Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Ліга чемпіонів
| Оновлено 01 червня 2024, 10:26
12998
5

Футболісти Боруссії Д, які зіграли у фіналі ЛЧ-2012/13. Де вони зараз?

Згадуємо представників «чорно-жовтих», які не скористалися своїм шансом на «Вемблі»

| Оновлено 01 червня 2024, 10:26
12998
5
Футболісти Боруссії Д, які зіграли у фіналі ЛЧ-2012/13. Де вони зараз?
Getty Images/Global Images Ukraine. Марко Ройс і Матс Хуммельс

1 червня на англійській арені «Вемблі» відбудеться фінал Ліги чемпіонів-2023/24, у якому зійдуться дортмундська «Боруссія» та мадридський «Реал». Примітно, що в останній (до цього моменту) раз, коли головний стадіон Англії приймав вирішальний поєдинок Ліги чемпіонів, у ньому також брали участь «чорно-жовті». Це було в сезоні-2012/13, коли фінал найпрестижнішого клубного турніру Європи звівся до суто німецького протистояння між «Баварією» та «Боруссією» Дортмунд.

Одинадцять років тому перемогу у Лізі чемпіонів все ж таки відсвяткувала «Баварія», яка вирвала трофей у дортмундців завдяки влучному удару Ар'єна Роббена, який стався рівно за хвилину до закінчення основного часу матчу – 2:1. Після того аж до поточного сезону «Боруссія» більше не виходила у фінали Ліги чемпіонів, і це чудова нагода згадати тих героїв дортмундської команди, а також з'ясувати, чим займаються ці люди зараз…

Стартовий склад

Роман Вайденфеллер

Вік: 43 роки
Громадянство: Німеччина

Getty Images/Global Images Ukraine. Роман Вайденфеллер

Голкіпер Роман Вайденфеллер практично усю професійну кар'єру відіграв за дортмундську «Боруссію». Цьому колективу воротар віддав 16 років виступів, а у фіналі ЛЧ-2012/13 був капітаном команди. Загалом за «чорно-жовтих» Роман зіграв 453 поєдинки в рамках усіх турнірів. Двічі Вайденфеллер ставав із «Боруссією» чемпіоном Німеччини, двічі піднімав над головою Кубок країни, а у 2014-му у складі збірної йому навіть поталанило стати чемпіоном світу.

Кар'єру футболіста Вайденфеллер завершив у 2018 році. З цієї нагоди відбувся навіть церемоніальний прощальний матч, який відвідало трохи більше ніж 70 тисяч уболівальників. З того часу Роман є послом бренду дортмундської «Боруссії», а також міста Дортмунд на період проведення чемпіонату Європи-2024. Крім того, Вайденфеллер іноді з'являється на німецькому телебаченні в якості експерта, співпрацює з різними виробниками спортивної амуніції та навчається на управлінських курсах при Німецькому футбольному союзі.

Лукаш Піщек

Вік: 38 років
Громадянство: Польща

Getty Images/Global Images Ukraine. Лукаш Піщек

Лукаш Піщек виступав за дортмундську «Боруссію» з 2010 до 2021 року. Всього за «чорно-жовтих» він провів 382 офіційні матчі, у яких відзначився 19 забитими м'ячами та 64 результативними передачами. Разом із дортмундцями Піщек двічі ставав чемпіоном Німеччини, тричі – володарем національного Кубка.

У 2021 році Піщек на правах вільного агента залишив «Боруссію», після чого ухвалив рішення повернутися на батьківщину, де підписав контракт із рідним для нього клубом «Гочалковіце», який виступає у четвертому за силою дивізіоні тамтешнього футболу. Наразі Лукаш продовжує захищати кольори цієї команди, причому з березня минулого року є для неї ще й граючим тренером.

Невен Суботич

Вік: 35 років
Громадянство: Сербія / США

Getty Images/Global Images Ukraine. Невен Суботич

Суботич опинився у «Боруссії» в 2008 році, коли дортмундці викупили його контракт у «Майнца» за 4,5 мільйони євро. Протягом наступних дев'яти сезонів сербський центральний захисник був важливою фігурою для «чорно-жовтих», за яких загалом відіграв у 263 матчах (18 голів, 5 асистів) та виграв два чемпіонати і два Кубки Німеччини.

У 2017-му «Боруссія» віддавала Суботича в оренду «Кельну», а за рік відпустила його вільним агентом у «Сент-Етьєн». Догравав Невен у берлінському «Уніоні», турецькому «Денізліспорі» та австрійському «Альтасі». Останній сербський футболіст залишив у 2021 році, після чого ще майже дванадцять місяців намагався знайти собі новий клуб, але в цій справі не досяг успіху й вирішив повісити бутси на цвях. Зараз про 35-річного Суботича чути не так вже й багато, проте відомо, що серб бере активну участь у різних громадянських платформах, завданням яких є забезпечення прав людини. Також Невен ще із 2012 року має власний фонд, який тісно співпрацює з ООН, який займається реалізацією прав людини на доступ до чистої води, приділяючи особливу увагу ситуації в Ефіопії.

Матс Хуммельс

Вік: 35 років
Громадянство: Німеччина

Getty Images/Global Images Ukraine. Матс Хуммельс

Вихованцю академії «Баварії» Матсу Хуммельсу вдалося реалізувати свій талант не в стані мюнхенців, а саме у футболці «Боруссії», звідки згодом центрбек на три сезони все ж таки повертався до лав «ФК «Голлівуд». З «чорно-жовтими» Хуммельс виграв два чемпіонати та два Кубки Німеччини, а ось за три роки перебування у лавах мюнхенців став ще тричі тріумфатором національної Бундесліги. Також на рахунку Хуммельса перемога у 2014 році зі збірною Німеччини на чемпіонаті світу, причому на турнірі у Бразилії Матс був ключовим захисником для своєї команди, зігравши у шести поєдинках, у тому числі й у фіналі проти Аргентини.

З 2019 року, коли Хуммельс повернувся з «Баварії» до «Боруссії», він продовжує залишатися активним футболістом дортмундців. В поточному сезоні 35-річний ветеран регулярно отримує ігрову практику, в тому числі зіграв у 12 поєдинках в рамках Ліги чемпіонів. Усього ж за «чорно-жовтих» на даний момент Хуммельс провів 506 матчів, у яких відзначився 38 забитими м'ячами та 23 результативними передачами.

Марсель Шмельцер

Вік: 36 років
Громадянство: Німеччина

Getty Images/Global Images Ukraine. Марсель Шмельцер

Лівий захисник Марсель Шмельцер є типовим представником касти «One club man», тобто належить до тих гравців, які усю свою професійну кар'єру провели в одній команді. Такою для Шмельцера, як неважко здогадатися, виявилася дортмундська «Боруссія», у футболці якої Марсель загалом провів 367 офіційних поєдинків (7 голів, 34 асисти) та завоював два чемпіонства в Бундеслізі, а також – три Кубки Німеччини.

Активну кар'єру гравця Шмельцер продовжував аж до літа 2022-го, коли й ухвалив рішення, що час вже зав'язувати. Втім, прощатися з футболом Марсель не побажав, і вже влітку 2023-го став асистентом Марко Леманна у «Боруссії» Дортмунд U-17. Влітку ж цього року Шмельцер та його безпосередній шеф Леманн мають піти на підвищення, і почати керувати вже дублем «чорно-жовтих».

Ілкай Гюндоган

Вік: 33 роки
Громадянство: Німеччина

Getty Images/Global Images Ukraine. Ілкай Гюндоган

Саме у дортмундській «Боруссії» Ілкаю Гюндогану пощастило заявити про себе на топ-рівні, після чого увагу до його персони почали виявляти справжні гранди європейського футболу. За «чорно-жовтих» хавбек виступав із 2011 по 2016 роки, провів 157 матчів у рамках всіх турнірів (15 голів, 20 асистів) та по разу ставав чемпіоном Німеччини, а також володарем Кубка країни. До речі, саме Гюндоган став автором єдиного м'яча «Боруссії» у фіналі ЛЧ-2012/13 проти «Баварії» на «Вемблі». Тоді хавбек чітко реалізував 11-метровий штрафний удар.

У 2016-му Гюндоган за 27 мільйонів євро перебрався до «Манчестер Сіті», де виступав аж до літа минулого року, а потім на правах вільного агента пішов до «Барселони». За каталонців 33-річний Ілкай виступає й донині, причому має контракт із клубом до червня 2025-го з опцією пролонгації ще на один сезон.

Свен Бендер

Вік: 35 років
Громадянство: Німеччина

Getty Images/Global Images Ukraine. Свен Бендер

Свен Бендер опинився у «Боруссії» влітку 2009 року, коли його за 1,5 мільйона євро підписали з «Мюнхена 1860». За вісім років, проведених у Дортмунді, хавбек зіграв 224 матчі (4 голи, 11 асистів), виграв два чемпіонати та два Кубки Німеччини. Виступати за «чорно-жовтих» Бендер продовжував аж до літа 2017 року, після чого за 12,5 мільйонів євро був проданий у «Баєр».

За «фармацевтів» Свен відіграв чотири сезони, а потім на правах вільного агента перебрався до рідного для себе клубу «Бранненбург», який виступає на аматорському рівні. Також з літа 2022 року Бендер подався у тренерське ремесло. Спочатку він входив до штабу збірних Німеччини U-16 та U-17, а у січні нинішнього року став одним з асистентів Едіна Терзича у першій команді «Боруссії».

Якуб Блащиковськи

Вік: 38 років
Громадянство: Польща

Getty Images/Global Images Ukraine. Якуб Блащиковськи

Поляк Блащиковськи був однією зі знакових постатей «Боруссії» Дортмунд тих років. За «чорно-жовтих» він почав грати у 2007 році, коли його підписали з краківської «Вісли» за 3 мільйони євро. Протягом наступних восьми сезонів Якуб залишався затребуваною фігурою для дортмундців, зігравши загалом 253 матчі, у яких відзначився 32 забитими м'ячами та 52 результативними передачами. Як і багато героїв з нашої сьогоднішньої розповіді, Блащиковськи з «Боруссією» ставав дворазовим чемпіоном Німеччини, а також піднімав над головою Кубок країни.

У 2015-му «Боруссія» віддала Якуба в оренду «Фіорентині», а вже за рік за 5 мільйонів євро продала «Вольфсбургу». Закінчувати кар'єру Блащиковськи, як і його земляк Піщек, все одно вирішив у рідній Польщі. В 2019-му Якуб перейшов до краківської «Вісли», а влітку минулого року повісив бутси на цвях – у 37. А вже цього року вийшов документальний фільм під назвою «KUBA», у якому розповідається про всі етапи кар'єри та становлення Блащиковськи як професійного футболіста.

Кевін Гросскройц

Вік: 35 років
Громадянство: Німеччина

Getty Images/Global Images Ukraine. Кевін Гросскройц

Кевін Гросскройц провів у Дортмунді шість років кар'єри – з 2009-го до 2015-го. За цей період він двічі перемагав із «чорно-жовтими» у Бундеслізі, піднімав над головою Кубок країни, а також завоював право поїхати зі збірною Німеччини на ЧС-2014, який виявився для цієї команди тріумфальним. Загалом у футболці «Боруссії» Кевін зіграв 236 матчів, у яких записав до активу 27 забитих м'ячів та 37 результативних передач.

У 2015 році «Боруссія» відпустила Гросскройца в «Галатасарай» за 1,5 мільйона євро, але в Туреччині Кевін провів лишень півроку, а потім за 2 мільйони євро перейшов до «Штутгарта». Там затриматися надовго у футболіста не вдалося, адже вже через рік його було відраховано через бійку на студентській вечірці. Згодом Гросскройц грав також за «Дармштадт» та «Юрдінген», а з початку 2021-го виступає за маловідомі поза Німеччиною колективи: спершу – за «Бефінґхаузен», а нині – за «Ваккер Оберкастроп». Цікаво також, що у 2018 році Гросскройц пробував розпочинати тренерську кар'єру, і навіть попрацював асистентом у кількох аматорських клубах Німеччини, але з квітня минулого року цю сферу діяльності Кевін поставив на паузу.

Марко Ройс

Вік: 34 роки
Громадянство: Німеччина

Getty Images/Global Images Ukraine. Марко Ройс

Професійну кар'єру Марко Ройс починав у «Рот-Вайссі», потім пограв за «Боруссію» з Менхенгладбаха, а у 2012-му опинився в лавах «чорно-жовтих». Дортмундці заплатили за трансфер хавбека трохи більше 17 мільйонів євро, і з того часу Ройс виступає за «Боруссію», зігравши до поточного моменту у 427 поєдинках, в яких відзначився 169 забитими м'ячами та 130 результативними передачами. Проте за увесь час, який Марко провів у Дортмунді, йому так і не поталанило стати чемпіоном Німеччини, а довелося задовольнятися лише двома Кубками країни.

Вже зараз ясно, що цей сезон буде для Ройса останнім у Дортмунді. Хавбек залишить «Боруссію» влітку, коли в нього закінчиться термін дії трудової угоди, проте завершувати кар'єру поки що не планує. Якщо спиратися на останні чутки, то новим місцем роботи Ройса, вочевидь, стане один із заокеанських клубів MLS. Наразі чутки активно сватають Марко до «Сент-Луїса».

Роберт Левандовськи

Вік: 35 років
Громадянство: Польща

Getty Images/Global Images Ukraine. Роберт Левандовськи

Топ-форвардом тієї «Боруссії» був поляк Роберт Левандовськи. У Дортмунді він опинився ще у 2010 році, коли «чорно-жовті» витратили скромні 4,75 мільйони євро на викуп його трудової угоди у «Леха». За чотири сезони у складі «Боруссії» Левандовськи зіграв 187 матчів, у яких відзначився 103 забитими м'ячами та 42 результативними передачами. Двічі Роберт допомагав дортмундцям виграти Бундеслігу, один раз – Кубок Німеччини.

У 2014 році Левандовськи на правах вільного агента перейшов до «Баварії», а влітку 2022-го за 45 мільйонів євро був проданий у «Барселону», кольори якої захищає й досі.

Виходили на заміну

Юліан Шибер

Вік: 35 років
Громадянство: Німеччина

Getty Images/Global Images Ukraine. Юліан Шибер

Юліан Шибер грав за Дортмунд із 2012 по 2014 роки. За цей час він взяв участь у 57 поєдинках, в яких відзначився 6 голами та 4 асистами. Як правило, форварда кидали у бій в ситуаціях, коли було екстрено потрібно освіжити лінію нападу, або ж надати відпочинок ключовим виконавцям. У фіналі ЛЧ-2012/13 проти «Баварії» Шибер вийшов вже у компенсований до другого тайму час замість Блащиковськи, і за відведені йому на полі кілька хвилин кардинально змінити ситуацію не зміг.

Влітку 2014-го «Боруссія» продала Шибера у «Герту», де той провів чотири сезони, а потім вільним агентом пішов до «Аугсбурга». Через три сезони в таборі «фуггерів» Юліан вирішив повісити бутси на цвях, й незабаром подався у наставництво. Наразі Шибер є головним тренером юнаків «Зонненхоф Гроссаспах», а також входить до тренерського штабу першої команди цього клубу, яка грає у п'ятому дивізіоні німецького футболу.

Нурі Шахін

Вік: 35 років
Громадянство: Туреччина / Німеччина

Getty Images/Global Images Ukraine. Нурі Шахін

Нурі Шахін є вихованцем академії дортмундської «Боруссії». За першу команду «чорно-жовтих» хавбек грав з 2005 до 2011 років, а також з 2013-го по 2018-й. Всього за дортмундців Нурі провів 274 офіційні матчі (26 голів, 49 асистів), а також виграв одне чемпіонство та один Кубок Німеччини.

У 2018-му Шахін пішов з «Боруссії» до «Вердера», а через два сезони опинився у турецькому «Антальяспорі», де провів два роки, а потім оголосив про завершення активних виступів. Саме в турецькому клубі Шахін розпочав тренерську кар'єру, паралельно поєднуючи її з діяльністю на посаді голови футбольного департаменту. Однак наприкінці минулого року Нурі вирішив піти з «Антальяспора», отримавши запрошення від дортмундської «Боруссії» стати одним з помічників Едіна Терзича. На цій посаді Шахін працює й понині, маючи контракт до кінця сезону-2024/25.

P.S. Головний тренер

Юрген Клопп

Вік: 56 років
Громадянство: Німеччина

Getty Images/Global Images Ukraine. Юрген Клопп

Юрген Клопп провів у Дортмунді сім років кар'єри (з 2008 по 2015), і багато в чому завдяки успіхам із «Боруссією» увійшов до когорти найкращих наставників сучасності. Із «чорно-жовтими» Клопп виграв два чемпіонські титули в Німеччині, а також один Кубок країни, проте відсвяткувати перемогу у Лізі чемпіонів так і не зміг. Цей трофей німецькому наставнику підкорився вже з «Ліверпулем» – у 2019 році.

Щоправда, найближчим часом в кар'єрі Клоппа відбудуться серйозні зміни. Ще на початку року він приголомшив усіх заявою про відхід наприкінці сезону з посади наставника «Ліверпуля», після чого Юрген збирається сезон відпочити, а потім, ймовірно, підшукувати нові амбітні проекти для повернення до роботи. Не виключено навіть, що Клопп знову опиниться в «Боруссії», хоча поки що пліткують не про тренерську лавку, а про одну із посад у топ-менеджменті.

Оцініть матеріал
(41)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Коментарі 5
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
bzzzzzz
та Боруссия щас бы растоптала реал