Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Україна. Перша ліга
| Оновлено 14 червня 2024, 14:34
3110
2

Стали відомим формат турнірів Першої та Другої ліг, а також обмін командами

На конференції ПФЛ визначились із регламентом змагань 2024/25

| Оновлено 14 червня 2024, 14:34
3110
2
Стали відомим формат турнірів Першої та Другої ліг, а також обмін командами
ПФЛ

На Конференції ПФЛ визначений формат проведення турнірів Першої та Другої ліг на новий сезон, причму прийняті деякі нововведення.

Клуби-члени Професіональної футбольної ліги України ще до Конференції мали змогу ознайомитися з запропонованими варіантами проведення змагань та внести свої пропозиції. Було багато пропозицій і доповнень, які послідовно розглянули всі учасники змагань та в підсумку прийняли формат проведення чемпіонату України з футболу серед команд Першої та Другої ліг сезону 2024/25.

У Першій лізі за основу взято успішно впроваджений в двох останніх сезонах варіант. Перша ліга на першому етапі розподілена за географічним принципом на дві групи по 9 команд, які грають у два кола кожен з кожним – загалом заплановано 18 турів, 72 матчі у кожній групі у першому етапі. По 16 матчів для кожної команди, а всього – 144 матчі.

На другому етапі Перша ліга гратиме за звичним розподілом на групу Чемпіонська та групу Вибування, проте є важливий нюанс. За результатами першого етапу 1–4 місця груп (А і Б) формують групу за вихід до УПЛ з урахуванням усіх показників (очок, голів, дисциплінарних санкцій) першого етапу. Тобто, в групі Чемпіонська зіграє 8 найкращих учасників – по 8 матчів для кожної команди. За результатами другого етапу перші дві команди отримують право на прямий вихід до УПЛ, а третя та четверта зіграють матчі плей-оф за підвищення в класі.

За результатами першого етапу 5–9 місця груп А і Б сформують групу за право грати в Першій лізі з урахуванням усіх показників (очок, голів, дисциплінарних санкцій) першого етапу. Загалом це буде 10 команд і по 10 матчів для кожної з них. Команди групи Вибування, які посядуть 6–7 місця, зіграють стикові матчі з 2 та 3 місцями Другої ліги. Команди ж, які фінішують на 8–10 місцях, перейдуть до Другої ліги напряму.

Суттєве уточнення: на другому етапі команди групи А проводять матчі тільки з командами групи Б у два кола, загалом заплановано 32 матчі у Чемпіонській групі та 50 матчів у групі Вибування. Всього в чемпіонаті Першої ліги 2024/25 буде проведено 226 матчів.

Друга ліга вперше з часу повномасштабного вторгнення буде розділеною на дві групи за географічним принципом. Дві групи по 12 команд зіграють у 2 кола, тобто 22 тури + 2 матчі плей-оф (1-ші та 2-гі місця груп), таким чином відбудеться 132 матчі у кожній групі. Нововведенням також стануть матчі плей-оф безпосередньо в Другій лізі. Відбудуться додаткові фінальні матчі плей-оф за 1-ше та 3-тє місця.

Переможець Другої ліги, який виграє фінальний матч між найкращими командами груп А та Б, переходить до Першої ліги напряму. Команда, що програє фінал, зіграє стиковий матч з 15 місцем Першої ліги. Переможець плей-оф за 3-тє місце зіграє стиковий матч з 14-м місцем Першої ліги. Команди, що посядуть 1-ші та 2-гі місця у групах, зіграють два матчі – вдома і на виїзді (черговість визначається жеребкуванням). Додаткові матчі проведуть команди, які гратимуть стикові матчі з командами Першої ліги ПФЛ.

Прийнятий учасниками ПФЛ формат після плідного обговорення враховує побажання клубів та сприяє економії на виїздах завдяки географічному поділу та наповненню календаря, враховуючи плей-оф і другий етап. Пріоритетом залишається класичний формат – 16 команд у два кола, проте в інтересах клубів прийнято оптимальний варіант, який сприятиме економії та кращій логістиці змагань.

Перша ліга

Друга ліга

Оцініть матеріал
(12)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин
Коментарі 2
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
Хосе Карерас
Економія на виїздах?Чому тоді вони заявляються в професійну лігу?Коли вже цей набір бажаючих закінчиться??Нехай грають на область або в аматорах на Україну.Ну як можна брати команду в профі яка бажає економити на виїздах?Коли цей совок вийде з голови ,мета якого звітувати про збільшення команд.
i.Serge
А Харьков развели по группам специально? Или "Металл" базируется на Западе, а "1925" - в родном Харькове?