Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Ліга чемпіонів
| Оновлено 31 травня 2024, 09:02
11344
0

П'ять перемог у п'яти фіналах. Три унікальних футболісти в історії КЄЧ/ЛЧ

Повторити подібне буде дуже складно, але не факт, що рекорд не виявиться покращеним його володарями

| Оновлено 31 травня 2024, 09:02
11344
0
П'ять перемог у п'яти фіналах. Три унікальних футболісти в історії КЄЧ/ЛЧ
Getty Images/Global Images Ukraine

Ось вже багато десятиліть поспіль у європейському футболі немає більш престижного клубного турніру, аніж Ліга чемпіонів, яка раніше розігрувалась під іншою назвою – Кубок європейських чемпіонів. Перший розіграш змагання відбувся ще у сезоні-1955/56, і з того часу рік за роком вболівальники не втомлюються стежити за новими й новими баталіями, ключовим завданням яких є, безумовно, виявлення найсильнішої команди Старого континенту.

За цей час турнір отримав своїх рекордсменів, і сьогодні ми пропонуємо виділити трьох абсолютно унікальних футболістів, які не просто мають 100%-вий показник перемог у фінальних матчах, а й взагалі провели (саме на полі, а не просто були у заявці, як, наприклад, Начо, котрий має п'ять трофеїв, але лише один вихід на поле у ​​вирішальних поєдинках) на такому рівні одразу по п'ять ігор. Мова про Каріма Бензема, Дані Карвахаля та Луку Модрича.

Частіше за них у фінальних матчах Кубка європейських чемпіонів / Ліги чемпіонів грали лишень чотири футболісти: Франсіско Хенто (Реал) та Паоло Мальдіні (Мілан) – по 8 матчів, а також Альфредо Ді Стефано (Реал) – 7 матчів та Кріштіану Роналду (Манчестер Юнайтед і Реал) – 6 матчів. Однак з цих чотирьох видатних футболістів жодному не вдавалося виграти усі 100% фіналів найпрестижнішого клубного турніру Європи: Хенто узяв 6 титулів, а Мальдіні, Ді Стефано та Роналду – по 5.

Бензема, Карвахаль та Модрич тим наразі й унікальні, що не просто зіграли у п'яти фіналах Ліги чемпіонів, а й вийшли переможцями із п'яти з них. Такий стовідсотковий показник, вочевидь, повторити буде непросто, але дуже скоро як мінімум Карвахалю та Модричу випаде шанс підняти планку ще вище – до шести тріумфів у шести фіналах!

***

П'ять переможних для Реала фіналів, про які піде мова, є однаковими для усіх трьох наших героїв. Це вирішальні матчі Ліги чемпіонів у сезонах-2013/14, 2015/16, 2016/17, 2017/18 та 2021/22. У кожному з них участь брали Бензема, Карвахаль та Модрич, а «бланкос» перемагали.

Тому пропонуємо коротко згадати, із яким рахунком та в кого вигравав Реал у цих випадках…

Фінал ЛЧ-2013/14. Реал – Атлетіко – 4:1

Вирішальний матч Ліги чемпіонів сезону-2013/14 виявився абсолютно неперевершеним з точки зору драматургії. У ньому глядачі стали свідками мадридського дербі між Реалом та Атлетіко, причому практично до останнього все йшло до того, що тріумфатором змагання будуть саме "матрацники".

Атлетіко вдалося вийти уперед в рахунку на 36-й хвилині завдяки забитому м'ячу Дієго Годіна. Ця перевага «матрацників» на табло трималася аж до початку компенсованого до другого тайму часу, і саме тоді, на 90+3-й хвилині, Серхіо Рамосу поталанило зрівняти рахунок, перевівши поєдинок у додатковий час.

Очевидно, гол Рамоса надзвичайно надихнув Реал і, навпаки, призвів до депресії у футболістів Атлетіко. В додаткові півгодини "бланкос" забили ще тричі (авторами голів стали Гарет Бейл, Марсело та Кріштіану Роналду), чим абсолютно вбили подальшу інтригу у битві за трофей – 4:1. Втім, як би там не було, а за драматургією цей фінал, що відбувся у Лісабоні, є одним із найбільш пам'ятних за останні кілька десятиліть.

Getty Images. Лука Модрич з трофеєм

Щодо героїв нашого сьогоднішнього матеріалу, то усі вони вийшли у стартовому складі Реала. Однак, якщо Карвахалю та Модричу судилося провести на полі увесь матч від початку й до кінця, то Бензема на 79-й хвилині поступився місцем на полі іншому форварду "бланкос" тих років – Альваро Мораті.

Примітно, що саме Лука Модрич став автором асисту на Серхіо Рамоса, який повернув Реал у битву за трофей, дозволивши перевести гру у додатковий час. Таким чином, це була перша результативна дія хорвата у фіналах Ліги чемпіонів за всю історію. Однак далеко не остання...

Фінал ЛЧ-2015/16. Реал – Атлетіко – 1:1 (5:3 – за пенальті)

Через два роки у фінальному протистоянні в рамках Ліги чемпіонів знову зійшлися два представники Мадрида – Реал та Атлетіко. І цього разу тріумфували знову «бланкос», хай їм і довелося знову пройти через додатковий час, а також – через серію пенальті.

Рахунок у матчі, який відбувся на міланському стадіоні Сан-Сіро, вже на 15-й хвилині відкрив той самий Серхіо Рамос, котрий став для "матрацників" справжнім "злим генієм". Але втримати перемогу Реалу в основний час не вдалося, адже на 79-й хвилині Яннік Карраско рахунок зрівняв, чим перевів з'ясування стосунків у додатковий час. Цього разу команди продемонстрували надмірну обережність та довели все до серії пенальті.

Getty Images. Дані Карвахаль


У післяматчовій лотереї краще 11-метрові штрафні удари виконували гравці Реала. Вони реалізували усі п'ять спроб (забивали Лукас Васкес, Марсело, Гарет Бейл, Серхіо Рамос та Кріштіану Роналду), у той час як в Атлетіко схибив Хуанфран, чого виявилося достатньо, аби трофей знову дістався Реалу.

У цьому фіналі у стартовому складі Реала знову знайшлося місце і для Карвахаля, і для Модрича, і для Бензема. Однак довести поєдинок до кінця пощастило лише хорвату, тоді як іспанець був замінений ще на 52-й хвилині на Даніло, а француз – на 77-й на Лукаса Васкеса.

Фінал ЛЧ-2016/17. Ювентус – Реал – 1:4

У 2017 році фінал Ліги чемпіонів приймав Уельс, а якщо точніше, то стадіон Мілленіум у Кардіффі. І знову у вирішальній сутичці брав участь Реал, суперником якого став Ювентус. Однак цього разу глядачі не стали свідками такого напруженого протистояння, як в рамках дербі Мадрида. "Бланкос" буквально в одну хвіртку винесли свого опонента – 4:1.

Рахунок у матчі на 20-й хвилині відкрив Кріштіану Роналду, але на перерву команди пішли за рівності на табло, завдяки точному удару Маріо Манджукича. А у другому таймі Реал показав, "хто у хаті господар", забивши туринцям ще тричі (м'ячі на рахунку Каземіро, Кріштіану Роналду та Марко Асенсіо).

Getty Images. Карім Бензема


Звично, як мінімум для двох вищеописаних фіналів, у яких участь брав Реал, у стартовому складі «бланкос» проти Ювентуса вийшли і Карвахаль, і Модрич, і Бензема. Перший та другий провели на полі по 90 хвилин, причому обидва відзначилися асистами на Роналду, а Дані ще й вихопив "гірчичник". Що стосується Каріма, то його знову замінили на 77-й хвилині, як і рік тому проти Атлетіко. От тільки цього разу замість французького форварда на полі з'явився не Лукас Васкес, а Гарет Бейл.

Фінал ЛЧ-2017/18. Реал – Ліверпуль – 3:1

Третій поспіль фінал для Реала у рамках Ліги чемпіонів також став переможним. Цей матч, напевно, є найбільш пам'ятним для українських вболівальників, адже він відбувся на київському НСК Олімпійський, і також відзначився пристойною драматургією.

Перший тайм не запам'ятався яскравим видовищем та забитими м'ячами, а ось після перерви команди відзначилися у воротах один одної аж чотири рази. Рахунок на 51-й хвилині відкрив Карім Бензема, котрий нарешті відзначився результативною дією у своєму вже четвертому за рахунком фіналі Ліги чемпіонів. Через чотири хвилини після цього Садіо Мане, здавалося б, повернув Ліверпулю надію на виграш трофею, зрівнявши рахунок, але… Потім на полі знайшлося місце лише для одного героя та одного антигероя.

Getty Images. Реал у Києві перед початком фіналу ЛЧ-2017/18: Тоні Кроос, Лука Модрич, Карім Бензема та Кріштіану Роналду (зліва направо)

Першим виявився Гарет Бейл, який на 61-й хвилині замінив Іско. Вже через три хвилини після появи на полі валлієць шикарним ударом у падінні через себе знову вивів Реал вперед, а на 83-й хвилині скористався грубим ляпом німецького кіпера «червоних» Лоріса Каріуса, котрому й дісталися лаври антигероя поєдинку.

Наша трійця героїв в особі Карвахаля, Модрича та Бензема звично вийшла у стартовому складі. Однак Дані зіграв лишень 36 хвилин, після чого через травму його замінили на Начо Фернандеса. Також традиційно не дограв фінальний поєдинок до кінця Бензема, який був на 89-й хвилині замінений на Марко Асенсіо. А ось Лука Модрич звично провів на полі увесь матч – від свистка й до свистка, хоча гольовими діями цього разу не відзначався.

Фінал ЛЧ-2021/22. Ліверпуль – Реал – 0:1

Шанс на реванш у Ліверпуля з'явився за чотири роки, коли "червоні" у фіналі Ліги чемпіонів знову вийшли на Реал. Цього разу матч відбувся на Стад де Франс у Парижі, хоча із самого початку планувалося, що вирішальний матч цього сезону прийме Санкт-Петербург. Однак через повномасштабну фазу вторгнення російської армії в Україну УЄФА ввів стосовно представників агресора санкції, забравши право проведення фіналу турніру й віддавши його Парижу.

Звітний матч був куди менш щедрим на голи й не таким видовищним, як київський, про який йшлося трохи вище. Головним героєм поєдинку став 21-річний на той момент вундеркінд мадридців Вінісіус Жуніор, який відзначився єдиним забитим м'ячем. На 59-й хвилині бразилець на дальній штанзі замкнув простріл від Федеріко Вальверде.

І знову Дані Карвахаль, Лука Модрич та Карім Бензема опинилися у стартовому складі Реала. Причому французький форвард вийшов із капітанською пов'язкою, і цього разу уперше відіграв у фіналі від свистка до свистка. Також повний матч провів Карвахаль, а ось ветерана Модрича головний тренер Реала Карло Анчелотті вирішив замінити на 90-й хвилині, випустивши замість нього Дані Себальоса. Ця заміна не виглядала необхідністю для хорвата, а стала виключно тактичним рішенням італійського фахівця, котрий вміло затягував час під кінець вкрай непростого протистояння.

***

Через два роки після крайнього для Реала фіналу в рамках Ліги чемпіонів мадридці знову завоювали право зіграти у вирішальному матчі. Цього разу фінал найпрестижнішого клубного турніру континенту відбудеться у Англії на культовому стадіоні Вемблі, а суперником "бланкос" стане дортмундська Боруссія, яка несподівано для багатьох у чвертьфіналі розправилася з Атлетіко, а у півфіналі не залишила шансів Парі Сен-Жермен.

На Вемблі у складі Реала вже не зможе вийти Карім Бензема, який з літа минулого року виступає у Саудівській Аравії за Аль-Іттіхад. Натомість Дані Карвахаль та Лука Модрич все ще залишаються футболістами «бланкос», й можуть отримати можливість проявити себе від Карло Анчелотті. Інше питання: чи довірить італійський наставник ветеранам місце у стартовому складі? Якщо 32-річний Карвахаль в поточному сезоні Ліги чемпіонів зіграв 9 матчів, причому 8 починав із перших хвилин, то ось 38-річний Модрич може похвалитися 10 поєдинками в цьому розіграші, але лишень тричі він опинявся у старті.

Та й гра без Бензема не факт, що принесе Реалу успіх. Як бачимо, у попередніх п'яти випадках для перемоги "бланкос" щоразу у стартовому складі потрібна була уся унікальна трійця в повному складі – і Карвахаль, і Модрич, і Бензема. Чи принесуть перемогу мадридцям іспанець і хорват вже без француза? Що ж, це ще одна, нехай і невелика, але інтрига майбутнього фіналу, проведення якого намічено на 1 червня…

Текст: meta.ua/sport

Оцініть матеріал
(32)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин
Коментарі 0
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.