Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Україна
| Оновлено 11 червня 2024, 01:30
4086
0

МЕЛЬНИК: «Найбільше запитань до Плотницького, Полуяна, Тупчія і Ковальова»

Президент ФВУ розповів про волейболістів, які відмовлялися грати за національну збірну

| Оновлено 11 червня 2024, 01:30
4086
0
МЕЛЬНИК: «Найбільше запитань до Плотницького, Полуяна, Тупчія і Ковальова»
ФВУ

Президент Федерації Волейболу України Михайло Мельник розповів, які гравці повідомили, що пропускають міжнародний сезон.

– Рауль Лосано точно не очікував, що перед стартом перших зборів він не дорахується відразу дев’ятьох гравців, які в збірній торішнього зразка були б лідерами. Ви вже назвали це явище саботажем. Чи будуть застосовані до порушників санкції?
– Почнемо з того, що кожен випадок треба розглядати індивідуально. Пасуючий Юрій Синиця у розмові зі спортивним директором збірної Костянтином Рябухою дав згоду на приїзд. Правда, він зауважив, що в китайському клубі, де Синиця провів попередній сезон, не було ні лікаря, ні масажиста, через що він відчуває біль у спині. Юрій мав зробити МРТ і дати остаточну відповідь щодо виступів за збірну.

Представники «Прометея» Віталій Щитков, Дмитро Терьоменко, Ян Єрещенко, Горден Брова надали довідки, що не зможуть грати за станом здоров’я. Наскільки тим довідкам можна вірити – інше питання. Дмитро Вієцький натомість приїхав у перший тренувальний табір національної збірної в Городок на Хмельниччині, запевнив Рауля Лосано, що хоче грати за збірну і розповів, які має проблеми з плечем. Якщо б тренер наполіг, Вієцький би виступав. Але Рауль вирішив, що Дмитрові краще підлікуватися.

Найбільше питань в мене до таких гравців, як Олег Плотницький, Тимофій Полуян, Ілля Ковальов та Василь Тупчій. Вони взагалі не вважали за потрібне щось пояснювати, а просто поставили перед фактом, що цей міжнародний сезон пропускають. Точніше, Тупчій намагався якось виправдовуватися вочевидь вже після того, як з волейболістами розмову в клубі «Барком-Кажани» провів власник Олег Баран. Після того Василь говорив, що готовий грати, але за умови, що на зборах поруч з ним будуть дружина з дітьми. Не розумію, навіщо гравець про це заговорив публічно, адже сім’я їздила за ним часто й у попередні роки. До слова, торік я навіть поступився Василеві з родиною заброньованими наперед апартаментами, коли організатори Фіналу чотирьох Золотої Євроліги в Хорватії виділили мені інші, за рахунок приймаючої сторони. Зрозуміло, що під час змагань селитися в тому ж готелі представникам родин небажано. Але хто забороняє зняти номер десь по сусідству і бачитися у вільний від тренувань і змагань час постійно?

Рішення щодо перелічених волейболістів прийматиме виконком ФВУ. Щоб якось вплинути на нього, в окремих ЗМІ і соцмережах активізувалася певна частина волейбольної громадськості. Основний лейтмотив їхніх висловлювань – волейболісти не раби і мають право відмовитися. Зачекайте, а ті хлопці й дівчата, які зараз боронять українську землю «на нулі» - раби? Є таке поняття, як обов’язок перед Батьківщиною. Всі ці гравці не з неба попадали і відразу почали виступати на такому рівні. Вочевидь перед тим у їхній розвиток матеріально й організаційно вклалася держава Україна. Зараз є схожий приклад Болгарії, де за збірну теж відмовилися виступати чотири волейболісти. Національна федерація дискваліфікувала їх.

Власне, в регламенті ФВУ теж чітко прописано, що гравець зобов’язаний виступати за збірну України, якщо отримує виклик звідти. Волейболіст з національного чемпіонату, який без поважної причини ігнорує виклик у збірну, має згідно регламенту бути дискваліфікований, а на клуб, який не забезпечив приїзду, накладаються штрафні санкції. Щодо гравців, які виступають за кордоном, таких важелів впливу ми не маємо. Але є інші. Не дивлячись на тривалість контракту з закордонним клубом, щороку гравець отримує від національної Федерації дозвіл на трансфер чи на право виступати в іноземному клубі. Вважаю, ми повинні не видавати трансферів усім порушникам.

Оцініть матеріал
(60)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Євро-2024: календар, результати, таблиці, анонси, трансляції
Футбол | 28 червня 2024, 07:20 18
Євро-2024: календар, результати, таблиці, анонси, трансляції

Чемпіонат Європи з футболу відбувається в Німеччині з 14 червня до 14 липня

Третім новачком у Баркомі-Кажани став легіонер із Фінляндії
Волейбол | 25 червня 2024, 21:53 0
Третім новачком у Баркомі-Кажани став легіонер із Фінляндії

З’язуючий Сантері Вялімаа підписав контракт із львівським клубом до 2026 року

Коментарі 0
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.