Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

НХЛ
| Оновлено 15 червня 2024, 21:59
6603
6

Битва за Кубок Стенлі: атака Едмонтона проти досвіду Флориди

Флорида йде за першим титулом, Едмонтон може повернути трофей до Канади

| Оновлено 15 червня 2024, 21:59
6603
6
Битва за Кубок Стенлі: атака Едмонтона проти досвіду Флориди
Getty Images/Global Images Ukraine

У фінал Кубка Стенлі вийшли Флорида та Едмонтон. Якщо Пантери цим не здивували, пробившись у вирішальну серію другий рік поспіль, то з приводу Едмонтона багато хто ще сумнівався. Потенціал команди величезний, але здавалося, що їй не вистачає глибини складу. Вистачає. Особливо в момент, коли Коннор Макдевід показує топ-хокей. У кого ж буде перевага?

Флорида

Не так вже й легко повернутися у фінал Кубка Стенлі після поразки у вирішальній серії за трофей минулого сезону. Пантери стали першою командою з 2009 року, якій після невдачі у фіналі вдалося одразу дістатися до чемпіонської серії. Після поразки від Вегаса у п'яти матчах клуб не став робити великих обмінів, але усунув головну проблему – відсутність глибини в обороні. На ринку вільних агентів забрали Ніко Мікколу та Олівера Екман-Ларссона. Одним з відкриттів минулого сезону став захисник Густав Форслінг, який зараз залишається найкращим бомбардиром команди серед гравців оборони. Він формує потужну пару разом з Аароном Екбладом.

Атака Флориди за своєю потужністю, звісно, ​​зрівнятися з суперником не може. Окрім Меттью Ткачака, в лідерах результативності команди йдуть Александр Барков, Картер Верхаге та Сем Райнхарт. Верхаге і Райнхарт набрали не так багато очок, проте закинули 8 та 9 шайб відповідно. У Пантер варто виділити силову складову – Барков і особливо Ткачак здатні нав'язати енергійну боротьбу з силовими прийомами та інколи брудною грою. У топі за кількістю силових прийомів знаходиться і Райнхарт, і поки що немає впевненості, що топові форварди Ойлерз зможуть підтримати такий рівень інтенсивності. Окремо варто зупинитись на Баркові, який за підсумками регулярки завоював титул Селке Трофі – найкращого форварда захисного плану. Александр був серед лідерів сезону за вкиданнями, блокованими кидками, блокованими асистами, часу на льоду та грі в обох спецбригадах. Не впевнений, що Едмонтон має настільки різнобічного хокеїста у плані гри на обох сторонах майданчика.

Едмонтон

Головною перевагою Едмонтона була і залишається атака, і зараз вона навіть продуктивніша, ніж можна було очікувати. Але варто зупинитись на грі в обороні. Ойлерз не лише багато забивають, а й мало пропускають. Наприклад, у серії з потужним Далласом техаська команда у двох з шести матчів зуміла закинути по одній шайбі та ще у двох оформила по два голи. Воротар Стюарт Скіннер не входить до топу ні за відсотком відбитих кидків, ні за середньою кількістю пропущених шайб. Загалом виглядає не настільки статусно, як той самий Бобровський у воротах Флориди, але Скіннер демонструє достатньо надійну гру, щоб боротися за трофей. Чемпіонства Колорадо та Вегаса показали, що команді не обов'язково мати топ-воротаря для успіху.

Ще недавно здавалося, що Едмонтон і в обороні не має елітного гравця, але Еван Бушар перевершує всі очікування. 10-й номер драфту-2018 на третій повноцінний сезон у НХЛ вийшов на неймовірний рівень результативності: 82 очки у регулярці та вже 27 пунктів у нинішньому плей-оф. Бушар йде в топ-3 найкращих бомбардирів плей-оф, поступаючись лише Макдевіду та Драйзайтлю. Атака Нафтовиків, звісно, ​​це головний виклик для Флориди. Окрім зазначених трьох гравців, четвертим у списку найкращих бомбардирів плей-оф йде Ньюджент-Хопкіпс з 20 очками – у Пантер найкращий бомбардир Меттью Ткачак набрав 19 очок.

Додамо до цього гольові здібності Зака ​​Хаймана, який має 14 шайб – на чотири більше, ніж у Драйзайтля. Звичайно, наявність атакуючого захисника та елітних форвардів позначається на грі у більшості – Едмонтон зараз перший з реалізацією 37,3% (Флорида – шоста, 23,3%). Дивно, але у Ойлерз нереальний плей-оф проводять спецбригади меншості – перші з запасом якраз над Флоридою (93,9% проти 88,2%). При цьому не можна сказати, що Нафтовики прямо домінують у нинішньому плей-оф: якщо не брати серію з Лос-Анджелесом, то команда мала досить рівні битви з Ванкувером і Далласом. Кенакс були обіграні у сьомому матчі, а Зірки у боротьбі поступилися у шести зустрічах.

Що в результаті

На папері серія виглядає більш-менш збалансованою, і кожна команда має переваги. Наприклад, у Флориди статусніший воротар, який краще провів регулярний сезон. У Ойлерз Стюарт Скіннер провів лише другий повноцінний сезон у Лізі та на рівні фіналу ще не грав. В обороні Едмонтон має Бушара – домінуючого захисника, який проводить багато хвилин проти топ-ланок суперника, є ключовим виконавцем у більшості і набирає очки на рівні форвардів. Натомість у Флориди лінія оборони трохи глибша, тренер у складних ситуаціях може довіряти більшій кількості гравців.

Зрозуміло, що атаку залишаємо за Ойлерз, але Пантерз має форвардів, здатних якісно діяти проти Драйзайтля, Хаймана і Ньюджент-Хопкіпса. Макдевід? Коннор набрав таку форму, що зупинити його буде складно. Він явно націлився на перший Кубок Стенлі. Що ще? Спецбригади – тут у Едмонтона краща і гра у більшості, і в меншості.

І є ще один фактор. Він не вплине на гру, але приємно, що Едмонтон у складі не має жодного представника росії. За Ойлерз виступають канадці та шведи, а також по одному німцю та американцю.

Оцініть матеріал
(32)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин
Коментарі 6
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
Біллі Боб
У складі Едмонтона нема кацапів - з дитинства за Едмонтон!
Richard Lewis
Я людина проста: не бачу кацапів у складі — вболіваю за Едмонтон з 1972 року
Stanislav Matusevych
Тут без питань - за Нафтовиків!
Volk
Не буду смотреть матч, а то когда смотрю Эдмонтон всегда проигрывает.
Engineer
Давай, Нефтчи, не подведи.
Alexey75
Все болеют за Эдмонтон