Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Іспанія
| Оновлено 20 червня 2024, 15:17
3967
2

Непростий виклик для спадкоємця Хаві. З чим зіткнеться Флік у Барселоні?

The Athletic – про перспективи нового тренера «Барселони»

| Оновлено 20 червня 2024, 15:17
3967
2
Непростий виклик для спадкоємця Хаві. З чим зіткнеться Флік у Барселоні?
ФК Барселона

У вівторок увечері біля барселонського готелю «Gran Melia» панувала така метушня, що можна було подумати, ніби в місто приїхала Тейлор Свіфт.

Поки фотографи і телерепортери займали свої місця, нарешті з'явилася фігура. Це була не Свіфт (яка була в Іспанії, але в Мадриді). Це був віцепрезидент «Барси» Рафаель Юсте.

«Як усе пройшло з Гансі Фліком?», – послідували запитання. «Чи задоволені ви підписанням?»

«Зараз я задоволений тим, що дістався до своєї машини», – з посмішкою відповів Юсте.

Усередині, за столиком у ресторані готелю все ще сиділи Флік, його агент Піні Захаві та інші високопоставлені керівники клубу, включно з президентом Жоаном Лапортою і спортивним директором Деку.


ФК Барселона

«Барса» хотіла тримати Фліка подалі від камер, щоб їхні власні фотографії були першими, коли вони зроблять офіційне оголошення. Юсте вийшов через парадні двері, а Флік поїхав на міні-вені з тонованим склом, вийшовши з готелю через задній вихід.

Потім опівдні в середу відео, опубліковане в соціальних мережах «Барселони», підтвердило те, що всі вже знали: Флік офіційно став новим тренером.

Того ж дня німець здійснив свій перший візит на тренувальну базу, знову поспілкувавшись із Деку та його помічником Бояном Кркічем. Це був дуже короткий візит, але він також зустрівся з двома гравцями, Алехандро Бальде і Френкі де Йонгом, оскільки обидва займалися в тренажерному залі в рамках відновлення після травм.

Потім Флік вирушив на острів Ібіца, щоб провести відпустку зі своєю сім'єю. Офіційна презентація для ЗМІ запланована на липень. Джерело в клубі, яке, як і всі цитовані тут особи, вважало за краще говорити на умовах анонімності, повідомило, що про таке дистанціювання попросив саме Флік із поваги до попередника Хаві, оскільки його звільнення відбулося зовсім недавно.

Гравці «Барси» фактично не працюють з минулого понеділка, 27 травня – наступного дня після останнього матчу Хаві на посаді головного тренера, перемоги над «Севільєю» з рахунком 2:1 у Ла Лізі. Очікується, що передсезонна підготовка розпочнеться в середу, 10 липня. Тож у Фліка є трохи часу, перш ніж приступити до роботи.

Але «Барселона», як правило, дуже зайнятий клуб, навіть у такі спокійні часи, як зараз, коли сезон уже закінчився.

Ось що буде у Фліка на порядку денному...

Вивчення мови

Незважаючи на те, що під час своєї першої вечері в Барселоні Флік спілкувався з членами ради директорів англійською мовою, йому необхідно навчитися говорити іспанською, щоб спілкуватися з гравцями. Спочатку іспанською, а потім місцевою каталонською. Це те, що може зробити тренер, який завжди приносить радість багатьом уболівальникам «Барси» і демонструє велику відданість клубу.

Клубні джерела повідомляють, що наразі Флік спілкується англійською (і що в нього є хороше порозуміння з Деку і Лапортою), але вже кілька місяців він вчить іспанську. У разі необхідності «Барса» запропонувала йому допомогу у вивченні.

Що робити з двома Жоау?

Жоау Канселу і Жоау Фелікс провели цей сезон на правах оренди в «Барселоні», перейшовши з «Манчестер Сіті» і «Атлетіко Мадрид» відповідно.

Канселу був більш помітний в ігровому плані, хоча в обороні захисник діяв нестабільно. Форвард Жоау Фелікс, підписаний минулого літа, сподобався особисто Лапорті, а Хаві надавав перевагу іншим трансферним цілям. Наприкінці сезону він здебільшого виходив з лави запасних, а востаннє вийшов на поле ще у квітні.

Під час переговорів із «Барсою» Флік заявив, що задоволений нинішнім складом і вважає його здатним вигравати титули. Але насправді спортивне керівництво клубу, яке очолює Деку, але, найімовірніше, при цьому що перебуває під пильною увагою Лапорти, вирішуватиме, залишаться чи підуть обидва португальці.


Getty Images/Global Images Ukraine

Їхнє рішення також залежатиме від того, чи вдасться «Барселоні» поліпшити свою фінансову картину. Згідно з правилами Ла Ліги, «Барселона» повинна заповнити дірку у своїх рахунках на цей сезон у розмірі 130 мільйонів євро до кінця червня, якщо вона хоче залучити нових гравців влітку – навіть безкоштовно або на правах оренди.

Робота на трансферному ринку

«Барселоні» доведеться задуматися про великі продажі, але конкретних рішень про відхід поки що не ухвалено.

З огляду на фінансове становище клубу, будь-яку хорошу пропозицію буде розглянуто, хоча деякі гравці вважаються недоторканними. До них належать Ламін Ямал, Гаві, Педрі та Марк-Андре тер Штеген.

Також, найімовірніше, залишиться Роберт Левандовськи. Однією з причин, що призвели до рішення звільнити Хаві, стало те, що він попросив про звільнення деяких гравців, яких клуб вважає важливими. Одним із них є Левандовськи, з яким Флік, його колишній тренер по «Баварії», має спільного агента.

Оріоль Ромеу, ймовірно, піде, а Рональд Араухо раніше вважався сильним потенційним кандидатом на продаж, як і Рафінья після позитивної кінцівки сезону (за ідеєю, його ринкова вартість буде високою після таких виступів).

Джерела, близькі до Араухо, стверджують, що йому не говорили, що клуб хоче його продати, що він щасливий у «Барселоні» і має намір залишитися. У нього контракт до 2026 року, і він є центральним захисником, який подобається Фліку. Але 25-річний уругваєць не може контролювати можливі наміри клубу продати його, щоб заробити гроші.


Getty Images/Global Images Ukraine. Рональд Араухо

Ще один гравець, чиє майбутнє перебуває під питанням, – Серхі Роберто.

У 32-річного каталонця, капітана «Барси» цього сезону, наприкінці червня закінчується контракт, і він більше не може тренуватися з партнерами по команді.

Клуб планує, що за наявності вільного місця в рамках ліміту зарплат він буде перепідписаний на новий контракт. Але крім усних обіцянок, у нього поки що більше нічого немає.

Джерела, близькі до гравця, кажуть, що він почувається ближче до остаточного відходу. За їхніми словами, він ніколи не хотів вислуховувати пропозиції конкурентів, тому що «Барса» – його рідний клуб, який підписав його в підлітковому віці, і що немає ніяких проблем з тим, щоб залишитися на зниженій зарплаті, яка була узгоджена при продовженні його останнього контракту. Тепер же він уперше готовий вислухати пропозиції інших клубів на випадок, якщо для нього не знайдеться місця і він виявиться вільним агентом.

Флік також чекатиме, чи залишиться Ансу Фаті.

Після розчаровуючого сезону 2023/2024 в оренді в АПЛ у складі «Брайтона» «Барса» була б рада відправити його в оренду знову, але Фаті хоче перевірити себе під час передсезонки й довести, що він усе ще здатний приносити користь своєму рідному клубу.

Ще один гравець, якого було б непогано віддати в оренду, – Вітор Роке. Бразилець вартістю 30 мільйонів євро (угода з його підписання може коштувати вдвічі більше з урахуванням можливих бонусів) прибув у січні цього року з великою помпою, але не отримав важливої ролі в команді під керівництвом Хаві.

Джерела в роздягальні вважають, що 19-річному нападнику ще потрібно відточити свою техніку, і оренда в інший іспанський клуб розглядається як хороший варіант. Крім того, Роке зараз навіть не зареєстрований у Ла Лізі. Він був зареєстрований лише тимчасово, через травму коліна, яку Гаві отримав у листопаді.

Нове покоління Ла Масії

Останнє велике питання стосується молодих талантів «Барселони». Однією зі спадщин Хаві стане те, як він підтримував таланти, що вийшли з академії.

У клубі вважають, що Ямал має стати системоутворюючим гравцем команди в найближчі сезони, а його колега Пау Кубарсі вже є одним з основних центральних захисників. Фермін Лопес також заслужив на своє місце в складі, а Ектор Форт щойно продовжив контракт до 2026 року. На черзі Марк Касадо.

Але, як і в багатьох інших випадках, рішення Фліка про те, як ці молоді люди впишуться в його плани, доведеться чекати, поки «Барселона» не поправить своє фінансове становище – це залишається пріоритетом.

Лайя Севрельо Ерреро, The Athletic

Переклад і адаптація – Олег Дідух

Оцініть матеріал
(6)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Леоненко назвав гравців збірної України, які «привезли» голи на Євро-2024
Футбол | 26 червня 2024, 07:48 7
Леоненко назвав гравців збірної України, які «привезли» голи на Євро-2024

Ексгравець національної команди виділив Луніна і Зінченка

Не абсолют. Усик залишив пояс IBF, зробивши подарунок для Дюбуа та Джошуа
Бокс | 26 червня 2024, 06:15 29
Не абсолют. Усик залишив пояс IBF, зробивши подарунок для Дюбуа та Джошуа

Олександр записав відеозвернення і чекає на поєдинок Ентоні та Даніеля

Коментарі 2
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
Viktor Shvachko
А у мене чуйка - у Фліка все вийде.
Harun Bakircioğlu
Какое-то лицо у него тут скучное. Ему так никто денег не даст