Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Італія
| Оновлено 15 червня 2024, 15:57
2027
1

Треба, Феде, треба: К’єза – запальничка!

Блогер Sport.ua Олексій Рижков – про одного з лідерів збірної Італії

| Оновлено 15 червня 2024, 15:57
2027
1
Треба, Феде, треба: К’єза – запальничка!
Getty Images/Global Images Ukraine. Михайло Романчук

Серед потенційних зірок нинішнього Euro чимало гучних імен і знаних досвідченців, і талановитих молодиків. Певно, лучить їх те, що кожен із ймовірних лауреатів видав чудовий сезон на клубному рівні. А ось Федеріко К’єза впродовж більшої частини сезону перебував не на перших ролях. Та, як на мене, саме це, хоч як парадоксально, уможливлює його ймовірну яскравість на Euro-24.

Так, Феде був помітною постаттю на минулому тріумфальному для «Скуадри» турнірі. Й історичні хроніки свідчать: два поспіль яскравих Euro не виходять практично ні в кого. А К’єза ввійшов до символічної збірної минулого чемпіонату Європи й зізнавався, що ніч після тієї перемоги була «найкращою в його житті». «Моє святкування на «Вемблі» – це опера дель арте», – казав К’єза згодом журналістам впливового італійського видання la Repubblica. Опера дель арте поєднує в собі, власне, оперу, модерний балет і театр. І справді в тогочасних італійських гульбищ (заюрмлені центри апеннінських міст і містечок били дзюрком!) були елементи цього перформансу. Натомість у сьогоденні ж й Італія назагал аж ніяк не видається фаворитом із фаворитів. Так, десь у другому ряді, попри чинний статус чемпіона. Однак є і аргументи, що спростовують ці розмірковування.

Getty Images/Global Images Ukraine

Що слугуватиме передумовами гарної гри К’єзи на Euro? Важливий чинник: не за горами (через рік) закінчення чинного контракту Феде з «Ювентусом». Відтак інтенсифікувалися розмови щодо його ймовірного продажу. А К’єза являє собою такий тип гравця, для якого кількість пліток довкола – це стимул грати краще. Так, сезон назагал для нього не найліпший, однак зважте на такі цифри: за xG 7,7 він забив 9 голів у серії А. До речі, колись, відповідаючи на прохання журналістів порівняти себе з батьком Енріко (знаним форвардом 1990-х), Феде зазначив: «Він був бомбардиром, а я – вінгер». Додам, що вінгер універсальний: може зіграти як ліворуч, так і праворуч. Із правого флангу робить більше кросів, натомість, коли діє ліворуч, то частіше бере гру на себе. Так, середньосезонна оцінка Федеріко в серії А не найвища – 6,98. Однак якщо взяти самий епілог клубного сезону, то К’єза форму набирав: за версією whoscored.com, дістав 7,64 за матч із «Ромою» (з асистом), 7,24 – за матч з «Болоньєю» (з голом, коли він протиснув оборону россо-блу й невідпорно пробив з лівої, а також дивовижним камбеком наприкінці матчу з 0:3, в якому К’єза відіграв, як на мене, визначальну роль), 8,38 – за матч із «Монцею» (з голом і статусом беззаперечно кращого гравця двобою). У кожному з чотирьох останніх матчів чемпіонату К’єза пробивав по воротах щонайменше 4 рази (перед цим упродовж тривалого часу цей показник коливався в нього в межах 0–1), запалюючись і вимислюючи щось цікавеньке, щойно отримував м’яч. «Інтенсивність – частина моєї гри», – колись казав Федеріко британським медійникам. Натомість аналітичний сайт coachesvoices.com наголошує на «вибуховій природі його рухів». І такий важливий штрих: відсоток точних передач Феде під завісу сезону регулярно перевищував 80%-ну позначку, а в матчі проти «Кальярі» 82,4% точних передач К’єзи уможливлені з 34-х пасів назагал! А тріумф у Кубку Італії – непогана психологічна підмога для Федеріко.

Getty Images/Global Images Ukraine

Неочевидний, однак емоційний чинник: коли лідер (як варіант: один із…) «Фіорентини» переходить до «Ювентуса», за деякий час він стає лідером (чи принаймні одним із лідерів) своєї національної збірної. Й Італії сказане, безперечно, стосується, насамперед. Роберто Баджо – якнайхарактерніший приклад. А були й інші: Джорджо К’єлліні, Хуан Куадрадо, Душан Влахович тощо. Й ще один подібний чинник: чемпіонат відбувається в Німеччині, а там італійці почуваються комфортно. Згадаймо тріумф на мундіалі-2006 й пристойний результат на Euro-88, коли команду Адзельйо Вічіні зупинила лише команда Валерія Лобановського.

Контракт з «Ювентусом» пролонговувати чи ні? Оце гамлетівське питання (Gazzetta dello Sport ним задається в заголовку: «Юве» чи ні?») – наріжний камінь цього літа для Феде. Чи формулюється гамлетівське запитання для «Старої Синьйори» так: Тіаго Мотта чи Федеріко К’єза? Ну, не спрощуватимемо аж настільки, однак певну рацію автори цього формулювання мають. «Ювентус» завше прагнув експансії та всеохопності, а не «компанілізмо» (українським аналогом цього італійського слова може слугувати «провінційність» або «застумність»). Відмова від регіональної – туринської – ідентичності? Ні, розширення кордонів! От у царині розширення меж К’єза якраз та фігура, яка, як здавалося, пасує для цього якнайкраще! Йдеться як про тактичні кордони на футбольному полі, так і про кордони ювентійського прихильництва. Чимало вболівальників із Генуї (хоч як це складно в футбольному мегаполісі, де наявні дві команди вельми високого рівня) підтримують «Юве» через те, що Федеріко народився в їхньому місті. Однак Тіаго Мотта-тренер принаймні не гірший у цьому контексті. Й чи не час для Феде замислитися над європейською експансією? Як інформація для роздумів під час відповіді на це запитання: і Федеріко, і його батько Енріко грали впродовж усієї кар’єри суто за італійські клуби. Чимало подейкують у контексті Федеріко про «Наполі». Та чи сприймуть «ювентіно» (навіть із префіксом екс-) на «Сан-Паоло»? Згідно із соціологічними опитуваннями, для 97% фанів «Наполі» саме «Ювентус» є ворогом номер один (до слова, таким «Юве» називають лише 75% «інтерісті»). Хай там як, а вдала гра на Euro має посприяти ухваленню слушного рішення на кар’єрному роздоріжжі.

Getty Images/Global Images Ukraine

Ну, а збірна? Тифозі прагнуть творити собі кумирів. А якщо й прізвище футбольної надії нації означає «церква», то навіть для посткатолицької Італії це – знаковий збіг. Парафіян футбольних храмів, що щиро вірять у надможливості Федеріко, на Апеннінах – безмір! Саме в К’єзі багато хто бачить героя-рятівника «Скуадри Адзури» – такого, яким колись був Робі. Всупереч усім букмекерським передбаченням. Отже, треба, Феде, треба! Вся Італія чекає!

Олексій РИЖКОВ

Оцініть матеріал
(11)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Євро-2024: календар, анонси, трансляції, результати, таблиці
Футбол | 18 червня 2024, 07:00 15
Євро-2024: календар, анонси, трансляції, результати, таблиці

Чемпіонат Європи з футболу відбудеться в Німеччині з 14 червня до 14 липня

Сабо назвав гравців збірної України, які винні у поразці від Румунії
Футбол | 18 червня 2024, 10:07 31
Сабо назвав гравців збірної України, які винні у поразці від Румунії

Екстренер національної команди виділив Луніна, Судакова, Мудрика і Циганкова

Коментарі 1
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
Saar
Зараз в Італії багато молодих талантів!