Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Україна. Прем'єр Ліга
| Оновлено 05 червня 2024, 18:28
4837
215

Віталій Буяльський – найкращий гравець УПЛ за оцінками Sport.ua

Півоборонець «Динамо» став найкращим гравцем сезону 2023/24

| Оновлено 05 червня 2024, 18:28
4837
215
Віталій Буяльський – найкращий гравець УПЛ за оцінками Sport.ua
ФК Динамо. Віталій Буяльський

Двоє людей можуть дивитися на те саме, але бачити зовсім різне. Хтось побачить лише болото, а хтось обов'язково побачить у ньому віддзеркалене небо. Це все про те, що в чемпіонаті країни, що недавно завершився, за бажання кожен може вибрати собі і кумира, і героя, і антигероя. Для цього потрібне лише бажання. І емоції.

Ми ж у редакції Sport.ua вирішили піти іншим шляхом. Ми, як і багато разів до цього, вирішили визначити лауреатів сезону, проте при цьому ми керувалися не емоціями, клубними уподобаннями чи симпатіями, а оцінками.

Після кожного туру кореспонденти Sport.ua виставляли оцінки футболістам команд. Оцінювали за десятибальною шкалою. Потім, користуючись простою арифметикою, ми й визначили найкращих футболістів чемпіонату України сезону 2023/2024 одразу у кількох номінаціях. Що з цього вийшло - судити вам.

Віталій Буяльський – найкращий футболіст чемпіонату країни

Швидше за все, наш вибір для багатьох виявиться несподіваним. А для когось, може, і випадковим. Якщо керуватися тією точкою зору, що сезон, що завершився, пройшов під знаком «Шахтаря», а головним лауреатом сезону став футболіст з іншої команди, то своя логіка в такому твердженні дійсно присутня.

Однак, як було сказано вище, у нашому «плебісциті» не можна перемогти випадково, адже підсумкова перемога у кожній з наших номінацій складається з покрокових перемог. Або не складається. Хтось міг сяяти на одному відрізку турнірного шляху, хтось на іншому, хтось на старті, а хтось на фініші, але головна фішка в тому, що ми розглядаємо весь чемпіонат. Повністю підсумовуємо весь пласт. І на підставі усієї турнірної дистанції і обчислюється підсумковий бал.

Безумовно, кожна оцінка будь-якому футболістові за кожен матч матиме суб'єктивний відтінок. Але інакше все одно не вдасться викристалізувати найкращих з найкращих, відокремити зерна від полови. Адже футбол - не стрибки у висоту, в цьому виді спорту важливий не тільки результат, але і гра як така. І ось у цій грі на підставі наших балів найкращим став півзахисник «Динамо» та збірної України Віталій Буяльський.

Динамівець випередив «гірника» Олександра Зубкова, який посів друге місце, всього на одну тисячну бала. Це перемога, яку можна розпізнати лише на фотофініші. Або на ВАР, як кому зручно. Але це все одно перемога.

Головний момент, який визначив підсумкову перемогу Буяльського, це його стабільність. Він виглядав переконливо і за Луческу, і за Шовковського. За нового наставника Віталій взагалі розквітнув. Футболіст, головною чеснотою якого є гра між лініями та організація атак, записав на свій рахунок десять результативних ударів, ставши другим бомбардиром (разом із Сіканом) нинішнього сезону УПЛ.

Слідом за Буяльським розташувався півзахисник «Шахтаря» Олександр Зубков. «Гірник» теж провів хороший сезон, ставши поряд з динамівцем Ванатом найкращим асистентом турніру (в обох по сім результативних передач).

Найімовірніше, саме Зубков виграв би звання найкращого футболіста сезону за версією нашого видання, якби він провів більш вдало першу частину сезону.

На третьому місці – найкращий бомбардир та найкращий асистент чемпіонату Владислав Ванат. Динамівець відстав від лідируючого дуету лише на п'ять сотих бала. Напевно, і Влад міг виявитися вищим у рейтингу, якби міг похвалитися стабільністю свого одноклубника Буяльського. А так він міг круто запалити в одному матчі, а наступного загубитися на полі.

Відносно невисоке місце Шапаренка пояснюється просто: складною травмою Миколи, після якої він довго набирав свою оптимальну форму.

Стосовно Судакова, якого багато хто називає одним із головних героїв нинішнього «Шахтаря», можна сказати таке. Як правило, Георгій запам'ятовувався у ключових поєдинках. І єврокубкових у тому числі. А от у рядових матчах він часто залишався в тіні.

Цієї стабільності проходження всієї турнірної дистанції не вистачило і одноклубнику Судакова – Артему Бондаренку.

Один із найкращих гравців минулого сезону – дніпрянин Піхальонок – опинився лише на десятому місці у списку найкращих гравців нинішнього чемпіонату. Олександр був переконливим у першій половині сезону. А у другій здав. Втім, як і весь «Дніпро-1».

Солідно пройшов всю турнірну дистанцію захисник «Кривбаса» Дібанго. Однак для того, щоб захисник став беззастережно найкращим футболістом усього чемпіонату, він мав по-справжньому феєрити. На жаль, виходило не завжди.

До десятки також потрапили два гравці «Руха» - справжньої віддушини цього сезону: Ілля Квасниця та Анжи Плюмен. Але, знову ж таки, щоб стати переможцем у номінації «найкращий футболіст сезону», потрібно щось більше, ніж просто гідна гра. І підсумкове шосте місце команди у чемпіонаті.

Визнання Фесюна, належне Дібанго, рівень Хомченовського

Оскільки у підсумковій таблиці найкращих десяти футболістів сезону за версією Sport.ua переважна більшість саме півзахисників, практично всі вони перекочують і в номінацію найкращих гравців середини поля. Тож там без сюрпризів, без змін. Найкращий – Буяльський, якому у потилицю дихає Зубков, а тому у свою чергу – Шапаренко, Судаков та Плюмен.

А ось у номінації «найкращий голкіпер» знайшлося місце для сенсації. Переможцем став представник не «Шахтаря», й не «Динамо», що вже саме собою цікаво. Найкращим воротарем сезону став голкіпер «Колоса» Кирило Фесюн.

Довго саме захист «Колоса» був найнепробивнішим, у чому незаперечна заслуга вартового воріт «аграріїв». Але у другій частині сезону «Колос» помітно посипався, а Фесюн не завжди встигав працювати у режимі «і за того хлопця». Проте саме він виграв «забіг» голкіперів.

ФК Колос. Кирило Фесюн – найкращий голкіпер чемпіонату

На другому місці не менш несподівано опинився голкіпер ЛНЗ Пеньков. Черкаська команда нерівно провела турнір, проте у другій його частині була і на виду, і на висоті. А її кіпер Герман Пеньков був стабільним протягом майже всього сезону.

На третьому-четвертому місцях – голкіпери «Руха» Дмитро Ледвій та «Шахтаря» Дмитро Різник. І лише на п'ятій позиції розташувався воротар «Динамо» Георгій Бущан.

Серед захисників впевнену перемогу (із запасом) здобув лівофланговий «Кривбаса» Іван Дібанго. Тут взагалі не повинно бути жодних нюансів чи пересудів: камерунський оборонець по праву став найкращим у своєму амплуа. Можливо, не в останню чергу тому, що у складі чемпіона та віце-чемпіона не знайшлося таких яскравих гравців захисту, але ні суті, ні факту перемоги Дібанго це не зменшує.

У п'ятірці – центрбек «гірників» Микола Матвієнко, який цього сезону був не такий яскравий, як у попередньому. Подібне можна адресувати й динамівцю Олександру Караваєву. А ось прогрес «гірника» Юхима Коноплі очевидний. Якщо він і надалі продовжуватиме в такому темпі, то цілком може претендувати на перемогу у своїй номінації наступного сезону.

У списку є ще один гравець «Кривбаса» – Данило Бескоровайний. Якби він так само впевнено провів другу частину сезону, як провів першу, він був би вищим у рейтингу.

Як і Дібанго серед захисників, так само впевнено, фактично в одні ворота, динамівець Ванат переміг серед найкращих форвардів чемпіонату. Повноцінно конкурувати з динамівцем фактично не було кому. Форварду «Руха» Квасниці забракло класу. Одесит Штогрін був хорошим у першій частині сезону, тоді як «гірник» Сікан – у другій. Не міг похвалитися стабільністю і нападник «Зорі» Герреро.

У рейтингу найкращих вітчизняних гравців теж немає жодного секрету Полішинеля: фактично повністю продубльовано список найкращих гравців сезону.

ФК Кривбас. Іван Дібанго – найкращий легіонер чемпіонату

Двоє легіонерів, які потрапили до десятки головних лауреатів сезону – Іван Дібанго та Анжи Плюмен – очолили рейтинг найкращих іноземних гравців чемпіонату країни нинішнього сезону. Третє місце форварда «Зорі» Герреро теж не викликає сумнівів. А ось така висока позиція Яго Сікейри з «Вереса» та Джихада Бізімани з «Кривбаса» – це однозначно сюрприз.

Хоча ще більший сюрприз – відсутність у рейтингу легіонерів футболістів «Шахтаря».

«Варяги» зі складу чемпіона країни потрапили лише до рейтингу новачків сезону. Та й то Іраклій Азаров розташувався лише на шостому місці. А перемогу у цій номінації впевнено здобув рухівець Анжи Плюмен.

Двоє «гірників» влаштувалися і в рейтингу найкращих юніорів чемпіонату, що щойно завершився, – Невертон і Егіналду. А переможцем у цій гонці несподівано став Ілля Крупський із «Ворскли».

Ну, і серед джокерів – гравців, які виходять, як правило, на заміни й зіграли не менше десяти поєдинків, «гірник» Кевін посів друге місце: аж надто довго він «запрягав». Хоча, якщо прогресуватиме, то в новому сезоні може претендувати на перемогу й у найпрестижнішій номінації. А у цій переміг футболіст «Минаю» Влад Вакула.

Ну, і у списку найкращих ветеранів перше місце за версією нашого видання отримав капітан «Кривбаса» Дмитро Хомченовський. Дуже несподівано за «живих» Степаненка та Ярмоленка. Але все закономірно, якщо зважити на те, що Тарас довгий час не грав через травму. А Андрій через травму змушений був пропустити взагалі половину сезону. І так і не зміг потрапити до підсумкової п'ятірки лауреатів.

Найкращі гравці УПЛ-2023/24 за оцінками Sport.ua (не менше 20 матчів)

Сер.оц.

Ігри

1.

Віталій БУЯЛЬСЬКИЙ

Динамо

6,381

23

2.

Олександр ЗУБКОВ

Шахтар

6,38

25

3.

Владислав ВАНАТ

Динамо

6,33

27

4.

Микола ШАПАРЕНКО

Динамо

6,29

21

5.

Георгій СУДАКОВ

Шахтар

6,28

23

6.

Іван ДІБАНГО

Кривбас

6,27

30

7.

Ілля КВАСНИЦЯ

Рух

6,25

30

8.

Анжі ПЛЮМЕН

Рух

6,25

23

9.

Артем БОНДАРЕНКО

Шахтар

6,21

21

10.

Олександр ПІХАЛЬОНОК

Дніпро-1

6,19

25

Воротарі

Сер.оц.

Ігри

1.

Кирило ФЕСЮН

Колос

6,16

29

2.

Герман ПЕНЬКОВ

ЛНЗ

6,11

22

3.

Дмитро ЛЕДВІЙ

Рух

6,06

27

Дмитро РІЗНИК

Шахтар

6,06

27

5.

Георгій БУЩАН

Динамо

6,04

26

Захисники

Сер.оц.

Ігри

1.

Іван ДІБАНГО

Кривбас

6,27

30

2.

Микола МАТВІЄНКО

Шахтар

6,15

23

3.

Олександр КАРАВАЄВ

Динамо

6,08

21

4.

Юхим КОНОПЛЯ

Шахтар

6,08

21

5.

Данило БЕСКОРОВАЙНИЙ

Кривбас

6,05

23

Півзахисники

Сер.оц.

Ігри

1.

Віталій БУЯЛЬСЬКИЙ

Динамо

6,381

23

2.

Олександр ЗУБКОВ

Шахтар

6,38

25

3.

Микола ШАПАРЕНКО

Динамо

6,29

21

4.

Георгій СУДАКОВ

Шахтар

6,28

23

5.

Анжи ПЛЮМЕН

Рух

6,25

23

Нападники

Сер.оц.

Ігри

1.

Владислав ВАНАТ

Динамо

6,33

27

2.

Ілля КВАСНИЦЯ

Рух

6,25

30

3.

Едуардо ГЕРРЕРО

Зоря

6,15

23

4.

Андрій ШТОГРІН

Чорноморець

6,10

30

5.

Данило СІКАН

Шахтар

6,09

30

Українці

Сер.оц.

Ігри

1.

Віталій БУЯЛЬСЬКИЙ

Динамо

6,381

23

2.

Олександр ЗУБКОВ

Шахтар

6,38

25

3.

Владислав ВАНАТ

Динамо

6,33

27

4.

Микола ШАПАРЕНКО

Динамо

6,29

21

5.

Георгій СУДАКОВ

Шахтар

6,28

23

Іноземці

Сер.оц.

Ігри

1.

Іван ДІБАНГО

Кривбас

6,27

30

2.

Анжі ПЛЮМЕН

Рух

6,25

23

3.

Едуардо ГЕРРЕРО

Зоря

6,15

23

4.

ЯГО СІКЕЙРА

Верес

6,09

27

5.

Джихад БІЗІМАНА

Кривбас

6,09

28

Новачки

Сер.оц.

Ігри

1.

Анжи ПЛЮМЕН

Рух

6,25

23

2.

ЯГО СІКЕЙРА

Верес

6,09

27

3.

Джихад БІЗІМАНА

Кривбас

6,09

28

4.

Євген ПАСТУХ

Рух

6,08

28

5.

Самсон ІЄДЕ

Чорноморець

5,98

25

6.

Іраклій АЗАРОВ

Шахтар

5,98

22

Ветерани (на початок чемпіонату не менше 33 років)

Сер.оц.

Ігри

1.

Дмитро ХОМЧЕНОВСЬКИЙ

Кривбас

6,00

22

2.

Тарас СТЕПАНЕНКО

Шахтар

5,97

20

3.

Денис ОЛІЙНИК

ЛНЗ

5,93

24

4.

Денис БОЙКО

Полісся

5,93

21

5.

Вадим МІЛЬКО

Колос

5,92

22

Юніори (на кінець чемпіонату менше 20 років)

Сер.оц.

Ігри

1.

Ілля КРУПСЬКИЙ

Ворскла

5,62

23

2.

Ігор ГОРБАЧ

Зоря

(5,97)

18

3.

НЕВЕРТОН

Шахтар

(5,86)

15

4.

Олег ФЕДОР

Рух

(5,67)

15

5.

ЕГІНАЛДУ

Шахтар

(5,89)

14

Джокери* (не менше 10 матчів)

Сер.оц.

Ігри

1.

Владислав ВАКУЛА

Минай

6,30

15

2.

КЕВІН

Шахтер

6,27

14

3.

ЕЙНЕЛ СУАРІШ

ЛНЗ

6,20

10

4.

Мухаррем ЯШАРІ

ЛНЗ

6,12

13

5.

РАФАЕЛ БАНДЕЙРА

Кривбасс

6,11

10

* прийшли в команду після 1 жовтня 2023 року.

Оцініть матеріал
(15)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Шанс для Ястремської. Головна фаворитка Вімблдону знялася з турніру
Теніс | 01 липня 2024, 14:59 4
Шанс для Ястремської. Головна фаворитка Вімблдону знялася з турніру

Аріна Соболенко не зіграє в Лондоні через травму плеча

Австрія – Туреччина. Прогноз і анонс на матч чемпіонату Європи
Футбол | 02 липня 2024, 07:00 0
Австрія – Туреччина. Прогноз і анонс на матч чемпіонату Європи

Австрійці далі 1/8 фіналу на Євро ще не проходили, турки вийшли із групи через 16 років

Коментарі 215
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
FunnyCat_____
до сих пор не Судаков? Спорт ЮА, да что ж это такое? сколько это можно терпеть? кто эти порванные кротячьи жопы потом собирать будет?
FunnyCat_____
Спорт Юа, если вы не перестане творить бесчинство и не поставите на первое место Судакова,  то ак 228 он же Отсосити, он же Александр Киев, в знак протеста против произвола обещает вздернуться  на своем лифчике! 
Boodya
Фєдя так завзято почав захищати цю гілку з двох своїх акаунтів,ого😂
Boodya
Отсосун, статистика відвідування заходу в ЦУМі буде? Цікаво просто скільки раз організатори датчик зачіпили, який повинен був рахувати відвідувачів😂
Trent78
Лучший игрок УПЛ не вызван в сборную.Парадокс какой то
FunnyCat_____
Хорош, когда он и Шапа на поле - продвижение в финальную треть и креатив находятся на совсем другом уровне!
inoj
С приводу відсутності Буяльського в збірній, таке саме відчуття, як колись Фоменко не взяв на ЧЄ Олега Гусева.
FunnyCat_____
Спорт Юа, сделайте уже Судакова лучшим, чтобы эта шалупень подвальная не ныла 
Pavel_i_CO
Акотсос півдня охороняє цю новину. Мабуть дуже багато роботи на "держслужбі". Перший коментар в 14-34 залишив і продовжує трудитися. Уявляю, що отсоак буде строчити, коли Піхальонок, офіційно стане гравцем Динамо Київ
nicksaf
Конечно Буяльский! 
Pavel_i_CO
Судячи з коментарів, нормально так лугандони підгоріли під цією новиною, особливо ватажок колорадів
sania
Показово те, що у всіх рейтингах Шапаренко випереджає Судакова, а Буяльський і поготів. Якось так.
Pavel_i_CO
Піхальонок - гравець Динамо Київ. В 22-00 буде офіційна інформація 
PUMA
Все  кроты уже успокоились и пошли плакать в подушку. Один Федя, доблестно отрабатывает свою дневную миску супа
FunnyCat_____
Просто у рината все бабки с медийки ушли на Нетфликс и фильм про картонку в лч, а потом еще чтобы этот водевиль там какую то премию получил( что тоже не бесплатно конечно)в следующем сезоне занесёт 
PUMA
Я, что то пропустил? С каким пор Димка стал днём на сайт вылазить.
Remark
Найкращий гравець, якого ігнорить збірна.
Якось так. 
Дивно, дуже.
Вишенька-черешенька
Буй Первый среди запасных!
Ros
Ахметушка-яснасолнишка підняв ціну на електроенергію вдвічі, на нових гравців шахтьора скидуємося цілою країною