Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Англія
| Оновлено 10 червня 2024, 18:45
4800
2

П'ять найшвидших футболістів АПЛ у сезоні-2023/24

Лідеру рейтингу навіть вдалося майже впритул наблизитися до рекордного показника Усейна Болта

| Оновлено 10 червня 2024, 18:45
4800
2
П'ять найшвидших футболістів АПЛ у сезоні-2023/24
Getty Images/Global Images Ukraine. Якуб Модер

32-й розіграш англійської Прем'єр-ліги, що відбувся в рамках сезону-2023/24, завершений. Чемпіоном змагання знову став Манчестер Сіті, а вилетіли з еліти усі три літні новачки турніру – Шеффілд Юнайтед, Бернлі та Лутон. Це ключові підсумки сезону, в якому було багато цікавих деталей, на одній з яких ми й зупинимося в рамках даного матеріалу.

У сприйнятті більшості вболівальників англійська Прем'єр-ліга – це чемпіонат, де команди майже завжди грають на максимальних швидкостях та зустрічних курсах. Фізичне навантаження на футболістів тут справді дуже суттєве, а тому витримати темп та ритм вдається далеко не всім.

Але хто ж в АПЛ є найшвидшим? Вивчивши статистику сезону, який щойно закінчився, ми готові назвати п'ятірку найбільш швидкісних футболістів цього чемпіонату…

5. Якуб Модер – 36,84 км/год

Вік: 25 років
Громадянство: Польща
Клуб: Брайтон
Показники в АПЛ-2023/24: 17 матчів

Центральний півзахисник Якуб Модер перейшов до Брайтона із польського Леха Познань ще у жовтні 2020 року. Його трансфер обійшовся "чайкам" в 11 мільйонів євро, але стати ключовою фігурою для першої команди клубу футболісту поки що так і не вдалося. Модер регулярно з'являвся на полі, в тому числі й у стартовому складі, в рамках АПЛ-2021/22, проте весь сезон-2022/23 та початок сезону-2023/24 був змушений пропустити через тяжку травму хрестоподібної зв'язки коліна. В лазареті поляк провів 575 днів, що стало серйозним ударом по його професійних планах.

Втім, у сезоні, який нещодавно завершився, Модер все ж таки повернувся на поле та навіть поступово почав претендувати на місце в основному складі. Щоправда, поки що ігрова практика поляка все ще виглядає дуже незначною, як для футболіста з тим рівнем потенціалу та амбіцій, за перехід якого зі скромного Леха було заплачено 11 мільйонів євро.

І якщо ігровою стабільністю Модеру похвалитися поки що не вдається, то з точки зору швидкісної роботи поляк став п'ятим у сезоні-2023/24, розвинувши в одному з поєдинків швидкість пересування у 36,84 км/год.

До речі, про швидкість і Модера. Нещодавно британське правосуддя наклало на польського хавбека заборону сідати за кермо на дванадцять місяців. Сталося це після того, як було встановлено, що за останні кілька років Якуб як мінімум тричі грубо порушував швидкісний режим пересування на своєму Audi RS Quattro вартістю 100 тисяч фунтів стерлінгів. Польський легіонер у кожному з випадків аж надто поспішав на тренування…

4. Педру Нету – 36,86 км/год

Вік: 24 роки
Громадянство: Португалія
Клуб: Вулверхемптон
Показники в АПЛ-2023/24: 20 матчів, 2 голи, 9 асистів

Португальський вінгер Педру Нету також добре знайомий більшості шанувальників англійської Прем'єр-ліги. Цей футболіст перебрався до табору «вовків» влітку 2019 року з Лаціо за 17,9 мільйонів євро. З того часу Нету зіграв 135 матчів за Вулверхемптон, у яких відзначився 14 забитими м'ячами та 24 результативними передачами.

Однак повноцінно розкрити увесь свій потенціал в Англії у Нету не виходить. Йому дуже дошкуляють травми, через які за останні три календарні роки він провів у лазареті загалом близько 550 днів!

У сезоні-2023/24 через проблеми з підколінним сухожиллям португалець також провів у тісному спілкуванні з лікарями не менше трьох місяців, проте все ж таки зумів зіграти два десятки поєдинків в АПЛ та навіть відзначився у них 11 результативними діями, в тому числі аж 9 асистами.

Швидкісний показник Якуба Модера Педру Нету поталанило перевершити усього на дещицю, проте цього цілком вистачило, аби опинитися на четвертому рядку рейтингу.

3. Антоні Еланга – 36,91 км/год

Вік: 22 роки
Громадянство: Швеція
Клуб: Ноттінгем Форест
Показники в АПЛ-2023/24: 36 матчів, 5 голів, 9 асистів

Шведський вінгер камерунського походження Антоні Еланга подавав серйозні надії в академії Манчестер Юнайтед, й навіть зумів зіграти 55 матчів (4 голи, 4 асисти) за першу команду "червоних дияволів", проте потім нідерландський фахівець Ерік тен Хаг та менеджмент клубу вирішили остаточно списати таланта "на берег".

Влітку минулого року МЮ прийняв пропозицію Ноттінгем Форест щодо продажу Еланги за 17,5 мільйонів євро – достатньо невелика сума, як для внутрішнього англійського трансферу, якщо йдеться про молодого виконавця, котрий все ще подає великі надії. Як би там не було, а трансфер до табору "лісників" пішов на користь кар'єрі Еланги. У Ноттінгем Форест вінгер розкрився на повну, й видав шикарний сезон, відзначившись одразу 14 результативними діями!

Але найбільше фанати Ноттінгема, мабуть, запам'ятали швидкі шедевральні переміщення Еланги по полю, які нерідко завершувалися результативними діями…

Anthony Elanga:
Instant impact by the Swede, his electric speed got him an assist within two minutes of his debut and his linkup with Awoniyi is what you want to see. Very excited to see more of him! pic.twitter.com/2GucPx9jpI

— Pierce Bramwell (@PierceBramwell) August 12, 2023

Максимальна швидкість, яку Еланга розвинув в АПЛ-2023/24 склала 36,91 км/год – трохи більше, аніж у Модера та Нету, проте зовсім на трохи менше, ніж у володаря другого рядка цього рейтингу…

2. Чідозі Огбене – 36,93 км/год

Вік: 27 років
Громадянство: Ірландія
Клуб: Лутон
Показники в АПЛ-2023/24: 30 матчів, 4 голи, 1 асист

27-річний ірландець Чідозі Огбене має нігерійське походження і до сезону-2023/24 ніколи раніше не грав на рівні елітарного дивізіону англійського футболу. В цій країні він встиг спробувати сили у Лізі 2, Лізі 1 та Чемпіоншипі, а ось шанс продемонструвати себе у «вищому світлі» отримав влітку минулого року, коли його запросив до себе Лутон, який підвищився у класі. За Огбене "капелюшникам" навіть не довелося нічого платити Ротерему, оскільки у футболіста якраз сплив термін дії трудової угоди.

У Лутоні Чідозі досить швидко вдалося стати своїм та адаптуватися. В результаті він провів за команду 30 поєдинків в АПЛ та відзначився сумарно п'ятьма результативними діями. Втім, головною перевагою цього футболіста є не велика кількість голів чи асистів, а саме швидкість. Огбене на початку року розповідав журналістам, що у дитинстві приділяв багато уваги переглядам бігової роботи ямайського легкоатлета та рекордсмена Усейна Болта.

The run where Ogbene clocked that speed ⏱️#LTFC @EdozieOgbene pic.twitter.com/ZPk6ZSMMjp https://t.co/9E0qXu2AYk

— The WALT Podcast (@TheWALTPodcast) September 22, 2023

"Коли я був молодший, я був досить худорлявим. Тому я проводив багато часу у тренажерному залі, аби наростити м'язову масу. Ще в дитинстві я дивився багато відеороликів про спринт та був великим шанувальником Усейна Болта. Звичайно, я знаю, що ми всі вміємо бігати, але в дитинстві я завжди намагався бути ефективнішим у цьому компоненті. Тому, переглядаючи багато відеороликів про спринт, я кілька разів дивився саме олімпійські фінали, просто спостерігаючи за Усейном. Я удосконалююсь у бігу, і, очевидно, в поєднанні із моїми футбольними навичками це дає мені додатковий 1% переваги", – розповів Чідозі.

У підсумку Огбене вдалося виявитися другим у рейтингу найшвидших футболістів АПЛ-2023/24, проте це все ж таки не допомогло Лутону зберегти прописку в елітарному дивізіоні, і поки неясно, чи зуміємо ми побачити феноменальні забіги Чідозі в Прем'єр-лізі і в наступному сезоні, нехай вже і в іншій команді...

1. Міккі ван де Вен – 37,38 км/год

Вік: 23 роки
Громадянство: Нідерланди
Клуб: Тоттенхем
Показники в АПЛ-2023/24: 27 матчів, 3 голи

Дивно, але найшвидшим футболістом сезону-2023/24 в АПЛ, так само як і в історії цього турніру (з моменту ведення таких спостережень) став не форвард чи півзахисник, а центрбек Тоттенхема та збірної Нідерландів Міккі ван де Вен! Він розвинув швидкість у 37,38 км/год, що лише трохи поступається показнику Усейна Болта під час його рекордного забігу на стометрівці (тоді в ямайця зафіксували середню швидкість на рівні 37,58 км/год на всій дистанції і 44,72 км/год на відрізку між 60 та 80 метрами).

🚨 HISTORY 🚨

Micky Van De Ven recorded the fastest speed in the history of the Premier League at 37.38 KM/H 🇳🇱

It’s so mesmerizing to watch on repeat, literally no player has ever been this fast 🤯

Too bad i’m 90% sure he missed this slide 🤣 Amazing stat nonetheless #thfc pic.twitter.com/S7XjSAYZIi

— Tip Top Tottenham (@tiptopTHFC) February 8, 2024

Ван де Вен перебрався до Тоттенхема влітку минулого року з Вольфсбурга за 40 мільйонів євро. Деякі експерти пророкували, що це стане невдалою угодою для нового головного тренера «шпор» Ангелоса Постекоглу, проте на практиці нідерландець осоромив скептиків, узявши участь в 27 поєдинках та відзначившись 3 забитими м'ячами.

Оціночна вартість ван де Вена також зросла. Якщо на момент переходу в Тоттенхем вона на порталі Transfermarkt становила 30 мільйонів євро, то після останнього оновлення, яке відбулося наприкінці травня, дорівнює 55 мільйонам євро.

Ван де Вен, зріст якого становить 193 сантиметри, має видатний атлетизм, і за рахунок широкого кроку здатний буквально "з'їдати" швидконогих опонентів. З цієї причини британські оглядачі та експерти вже кардинально змінили свої оцінки, й тепер пророкують нідерландцю таку ж славу та рівень майстерності, яких досяг в АПЛ зірковий земляк Міккі Вірджіл ван Дейк, котрий наразі захищає кольори Ліверпуля.

Текст: meta.ua/sport

Оцініть матеріал
(22)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Коментарі 2
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.