Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Чемпіонат Європи
| Оновлено 16 червня 2024, 15:45
15372
3

Євро-2024. Група C: віцечемпіони, півфіналісти і білі орли

Sport.ua представляє третій за номером квартет учасників ЧЄ в Німеччині

| Оновлено 16 червня 2024, 15:45
15372
3
Євро-2024. Група C: віцечемпіони, півфіналісти і білі орли
УЄФА

Партнер проєкту — ліцензійний букмекер GGBET з найширшою лінією, понад 70 видів спорту та дисциплін кіберспорту. Компанія створює унікальний україномовний контент на YouTube та розвиває культуру відповідальної гри. Отримай неймовірний бонус до 150 000 грн від GGBET! Тримай лінію на Євро 2024 разом з GGBET!

14 червня в Німеччині візьме старт чемпіонат Європи з футболу. У групі С основного етапу турніру взаємини з'ясують збірні Словенії, Данії, Сербії та Англії.

Англія

Шлях на Євро

Збірна Англії в основному кваліфікаційному турнірі стала переможцем групи С, у якій, до слова, виступала українська національна команда.

Підопічні Гарета Саутгейта були головними фаворитами кампанії і в підсумку свій статус переконливо підтвердили. У восьми матчах відбору вони здобули 6 перемог за двох нічиїх (м'ячі 22-4) і набрали 20 очок. Підсумковий очковий показник у англійців виявився на 6 пунктів кращим, ніж у збірних Італії та України (по 14 очок), які посіли, відповідно, 2-ге і 3-тє місця.

Команда Англії у кваліфікації стартувала з перемог над Італією (2:1 на виїзді) та Україною (2:0 вдома). Далі були великі виграші у команд Мальти (4:0 у гостях) і Північної Македонії (7:0 на своєму полі). Після цього англійці на виїзді розійшлися миром 1:1 з українською збірною, але далі повернулися на переможний хід, обігравши Італію (3:1 вдома) і Мальту (2:0). Завершили англійці кампанію виїзною нічиєю з північномакедонцями – 1:1.

Головний тренер

53-річний Гарет Саутгейт є беззмінним коучем команди родоначальників футболу, починаючи з осені 2016 року. Збірну він очолив після відставки Сема Аллардайса.

Getty Images/Global Images Ukraine. Гарет Саутгейт

Спочатку під керівництвом Саутгейта англійці успішно пройшли відбір на чемпіонат світу 2018, на якому вперше за 28 років дісталися півфіналу.

У 2019 році збірна Англії за Саутгейта посіла 3-тє місце в прем'єрному в історії розіграші Ліги націй УЄФА. Це було перше призове місце команди у великому міжнародному турнірі після «бронзи» на Євро-1996.

На чемпіонаті світу 2022 у Катарі англійці без запитань виграли групу, а у плей-оф зупинилися у чвертьфіналі. В 1/8 фіналу вони розгромили Сенегал (3:0), а потім не впоралися з французами (1:2) – майбутніми фіналістами.

Лідер команди

Заявка англійської збірної сповнена особистостями, які можуть претендувати на роль ватажка і лідера колективу. Чого тільки ім'я 30-річного Гаррі Кейна варте. Він уже є для команди легендарною особистістю відразу за кількома показниками.

Однак напередодні старту Євро-2024 головною зіркою англійської команди варто назвати півзахисника мадридського «Реала» Джуда Беллінгема. Так, йому тільки 20 років, але у нього за плечима відмінний сезон у лавах найкращого клубу Європи, яким став «Реал», взявши трофей Ліги чемпіонів.

Getty Images/Global Images Ukraine. Джуд Беллінгем

Незважаючи на свої молоді роки, Джуд є творчим футболістом. Він має як талант, так і майстерність, щоб не підігравати комусь, а вести за собою всю команду. На його рахунку в сезоні-2023/2024 на клубному рівні 42 матчі в усіх турнірах, у яких він забив 23 голи та зробив 13 асистів. Показники вражають! Це цифри справжнього лідера.

Заявка

Воротарі: Джордан Пікфорд («Евертон»), Дін Хендерсон («Крістал Пелас»), Аарон Ремсдейл («Арсенал»).

Захисники: Льюїс Данк («Брайтон»), Джо Гомес («Ліверпуль»), Марк Гехі («Крістал Пелас»), Езрі Конса («Астон Вілла»), Люк Шоу («Манчестер Юнайтед»), Кіран Тріпп'єр («Ньюкасл»), Джон Стоунз, Кайл Вокер (обидва – «Манчестер Сіті»).

Півзахисники: Джуд Беллінгем («Реал»), Деклан Райс («Арсенал»), Коббі Майну («Манчестер Юнайтед»), Конор Галлахер («Челсі»), Трент Александер-Арнолд («Ліверпуль»), Адам Вортон («Крістал Пелас»).

Нападники: Гаррі Кейн («Баварія»), Оллі Воткінс («Астон Вілла»), Айвен Тоуні («Брентфорд»), Букайо Сака («Арсенал»), Філ Фоден («Манчестер Сіті»), Ентоні Гордон («Ньюкасл»), Еберечі Езе («Крістал Пелас»), Джеррод Бовен («Вест Гем»), Коул Палмер («Челсі»).

Орієнтовний склад

Розклад матчів

16 червня

  • Сербія - Англія (22:00 за київським часом; «Фельтінс-Арена», Гельзенкірхен)

20 червня

  • Данія - Англія (19:00 за київським часом; «Вальдштадіон», Франкфурт-на-Майні)

25 червня

  • Англія - Словенія (22:00 за київським часом; «Рейн Енергі», Кельн)

Прогноз на груповий етап: 1-ше місце.

📌 Експерти GGBET оцінюють шанси Англії на перемогу в турнірі коефіцієнтом 4.9.

Данія

Шлях на Євро

Путівку до фінальної частини чемпіонату Європи збірна Данії виборола як переможець відбіркової групи. А саме, групи Н, в якій також виступали команди Словенії, Фінляндії, Казахстану, Північної Ірландії та Сан-Марино.

Данці провели у кваліфікації 10 матчів, у яких здобули 7 перемог, 1 раз зіграли внічию та зазнали 2 поразки. Одна з двох невдач трапилася у скандинавів у заключному матчі відбору – вони на виїзді програли 0:2 північноірландцям. Ця осічка призвела до того, що Данія і Словенія фінішували з однаковою кількістю набраних очок – по 22, але в данців виявилися кращими додаткові показники.

Перша ж поразка у відбірковому турнірі була у данців у 2-му турі - в гостьовому поєдинку з Казахстаном (2:3). А єдина нічия припала на 4-й тур, коли вони розійшлися миром 1:1 зі словенцями на їхньому полі. В інших зустрічах данці суперників обігравали - Фінляндія (3:1 вдома), Північна Ірландія (1:0 також удома), Сан-Марино (4:0 на власному полі), Фінляндія (1:0 у гостях), Казахстан (3:1 удома), Сан-Марино (2:1 на виїзді) та Словенія (2:1 удома).

Головний тренер

Уродженець Ольборга Каспер Юльман, якому 52 роки, очолює збірну Данії вже майже 4 роки. На тренерський місток він зійшов у серпні 2020-го.

Getty Images/Global Images Ukraine. Каспер Юльман

Під його керівництвом данці стали авторами сенсації на Євро-2020, який, як відомо, через пандемію COVID-19 відбувся влітку 2021 року. Скандинави на турнірі дійшли до півфіналу, де лише в додатковий час програли збірній Англії з рахунком 1:2.

На сьогодні головним трофейним досягненням Юльмана як тренера залишається золото чемпіонату Данії в сезоні-2011/2012, яке він виборов разом із «Норшелланом». До слова, «дикі тигри» за Юльмана стали чемпіонами країни вперше в історії, після чого також уперше пробилися до групового етапу Ліги чемпіонів.

Лідер команди

Півзахисник Крістіан Еріксен у свої 32 роки перебуває в розквіті фізичних сил. У нього складна доля, але саме ця обставина дає змогу говорити про те, що він – справжній лідер данської збірної, який у змозі повести за собою колектив.

Getty Images/Global Images Ukraine. Крістіан Еріксен

Для Еріксена попереднього Євро-2020 наче й не було. Тоді в першій грі на турнірі, проти Фінляндії (0:1), він пережив зупинку серця. Це спричинило тривале лікування, відхід із міланського «Інтера», короткостроковий виступ в АПЛ за «Брентфорд» і контракт із «Ман Юнайтед», за який він грає й по сьогодні.

Крістіан у нинішньому сезоні допоміг манкуніанцям виграти Кубок Англії, чим вони хоч трохи підсолодили провальну, загалом, кампанію. Це зайвий раз підтверджує високі очікування від гри Еріксена у формі національної команди.

Заявка

Воротарі: Каспер Шмейхель («Андерлехт»), Фредерік Реннов («Уніон»), Мадс Хермансен («Лестер»).

Захисники: Андреас Крістенсен («Барселона»), Симон К'єр («Мілан»), Яннік Вестергор («Лестер»), Йоакім Андерсен («Крістал Пелас»), Віктор Нельссон («Галатасарай»), Йоакім Меле («Вольфсбург»), Віктор Крістіансен («Болонья»), Александер Ба («Бенфіка»), Расмус Крістенсен («Лідс»).

Півзахисники: Крістіан Еріксен («Манчестер Юнайтед»), Томас Ділейні («Андерлехт»), П'єр-Еміль Хейб’єрг («Тоттенхем»), Матіас Єнсен, Крістіан Нергор (обидва – «Брентфорд»), Мортен Юльман («Спортінг»).

Нападники: Расмус Хойлунд («Манчестер Юнайтед»), Йонас Вінд («Вольфсбург»), Андерс Дреєр, Каспер Дольберг (обидва – «Андерлехт»), Андреас Ольсен («Брюгге»), Юссуф Поульсен («Лейпциг»), Міккель Дамсгор («Брентфорд»), Якуб Бруун Ларсен («Бернлі»).

Орієнтовний склад

Розклад матчів

16 червня

  • Словенія - Данія (19:00 за київським часом; «МХП-Арена», Штутгарт)

20 червня

  • Данія - Англія (19:00 за київським часом; «Вальдштадіон», Франкфурт-на-Майні)

25 червня

  • Данія - Сербія (22:00 за київським часом; «Альянц Арена», Мюнхен)

Прогноз на груповий етап: 2-ге місце

Сербія

Шлях на Євро

Збірна Сербії на прізвисько «білі орли» в рамках кваліфікаційного турніру чемпіонату Європи в Німеччині виступала в групі G, де посіла 2-ге місце. Команда, провівши в турнірі 8 матчів, набрала 14 очок. Вона опинилася позаду команди Угорщини (18 пунктів), яка стала переможцем групи. Натомість позаду сербів розташувалися збірні Чорногорії (11 очок), Литви (6) і Болгарії (4).

На старті кампанії Сербія здобула дві перемоги, перегравши Литву (удома) і Чорногорію (на виїзді) з однаковим рахунком 2:0. Потім балканці грунтовно оступилися у зустрічі з явним аутсайдером групи – командою Болгарії (1:1 на виїзді). Цей очковий недобір як вибив ґрунт з-під ніг у сербів. Далі вони програли вдома Угорщині (1:2), взяли на виїзді 3 очки в матчі з Литвою (3:1), але поступилися в гостях тим самим угорцям (знову 1:2).

Під завісу відбору Сербія обіграла на своєму полі Чорногорію (3:1), а завершила турнір домашньою нічиєю 2:2 з Болгарією.

Головний тренер

59-річний Драган Стойкович керує збірною Сербії з березня 2021 року. У Євро-2020 серби участі не брали, тому прихід уродженця Ніша на тренерський місток команди був націлений на відбірковий турнір чемпіонату світу 2022 року, що відбувся в Катарі.

Getty Images/Global Images Ukraine. Драган Стойкович

Кваліфікацію мундіалю Стойкович і його команда пройшли впевнено. Вигравши шість матчів із восьми за двох нічиїх, балканці виграли відбіркову групу, залишивши позаду себе головного конкурента – команду Португалії. А ось на полях у Катарі серби розчарували: нічия і дві поразки, як наслідок – останнє місце в компанії зі збірними Бразилії, Швейцарії та Камеруну.

Лідер команди

У збірній Сербії вистачає міцних і кваліфікованих виконавців, кожен з яких здатен вистрілити в певний момент і за певних обставин. Ідеться про Сергея Мілінковича-Савича, Душана Тадича, Александара Мітровича, Луку Йовича, а також голкіпера Джордже Петровича. Але назвати їх лідерами команди не можна.

Масштабніше на цю роль підходить Душан Влахович із «Ювентуса». Йому 24 роки, він уособлює собою атаку не лише збірної Сербії, а й туринського клубу, де веде за собою партнерів всупереч усім негараздам і проблемам.

Getty Images/Global Images Ukraine. Душан Влахович

У сезоні-2023/2024 Душан провів за «стару синьйору» в усіх національних турнірах 38 матчів, забив у них 18 голів, зробив 3 асисти. Він може забивати голи і допомагати партнерам й у формі національної збірної, що раніше стабільно робив. Єдиний його мінус, але далеко не персональний, – це відсутність стабільної підтримки з боку партнерів по збірній. А один, як відомо, в полі не воїн. Навіть якщо цей воїн Влахович у своїх найкращих кондиціях.

Заявка

Воротарі: Ваня Мілінкович-Савич («Торіно»), Предраг Райкович («Мальорка»), Джордже Петрович («Челсі»).

Захисники: Страхіня Павлович («Зальцбург»), Нікола Міленкович («Фіорентина»), Мілош Велькович («Вердер»), Срджан Бабич («спартак», москва), Урош Спаїч («Црвена Звезда»), Неманья Стоїч (ТСЦ).

Півзахисники: Саша Лукич («Фулхем»), Неманья Гудель («Севілья»), Неманья Максимович («Хетафе»), Іван Іліч («Торіно»), Срджан Міяїлович («Црвена Звезда»), Сергей Мілінкович-Савич («Аль-Хіляль»), Душан Тадич («Фенербахче»), Лазар Самарджич («Удінезе»), Велько Бірманчевич («Спарта»), Філіп Костич («Ювентус»), Філіп Младенович («Панатінаїкос»), Андрія Живкович (ПАОК), Міят Гачінович (АЕК).

Нападники: Александар Мітрович («Аль-Хіляль»), Душан Влахович («Ювентус»), Лука Йович («Мілан»), Петар Ратков («Зальцбург»).

Орієнтовний склад

Розклад матчів

16 червня

  • Сербія - Англія (22:00 за київським часом; «Фельтінс-Арена», Гельзенкірхен)

20 червня

  • Словенія - Сербія (16:00 за київським часом; «Альянц Арена», Мюнхен)

25 червня

  • Данія - Сербія (22:00 за київським часом; «Альянц Арена», Мюнхен)

Прогноз на груповий етап: 3-тє місце

Словенія

Шлях на Євро

Збірна Словенії (прізвисько - «хлопці») у відбірковому турнірі Євро-2024 виступала в групі Н, де боротьбу також вела команда Данії. Як раніше ми вже згадали, скандинави стали переможцями групи, а ось словенці фінішували на 2-й позиції, хоча й набрали також 22 очки, як і данці.

У 10 матчах кампанії команда Словенії здобула 7 перемог, 1 раз зіграла внічию і зазнала 2 поразок. В очних поєдинках із данцями словенці домоглися нічиєї (вдома 1:1) і зазнали поразки (1:2 на виїзді). Вдруге за турнір збірна Словенії програла у зустрічі з Фінляндією (0:2 у гостях).

В інших матчах словенці стабільно набирали по три очки. Вони по черзі обіграли Казахстан (2:1 на виїзді), Сан-Марино (2:0 удома), Північну Ірландію (4:2 удома), знову Сан-Марино (4:0 у гостях), Фінляндію (3:0 на своєму полі), знову Північну Ірландію (1:0 у гостях) і вдруге Казахстан (2:1 удома).

Головний тренер

62-річний Матьяж Кек родом з Югославії, але свою свою професійну діяльність пов'язаний з футболом Словенії. Спочатку, будучи футболістом, він захищав кольори рідного клубу «Марібор», де почав кар'єру і там же її завершив.

Getty Images/Global Images Ukraine. Матьяж Кек

Потім він працював у тренерському штабі «Марібора», де пройшов шлях від помічника наставника до головного тренера. Далі він тренував юнацькі збірні Словенії, їздив до саудівського «Аль-Іттіхада» та хорватської «Рієки».

Нинішня робота Кека з головною збірною Словенії – друга в його кар'єрі. Уперше наставником національної команди він став у 2007 році. Під його керівництвом словенці брали участь у чемпіонаті світу 2010, де посіли в групі 3-тє місце, пропустивши вперед себе збірні США та Англії.

Вдруге збірну Словенії Матьяж очолив 27 листопада 2018 року. За Кека словенці не пройшли кваліфікацію Євро-2020, а також відбір на чемпіонат світу 2022.

Лідер команди

Збірна Словенії в усі часи свого існування не перебувала на провідних ролях у європейському футболі. Вона була і змушена зараз діяти з позиції других ролей, і, часом, їй це непогано вдається. Виходячи з цього, балканці практично завжди «танцюють від грубки», тобто грають з хорошою ставкою на надійність оборонної лінії. І в ній головну роль відіграє голкіпер – нині це Ян Облак з мадридського «Атлетіко».

Getty Images/Global Images Ukraine. Ян Облак

Облак – зрілий майстер своєї справи, що має вагу в європейському футболі. Але Ян не завжди однаково успішно демонструє свої найкращі якості за клуб і за збірну. У принципі, в цьому й немає нічого дивного. Воротар у футболі – це не панацея, а лише вершина дій усього колективу. Так, своєю надійністю він може мотивувати, але рідко здатний вивозити за всю команду. Хіба що - лише до пори до часу.

Ян Облак у змозі дати партнерам по збірній заряд позитиву для подальших звершень. Його прізвисько El Guardian, що перекладається як хранитель, захисник, охоронець. Це найкраще характеризує всі таланти уродженця невеличкого містечка Шкоф'я-Лока (населення – приблизно 13 тис. осіб), що в центральній частині Словенії.

Заявка

Воротарі: Ян Облак («Атлетіко»), Від Белец (АПОЕЛ), Ігор Векич («Вайле»).

Захисники: Жан Карнічнік («Целе»), Міха Блажич («Лех»), Яка Бійол («Удінезе»), Ерік Янжа («Гурнік» Забже), Петар Стоянович («Сампдорія»), Ванья Дркушич («сочі»), Давид Брекало («Орландо Сіті»), Юре Балковец («Аланьяспор»).

Півзахисники: Тімі Елшнік («Олімпія» Любляна), Санді Ловрич («Удінезе»), Адам Гнезда-Черін, Беньямін Вербич (обидва - «Панатінаїкос»), Йон Горенц-Станкович, Томі Хорват (обидва - «Штурм»), Ясмін Куртич («Зюдтіроль»), Ніно Жугель («Буде-Глімт»), Адріан Зелькович («Спартак» Трнава), Йосип Ілічич («Марібор»)

Нападники: Ян Млакар («Піза»), Жан Віпотнік («Бордо»), Беньямін Шешко («РБ Лейпциг»), Андраж Шпорар («Панатінаїкос»), Жан Целар («Лугано»), Йосип Ілічич («Марібор»).

Орієнтовний склад

Розклад матчів

16 червня

  • Словенія - Данія (19:00 за київським часом; «МХП-Арена», Штутгарт)

20 червня

  • Словенія - Сербія (16:00 за київським часом; «Альянц Арена», Мюнхен)

25 червня

  • Англія - Словенія (22:00 за київським часом; «Рейн Енергі», Кельн)

Прогноз на груповий етап: 4-те місце

Оцініть матеріал
(22)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

ОФІЦІЙНО. Ще один гравець Дніпра-1 приєднався до Полісся
Футбол | 26 червня 2024, 14:29 0
ОФІЦІЙНО. Ще один гравець Дніпра-1 приєднався до Полісся

Руслан Бабенко підписав з клубом дворічний контракт

Дюбуа отримав новий статус після відмови Усика від поясу IBF
Бокс | 26 червня 2024, 12:22 7
Дюбуа отримав новий статус після відмови Усика від поясу IBF

Даніель став повноцінним чемпіоном і в бою проти Джошуа захищатиме титул

Коментарі 3
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
Harun Bakircioğlu
Кресты против аквафреша
Сseresznye
У поляков тоже белый орёл.
onco-clown
Словения и Сербия зарубятся между собой за 3 место во втором туре.