Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Ролан Гаррос
| Оновлено 26 травня 2024, 14:33
10545
0

Хороший жереб для українок, інтрига у чоловіків, Іга – у жінок

Прев'ю до Ролан Гаррос 2024

| Оновлено 26 травня 2024, 14:33
10545
0
Хороший жереб для українок, інтрига у чоловіків, Іга – у жінок
Getty Images/Global Images Ukraine. Еліна Світоліна

26 травня стартує 123-й розіграш Відкритого чемпіонату Франції з тенісу. Цього року на корти Парижа повертається Рафаель Надаль, але вперше за довгий час він практично не має реальних шансів на перемогу на турнірі, який вигравав 14 разів. Ба більше, з великою часткою вірогідності він програє вже в першому раунді, чого не траплялося ніколи (18 перемог у 18 матчах). Його головний конкурент за велич, Новак Джокович, цього сезону також не вражає. Вперше за довгі роки на ґрунтовому мейджорі в чоловіків може бути досить несподіваний переможець.

У жінок все якраз навпаки. Іга Свьонтек остаточно утвердилася в статусі абсолютно найсильнішої тенісистки на глині, тепер вона вже готова навіть боротися за перемогу на найшвидших ґрунтових кортах, не кажучи вже про паризькі. Цілком ймовірно, цього року програти вона може тільки собі.

Призовий фонд турніру цього року збільшено на 7.82%. Добре додали учасникам одиночного розряду, у парних розрядах без особливих змін. Кожен гравець з основної сітки в одиночному розряді гарантовано отримає по 73 тисячі євро. Переможець – 2,4 мільйона.

Чоловіки

Весь ґрунтовий сезон у чоловіків вийшов трохи дивним, але вельми інтригуючим. Надаль повернувся на корти в Барселоні, де програв хоч і високорейтинговому, але зовсім не любителю землі Алексу де Мінауру. У Мадриді іспанець взяв реванш у австралійця і навіть дійшов до четвертого раунду, де його зупинив перспективний чех Їржі Легечка. У столиці Італії Рафу декласував Хуберт Хуркач, який також ніколи не сприймався як серйозна сила на ґрунті. П'ятий номер світового рейтингу Даніїл Медведєв після тренування з Надалем перед Ролан Гаррос стверджує, що іспанець грає помітно краще, ніж останніми тижнями. Що ж, перевіримо це твердження вже зовсім скоро.

Getty Images/Global Images Ukraine. Рафаель Надаль

Чинний чемпіон Новак Джокович після невдалого старту на австралійському харді все ніяк не повернеться на переможний шлях. У Монте-Карло його зупинив ґрунтовий майстер Каспер Рууд, а в Римі – міцний чилієць Алехандро Табіло. Ноле поїхав навіть до Женеви на турнір ATP 250, але й там у півфіналі поступився чеху Томашу Махачу. 22 травня Новаку виповнилося 37 років, він все ще перша ракетка світу, але, дуже схоже на те, що його час на вершині добігає кінця. Чесно кажучи, так здавалося і після фіналу Вімблдону-2023, але після цього Джокович провів фантастичну другу частину сезону. Скільки в нього ще прихованих резервів – не знає ніхто, проте багато молодих тенісистів уже перестали його боятися. Це перший крок до перемоги над великими.

Останнім, хто вигравав Ролан Гаррос не з пари Надаль/Джокович, був Стен Вавринка у 2015-му. Цього року на початку ґрунтового сезону себе дуже добре показав Стефанос Циципас, який утретє в кар'єрі виграв улюблений Мастерс у Монте-Карло і одразу ж зіграв у фіналі турніру ATP 500 у Барселоні. В обох фіналах грек змагався з норвежцем Руудом. Після цього Циципас розійшовся, а тепер начебто знову зійшовся з іспанкою Паулою Бадосою. Цілком імовірно, що мінлива ситуація в особистому житті трохи вибила його з колії. Рууд у Мадриді та в Римі також не показав того результату, на який очікував. У матчі за титул у Женеві він розібрався з кривдником Джоковича.

Getty Images/Global Images Ukraine. Каспер Рууд і Стефанос Циципас

Мастерс у Мадриді варто виокремити, бо під час цього турніру відбулося багато важливих і не дуже хороших подій. Почнемо з того, що перемога Рубльова саме на цьому турнірі, можливо, і не читалася, але все ж таки він один із найсильніших ґрунтових фахівців, залізний претендент на топ-8 на мейджорах. Але хіба хтось очікував побачити у фіналі Фелікса Оже-Альяссіма? Канадець, безумовно, тенісист сильний і перспективний і на Australian Open 2022 реально міг претендувати на перемогу, якби дотиснув Медведєва в 1/4 фіналу. Але після виграшу турніру в Базелі минулого року він нічим не радував своїх уболівальників. У Мадриді на його шляху відкривалися всі ворота, до фіналу Фелікс зіграв лише 3 повних матчі з 6. Якуб Меншик знявся з поєдинку третього кола, Яннік Сіннер відмовився грати чвертьфінал, у півфіналі також знявся Їржі Легечка. Це були не всі зняття на турнірі, який у підсумку прозвали Madrid retirement open (Відкритий чемпіонат Мадрида зі зняття). У якийсь момент із першої десятки травмованими виявилися майже всі, за винятком Александра Звєрєва, щодо якого жартували про «вавку в голові» (мова про домашнє насильство).

Головні турніри, що передували Ролан Гаррос

Мастерс Рим. Фінал
Александр Звєрєв (Німеччина) – Ніколас Харрі (Чилі) – 6:4, 7:5
Мастерс Мадрид. Фінал
Андрєй Рубльов – Фелікс Оже-Альяссім (Канада) – 4:6, 7:5, 7:5
ATP 500 Барселона. Фінал
Каспер Рууд (Норвегія) – Стефанос Циципас (Греція) – 7:5, 6:3
Мастерс Монте-Карло. Фінал
Стефанос Циципас (Греція) – Каспер Рууд (Норвегія) – 6:1, 6:4

Ролан Гаррос

Жеребкування цього року не особливо на щось впливає, адже великих фаворитів немає. Минулого року окрім Джоковича це був Карлос Алькарас, з яким вони потрапили в одну половину сітки. Ось тоді це було дійсно неприємно. Цього року серб уже не той, а іспанець через травми також не виглядає машиною для завоювання титулів на ґрунті. Перед стартом змагань Карлітос носить компресійний рукав через травму передпліччя, але запевняє, що почувається краще, ніж у Мадриді, де програв Рубльову.

Getty Images/Global Images Ukraine. Карлос Алькарас

У першу чверть до Джоковича потрапили Каспер Рууд, Томмі Пол, Тейлор Фрітц, Адріан Маннаріно, Франсіско Черундоло, Томас Мартін Етчеверрі, Лоренцо Музетті, Алехандро Давидович Фокіна. Також тут зіграє і Гаель Монфіс. Ґрунтових фахівців достатньо, чи зможе Новак пробитися до півфіналу в нинішній формі – велике питання.

У другій чверті в першому раунді змагатимуться Александр Звєрєв і Рафаель Надаль, це однозначно центральний матч першого кола. Якщо німець виграє, то в нього далі може бути зустріч із 20-річним гігантом Джовані Мпечі Перрікаром (203 см зріст, 98 кг вага), який виграв у суботу турнір у Ліоні. Якщо подивитися ширше, то Хольгер Руне в нинішній формі не вражає, Алекс де Мінаур, Карен Хачанов і Даніїл Медведєв на ґрунті також грають слабкіше, ніж на інших покриттях. Може вистрілити Ян-Леннард Штруфф, який взяв титул у Мюнхені.

Getty Images/Global Images Ukraine. Александр Звєрєв

У верхній частині нижньої половини сітки буде найсильніша заруба. Тут зібралися Карлос Алькарас, Андрєй Рубльов і Стефанос Циципас. Також є й інші сильні виконавці, як Оже-Альяссім, Бен Шелтон, Уго Умбер та інші. Циципасу, наприклад, починати з угорцем Мартоном Фучовичем, який цьогоріч уже виграв турнір у Бухаресті.

В останній чверті зіграє Яннік Сіннер, який, за його словами, повністю оговтався від травми стегна. У Парижі він уже доходив до 1/4 фіналу, чому б не замахнутися і на пізніші раунди. Цьому намагатимуться завадити Хуберт Хуркач, Григор Димитров, Ніколас Харрі, Алехандро Табіло і Себастьян Баес. У першому колі буде матч із зірковою вивіскою Стен Вавринка – Енді Маррей.

Що стосується боротьби за статус першої ракетки світу, то у Сіннера чудові шанси очолити світовий рейтинг після завершення турніру. Джокович, як чинний чемпіон, захищатиме в Парижі 2000 очок у рейтингу ATP. На відміну від нього, Сіннер – лише 45. Це означає, що сербу потрібен щонайменше вихід до півфіналу (якщо Сіннер не програє в першому матчі, то фінал), інакше Новак втратить лідерство в рейтингу. Якщо Сіннер дійде до півфіналу, то сербу потрібна буде тільки перемога. Власний вихід у фінал зробить італійця першою ракеткою автоматично.

Getty Images/Global Images Ukraine. Яннік Сіннер

Букмекери виставили коефіцієнт 3.4 на загальну перемогу Алькараса, 3.9 – на Джоковича, 5.5 – на Сіннера, 7.8 – на Звєрєва, 8.5 – на Циципаса, 12.0 – на Рууда. Решта далеко позаду, у Надаля більше 20.

Цього року не зможуть зіграти в Парижі Їржі Легечка (травма спини), Факундо Діас Акоста (травма плеча), Маттео Берреттіні (не готовий фізично до 5-сетового формату, готується до трав'яного сезону) і Якуб Меншик (не готовий на 100% через неназвані проблеми зі здоров'ям).

Орієнтовний склад чвертьфіналів

Новак Джокович [1] – Каспер Рууд [7]
Александр Звєрєв [1] – Ян-Леннард Штруфф

Стефанос Циципас [9] – Карлос Алькарас [3]
Алехандро Табіло [24] – Яннік Сіннер [2]

Наші

У цьому сезоні в кваліфікації грав Віталій Сачко. У стартовому раунді відбору він поступився французу Мануелю Гінару. Це була п'ята участь Сачка у кваліфікації турніру Grand Slam, але перша саме в Парижі. У парному розряді зіграє Денис Молчанов.

Жінки

У жінок практично весь ґрунтовий сезон домінувала Іга Свьонтек, яка виграла 14 із 15 матчів на глині. Єдина поразка відбулася на змаганнях WTA 500 у Штутгарті, де вона поступилася незручній для себе Єлені Рибакіній. Представниця Казахстану в підсумку взяла титул, обігравши у фіналі українку Марту Костюк.

Одним із головних викликів для Свьонтек був вдалий виступ на змаганнях WTA 1000 у Мадриді – єдиному великому ґрунтовому турнірі, де вона ще не перемагала. На шляху до фіналу особливих проблем не було, один сет у польки змогла виграти лише Беатріс Хаддад Майя з Бразилії. А у фіналі чекала чинна чемпіонка Аріна Соболенко, яка виявилася сильнішою за польку на цих кортах минулого року. Цього разу Іга у важкому матчі, який тривав 3 години 14 хвилин, взяла реванш. Тепер вона виграла на ґрунті все.

Getty Images/Global Images Ukraine. Іга Свьонтек

Після цього Свьонтек поїхала до Риму, де тенісисткам на кшталт Рибакіної та Соболенко складніше заробляти легкі очки завдяки перевазі в потужності ударів і подачі. Там полька практично не мала серйозних проблем, хоча непогані матчі проти неї відіграли Коко Гофф і Анжелік Кербер. У фіналі полька за півтори години зламала опір усе тієї ж Соболенко.

Відмінно проявила себе під час ґрунтового сезону Даніель Коллінс, яка цього року збирається завершити кар'єру. Після блискучої перемоги в Маямі в березні вона продовжила успішний виступ на зеленому ґрунті в Чарльстоні, де дуже впевнено взяла титул. У Мадриді та Римі Коллінс програла тільки Соболенко, в Іспанії це трапилося на більш ранній стадії, в Італії – у півфіналі. Також Даніель дійшла до фіналу на змаганнях WTA 500 у Страсбурзі, де поступилася співвітчизниці Медісон Кіз, яка до 29 років не вигравала титулів на червоному ґрунті.

Головні турніри, що передували Ролан Гаррос

WTA 500 Страсбург. Фінал
Медісон Кіз (США) – Даніель Коллінс (США) – 6:1, 6:2
WTA 1000 Рим. Фінал
Іга Свьонтек (Польща) – Аріна Соболенко – 6:2, 6:3
WTA 1000 Мадрид. Фінал
Іга Свьонтек (Польща) – Аріна Соболенко – 7:5, 4:6, 7:6(7)
WTA 500 Штутгарт. Фінал
Єлена Рибакіна (Казахстан) – Марта Костюк (Україна) – 6:2, 6:2
WTA 500 Чарльстон. Фінал
Даніель Коллінс (США) – Дар'я Касаткіна – 6:2, 6:1

Ролан Гаррос

Цього року Свьонтек - безумовна фаворитка Ролан Гаррос. Букмекери видали на її перемогу коефіцієнт 1.7 (минулого року було 1.8). Далі Соболенко (6.0), Гофф (7.0) і Рибакіна (10.5). У Коллінс 20.0, а далі ні в кого немає менше тридцяти.

За результатами жеребкування в першу чверть до Свьонтек потрапили Маркета Вондроушова, Даніель Коллінс, Барбора Крейчикова, Вероніка Кудерметова, Катерина Синякова, Єкатерина Александрова, Мартіна Тревізан. У другому раунді польці, ймовірно, доведеться змагатися з експершою ракеткою світу Наомі Осакою. Є тут і українки, що не дуже тішить: Марта Костюк і Леся Цуренко можуть зіграти між собою у другому колі.

У другій чверті до Коко Гофф потрапили Онс Жабер, Альона Остапенко, Хаддад Майя, Каролін Гарсія, Людмила Самсонова, Лейла Фернандес, Софія Кенін. З українок тут зіграють Ангеліна Калініна, Даяна Ястремська та Юлія Стародубцева. За хорошої гри тут можна трохи пошуміти.

Getty Images/Global Images Ukraine. Коко Гофф

У верхній частині нижньої половини сітки до Єлени Рибакіної та Чжен Ціньвень потрапили Жасмін Паоліні, Сорана Кирстя, Анжелік Кербер і навіть Б'янка Андреєску, якщо ви ще про таку пам'ятаєте. Присутня тут і Еліна Світоліна, яка стартує гучним матчем проти Кароліни Плішкової.

У нижній чверті до Соболенко жереб визначив Марію Саккарі, Медісон Кіз, Вікторію Азаренко, Дар’ю Касаткіну, Лінду Носкову, Юлію Путінцеву, Майяр Шериф і Паулу Бадосу. Також не варто скидати з рахунків Пейтон Стернс, яка в суботу виграла турнір у Рабаті. Загалом, найменш цікава частина сітки для українських уболівальників.

Цього року не зіграють на турнірі Джессіка Пегула (продовжує відновлення після травм), Кароліна Мухова (відновлюється після операції на зап'ясті), Яніна Вікмаєр (травма спини), Тейлор Таунсенд (розтягнення зв'язок гомілкостопу), Петра Квітова та Белінда Бенчич (обидві – у декреті).

Орієнтовний склад чвертьфіналів

Іга Свьонтек [1] – Даніель Коллінс [11]
Коко Гофф [3] – Онс Жабер [8]

Єлена Рибакіна [4] – Чжен Ціньвень [7]
Марія Саккарі [6] – Аріна Соболенко [2]

Наші

Цього року на Ролан Гаррос ми, як і торік, маємо одразу шість представниць у першому раунді основи. Багато хто отримав хороші сітки, але поточна форма майже кожної з українок під великим питанням.

Еліна Світоліна під час ґрунтового сезону відіграла посередньо. Травма спини, отримана в Австралії, ймовірно, так і не дає ні тренуватися, ні грати на повну силу. У Мадриді українка програла Сарі Соррібес Тормо, у Римі видала справжній трилер проти трохи травмованої Соболенко і була максимально близькою до перемоги над другою ракеткою світу. Здалося, що саме занадто великий емоційний тиск завадив реалізувати свої шанси. Чомусь немає сумнівів, що з іншою суперницею хоча б один із тих трьох матчболів був би реалізований. Якщо винести за дужки всі подвиги Марти Костюк у Штутгарті, то конкретно цей матч став найдраматичнішим для українок у поточному сезоні.

У Страсбурзі Світоліній захистити титул не вдалося, а в Парижі минулого року була 1/4 фіналу. Еліна в першому колі з Плішковою буде однозначною фавориткою, далі хтось із француженок Ферро – Паррі, далі, напевно, Павлюченкова і Рибакіна. Вихід у четверте коло стане чудовим результатом, все що вище – космос.

Марта Костюк видала божевільний турнір у Штутгарті, де в гонитві за Porsche Taycan Turbo S Sport Turismo залишила здоров'я на кілька місяців вперед. У Німеччині їй вдалося обіграти Лауру Зігемунд, Чжен Ціньвень, Коко Гофф і Маркету Вондроушову. Зовсім не дивно, що після цього Костюк перетворилася на бліду тінь себе самої, програвши Маяр Шериф у Мадриді та Наомі Осаці в Римі. На Ролан Гаррос Марта стартує проти досвідченої бразильської тенісистки Лаури Пігоссі, яка декласувала своїх суперниць у кваліфікації. Звісно, Марта на папері фаворитка, але тільки не з тим рівнем гри, який був після Штутгарта. Далі можливий матч із Цуренко. Дивитися ще далі поки що немає сенсу.

Getty Images/Global Images Ukraine. Марта Костюк

Рівень гри Даяни Ястремської після Австралії намагається, але поки не може наздогнати її рейтинг. Цього року на ґрунті вдалося обіграти Емільяну Аранго і Лауру Зігемунд, що вже непогано, але не більше. Серйозні суперниці на глині Даяні зараз не по зубах. Ястремська стартує з добре знайомою Томлянович і шанси навіть на третє коло непогані, але там чекатиме Коко Гофф.

Леся Цуренко в цьому сезоні грає трохи гірше, ніж у попередньому, що не дивно майже в 35 років. На старті їй доведеться зіграти з хорваткою Донною Векич, яку українка обіграла на тай-брейку третього сету в Римі. Шанси рівні, дуже хотілося б побачити матч Лесі проти Марти.

Ангеліна Калініна дійшла до півфіналів у Руані та у Страсбурзі, але все одно опустилася в рейтингу через те, що занадто багато втратила за минулорічний фінал у Римі. Ангеліна зараз у непоганій формі, у першому колі їй грати з ґрунтовою спеціалісткою Камілою Осоріо, що одразу ж буде хорошим іспитом. Далі – Онс Жабер, яка зараз грає середньо. Шанси на перемогу точно будуть, а далі може відкритися непогана сітка до 1/4 фіналу.

Getty Images/Global Images Ukraine. Ангеліна Калініна

Юлія Стародубцева вперше приїхала на Ролан Гаррос і успішно пройшла кваліфікаційний бар'єр, не віддавши суперницям жодного сету. У першому колі вона ще й зупинила Катаріну Завацьку, яка в теорії також мала шанси пробитися в основу на улюбленому мейджорі. У першому колі основи Стародубцева зіграє проти Крістіни Букші. Іспанки на глині – це завжди неприємно, але шанси є. У Мельбурні Юлія перегоріла перед матчем із Жабер, тут має бути веселіше. Далі, ймовірно, Хаддад Майя, це вже суперниця іншого рівня.

У кваліфікації грала і Дарина Снігур, цього року вона нарешті здобула першу перемогу у відборі до ґрунтового мейджора. Але шансів пройти квал у неї не було. Дарина вже може готуватися до улюбленої трави.

У парному розряді також зіграють сестри Людмила і Надія Кіченок.

Матчі основної сітки Ролан Гаррос стартують в неділю о 12:00 за Києвом. У перший день з українок зіграють Леся Цуренко, Даяна Ястремська та Марта Костюк. Леся і Даяна вийдуть на корт першим запуском, Марта – другим.

Також не забувайте, що на Ролан Гаррос тай-брейк у фінальному сеті за рахунку 6:6 грається до 10 очок. Це правило уніфіковане на всіх мейджорах.

Оцініть матеріал
(22)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Ястремська програла на старті кваліфікації трав'яного турніру в Берліні
Теніс | 15 червня 2024, 16:31 8
Ястремська програла на старті кваліфікації трав'яного турніру в Берліні

Українка в трьох сетах поступилася Зейнеп Сонмез із Туреччини

Знаменитий Еріксен став рекордсменом-голеадором збірної Данії
Футбол | 17 червня 2024, 02:05 2
Знаменитий Еріксен став рекордсменом-голеадором збірної Данії

Крістіан увійшов в історію своєї національної команди

Коментарі 0
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.