Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Чемпіонат Європи
| Оновлено 07 червня 2024, 13:52
8223
1

Стадіони Євро-2024 та все, що про них потрібно знати перед стартом турніру

Розповідаємо про арени, на яких пройде головний континентальний турнір чотириріччя

| Оновлено 07 червня 2024, 13:52
8223
1
Стадіони Євро-2024 та все, що про них потрібно знати перед стартом турніру
Getty Images/Global Images Ukraine

14 червня у Німеччині стартує 17-й за рахунком розіграш чемпіонату Європи з футболу. Континентальна першість, на яку, нагадаємо, кваліфікувалася й національна збірна України, радуватиме вболівальників інтригою та видовищем протягом одного місяця, а 14 липня ми усі дізнаємось ім'я найсильнішої команди Європи на наступні чотири роки.

Матчі Євро-2024 будуть проведені на десяти стадіонах у десяти різних містах Німеччини. Власне, сьогодні про ці спортивні споруди детальніше й піде мова…

Ред Булл Арена (Лейпциг Штадіум)*

Місто: Лейпциг
Місткість: 40000 глядачів (за даними uefa.com)

Getty Images/Global Images Ukraine

* тут і далі у дужках вказано назву стадіону, що використовується в офіційних документах УЄФА на період проведення Євро-2024. Обмеження пов'язані із правилами спонсорства

«Ред Булл Арена», що розташована в Лейпцигу, є найменшим з точки зору вболівальницької місткості стадіоном Євро-2024. При цьому стадіон залишається найбільшим у східній Німеччині та є домашнім для клубу Бундесліги «РБ Лейпциг».

З 1956 року на місці, де зараз розташовується «Ред Булл Арена», знаходився 100-тисячний Центральний стадіон міста Лейпциг, який у середині 90-х років перестав використовуватись й почав надто дорого обходитися міській скарбниці. З цієї причини влада прийняла рішення про знесення старої арени та будівництво на її місці нового сучасного і суто футбольного стадіону.

Зведення «Ред Булл Арени» відбувалося із 2000 до 2004 року. У 2006-му тут було зіграно чотири матчі групової стадії чемпіонату світу (у тому числі матч Іспанія – Україна, який завершився фіаско «синьо-жовтих» із рахунком 0:4), а також поєдинок 1/8 фіналу між Аргентиною та Мексикою (2:1 у додатковий час).

На даний момент фактичним власником арени є компанія Red Bull GmbH, якій належить частка у 94%. Рештою 6% володіє безпосередньо «РБ Лейпциг», проте його ключовим акціонером (99%), у свою чергу, є та сама австрійська Red Bull GmbH, що виробляє енергетичні напої.

На Євро-2024 «Ред Булл Арена» прийматиме наступні матчі:

Дата

Час

Стадія

Матч

18 червня

22:00

група F

Португалія – Чехія

21 червня

22:00

група D

Нідерланди – Франція

24 червня

22:00

група B

Хорватія – Італія

2 липня

22:00

1/8 фіналу

1 місце (D) – 2 місце (F)

Рейн Енергі (Кельн Штадіум)

Місто: Кельн
Місткість: 43000 глядачів (за даними uefa.com)

Getty Images/Global Images Ukraine

«Рейн Енергі» розташований у Кельні і є домашньою ареною для однойменного професійного футбольного клубу, який за підсумками сезону-2023/24 не зумів зберегти прописку в Бундеслізі. «Козли» фінішували 17-ми, й в наступному чемпіонаті Німеччини виступатимуть у другому дивізіоні.

Сучасний стадіон, який наразі носить назву «Рейн Енергі», був введений в експлуатацію у 2004 році, проте його звели на місці двох попередніх арен, які мали однакову назву – «Мюнгерсдорфер». Ті, у свою чергу, зводилися на землі, де раніше розташовувалися укріплення міста Кельна, знесені відповідно із Версальським мирним договором 1919 року.

Фактичним власником «Рейн Енергі» є компанія Kölner Sportstätten, яка є дочірньою для муніципальної влади Кельна та займається управлінням численними спортивними об'єктами цього міста.

У 2006 році «Рейн Енергі» приймав чотири матчі групової стадії чемпіонату світу, а також один поєдинок 1/8 фіналу. Останній є пам'ятним для всіх вболівальників збірної України, оскільки йдеться про гру «синьо-жовтих» проти Швейцарії, яка завершилася нічиєю (0:0) у основний та додатковий час і лише у серії пенальті українці вирвали перемогу (3:0), багато в чому завдяки феноменальній роботі на лінії Олександра Шовковського.

На Євро-2024 «Рейн Енергі» прийматиме наступні матчі:

Дата

Час

Стадія

Матч

15 червня

16:00

група А

Угорщина – Швейцарія

19 червня

22:00

група А

Шотландія – Швейцарія

22 червня

22:00

група Е

Бельгія – Румунія

25 червня

22:00

група С

Англія – Словенія

30 червня

22:00

1/8 фіналу

1 місце (В) – 3 місце (A/D/E/F)

Меркур Шпіль-Арена (Дюссельдорф Арена)

Місто: Дюссельдорф
Місткість: 47000 глядачів (за даними uefa.com)

Getty Images/Global Images Ukraine

«Меркур Шпіль-Арена», як і більшість стадіонів професійних клубів Німеччини першої та другої Бундесліги, є досить сучасною спорудою. Вона розташована у Дюссельдорфі, і домашні матчі тут проводить місцева «Фортуна», яка за підсумками сезону-2023/24 посіла третє місце у другій Бундеслізі. Остання обставина дозволила команді зіграти перехідні матчі за право виступати у першій Бундеслізі із «Бохумом», проте після переконливої ​​та феєричної гостьової перемоги (3:0) раптово «Фортуна» зазнала шокуючої поразки із таким же рахунком вдома, а потім й зовсім поступилася супернику у серії пенальті, не зумівши завоювати підвищення у класі. З цієї причини і в наступному сезоні на «Меркур Шпіль-Арені» проходитимуть матчі лише другого дивізіону.

Будівництво «Меркур Шпіль-Арени» було розпочате у 2002 році на місці колишнього стадіону, який звався «Рейнштадіон» та функціонував із 1926 року. У 2004 році новий стадіон у Дюссельдорфі був прийнятий в експлуатацію, причому ця споруда може похвалитися розсувним дахом, що дозволяє проводити спортивні та інші розважальні заходи у будь-яку пору року та за будь-яких погодних умов.

«Меркур Шпіль-Арена» є власністю муніципальної влади, а на її зведення пішло 218 мільйонів євро. На момент початку та ведення будівництва владу Дюссельдорфа всерйоз критикували за такі витрати, оскільки місцева «Фортуна» грала лишень у четвертому за силою дивізіоні тамтешньої системи футбольних ліг. Однак керівництво міста сподівалося, що стадіон буде затребуваний у процесі проведення фінальної частини ЧС-2006 і, можливо, навіть зможе прийняти Олімпійські ігри-2012. Зрештою, заявка Дюссельдорфа провалилася і в аспекті ЧС-2006, і щодо проведення Олімпіади, за що критики на місцеву владу вилилося ще більше…

Цікаво, що у лютому нинішнього року генеральний директор «Шахтаря» Сергій Палкін розповідав, що його клуб планує домовлятися про проведення номінально домашніх матчів Ліги чемпіонів-2024/25 саме у Дюссельдорфі, для чого потрібно буде орендувати «Меркур Шпіль-Арену».

На Євро-2024 «Меркур Шпіль-Арена» точно прийме один із матчів збірної України:

Дата

Час

Стадія

Матч

17 червня

22:00

група D

Австрія – Франція

21 червня

16:00

група E

Словаччина – Україна

24 червня

22:00

група B

Албанія – Іспанія

1 липня

19:00

1/8 фіналу

2 місце (D) – 2 місце (E)

6 липня

19:00

1/4 фіналу

стане відомо пізніше

Дойче банк Парк (Франкфурт Арена)

Місто: Франкфурт-на-Майні
Місткість: 47000 глядачів (за даними uefa.com)

Getty Images/Global Images Ukraine

«Дойче банк Парк» розташований у місті Франфурт-на-Майні, є домашньою ареною для місцевого «Айнтрахта», який грає у Бундеслізі, а також має ще одну досить відому в уболівальницьких колах назву – «Вальдштадіон».

Сучасний стадіон, що має також розсувний дах, був спроектований у 2000 році, а його будівництво тривало із 2002 до 2005 років. Фактично «Дойче банк Парк» розташовується на тому самому місці, що й три попередні стадіони. Масштабне будівництво нової арени здійснювалося поетапно – трибуна за трибуною, причому у перервах, коли на арені проводились футбольні поєдинки. З цієї причини офіційно будівництво називається реновацією, хоча за фактом йдеться про зведення абсолютно нового стадіону, причому суто футбольного, хоча три попередні споруди мали легкоатлетичні доріжки. На роботи було витрачено близько 188 мільйонів євро.

Власником «Дойче банк Парк» є муніципальне товариство Sportpark Stadion Frankfurt am Main Gesellschaft für Projektentwicklungen. Основним орендарем з 1 липня 2020 року є «Айнтрахт», який має відповідну угоду із місцевою владою терміном на 15 років.

Стадіон будувався спеціально до матчів фінальної частини ЧС-2006. На тому мундіалі тут пройшло чотири поєдинки групової стадії, а також чвертьфінал між Бразилією та Францією, перемогу в якому здобули європейці (1:0). На усіх п'ятьох поєдинках фіксувався абсолютний аншлаг – 48 тисяч глядачів.

На Євро-2024 «Дойче банк Парк» прийматиме наступні матчі:

Дата

Час

Стадія

Матч

17 червня

19:00

група E

Бельгія – Словаччина

21 червня

16:00

група C

Данія – Англія

24 червня

22:00

група A

Швейцарія – Німеччина

1 липня

19:00

група E

Словаччина – Румунія

6 липня

19:00

1/8 фіналу

1 місце (F) – 3 місце (A/B/C)

Фелтінс-Арена (Арена АуфШальке)

Місто: Гельзенкірхен
Місткість: 50000 глядачів (за даними uefa.com)

Getty Images/Global Images Ukraine

«Фелтінс-Арена» розташована у Гельзенкірхені та є домашнім стадіоном для «Шальке», який у сезоні-2023/24 грав у другій Бундеслізі, де посів підсумкову десяту позицію.

Цей стадіон зводився у період з 1998 по 2001 роки і є першим в Німеччині, будівництво якого на 100% було профінансоване із приватних джерел. Загальні витрати на будівництво становили 191 мільйон євро. При цьому «Фелтінс-Арена» може похвалитися не тільки розсувним дахом, а й висувним полем, яке протягом чотирьох годин переміщається на вулицю, проходячи під південно-західною трибуною, що забезпечує як кращі умови для зростання газону, так і його збереження на час різноманітних не пов'язаних із футболом заходів (наприклад, концертів), що відбуваються на стадіоні.

Власником «Фелтінс-Арени» є професійний футбольний клуб «Шальке». Однак зараз «кобальтові» мають серйозні фінансові проблеми, що змушує їх розглядати усі варіанти щодо подальшого майбутнього стадіону. Зокрема, у квітні нинішнього року керівництво «Шальке» офіційно звернулося до «Шахтаря» із пропозицією розглянути можливість оренди «гірниками» «Фелтінс-Арени» для проведення там номінально домашніх матчів Ліги чемпіонів-2024/25. Згодом також повідомлялося, що боси «Шальке» можуть взагалі піти на продаж стадіону, якщо клуб вилетить з другої Бундесліги, що зробить подальше обслуговування арени надто дорогим для «кобальтових».

«Фелтінс-Арена» приймала п'ять матчів фінальної частини ЧС-2006. Чотири з них відбулися на стадії групового турніру, а одну гру було проведено в рамках чвертьфіналу. В ній Англія та Португалія в основний та додатковий час зіграли внічию (0:0), після чого у серії пенальті острів'яни поступилися з рахунком 1:3. На всіх іграх того мундіалю на стадіоні фіксувався аншлаг – по 52 тисячі глядачів.

На Євро-2024 «Фелтінс-Арена» прийматиме наступні матчі:

Дата

Час

Стадія

Матч

16 червня

22:00

група C

Сербія – Англія

20 червня

22:00

група B

Іспанія – Італія

26 червня

22:00

група F

Грузія – Португалія

30 червня

19:00

1/8 фіналу

1 місце (C) – 3 місце (D/E/F)

МХП-Арена (Штутгарт Арена)

Місто: Штутгарт
Місткість: 54000 глядачів (за даними uefa.com)

Getty Images/Global Images Ukraine

На «МХП-Арені» свої домашні матчі зазвичай проводить команда Бундесліги «Штутгарт», яка, як і сам стадіон, знаходиться в однойменному місті. «Шваби» стали однією з сенсацій (після «Баєра», безумовно) сезону-2023/24, коли посіли друге місце в турнірній таблиці першої Бундесліги, обійшовши на фініші «Баварію» на одне очко (73 проти 72).

Стадіон був збудований у 1933 році й відтоді пережив низку реконструкцій. Зокрема, у 2008 році було прийнято рішення про перетворення арени на суто футбольну, внаслідок чого зі споруди було прибрано легкоатлетичні доріжки, а остаточно роботи вдалося завершити лише у 2011-му. Останнім часом на «МХП-Арені» проходили перманентні ремонти, метою яких було приведення стадіону до найкращого стану на момент проведення Євро-2024. Зокрема, було повністю перебудовано нижній рівень головної трибуни, збудованої у 1974 році, а також було обладнано додаткові приміщення та майданчики, в тому числі для людей із обмеженими фізичними можливостями. Тільки на роботи з реконструкції, які тривали із 2022-го по березень 2024-го, пішло 130 мільйонів євро.

«МХП-Арена» належить компанії Stadion NeckarPark GmbH & Co. KG, 60% якої володіє муніципальна влада міста Штутгарт, а решта 40% є власністю футбольного клубу «Штутгарт».

На цьому стадіоні проводились матчі фінальних стадій ЧС-1974, Євро-1988 та ЧС-2006. На останньому, зокрема, арена прийняла чотири поєдинки групової стадії, матч 1/8 фіналу (Англія – Еквадор – 1:0) та поєдинок за третє місце між Німеччиною і Португалією (3:1). На Євро-1988 стадіон приймав півфінальний поєдинок між СРСР та Італією, в якому перемогу завдяки м'ячам Литовченка та Протасова здобули підопічні Валерія Лобановського (2:0).

На Євро-2024 «МХП-Арена» точно прийме один із матчів збірної України:

Дата

Час

Стадія

Матч

16 червня

19:00

група C

Словенія – Данія

19 червня

19:00

група А

Німеччина – Угорщина

23 червня

22:00

група А

Шотландія – Угорщина

26 червня

19:00

група E

Україна – Бельгія

5 липня

19:00

1/4 фіналу

стане відомо пізніше

Фолькспаркштадіон

Місто: Гамбург
Місткість: 54000 глядачів (за даними uefa.com)

Getty Images/Global Images Ukraine

«Фолькспаркштадіон» розташований у Гамбурзі та є домашньою ареною для однойменної футбольної команди, що переживає далеко не найкращий період в історії. Нині «динозаври» виступають лишень у другій Бундеслізі, де за підсумками сезону-2023/24 так і не змогли посісти позицію, яка дозволяє їм повернутися до еліти. «Гамбург» фінішував тільки четвертим, залишившись навіть без перехідних матчів.

Стадіон був відкритий у 1953 році, і згодом пережив кілька серйозних реконструкцій. Зокрема, у період з 1998 по 2000 роки спортивна споруда втратила легкоатлетичні доріжки й була фактично заново перебудована, ставши суто футбольною ареною, а під ЧС-2006 та Євро-2024 на арені проводилися менш глобальні, але також значні роботи із покращення інфраструктури.

Бенефіціарним власником «Фолькспаркштадіону» є футбольний клуб «Гамбург». Користуючись цим фактом, «динозаври» у сезоні-2023/24 здавали свою арену в оренду «Шахтарю», який проводив тут номінально домашні поєдинки у рамках Ліги чемпіонів та Ліги Європи.

На «Фолькспаркштадіоні» проходили матчі фінальних частин ЧС-1974, Євро-1988 та ЧС-2006. На останньому, до речі, арена приймала чотири гри групової стадії, а також один чвертьфінал між Італією та Україною. Та гра, нагадаємо, виявилася абсолютно невдалою для «синьо-жовтих», які зазнали беззаперечної поразки із рахунком 0:3.

На Євро-2024 «Фолькспаркштадіон» прийматиме наступні матчі:

Дата

Час

Стадія

Матч

16 червня

16:00

група D

Польща – Нідерланди

19 червня

16:00

група B

Хорватія – Албанія

22 червня

16:00

група F

Грузія – Чехія

26 червня

22:00

група F

Чехія – Туреччина

5 липня

22:00

1/4 фіналу

стане відомо пізніше

Сигнал Ідуна Парк (BVB-Штадіон)

Місто: Дортмунд
Місткість: 62000 глядачів (за даними uefa.com)

Getty Images/Global Images Ukraine

«Сигнал Ідуна Парк», який на Євро-2024 функціонуватиме під назвою «BVB-Штадіон», також відомий серед уболівальників як «Вестфаленштадіон». Це домашня арена дортмундської «Боруссії» – одного із топових клубів німецької Бундесліги останніх десятиліть, що фінішував у сезоні-2023/24 на п'ятому рядку у турнірній таблиці.

Стадіон був збудований в період з 1971 по 1974 роки. Першу серйозну реконструкцію з розширенням тут було проведено з 1995 по 1999 роки. Зокрема, на першому етапі було добудовано верхні яруси на східній та західній трибунах, а на другому – на північній, у той час як південна була відведена під стоячі місця, причому її загальна місткість становила 25 тисяч глядачів. Третій етап реконструкції деякі фахівці виділяють як другу самостійну, оскільки він відбувся із 2002 до 2003 років. Метою було закрити раніше відкриті кути стадіону і ще більше збільшити його місткість. Тоді остання наблизилася до 83 тисяч глядачів, але перед ЧС-2006 у процесі ремонтних робіт вона трохи знизилася – до нинішніх 81365, хоча на міжнародних матчах йдеться трохи менше ніж про 66 тисяч (сидячі місця).

Із самого початку власником стадіону була муніципальна влада міста Дортмунд, проте згодом клуб викупив права на арену, а у 2002 році був змушений продати його фонду, що займався об'єктами нерухомості. Викупити назад арену «Боруссія» змогла лише у 2006-му завдяки кредиту від Morgan Stanley, який був погашений через два роки. Щоб розрахуватися із боргами клубу, зокрема, довелося піти на продаж прав на назву арени, яка з 2005 до 2031 років іменуватиметься як «Сигнал Ідуна Парк», хоча це не поширюється на турніри, які проводяться під юрисдикцією ФІФА та УЄФА.

«Сигнал Ідуна Парк» приймав матчі ЧС-1974 (чотири поєдинки) та ЧС-2006 (чотири матчі групової стадії, матч 1/8 фіналу між Бразилією та Ганою (3:0), а також півфінал, у якому Німеччина з рахунком 0:2 поступилася Італії).

На Євро-2024 «Сигнал Ідуна Парк» прийматиме наступні матчі:

Дата

Час

Стадія

Матч

15 червня

22:00

група B

Італія – Албанія

18 червня

19:00

група F

Туреччина – Грузія

22 червня

19:00

група F

Туреччина – Португалія

25 червня

19:00

група D

Франція – Польща

29 червня

22:00

1/8 фіналу

1 місце (А) – 2 місце (С)

10 липня

22:00

1/2 фіналу

стане відомо пізніше

Альянц Арена (Арена Мюнхен)

Місто: Мюнхен
Місткість: 66000 глядачів (за даними uefa.com)

Getty Images/Global Images Ukraine

«Альянц Арена» розташована у Мюнхені та є домашньою для тамтешньої «Баварії» – найбільш титулованого клубу німецького футболу. Раніше на стадіоні свої домашні матчі також проводив «Мюнхен 1860», проте з 2017 року ця команда виступає на іншому, менш сучасному та статусному стадіоні.

Будівництво «Альянц Арени» було розпочате у жовтні 2002 року, а відкриття стадіону відбулося у травні 2005-го. Згодом спортивна споруда пережила низку незначних реконструкцій, метою яких, як правило, було невелике підвищення місткості арени.

Із самого початку власниками «Альянц Арени» в рівних частках були «Баварія» та «Мюнхен 1860». Однак згодом «шістдесятники» через фінансові проблеми були змушені продати усю свою частку сусідам за 11 мільйонів євро. При цьому сторони домовилися, що за «Мюнхеном 1860» залишиться опціон на чотири роки на зворотний викуп своєї частки, від якого цей клуб згодом відмовився.

На «Альянці Арені» проходили матчі фінальних стадій ЧС-2006 та Євро-2020. В рамках світового мундіалю стадіон прийняв чотири поєдинки групової стадії, а також матч 1/8 фіналу (Німеччина – Швеція – 2:0) та півфінал (Португалія – Франція – 0:1). На загальноєвропейському турнірі у 2021 році (Євро-2020, нагадаємо, був зміщений за часом на рік через пандемію Covid-19) на арені відбулося чотири поєдинки (усі матчі групи F, а також чвертьфінал між Бельгією та Італією, який завершився з рахунком 1:2).

На Євро-2024 «Альянц Арена» точно прийме один із матчів збірної України:

Дата

Час

Стадія

Матч

14 червня

22:00

група A

Німеччина – Шотландія

17 червня

16:00

група E

Румунія – Україна

20 червня

16:00

група C

Словенія – Сербія

25 червня

22:00

група C

Данія – Сербія

2 липня

19:00

1/8 фіналу

1 місце (E) – 3 місце (A/B/C/D)

7 липня

22:00

1/2 фіналу

стане відомо пізніше

Олімпіаштадіон

Місто: Берлін
Місткість: 71000 глядачів (за даними uefa.com)

Getty Images/Global Images Ukraine

Берлінський «Олімпіаштадіон» – це стадіон із величезною історією та традиціями. На сьогоднішній день основним орендарем арени є «Герта», втім ця команда, на жаль для її шанувальників, на даний момент є лишень учасником другої Бундесліги, де за підсумками сезону-2023/24 їй вдалося фінішувати тільки на 9-й позиції.

«Олімпіаштадіон» був побудований в період із 1934 по 1936 роки на місці знесеного «Німецького стадіону». Арену спеціально зводили під Олімпійські ігри, які у 1936 році відбулися у Берліні та стали тріумфальними для нацистської Німеччини Адольфа Гітлера. Згодом стадіон переживав дві реконструкції, які відбулися перед фінальними частинами ЧС-1974 та ЧС-2006. Кілька років тому також повідомлялося про ініціативу керівництва «Герти» щодо перетворення «Олімпіаштадіону» на суто футбольну арену, однак проти знищення легкоатлетичних доріжок висловилися багато німецьких та зарубіжних спортсменів, у тому числі відомий бігун-спринтер Усейн Болт.

Арена знаходиться у власності муніципальної влади Берліна. Як і повідомлялося вище, «Герта» грає на «Олімпіаштадіоні» на правах оренди, причому із моменту заснування Бундесліги, тобто з 1963 року. Пауза у виступах цієї команди на даному стадіоні була лише із 1986 по 1988 роки та виявилася викликаною вильотом «Герти» з другої Бундесліги.

На берлінському «Олімпіаштадіоні» проходили матчі фінальної частини ЧС-1974 (три поєдинки групової стадії), але не фінал турніру, який був зіграний на «Олімпіаштадіоні» у Мюнхені. Також тут було зіграно шість поєдинків ЧС-2006, у тому числі матч групової стадії між Україною та Тунісом, перемога в якому із рахунком 1:0 дозволила підопічним Блохіна вийти у плей-оф. Фінал того мундіалю відбувся на «Олімпіаштадіоні» в Берліні та приніс перемогу Італії над Францією (1:1, 5:3 – за пенальті).

На Євро-2024 «Олімпіаштадіон» прийматиме наступні матчі:

Дата

Час

Стадія

Матч

15 червня

19:00

група B

Іспанія – Хорватія

21 червня

19:00

група D

Польща – Австрія

25 червня

19:00

група D

Нідерланди – Австрія

29 червня

19:00

1/8 фіналу

2 місце (А) – 2 місце (В)

6 липня

22:00

1/4 фіналу

стане відомо пізніше

14 липня

22:00

Фінал

стане відомо пізніше

Оцініть матеріал
(40)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин
Коментарі 1
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
Владислав Антонов
Ех, ностальгія за ЧС-2006, коли був малим пацаном, який читав журнальчики Артема Франкова і жив під мирним небом...