Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Греція
| Оновлено 29 травня 2024, 13:00
19954
13

Знову герой, а не вигнанець. 36-річний Тайсон привів ПАОК до чемпіонства

Колишній футболіст «Металіста» та «Шахтаря» досить несподівано став зіркою у Греції

| Оновлено 29 травня 2024, 13:00
19954
13
Знову герой, а не вигнанець. 36-річний Тайсон привів ПАОК до чемпіонства
ФК ПАОК. Тайсон

У квітні 2021 року завершилася тривала історія любові Тайсона та українського клубного футболу. Після майже одинадцяти років перебування в нашому чемпіонаті бразильський вінгер побажав повернутися на батьківщину, що й було реалізовано у дуже спішному порядку. Тайсон розірвав контракт із «Шахтарем» й перебрався туди, де, здавалося б, приречений бути зіркою – у рідний для нього «Інтернасьонал».

Однак у стані «колорадос» кар'єра Тайсона розвивалася зовсім за іншим сценарієм, аніж сам вінгер продумував її у своїх світлих фантазіях. Втім, про гучний провал футболіста на батьківщині ми досить детально розповідали ще восени 2022 року в рамках спеціального матеріалу, а тому усім, хто впустив з поля зору цю історію, радимо повернутися до неї за посиланням нижче, а сьогодні мова піде про новий виклик, який стався у кар'єрі Тайсона вже після відходу з «Інтернасьонала»...

У січні 2023 року Тайсон на правах вільного агента перейшов з «Інтернасьонала» в ПАОК. Повернення до Європи, відверто кажучи, не виглядало для 35-річного на той момент вінгера чимось на кшталт другого шансу на Старому континенті. Більшість уболівальників сприйняла той перехід просто як можливість для самого футболіста ще трохи підзаробити на безбідну старість, а також як реалізацію забаганки головного тренера «чорно-білих» Развана Луческу – сина екс-коуча «Шахтаря» та «Динамо» Мірчі Луческу.

Разван Луческу на тренерській ниві і близько не досяг тих вершин, які підкорилися його зірковому батькові, проте загалом цей фахівець зумів проявити себе практично у всіх країнах, де йому довіряли роботу. У Греції цей наставник, зокрема, вже працював із 2017 по 2019 роки, причому також із ПАОКом, й зумів сенсаційно зробити «чорно-білих» чемпіонами Суперліги у сезоні-2018/19. Те «золото» національного чемпіонату стало для ПАОКа лишень третім в історії та першим за 35 років…

ФК ПАОК. Тайсон

Тому не піти назустріч побажанням Развана Луческу керівники ПАОКа просто не могли, та й угода щодо Тайсона не виявилася для клубу надто проблемною – на щастя, «Інтернасьонал» відпустив резервіста-ветерана без будь-яких умов, погодившись на дострокове розірвання контракту.

Перші півроку у Греції Тайсон не демонстрував явних ознак «повернення до життя». Це був вже далеко не той швидкий та винахідливий бігунок, яким запам'ятала його більшість українських вболівальників. Тайсон все більше намагався тягнути ковдру на себе, іноді бурчав та виявляв невдоволення, ніби вимагаючи від оточуючих визнання своїх колишніх заслуг. Але у футболі, як і в багатьох інших видах спорту, все вирішує нинішня старанність і майстерність, а не те, що ти демонстрував колись в минулому…

Сезон-2022/23 Тайсон завершив із 14 матчами в рамках грецької Суперліги, у яких він відзначився тільки 1 забитим м'ячем та 2 результативними передачами. ПАОК посів скромне четверте місце, пропустивши вперед усіх тамтешніх грандів – АЕК, «Панатінаїкос» та «Олімпіакос». Втім, четверта позиція все ж таки дозволила «чорно-білим» кваліфікуватися до Ліги конференцій.

Влітку минулого року ПАОК вгадав із підписанням болгарського центрфорварда Кіріла Десподова, яким у 2018 та 2019 роках цікавилося «Динамо». Невідомо, чи допоміг би Десподов «біло-синім», а ось для «чорно-білих» він став одним із головних відкриттів сезону-2023/24, забивши 10 м'ячів та відзначившись 7 результативними передачами у 33 поєдинках національного чемпіонату.

Чому «одним із»? Бо ще двома явними героями сезону у складі «чорно-білих» стали вінгери команди – серб Андрія Живкович (правий) та бразилець Тайсон (лівий). Перший забив 10 м'ячів та віддав 8 асистів у 29 матчах чемпіонату, другий же записав до активу 5 голів та 10 результативних передач у 29 іграх Суперліги.

Варто зазначати, що ніколи раніше у своїй кар'єрі Тайсон не віддавав такої великої кількості результативних передач за один сезон (в рамках національного чемпіонату). Максимальним показником асистів для бразильця були 9, якими він відзначився у футболці «Шахтаря» в УПЛ-2018/19. Ще двічі Тайсон виконував по 8 результативних пасів за сезон, будучи гравцем «Металіста», проте тоді бразилець був набагато молодшим і в публічній площині значився, швидше, у категорії «тих, що подають надії», а не «списаних вигнанців».

ФК ПАОК. Тайсон

Крім того, за даними Sofascore, Тайсон став другим у сезоні-2023/24 в грецькій Суперлізі за кількістю створених гольових моментів. Їх в активі бразильця виявилося 12, що менше лише за показник 28-річного шведа Нікласа Еліассона з АЕКа, який зумів створити 17 таких шансів, проте за фактом відзначився 9 результативними передачами у чемпіонаті (стільки ж виконав ще один екс-«гірник» Бернард, котрий відіграв сезон за «Панатінаїкос»), що на один менше, ніж у Тайсона. Саме бразильський ветеран ПАОКа, який у середині січня відсвяткував свій вже 36-й день народження, став найкращим асистентом Суперліги-2023/24.

Що стосується ПАОКа, то підопічні Развана Луческу у неймовірно напруженій боротьбі стали чемпіонами: вчетверте в історії, і вдруге – під керівництвом цього румунського наставника.

У чемпіонському плей-оф «чорно-білі» виступили практично ідеально: здобули 6 перемог при 2 нічиїх та 2 поразках. За три тури до фінішу, здавалося б, доля чемпіонства повністю перебуває у руках АЕКа, однак в очному поєдинку ПАОК здолав афінян – 3:2, які одразу ж після цього програли ще й «Олімпіакосу» (0:2) і перед останнім туром вже програвали два пункти у боротьбі за «золото» підопічним Луческу

Фінальний тур видався для ПАОКа не менш напруженим, аніж весь чемпіонат. АЕК у паралельному матчі спокійно обіграв «Ламію» (3:0), і був готовий скористатися потенційною осічкою «чорно-білих». Ті ж, у свою чергу, грали на виїзді проти «Аріса», зуміли відкрити рахунок, але на 47-й хвилині дозволили супернику його зрівняти. Дуже символічно, що автором переможного та «золотого» для ПАОКа м'яча став саме Тайсон – бразилець забив на 62-й хвилині, після чого команда Луческу була змушена відбиватися від атак суперника, оскільки з 78-ї хвилини догравала поєдинок удесятьох через вилучення (за два «гірчичники») центрбека Янніса Михаілідіса.

ПАОК таки зумів втримати перемогу, і став чемпіоном Греції, а Тайсон на святковому колажі, опублікованому в соціальних мережах «чорно-білих», опинився у центрі «експозиції» – зовсім поруч з чемпіонським трофеєм. Очевидно, це визнання колосальних заслуг бразильського ветерана, котрий допоміг команді Развана Луческу зробити черговий історичний крок у розвитку (тепер ПАОК випереджає за кількістю перемог у чемпіонаті «Аріс», проте все ще дуже суттєво поступається лідерам – АЕКу (13 чемпіонств), «Панатінаїкосу» (20) та «Олімпіакосу» (47)).

Недивно, що наразі Тайсон знову є героєм для вболівальників. Його дуже цінують у ПАОКу, керівництво якого, немов би передбачаючи події, ще в лютому подбало про пролонгацію трудової угоди ветерана. Діючий контракт 36-річного бразильця відтепер розрахований до літа 2025-го, що дозволить екс-кумиру фанатів «Металіста» та «Шахтаря» ще раз спробувати свої сили не лише у грецькій Суперлізі, а й у Лізі чемпіонів, де ПАОК розпочне свій шлях із кваліфікації.

Примітно також, що Тайсон в сезоні-2023/24 став найкращим бразильцем, який виступає у Європі, за загальною кількістю виконаних результативних передач у всіх турнірах. Таких у вінгера ПАОКа набралося 13, і обійти ветерана має шанс лише Вінісіус Жуніор з «Реала», який має поки що 11 асистів.

Що ще варто відзначити, то це неймовірно масштабне святкування чемпіонства, яке допомогли влаштувати ПАОКу його власні фанати. Навіть на відео атмосфера цього дійства виглядає абсолютно фантастичною…

Втім, не варто забувати і про те, що власником ПАОКа є російсько-грецький олігарх Іван Саввіді. Раніше він брав активну участь у російській політиці, підтримуючи усі ініціативи тамтешньої влади, в тому числі анексію Криму у 2014-му… У лютому поточного року Вищий антикорупційний суд України стягнув у дохід держави активи Саввіді на території нашої країни.

До речі, у березні 2022 року головний тренер ПАОКа Разван Луческу засудив російське вторгнення, заявивши, що він на «на 150% душею з українським народом». Як бачимо, із румунським наставником за ці слова одіозний Саввіді, котрий у 2018 році виходив на футбольне поле із вогнепальною зброєю, не розправився, й через два роки отримав свої «чемпіонські дивіденди».

Оцініть матеріал
(65)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин
Коментарі 13
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
Умник
Хрустальную Сову ему
McLay
Заголовок у стилі Спорт Юа.
onco-clown
Чемпионат Греции оказался ему подходящим
AndiM
Чергову жінку одноклубника , також вже привів до чемпіонства?
Ostap Sweet Cherry
Не пропил мастерство, как Миля)
Alex T
Так же в леса плакал шо хочет, а по итогу в Греции оказался - чудеса 
COBA
Потрібно визнати, як футболіст був хороший (подобався особливо на початках, в Металісті) , хоч як людина - лайно.
_Per4ecter_
Олімпіакос та Панатінаїкос побили Динамо. Ще й як побили.