Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Ролан Гаррос
| Оновлено 10 червня 2024, 16:49
4762
3

Дощі, травма Джоковича, титули Свьонтек і Алькараса, фінали італійців

Огляд головних подій Ролан Гаррос 2024

| Оновлено 10 червня 2024, 16:49
4762
3
Дощі, травма Джоковича, титули Свьонтек і Алькараса, фінали італійців
Getty Images/Global Images Ukraine. Іга Свьонтек

Цього року Відкритий чемпіонат Франції з тенісу запам'ятався не лише цікавими матчами, а й справжнім сезоном дощів, який у перший тиждень дуже сильно заважав проведенню поєдинків. Не варто забувати, що до 2020-го ґрунтовий мейджор не мав критої арени взагалі, а цього року під час рясних опадів можна було проводити матчі вже не тільки на корті імені Філіпа Шатріє, а й на арені імені Сюзанни Ленглен. Це трохи допомогло організаторам, але в перші дні двох критих стадіонів все одно було замало. У цьому плані 15-денний формат проведення мейджора трохи виручив.

У чоловічому одиночному розряді було цікаво. Карлос Алькарас і Яннік Сіннер, які до цього страждали від травм, зуміли провести чудовий турнір. Також очікувано сильно відіграли Александр Звєрєв, Стефанос Циципас і Каспер Рууд. Виступу Новака Джоковича очікували з побоюванням, сумніви виправдалися. Ба більше, він ще й серйозно травмувався.

У жіночому одиночному розряді особливої інтриги не передбачалося. І її б і не було, якби не один із матчів за участю Іги Свьонтек. Видавши божевільний камбек у матчі з Наомі Осакою, вона стала справжнім монстром, який не помітив інших суперниць на своєму шляху.

Чоловічий одиночний розряд. Фінал

Карлос Алькарас [3] – Александр Звєрєв [4] – 6:3, 2:6, 5:7, 6:1, 6:2

До старту турніру в чоловіків інтрига зберігалася неабиякою. Карлос Алькарас під час ґрунтового турніру зіграв тільки в Мадриді, де програв Рубльову. Яннік Сіннер знявся з Мастерса в Іспанії і не грав у Римі через травму стегна. Новак Джокович пробував повернутися на шлях перемог, але в нього не виходило.

У підсумку все ж головний фаворит у букмекерів Алькарас став володарем титулу, у п'ятисетовому фіналі він виявився сміливішим і точнішим, ніж Александр Звєрєв. Він пройшов непростий турнірний шлях, обігравши ще й Циципаса з Сіннером. У двох останніх матчах було видно, що тримати свій високий рівень довго йому неймовірно складно, але й цього вистачило для завоювання титулу. Є підозри, що якби Алькарас підійшов до змагань у найкращих кондиціях, то перемога на турнірі була б більш впевненою.

Окремо варто відзначити, що Карлос став наймолодшим гравцем (21 рік 25 днів), який виграв турніри Grand Slam на трьох різних покриттях. У трьох перших матчах за титул у нього три перемоги. Тепер у нього більше Шоломів, ніж сумарно у всіх тенісистів, народжених у 90-ті. Також Алькарас зробив це за найменшу кількість участей на мейджорах (13). Приміром, у Рафаеля Надаля цей показник становить 20.

Getty Images/Global Images Ukraine. Жиль Мореттон, Карлос Алькарас, Александр Звєрєв і Бйорн Борг

Найкращий матч

1/2 фіналу
Карлос Алькарас [3] – Яннік Сіннер [2] – 2:6, 6:3, 3:6, 6:4, 6:3

Насправді, до цього Карлос і Яннік видавали ігри набагато кращі за якістю, але не виділити п'ятисетовик між фактично лідерами туру було б щонайменше дивно. Карлос не зовсім добре увійшов у гру, погано подавав, багато помилявся, через що Яннік на високих швидкостях на початку мав кращий вигляд. Іспанцеві все ж вдалося увійти в ритм, але однозначно розвернути гру у свій бік все одно не виходило. У третій партії у Сіннера почалися судоми, зводило передпліччя, італієць спробував грати трохи простіше і зумів забрати третій сет. У четвертій партії у нього також були шанси, але за рахунку 4:4 (30:15) італієць у найкращих традиціях Джоковича змазав смеш. Це додало сил Алькарасу, який до кінця матчу виглядав помітно сильнішим, заслужено перемігши.

До речі, минулого року в півфіналі проти Джоковича сам Алькарас постраждав від судом, через що і програв прихований фінал того турніру.

Прорив турніру – Алекс де Мінаур, Маттео Арнальді

Прорив де Мінаура потрібно назвати саме ґрунтовим. Не секрет, що австралійці не дуже люблять грати на глині, Алекс не виняток. Портал Tennisabstract у своєму рейтингу гравців на ґрунті перед початком Ролан Гаррос ставив де Мінаура на 30-те місце, хоча на харді він був сьомим. Також Алекс за 7 попередніх років на ґрунтовому мейджорі далі другого кола не заходив. А цього разу вдалося пробитися до 1/4 фіналу, та ще й з перемогами над дуже сильним ґрунтовим фахівцем Яном-Леннардом Штруффом і п'ятою ракеткою світу Даніїлом Медведєвим. Загалом, дуже несподіваний результат від Алекса в Парижі, в Чемпіонській гонці він йде на 7-му місці.

Getty Images/Global Images Ukraine. Алекс де Мінаур

Маттео Арнальді вже здивував на US Open 2023, але в Парижі підтвердив свою силу, знову дійшовши до 1/8 фіналу. Як і на американському мейджорі, він обіграв перспективного французького тінейджера Артура Фіса, але головна перемога, звісно ж, відбулася пізніше. У третьому раунді Маттео сенсаційно вибив чинного чемпіона Мастерса в Мадриді Андрєя Рубльова. «Нейтральний» тенісист вкотре не зміг стримати емоції на корті, підтвердивши свій статус головної істерички чоловічого туру. Зупинити переможну ходу Арнальді вдалося тільки одному з фаворитів – Стефаносу Циципасу. Греку знадобилося більше 3 годин і чотири сети.

Головні невдахи – Новак Джокович, Рафаель Надаль

Джокович підійшов до турніру в статусі першої ракетки світу, але не в ролі головного фаворита. Цього року він уже перестав бути невразливим, багато хороших тенісистів нарешті отримали шанс обіграти Новака у свій хороший день. У двох перших раундах Ролан Гаррос 2024 Ноле здобув трисетові перемоги, але далі почалися серйозні проблеми. У матчі з Лоренцо Музетті серб горів 1:2 за сетами, але зумів за рахунок досвіду перевернути гру з італійцем, який здався в п'ятій партії. У четвертому раунді проти Франсіско Черундоло сценарій був схожим, але в другій партії у Джоковича додалися проблеми з коліном. Не зовсім зрозуміло, як Новак довів цю зустріч до переможного завершення (6:1, 5:7, 3:6, 7:5, 6:3), але перед 1/4 фіналу серб пройшов обстеження коліна, яке показало розрив медіального меніска в правому коліні. Джокович одразу ж знявся з турніру і дав медикам добро на оперативне втручання. Операція була зроблена в середу в Парижі, тепер Новак щонайменше три тижні займатиметься відновленням. Він точно не зіграє на Вімблдоні, де минулого року дійшов до фіналу.

Getty Images/Global Images Ukraine. Новак Джокович

Рафаель Надаль цього сезону планував завершити кар'єру і вже ні на що велике не претендував, але 7 з 11 матчів усе ж виграв. Жеребкування для іспанця, який до турніру посідав 275-й рядок світового рейтингу, виявилося шокуюче невдалим. Йому довелося грати проти Александра Звєрєва, який буквально перед цим став чемпіоном Мастерса в Римі. Рафа у своєму нинішньому стані спробував щось протиставити німцеві і видав хороші відрізки, але стабільно тримати такий високий рівень не зміг. Звєрєв виграв у трьох сетах, хоча й витратив більше 3 годин.

Getty Images/Global Images Ukraine. Рафаель Надаль

Улюбленець фортуни – Каспер Рууд

Норвежець потрапив до цієї категорії тільки через те, що йому не довелося грати матч 1/4 фіналу проти Новака Джоковича. Уже в півфіналі Каспера переслідували проблеми зі шлунком, через що він, ймовірно, і програв Александру Звєрєву, хоча здавалося, що саме Рууд буде невеликим фаворитом цього протистояння.

Після зняття Джоковича, до речі, з'явилися флешбеки з попередніми турнірними сітками Рууда, за якими він виходив до трьох фіналів мейджорів, поки в другій половині проходили головні битви. Не дивно, що у фіналах у нього всього 1 виграний сет за три матчі. До речі, це була перша поразка Каспера в півфіналі мейджорів. Раніше, якщо він виходив в 1/2 фіналу, то обов'язково грав у матчі за титул.

Getty Images/Global Images Ukraine. Каспер Рууд

Наші

У цьому сезоні в кваліфікації грав Віталій Сачко. У стартовому раунді відбору він поступився французу Мануелю Гінару. Це була п'ята участь Сачка у кваліфікації турніру Grand Slam, але перша саме в Парижі.

У парному розряді зіграв Денис Молчанов. У дуеті з Джоном Патріком Смітом з Австралії він у першому раунді програв братам Стефаносу і Петросу Циципасам. Греки, до речі, були налаштовані серйозно, вигравши після цього ще дві зустрічі. В 1/4 фіналу їх зупинили майбутні володарі титулу Марсело Аревало і Мате Павич.

Жіночий одиночний розряд. Фінал

Іга Свьонтек [1] – Жасмін Паоліні [12] – 6:2, 6:1

Перед турніром мало хто вірив, що що суперницям під силу зупинити Свьонтек на шляху до титулу. Але жіночий теніс завжди багатий на сенсації, могло статися все, що завгодно. Іга була дуже близькою до поразки в матчі другого раунду проти Наомі Осаки, відіграла матчбол японки, після чого у двох сетах здолала всіх наступних суперниць. Боротьбу польці також нав'язала Коко Гофф, але американці дуже важко в цьому протистоянні (1-11).

У самому фіналі боротьби не вийшло. Паоліні встигала за швидкістю Свьонтек тільки в перших геймах, а потім почала часто помилятися, що для її стилю гри неприйнятно. Іга взяла 10 геймів поспіль, дала італійці виграти гейм престижу в другому сеті та закрила матч. У п'яти перших фіналах мейджорів у Іги п'ять перемог, востаннє подібне вдавалося Моніці Селеш.

Getty Images/Global Images Ukraine. Жасмін Паоліні і Іга Свьонтек

Свьонтек виграла четвертий титул на кортах Ролан Гаррос (2020, 2022, 2023, 2024) і п'ятий мейджор загалом. Наприклад, стільки має Мартіна Хінгіс, більше п'яти титулів вигравали всього 10 тенісисток. Іга – наймолодша чотириразова чемпіонка РГ у Відкритій ері, на момент виграшу їй було 23 роки і 9 днів. Попередній рекордсменці Жюстін Енен на момент четвертої перемоги було на два роки більше.

Востаннє до цього перша ракетка світу брала титул Grand Slam після відіграного матчпойнту ще в далекому 2003 році, це була Серена Вільямс на Australian Open. Також Свьонтек стала першою жінкою, яка виграла турнір Grand Slam 3 роки поспіль, з часів все тієї ж Серени (US Open 2012, 2013, 2014).

Найкращий матч

Друге коло
Іга Свьонтек [1] – Наомі Осака – 7:6(1), 1:6, 7:5

Спочатку цей матч розглядався більше як гучна вивіска. Осака, звісно, навесні солідно додала, обіграла на ґрунті Самсонову, Костюк і Касаткіну, та навряд чи хтось припускав, що вона створить такі проблеми Свьонтек у Парижі. Але японка дуже інтенсивно грала від самого початку, і полька виявилася до цього не готовою. Іга забрала перший сет на тай-брейку, але в другому була розбита. У фінальній партії Наомі спочатку важко захищала свої подачі, але вела в рахунку з брейком. За рахунку 5:3 Осака подавала на перемогу в поєдинку і навіть мала матчбол, але на той час вона вже втомилася, Свьонтек вдалося переламати хід поєдинку і все ж дотиснути експершу ракетку.

Наомі зіграла один зі своїх найкращих матчів на ґрунті в кар'єрі, і на американському харді це буде грізна сила. Не дивуйтеся, якщо Осака буде однією з найсильніших на US Open, якщо взагалі не виграє турнір.

Getty Images/Global Images Ukraine. Іга Свьонтек и Наомі Осака

Прорив турніру – Жасмін Паоліні

Паоліні більшу частину кар'єри була середньою тенісисткою, яка мала перемогу на турнірі WTA 250 у Порторожі у 2021-му і дві перемоги на WTA 125. З літа минулого року вона почала показувати вищі результати, зіграла два фінали змагань WTA 250, а цьогоріч абсолютно сенсаційно стала переможницею турніру WTA 1000 у Дубаї.

Жасмін навіть близько не була серед фаворитів у букмекерів перед стартом ґрунтового мейджора, але сітка їй попалася дуже непогана до 1/4 фіналу, а там вона несподівано гепнула четверту ракетку світу Єлену Рибакіну. До того ж виграла в суперниці, яка була в хорошій формі. У півфіналі італійці трохи пощастило з опоненткою, замість Соболенко довелося змагатися з тінейджеркою Міррою Андрєєвою. Паоліні впевнено склала цей іспит, а у фіналі вже було без особливих шансів. Проте, є перший фінал мейджора і дебют у топ-10 у 28-річному віці – справжня казка.

Getty Images/Global Images Ukraine. Жасмін Паоліні

Тут також хотілося б відзначити повернення Б'янки Андреєску. Вона зупинила Сару Соррібес Тормо та Анну Калінську, і, якби в третьому раунді не потрапила на Паоліні, то, ймовірно, зайшла б ще далі. Це був перший турнір канадки із серпня минулого року.

Головна невдаха – Марія Саккарі

Грецька тенісистка увійшла в новий сезон із новим тренером – Девідом Віттом, який раніше працював із Джессікою Пегулою. І начебто співпраця у них складається успішно, наприклад, був фінал в Індіан-Веллсі із перемогою над Коко Гофф у півфіналі. Але на мейджорах триває якийсь жах. На Australian Open Марія в другому раунді програла Еліні Аванесян, а в Парижі вже в стартовому колі поступилася Варварі Грачовій. Саккарі залишається в першій десятці, але за 33 участі в основних сітках турнірів Grand Slam лише 5 разів виходила до другого тижня змагань. Востаннє – на Australian Open 2022 (4-те коло). З Ролан Гаррос 2023 вона виграла на мейджорах один матч.

Улюблениця фортуни – Мірра Андрєєва

Андрєєва вже рік як на слуху, з великим відривом це найкраща тенісистка до 18 років у світовому рейтингу. У Парижі в неї була дуже хороша сітка, лише в другому раунді була непроста зустріч з експершою ракеткою світу Вікторією Азаренко з 7:5 у фінальній партії. Решта суперниць були їй по зубах, як, наприклад, Грачова в 1/8 фіналу. Матч 1/4 фіналу мав стати великим успіхом і кінцевою зупинкою, але друга ракетка світу Аріна Соболенко, як і Каспер Рууд пізніше, мала проблеми зі шлунком. Перед цим у Мадриді Соболенко легко здолала Андрєєву, а в Парижі більше виживала. Мірра зуміла перемогти, але була очікувано розбита в півфіналі, Паоліні в нинішній формі – занадто крута.

Що стосується турніру юніорок, то варто варто придивитися до учасниць фіналу. У матчі за титул зіграли дві чешки: 17-річна Тереза Валентова обіграла 16-річну Лауру Самсон. Перша вже в четвертій сотні і також виграла парний титул.

Наші

Цього року на Ролан Гаррос ми, як і торік, мали одразу шість представниць у першому раунді основи. Як і йшлося в прев'ю, багато хто отримав хороші сітки, але форма майже всіх була під питанням.

Лесі Цуренко жереб видав потужну хорватку Донну Векич, проти якої українка видала супербитву в Римі з перемогою на тай-брейку третього сету. У Парижі також усе йшло рівно, але ближче до кінця першої партії в українки прихопило спину в районі попереку і вона була змушена знятися. Леся втратить 240 очок за четверте коло минулого року і випаде з топ-50.

Getty Images/Global Images Ukraine. Леся Цуренко

Також не змогла дограти матч першого раунду й Ангеліна Калініна. У протистоянні з Камілою Осоріо з Колумбії українка виграла перший сет, мала матчболи в другій партії, але колумбійка витягла сет на тай-брейку. У підсумку Калініна все ж знялася за рахунку 1:4 у фінальному сеті.

Еліна Світоліна в перших трьох раундах мала справу із суперницями, у матчі з якими вона була фавориткою. Усе почалося з протистояння з експершою ракеткою світу Кароліною Плішковою, яка останнім часом грає все менше і не так успішно, як раніше. Матч вийшов цікавим для глядачів, Еліна і Кароліна часом видавали теніс високої якості, але тримати цю планку тривалий час не виходило. Плішкова хоч і виграла першу партію, але втомлюватися почала раніше, це було очікувано. У другій партії Еліна зробила вирішальний брейк у дев'ятому геймі, а в третьому сеті після заруби в перших геймах Світоліна виявилася свіжішою.

Вищий клас і досвід Еліни допоміг їй у другому колі, де вона обіграла перспективну 21-річну француженку Діан Паррі. Українка трохи розслабилася після після 4:1 у другому сеті, але все ж дотиснула на тай-брейку. Цікаво, що тенісистки зіграли два матчі за 10 днів, до цього Світоліна була сильнішою і в Страсбурзі. А в третьому раунді Еліна розібралася з Аною Богдан, взявши реванш за поразку в Кубку Біллі Джин Кінг. Цього разу все завершилося у двох сетах. Захистити минулорічний чвертьфінал у Парижі не вдалося, у матчі проти Єлени Рибакіної шанси на перемогу не проглядалися. Наразі перемагати топів у хорошій формі Світоліній неймовірно складно. З огляду на всі проблеми зі здоров'ям Еліни, виступ явно хороший. Вище голови не стрибнула – нічого страшного.

Getty Images/Global Images Ukraine. Еліна Світоліна

Невихід Еліни до 1/4 фіналу автоматично означав, що Марта Костюк, яка на той момент уже завершила виступи в одиночному розряді, після завершення турніру стане першою ракеткою України. Марта під час ґрунтового сезону видала неймовірний турнір у Штутгарті, після якого її немов підмінили. Після Мадрида і Рима на Ролан Гаррос очікувань від її гри не було жодних, і ми не помилилися. У важкому матчі першого раунду вдалося вирвати перемогу над неймовірно чіпкою бразилійкою Лаурою Пігоссі, яка розгромила всіх суперниць у кваліфікації. У фінальній партії Марта програвала 0:3 і 2:4, брала медичний тайм-аут, матч зупиняли через дощ – загалом подій було багато. Добре, що вдалося перемогти.

Далі була зустріч із Векич, після чого відкривалася приємна сітка, але Марта цей шанс не реалізувала, поступившись хорватці у двох сетах. Донна після цього вийшла на кваліфаєрку Ольгу Данилович, яка сенсаційно вибила до цього Даніель Коллінс. У матчі із сербкою Векич виграла стартову партію 6:0, але в підсумку програла на тай-брейку третього сету. Зупинила забіг Данилович тільки Маркета Вондроушова. Четверте коло – найкраще досягнення на мейджорах у кар'єрі сербки.

Даяна Ястремська вперше порадувала своєю грою після Відкритого чемпіонату Австралії, де сенсаційно дійшла до півфіналу. У Франції українка спочатку здобула вольову перемогу над однією зі знакових суперниць у своїй кар'єрі – Айлою Томлянович. Після цього Даяна за 58 хвилин до початку дощу «винесла» з корту китаянку Ван Яфань. І якби далі був матч не з Коко Гофф, то з такою грою Ястремська могла розраховувати на пізніші стадії. А так американка була того дня кращою, Даяні вдалося зловити момент слабкості американки в другому сеті, і після 2:5 був хороший шанс зрівняти рахунок, але Коко встояла під натиском трьох брейкпоїнтів, на те вона і топ. До речі, Гофф у новій редакції рейтингу дебютує в статусі другої ракетки світу.

Getty Images/Global Images Ukraine. Даяна Ястремська

Юлія Стародубцева легко пройшла кваліфікаційний бар'єр, обігравши при цьому ще одну українку Катаріну Завацьку. У першому раунді основи Юлія нічого не змогла протиставити Крістіні Букші, хоча надії були. Іспанка без шансів програла в наступному раунді Елізабетті Коччаретто з Італії, яка також вибила торішню півфіналістку Беатріс Хаддад Маю і 17-ту сіяну Людмилу Самсонову.

У кваліфікації грала ще Дар'я Снігур. Цього року вона нарешті здобула першу перемогу у відборі до ґрунтового мейджора, на більше не вистачило.

У парному розряді найкращий результат показала Марта Костюк, яка в дуеті з Єленою-Габріелою Русе з Румунії дійшла до півфіналу. Трохи пощастило зі зняттям Андрєєвої в 1/4 фіналу, але могли обігрувати і тандем Паоліні/Еррані в півфіналі. Костюк і Русе впевнено виграли перший сет, але далі італійки зробили так, що матч пішов за їхнім сценарієм.

Getty Images/Global Images Ukraine. Марта Костюк і Єлена-Габріела Русе

Відмінний результат показала Надія Кіченок у дуеті з японкою Мію Като. У статусі 16-ї сіяної пари вони дійшли до 1/4 фіналу, вибивши другий сіяний тандем Ніколь Меліхар (США) / Еллен Перес (Австралія). Але Коко Гофф і Катерина Синякова не залишили українсько-японській парі жодного шансу. Проте Надя вперше в кар'єрі зіграла у чвертьфіналі жіночого парного розряду на турнірі Grand Slam. Що стосується Люди, то в більш перспективному дуеті з Альоною Остапенко вони вилетіли вже на стадії другого раунду. На матч другого раунду міксту в дуеті з Мате Павичем Людмила не вийшла.

Чоловічий парний розряд. Фінал

Марсело Аревало / Мате Павич [9] – Сімоне Болеллі / Андреа Вавассорі [11] – 7:5, 6:3

Аревало вдруге переміг на ґрунтовому мейджорі. Два роки тому Марсело разом із Жаном-Жюльєном Ройєром також став чемпіоном на кортах Парижа. Павич зібрав Кар'єрний Grand Slam. Мате, крім РГ-2024, вигравав парний трофей на Australian Open 2018, US Open 2020 і на Вімблдоні-2021.

Жіночий парний розряд. Фінал

Коко Гофф / Катерина Синякова [5] – Сара Еррані / Жасмін Паоліні [11] – 7:6(5), 6:3

Коко Гофф вперше в кар'єрі виграла титул Grand Slam у жіночому парному розряді. Два роки тому в Парижі вона програла у фіналі. Коко – наймолодша тенісистка, яка виграла титули Grand Slam в одиночному і парному розрядах з 2005 року. Для Синякової це вже 8-й парний титул на мейджорах, у Парижі вона перемагала тричі (2018, 2021, 2024).

Мікст. Фінал

Лаура Зігемунд / Едуар Роже-Васслен [2] – Дезіре Кравчик / Ніл Скупскі [4] – 6:4, 7:5

Для Зігемунд це другий титул Grand Slam у міксті, у 2016-му вона виграла US Open з Мате Павичем. Також вона вигравала американський мейджор і в жіночому парному розряді. Едуар Роже-Васслен уже брав титул на Ролан Гаррос десять років тому, але в парному чоловічому розряді. У міксті в нього був фінал US Open 2022 з Кірстен Фліпкенс.

Оцініть матеріал
(8)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин
Коментарі 3
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
ptolemeus
Збіднів чоловічий тур по якості тенісу, нажаль... У жіночому ситуація ще сумніша. Є тільки перша ракетка, а всі решта плентаються десь "out of her league". 
vvm2068
Нам просто випала доля жити в епоху трьох найвеличніших тенісистів в історії, до того ще були яскраві особистості - Маррей, Ваврінка. Тому не дивно, що зараз здається нижчим рівень. Вони задали просто космічну планку рівня гри, самовіддачі, любові до тенісу