехай він завжди буде здоровим. Дякую за такий досвід із командою, мені здається, я багато дав, але й сам багато чому навчився… Я сподіваюся, в якийсь момент він зрозуміє те, що я йому казав, і займе найвищу позицію у тенісі. Я був невдоволений ставленням Стефаноса до роботи. Також є речі, які я не можу контролювати. Атмосфера в команді не відповідає моїй енергії, і, на жаль, у нас різні пріоритети. На даний момент я не думаю, що його кінцева мета – грати в теніс, піднятися на вершину рейтингу або вигравати «Великі шоломи». Ось чому я не можу їздити з ним сім місяців поспіль, проводячи вдома всього 25 днів – коли цілі не великі, і я подорожую тільки для того, щоб подорожувати».

Перша ракетка Франції Каролін Гарсія оголосила про заручини зі своїм бойфрендом.

У МОК поки що не вирішили, чи гратимуть росіяни на Олімпійських іграх. Триває перевірка спеціальною комісією на нейтральність. На болотах, до речі, Тарпіщев так і не розібрався в системі допуску на Олімпіаду, отримав дозвіл від ITF і голосно заявив, що росію допустили у тенісі. Ось тільки не ITF вирішує, а AINERP (Індивідуальна комісія з перевірки відповідності нейтральних спортсменів).

Оцініть матеріал
(8)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Леоненко назвав єдиного українця, який нейтралізував Лукаку
Футбол | 26 червня 2024, 10:41 5
Леоненко назвав єдиного українця, який нейтралізував Лукаку

Ексгравець «Динамо» впевнений, що на нейтралізацію бельгійського форварда потрібно двоє гравців

Леоненко назвав гравців збірної України, які «привезли» голи на Євро-2024
Футбол | 26 червня 2024, 07:48 5
Леоненко назвав гравців збірної України, які «привезли» голи на Євро-2024

Ексгравець національної команди виділив Луніна і Зінченка

Коментарі 1
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
T-800
ржунимагу ... ще є комісії по нейтралам)))))