Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Чемпіонат Європи
| Оновлено 15 червня 2024, 21:56
10805
2

Євро-2024: Італія має хороші шанси захистити титул

Валерій Василенко вважає, що нинішня «Скуадра» – не гірша за ту, що виграла Євро-2020

| Оновлено 15 червня 2024, 21:56
10805
2
Євро-2024: Італія має хороші шанси захистити титул
Getty Images/Global Images Ukraine

Партнер проєкту — ліцензійний букмекер GGBET з найширшою лінією, понад 70 видів спорту та дисциплін кіберспорту. Компанія створює унікальний україномовний контент на YouTube та розвиває культуру відповідальної гри. Отримай неймовірний бонус до 150 000 грн від GGBET! Тримай лінію на Євро 2024 разом з GGBET!

Останні гучні перемоги збірної Італії – виграш Мундіалей 1982 та 2006 років, тріумф на Євро-2020 – стали приємним сюрпризом для багатомільйонної армії вболівальників цієї збірної. Тому що ця багатомільйонна армія вірила, безумовно, у своїх улюбленців, але якщо говорити об'єктивно, то, крім віри, важливих факторів на користь тріумфів «Скуадри адзурри» було не так вже й багато.

З іншого боку, на домашньому для Італії чемпіонаті світу 1990 року, окрім віри у свою команду, в італійських тиффозі були й інші аргументи – зокрема, приголомшливий за кількістю зірок першої величини склад, проте та легендарна команда Скіллачі та Баджо поступилася у півфіналі Аргентині.

Це все про те, що зрозуміти збірну Італії дуже складно. Якщо взагалі можливо. У неї треба просто вірити. Так, як вірять у неї на Апеннінах. До запаморочення. До загального єднання. І загального обурення також.

До речі, найрейтинговішою телепрограмою Італії всіх часів залишається фінал чемпіонату світу 1982 року. Це зайве свідчення, що для італійців національна футбольна команда – святе. І віра в це святе дуже часто допомагає «Скуадрі» перемагати в умовах, в яких перемога бачиться не найнадійнішим варіантом.

Ось і зараз, напередодні старту Євро-2024, на який Італія їде як чинний чемпіон, команда Спаллетті не може похвалитися ні ідеальною грою, ні найвищими котируваннями. У зв'язку з цим, швидше, все навпаки. Чинний чемпіон у букмекерів поступається у фаворитизмі не лише Англії, Франції та Німеччині – головним претендентам на титул, але також і збірним Іспанії та Португалії.

Getty Images/Global Images Ukraine. Лучано Спаллетті

Власне, справжнє місце нинішньої збірної Італії наочно можна було побачити у відбірковій групі на Євро-2024, коли «Скуадра» двічі поступилася англійцям і лише завдяки суддівській прихильності втримала рятівну нічию в грі проти збірної України.

Та й гру як таку збірної Італії зараз важко назвати чемпіонською. Більше того, після недавнього домашнього товариського поєдинку з турками, що завершився непоказною нульовою нічиєю, після фінального свистка вболівальники Італії проводили свою команду свистом.

Проте шанси у цієї команди повторити успіх минулого Євро є. І ці шанси не такі мізерні, як здаються на перший погляд. Тому що в багатьох аспектах нинішня збірна Італії як мінімум не гірша, не слабша за ту, яка три роки тому стала чемпіоном континенту.

📌 Експерти GGBET оцінюють шанси Італії на перемогу в турнірі коєфіціентом 17.5.

***

Насамперед треба виходити з того, що зараз «Скуадру адзурру» очолює не Манчіні. Роберто не став знову спокушати долю на своєму «електричному» стільці, а спокусився на куди більші та спокійні гроші.

Чи можна вважати, що наступник Манчіні здатний вивести збірну Італії на новий рівень? Так. Безперечно, так вважати можна. Кваліфікація Спаллетті не викликає сумнівів, проте в даному випадку потрібно розуміти не тільки цю прописну істину.

Лучано дістався у збірній непростий спадок. Якщо порівняти нинішній склад «Скуадри» і той, який здобув «золото» Євро-2020, різниця буде вражаюча: одразу 14 осіб із чемпіонського складу не потрапили на нинішній чемпіонат Європи. Не потрапили з різних причин. Хтось через травми, хтось завершив виступи. Тож колишньому тренеру «Наполі» довелося будувати фактично нову збірну Італії. І за прізвищами нову, і за манерою гри.

Манчіні сповідував «терпляче володіння м'ячем». Часом володіння заради володіння. Така тактика зрештою принесла результат. Але вона виявилася не довгограючою. Треба було вигадувати щось нове. І це щось вигадав Спаллетті.

Лучано проповідує агресивніший футбол, ніж практикував Манчіні. Як зазначив гуру італійського тренерського цеху Арріго Саккі, нинішня збірна Італії намагається дуже високо пресингувати, не даючи опоненту шансів на проведення швидких контратак. Це зробити досить складно, але, на думку Саккі, Спаллетті на правильному шляху. І, мовляв, нехай нинішнього тренера збірної не лякає та не хвилює критика, бо, як показує історія, Італія завжди виграє після того, як її нещадно критикували.

Нова тактика, запропонована Спаллетті, сподобалася гравцям, котрі фактично в один голос заявляють, що тепер у них з'явилося більше ентузіазму, більше свободи. І це вражає, адже за «відсутності» свободи вони виграли чемпіонат Європи.

***

Тепер щодо складу.

Орієнтовний склад збірної Італії на Євро-2024

Доннарумма залишається головним голкіпером збірної. Особливістю цього воротаря є той факт, що у збірній він виступає краще, ніж у клубі. І це незаперечний плюс для «Скуадри».

Здавалося б, втрату Бонуччі та К'єлліні неможливо компенсувати. Але Спаллетті довів, що незамінних футболістів, тим більше, у збірній, не буває. Він зробив ставку на оборонців «Інтера» – Ді Марко, Дарміана та Бастоні. Дуже доречним був би й Ачербі, але він травмований. Замість нього викликано захисника «Юве» Гатті.

В опорній зоні залишається на своєму місці один із головних героїв минулого Євро – Жоржиньйо. У пару до нього Спаллетті може відрядити Бареллу. А може й Крістанте. І це означає, що алленаторе хоче більш інтенсивного, більш агресивного футболу у виконанні хвилерізів.

У півзахисті також є кому грати. К'єза на місці. Він, як і Доннарумма, краще грає у збірній, а не у клубі. Є і Пеллегріні з Фраттезі.

В атаці немає Іммобіле – головного форварда «Скуадри» на Євро-2020. І тут є проблема. І не тільки в тому, що Іммобіле пролетів повз заявку. Просто зараз в Італії немає форвардів рівня Скіллачі, Баджо та навіть Піппо Індзагі. Тому доведеться задовольнятися тим, що є. Хто є. Очевидно, Лучано робитиме ставку на Скамакку, якого називають «другим Ібрагімовичем».

Getty Images/Global Images Ukraine. Джанлука Скамакка

І навіть якщо Скамакка не впорається з роллю «другого Златана», його можуть підстрахувати гравці середини поля/флангові форварди. Насамперед К'єза.

Особисто мені визначальним у цьому контексті бачиться не так відсутність забивного форварда, як присутність майже непробивного захисту.

Саме надійна оборона, високий середній блок та агресивність флангів збірної Італії можуть компенсувати її непереконливість на вістрі атаки. В принципі, «Скуадра» завжди танцювала від оборони. І дуже часто ці її танці на великих турнірах приносили позитивний підсумок.

Якщо команду Спаллетті буде супроводжувати удача, вона цілком може повторити успіх минулого Євро. Такий результат стане, безперечно, сюрпризом. Але ж це збірна Італії. У неї треба вірити, і тоді вона здатна творити дива.

Оцініть матеріал
(2)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Артем МІЛЕВСЬКИЙ: «Впевнений, що Україна вийде з групи»
Футбол | 18 червня 2024, 14:15 14
Артем МІЛЕВСЬКИЙ: «Впевнений, що Україна вийде з групи»

Колишній нападник збірної України прокоментував поразку від Румунії

Євро-2024: календар, анонси, трансляції, результати, таблиці
Футбол | 18 червня 2024, 07:00 15
Євро-2024: календар, анонси, трансляції, результати, таблиці

Чемпіонат Європи з футболу відбудеться в Німеччині з 14 червня до 14 липня

Коментарі 2
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
Leonid Bubelo
Як щоб не чудова гра судді в останній грі кваліфікації проти України не факт щоб потрапила вообще на ЧЕ...
Fastovec
Ви що смієтесь, які шанси??? )) З групи не вийдуть!