Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Чемпіонат Європи
| Оновлено 14 червня 2024, 10:01
30873
23

7 матчів групової стадії Євро-2024, які обов'язково потрібно подивитися

Sport.ua анонсує найцікавіші та найбільш інтригуючі поєдинки першої частини чемпіонату Європи

| Оновлено 14 червня 2024, 10:01
30873
23
7 матчів групової стадії Євро-2024, які обов'язково потрібно подивитися
Getty Images/Global Images Ukraine

14 червня візьме старт 17-й розіграш чемпіонату Європи з футболу. Турнір, який традиційно проводиться раз на чотири роки, цього разу прийме Німеччина, а його переможця футбольні вболівальники дізнаються рівно через місяць після старту баталій – 14 липня, коли на берлінському «Олімпіаштадіоні» буде зіграний фінал.

Українським вболівальникам як мінімум на груповій стадії, на щастя, не доведеться нудьгувати та розмірковувати, за кого ж вболівати та матчі якої команди дивитися насамперед. Тут єдина вірна та очевидна відповідь – безумовно, усі три матчі збірної України необхідно побачити, якщо вже й не в прямому ефірі, то хоча б у запису, що стає ще більш актуальним з огляду на війну та вкрай складну ситуацію в країні.

А ось якщо у вас залишиться ще час та бажання, аби приділити увагу іншим матчам, то радимо звернути увагу на наступні сім…

Німеччина – Шотландія

Дата матчу: 14 червня
Час матчу: 22:00

Матч відкриття турніру – це завжди подія непересічна. Тут вболівальники зможуть побачити гала-концерт перед футболом, а також майже напевно не залишаться і без «смачного» видовища безпосередньо протягом 90 хвилин гри. Господарі турніру – збірна Німеччини – після невдалого виступу на ЧС-2022 щосили намагатимуться перед очима своїх вболівальників виправдати довіру і з ходу позначити свої претензії на вихід у плей-оф.

Однак збірна Шотландії також не має стати для німців «хлопчиками для биття». Команда Стіва Кларка досить успішно пройшла кваліфікацію, де фінішувала на другому місці в групі А, пропустивши вперед лише грізну Іспанію, натомість випередивши Норвегію з її зірковими Ерлінгом Холандом, Мартіном Едегором та Александером Серлотом. Та й іспанців «тартанова армія» на старті кваліфікації приголомшила пристойно, коли у другому турі у Глазго здобула перемогу із рахунком 2:0.

На кого звернути увагу: Ніклас Фуллкруг – Скотт Мактоміней

Getty Images/Global Images Ukraine. Ніклас Фуллкруг

Збірна Німеччини була позбавлена ​​необхідності проходити кваліфікацію на Євро, однак упродовж минулого року активно проводила товариські матчі. І футболістом, на якого у лавах «Бундестім» особливо варто звернути увагу, є 31-річний форвард дортмундської «Боруссії» Ніклас Фуллкруг. Це такий собі «Джеймі Варді німецького розливу», який пізно заявив про себе на топ-рівні, проте вже має на власному рахунку 11 забитих м'ячів у 16 ​​матчах за національну команду, дебютувавши в ній лишень у листопаді 2022-го.

У лавах Шотландії однозначно варто придивитися до 27-річного представника «Манчестер Юнайтед» Скотта Мактомінея. Номінальний опорник став найкращим голеадором шотландської збірної у кваліфікації на Євро-2024, забивши 7 м'ячів у 8 поєдинках. Вражаючий показник!

Getty Images/Global Images Ukraine. Скотт Мактоміней

Туреччина – Португалія

Дата матчу: 22 червня
Час матчу: 19:00

Група F за своїм складом підібралася дуже рівна, проте тут однозначно виділяється протистояння гарячих турків із амбітними португальцями. Цей матч відбудеться в рамках другого туру, що ідеально з точки зору турнірної мотивації: жоден із суперників на цей момент не вирішить своїх завдань на першому етапі, а тому і Туреччина, і Португалія будуть змушені грати виключно на перемогу. А це означає, що море емоцій і, вочевидь, карток глядачі точно побачать. А якщо так, то й помилки із забитими м'ячами мають бути також.

Фаворитами, безумовно, будуть португальці, які ідеально пройшли кваліфікацію, здобувши 10 перемог у 10 матчах, проте Туреччина нарешті також показала якісний та гідний футбол у відбірковому циклі. Понад те, «місячні зірки» змогли фінішувати першими у групі, обійшовши номінального фаворита, яким більшість експертів визнавала збірну Хорватії.

Особливу «родзинку» матчу додасть тренерське протистояння. Загартованому баталіями на такому рівні бельгійцю Роберто Мартінесу протистоятиме італієць Вінченцо Монтелла, який працює з Туреччиною тільки з вересня минулого року. Обидва фахівці досить високо котируються на ринку тренерів, і для обох цей матч буде чудовим приводом довести свою перевагу.

На кого звернути увагу: Кенан Йилдиз – Кріштіану Роналду

У складі збірної Туреччини слід звернути увагу на сенсаційного дебютанта сезону-2023/24 Кенана Йилдиза. Футболіст, який народився та виріс у Німеччині, але ухвалив рішення захищати кольори «місячних зірок» – батьківщини свого батька – добре проявив себе в «Ювентусі», де в рамках минулого чемпіонату Італії зіграв 27 матчів та відзначився 2 забитими м'ячами і 1 результативною передачею. Це підростаюча надія для туринського топ-клубу та, звичайно, ключова молода зірка турецької збірної.

Getty Images/Global Images Ukraine. Кенан Йилдиз

У Португалії все набагато прозаїчніше. Слідкувати варто, безумовно, за Кріштіану Роналду. 39-річний форвард ще на початку минулого року поїхав грати до Саудівської Аравії, де й продовжує захищати кольори «Аль-Насра». Ця обставина призвела до того, що більшість фанатів вже досить давно не бачили Кріштіану «у справі», і Євро-2024 – це чудова можливість для зіркового генія знову дати зрозуміти, що він ще сповнений сил, енергії та амбіцій.

Getty Images/Global Images Ukraine. Кріштіану Роналду

Іспанія – Хорватія

Дата матчу: 15 червня
Час матчу: 19:00

Три останні матчі іспанців із хорватами були дуже драматичними. В листопаді 2018 року балканці на власному полі у рамках групового раунду Ліги націй на 90+3-й хвилині вирвали у піренейців перемогу із рахунком 3:2. Наступного разу команди перетнулися влітку 2021 року в рамках 1/8 фіналу Євро-2020, і хорватам знову у компенсований час вдалося забити. Щоправда, цього разу вони не виграли, а лишень врятувалися від поразки – 3:3, перевівши гру в овертайм, де Іспанія все ж таки виявилася сильнішою – 5:3.

Нарешті останній наразі поєдинок між Хорватією та Іспанією відбувся влітку минулого року. Це був фінал Ліги націй-2022/23, який видався значно більш напруженим, аніж видовищним, й приніс нічию 0:0. Переможця довелося виявляти за допомогою серії пенальті, і тут успіх посміхнувся піренейцям – 5:4. Очевидно, що балканці мають «зуб» на суперника, плюс до всього це буде перший матч у «групі смерті», де кожне очко згодом може виявитися вирішальним.

На кого звернути увагу: Ніко Вільямс – Лука Модрич

Це свого роду протистояння майбутнього збірної Іспанії та минулого збірної Хорватії. 21-річний вінгер «Атлетіка» Ніко Вільямс тільки робить свої перші кроки на міжнародному рівні, проте вже встиг стати найкращим асистентом «червоної фурії» у кваліфікації на Євро-2024, записавши в актив 3 результативні передачі. Він грав на ЧС-2022, де іспанці не досягли успіху, а ось у фінальних частинах європейських чемпіонатів ще можливості себе проявити не мав.

Getty Images/Global Images Ukraine. Ніко Вільямс

З іншого боку, глядач зможе побачити Луку Модрича, для якого Євро-2024 стане останнім топовим турніром на міжнародному рівні. 38-річний ветеран, який довгі роки втілював збірну Хорватії, близький до завершення кар'єри, і, напевно, постарається віддати усі сили, аби цей момент був для нього максимально пам'ятним і щасливим, а для цього потрібно обігравати не тільки Іспанію, а й більшість інших суперників.

Getty Images/Global Images Ukraine. Лука Модрич

Данія – Англія

Дата матчу: 20 червня
Час матчу: 19:00

Збірна Англії, як і зазвичай для останніх топових турнірів, розглядається експертами одним з головних фаворитів Євро-2024. На груповій стадії острів'янам, швидше за все, не доведеться викладатися на повну, оскільки в суперниках вони не мають явних грандів – Сербія, Словенія та Данія. Саме матч Англії проти останніх можна вважати найбільш інтригуючим у цьому квартеті.

На відміну від англійців, які ніколи в історії так і не ставали переможцями на чемпіонатах Європи, скромна Данія має в активі тріумф на Євро-1992, який проходив у Швеції і на якому «данський динаміт» опинився достатньо випадково.

Нинішнє покоління данських футболістів, можливо, не настільки зіркове, як їхні попередники, які брали «золото» континентальної першості 32 роки тому, проте команда Каспера Юльмана також може здивувати, тим паче, що Англія аж ніяк не завжди здатна зібратися морально і ментально на той чи інший матч. Та й наявність у складі «данського динаміту» таких виконавців як Расмус Хойлунд, Каспер Шмейхель та Андреас Крістенсен, які не з чуток знають елітарний англійський футбол, має допомогти зберігати інтригу по ходу цього протистояння на максимальному рівні до фінального свистка.

На кого звернути увагу: Расмус Хойлунд – Джуд Беллінгем

У складі данців, як зазначалося вище, особливу увагу варто звернути на Расмуса Хойлунда. 21-річний центрфорвард перейшов до «Манчестер Юнайтед» з «Аталанти» влітку минулого року за 74 мільйони євро, і спочатку дуже важко звикав як до нової команди, так і до ліги із абсолютно іншим рівнем інтенсивності ведення гри. Однак зрештою Расмусу вдалося довести, що інвестиції у нього – це, швидше за все, не марна трата грошей. І на Євро-2024 від Хойлунда також чекатимуть якщо вже й не чудес, то, як мінімум, пари-трійки забитих м'ячів у ворота суперників.

Getty Images/Global Images Ukraine. Расмус Хойлунд

У Англії склад зірковіший, а тому обрати тут когось одного дуже складно. Але ризикнемо зробити ставку на Джуда Беллінгема, котрий феноменально провів сезон у складі «Реала» і тепер, маючи на своєму рахунку титул чемпіона Іспанії та переможця Ліги чемпіонів, напевно намагатиметься зробити усе від себе можливе, аби ще й «затягнути» Англію на європейський трон, зробивши «трьох левів» найсильнішою командою континенту.

Getty Images/Global Images Ukraine. Джуд Беллінгем

Хорватія – Італія

Дата матчу: 24 червня
Час матчу: 22:00

Це буде матч останнього, третього, туру групової стадії, в якому зійдуться команди дуже високого рівня і, можливо, як мінімум одна з них гостро потребуватиме перемоги, враховуючи статус «групи смерті», який ще після жеребкування отримав квартет за літерою В.

Італія – це чинний чемпіон Європи, і для підопічних Лучано Спаллетті вкрай важливо не лише не «впасти у багнюку обличчям», а й спробувати відстояти титул найсильнішої команди континенту. У той же час хорвати неодноразово виявлялися здатними «обламувати» найщиріші надії фаворитів, та й з італійцями у них історично досить непогана статистика протистоянь (9 матчів, 3 перемоги, 5 нічиїх та 1 поразка).

На кого звернути увагу: Йошко Гвардіол – Федеріко К'єза

У збірній Хорватії приходить час для нових лідерів і таким на найближчі роки однозначно має стати 22-річний Йошко Гвардіол. Захисник «Манчестер Сіті» має велику повагу у наставника «містян» Жузепа Гвардіоли, а також є однією з ключових опор командної конструкції Златко Далича у збірній Хорватії. Якщо Гвардіол зможе грати на своєму рівні, то суперникам буде вкрай непросто зламувати оборонні лінії «шашкових».

Getty Images/Global Images Ukraine. Йошко Гвардіол

А ось цим самим «зламувачем» оборони хорватів на Євро-2024 у складі Італії, вочевидь, постарається стати Федеріко К'єза. Цей футболіст був одним з ключових гравців, які забезпечили італійцям перемогу на Євро-2020, у тому числі коли забивав у півфіналі Іспанії, і зараз напевно постарається довести, що не найкращий сезон у «Ювентусі» аж ніяк не вплинув на його досить високий клас та виконавську майстерність.

Getty Images/Global Images Ukraine. Федеріко К'єза

Нідерланди – Франція

Дата матчу: 21 червня
Час матчу: 22:00

З огляду на афішу, це точно один з найкращих матчів прийдешнього чемпіонату Європи. Нідерланди та Франція – це майже завжди про атакувальний та цікавий футбол, особливо якщо йдеться про поєдинок на груповій стадії, де в обох команд ще буде шанс на помилку. Ця зустріч відбудеться в рамках другого туру, що надасть можливість нідерландцям та французам зіграти максимально красиво, не вираховуючи із особливим прагматизмом варіанти та комбінації щодо виходу в плей-оф, відклавши це, за необхідності, на фінальний тур.

Загалом Франція є беззаперечним фаворитом цієї дуелі, оскільки «триколірні» та «помаранчеві» вже зустрічалися один з одним на стадії відбіркового турніру на Євро-2024. Тоді, нагадаємо, французи буквально розібрали на запчастини суперника у домашньому матчі, коли виграли із рахунком 4:0, а гра в Амстердамі завершилася також їхнім тріумфом, але вже із меншим розривом в рахунку – 2:1. Хоча і там нідерландці свій м'яч забили вже наприкінці, а потім так і не змогли вирвати нічию.

На кого звернути увагу: Хаві Сімонс – Кіліан Мбаппе

У складі збірної Нідерландів традиційно варто звернути увагу на молодь – можливо, хтось із них у найближчому майбутньому справді стане новою зіркою світового футболу. Зараз на цю роль багато хто з експертів уже «приміряють» 21-річного Хаві Сімонса – центрального атакувального півзахисника, який за необхідності може зіграти і на будь-якому з флангів. Сімонс влітку минулого року перейшов з ПСВ до ПСЖ, після чого пішов в оренду у «РБ Лейпциг». За сезон у Бундеслізі молодий хавбек провів 32 матчі, в яких відзначився 8 забитими м'ячами та 13 результативними передачами. Щоправда, за збірну Нідерландів у Хаві поки немає гольових дій, адже зіграв він вже у 13 поєдинках. Може, його «прорве» на Євро?

Getty Images/Global Images Ukraine. Хаві Сімонс

У складі Франції, безумовно, буде цікаво поспостерігати за Кіліаном Мбаппе. Визнаний майстер та геній влітку нинішнього року нарешті зважився на зміну клубної прописки – з ПСЖ форвард перебирається до «Реала». Цікаво, наскільки цей чинник позначиться на мотивації футболіста показати себе на Євро-2024, і чи не проявлятиметься у поведінці Мбаппе на полі надмірна самозаспокоєність?

Getty Images/Global Images Ukraine. Кіліан Мбаппе

Іспанія – Італія

Дата матчу: 20 червня
Час матчу: 22:00

Повторення фіналу Євро-2012, в якому зійшлися Іспанія та Італія, глядачі Євро-2024 зможуть побачити вже на груповій стадії, причому в рамках другого туру, коли жодна із команд ще не встигне вирішити мінімальні турнірні завдання та не матиме змоги спробувати випустити на гру дублерів. Втім, від іспанців та італійців цілком можна очікувати зайвої обережності, через що є шанс, що ця гра може закінчитися дуже нудно…

Проте сама по собі «вивіска» Іспанія – Італія є надто привабливою, аби добровільно відмовити собі у перегляді такого поєдинку. Зрештою, на полі зійдуться команди, які мають у своєму активі найбільшу кількість перемог на чемпіонатах Європи: у іспанців таких три (як і у німців), у італійців (як і у французів) – дві.

На кого звернути увагу: Альваро Мората – Ніколо Барелла

Getty Images/Global Images Ukraine. Альваро Мората

31-річний Альваро Мората став найкращим бомбардиром збірної Іспанії у відборі на Євро-2024 (разом із Хоселу), забивши 4 м'ячі. Капітан «червоної фурії» провів непоганий сезон за «Атлетіко» (21 гол у 48 матчах), який загалом жодних суттєвих приводів для гордості Альваро не приніс. Тому на Євро-2024 Мората напевно намагатиметься віддавати усі сили, аби досягти максимуму. Три роки тому Альваро в п'яти поєдинках відзначився трьома голами на Євро-2020, проте у півфіналі, незважаючи на гол Морати, іспанці все одно програли Італії у серії пенальті. А це ще один привід як слід поквитатися з апеннінцями.

Getty Images/Global Images Ukraine. Ніколо Барелла

Що стосується «скуадри адзурри», то тут дуже важливою фігурою є 27-річний хавбек Ніколо Барелла, котрий став найкращим асистентом команди у відбірковому циклі на Євро-2024. До континентальної першості Барелла підходить у кращому настрої, аніж його опонент Мората, оскільки у складі «Інтера» він зумів стати чемпіоном Італії за підсумками сезону-2023/24. Втім, 6 асистів у 37 матчах – це далеко не видатний, враховуючи талант та здібності Ніколо, результат, а тому на Євро-2024 Бареллі також буде що доводити як собі самому, так і оточуючим.

Оцініть матеріал
(192)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

ТАЛОВЄРОВ: «Команда, яка грає на нічию, вже програла до матчу»
Футбол | 23 червня 2024, 20:59 0
ТАЛОВЄРОВ: «Команда, яка грає на нічию, вже програла до матчу»

Захисник збірної України відповів на запитання журналістів на прес-конференції

Все дуже сумно. Букмекери оцінили шанси України вийти у плей-оф Євро-2024
Футбол | 23 червня 2024, 08:01 7
Все дуже сумно. Букмекери оцінили шанси України вийти у плей-оф Євро-2024

Перед 3-м туром групового етапу у всіх команд квартету Е однакова кількість очок

Коментарі 23
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
Ihor58
хіба в німців ДВІ перемоги на Євро? Тоді яка з них недійсна: у 1972, 1980 чи 1996 р.?
ss2000
Нормальные болелы все матчи будут смотреть.
Владислав Антонов
Ще б виділив Австрія-Франція, замість Данія-Англія.
Ihor58
"хочЕться дивитися" - так можна було сказати про Бразилію на ЧС-1970, Нідерланди на ЧС-1974,  Францію на ЧС-1982, Нігерію на ЧС-1994 (якій не вистачило кількох хвилин, щоб вибити в 1/8 ті ж Італію). Жодна з названих збірних (крім Бразилії) на турнірі не перемагала.  Італія - це, передусім, раціональна тактика - навіть на шкоду видовищності. До абсолюту цей принцип довела Греція на Євро-2004 - її гру важко було підвести під якусь футбольну естетику, але вона  дивовижним чином виграла чемпіонат і змусила плакати ще зовсім юного К.Роналду.
Хоча це, звичайно, справа особистих симпатій.   
Ihor58
Може, пощастить і "нарвуся" на ще одну подяку від автора. Хоча до футболу це має побічне відношення. Якщо не по помиляюся, німець  може бути лише Фулькругом, а не Фулкругом - від германців не дочекаєтеся почути твердого "л". Аналогічно Черчіль має, за правилами англійської фонетики вимовлятися "Черчіл", але вже якось звиклося до неправильного прононсу. 
Стюард #11
Во сколько церемония открытие евро -напишите будь ласка
SanMatter
Турки автора повішали б,як би побачили що він не написав Гюллер)
Bismuthum
Первый матч выпадает из этой обоймы  и вряд ли будет захватывающим зрелищем.
Saar
Там , де Італія, завжди хочиться, дивитись матчі!
Xvalenok03
Тут хотя бы время было посмотреть.
А они уже про обязанность.
Sheva19
Туреччина Португалія пусть бомжи даґивлятьса .