Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Саудівська Аравія
| Оновлено 22 травня 2024, 07:20
6098
1

Суперчемпіони. Які плани в Аль-Хіляля на Неймара, коли той повернеться

В цьому сезоні зірковий бразилець зіграв за саудитів лише п'ять офіційних матчів…

| Оновлено 22 травня 2024, 07:20
6098
1
Суперчемпіони. Які плани в Аль-Хіляля на Неймара, коли той повернеться
ФК Аль-Хіляль. Неймар

У серпні минулого року саудівський Аль-Хіляль здійснив свій найдорожчий вхідний трансфер в історії – купив за 90 мільйонів євро із Парі Сен-Жермен бразильського форварда Неймара. Екс-зірка Барселони мала не просто доповнити і без того вельми солідну легіонерську колонію "лідерів" (її кістяк складають португалець Рубен Невеш, серби Сергей Мілінкович-Савич та Александар Мітрович, сенегалець Каліду Кулібалі, марокканець Яссін Буну, а також бразильці Малком і Ренан Лоді), але й стати ключовим її активом, якщо не сказати "діамантом".

Проте справи у Неймара в Саудівській Аравії пішли зовсім не так, як на це розраховували боси Аль-Хіляля. Провівши усього п'ять офіційних матчів й відзначившись у них одним забитим м'ячем та трьома гольовими передачами, бразилець в середині жовтня минулого року травмував передню хрестоподібну зв'язку коліна та розірвав меніск, після чого надовго вибув із ладу.

Фактично лікарі одразу ж дали зрозуміти, що більше Неймар за Аль-Хіляль у сезоні-2023/24 не зіграє. Чемпіонство в національній лізі "лідерам" довелося здобувати без футболіста, на якого покладалися колосальні надії та інвестиції в трансфер якого виявилися найбільшими. Але Аль-Хіляль із завданням упорався, й за три тури до фінішу чемпіонату Саудівської Аравії забезпечив собі завоювання "золотих" нагород. Формально чемпіоном Саудівської Аравії став і Неймар, хоча усі чудово розуміють, що внесок зіркового бразильця в цей успіх "лідерів" виявився дуже і дуже обмеженим.

Повноцінно повернутися до справи Неймар, за тими даними, які циркулюють у ЗМІ зараз, має не раніше, ніж на початку чи в середині серпня. Хоча, варто зазначати, що це найоптимістичніші прогнози, оскільки існують й інші, згідно з якими чекати бразильця на полі не варто раніше за вересень чи навіть жовтень нинішнього року.

Футболіст продовжує активно працювати над відновленням своїх фізичних кондицій, і останні фотографії, які потрапляли до мережі, свідчать про його певні успіхи в цьому питанні. Принаймні, Неймар зараз виглядає значно більш підтягнутим, якщо не сказати схудлим, аніж ще кілька місяців тому, коли бразильські журналісти починали піднімати паніку, ставлячи форварда Аль-Хіляля ледь не одну вагову категорію з екс-нападником збірної Бразилії Роналдо, котрий стрімко набрав масу після завершення активних виступів.

Однак зараз стверджувати, що після повернення на поле Неймар швидко стане одним з лідерів Аль-Хіляля, надто передчасно. Бразильцю однозначно знадобиться кілька місяців, щоб розігратися та повернутися до своїх звичних кондицій, а там вже, вочевидь, й настане час прощатися із арабським клубом.

Справа в тому, що від самого початку контракт Неймара з Аль-Хілялем був розрахований на два сезони – до літа 2025-го, хоч і включав опцію пролонгації ще на один сезон, для реалізації якої буде потрібна згода на це з обох сторін. Наразі ситуація виглядає таким чином, що влітку наступного року Неймар наполягатиме на відході, оскільки в бразильській пресі вже обговорюється майбутнє повернення екс-зірки Барселони у рідний для нього Сантос. Нібито в квітні форвард особисто відвідував роздягальню "риб" після одного з поєдинків, і там проговорився гравцям, що має намір стати гравцем клубу у 2025 році.

Виходячи з цього, боси саудівського клубу вже також починають продумувати варіанти, за яких інвестиції в Неймара можна спробувати виправдати повністю або хоча б частково. За інформацією з тамтешньої преси, керівництво Аль-Хіляля, як і раніше, вважає, що Неймар має стати ключовою фігурою та лідером команди Жорже Жезуша у сезоні-2024/25.

Завдання на наступний чемпіонат Саудівської Аравії для Аль-Хіляля стоятиме лише одне – чергове чемпіонство, але зовсім не воно є пріоритетним. Боси "лідерів" виношують куди амбітніші плани – вони хочуть, аби їхня команда стала свого роду суперчемпіонами світового футболу, для чого Аль-Хілялю потрібно виграти наступний розіграш клубного чемпіонату світу, який відбудеться за оновленою формулою влітку 2025-го.

Аль-Хіляль вже завоював право зіграти на майбутньому клубному чемпіонаті світу як переможець Ліги чемпіонів АФК-2021. Це дозволить "лідерам" стати одним з чотирьох представників азіатської конфедерації на турнірі, участь в якому візьмуть 32 команди з усієї планети (12 колективів делегує зона УЄФА, 6 – КОНМЕБОЛ, по 4 – КАФ, АФК та ​​КОНКАКАФ, по 1 – ОФК та ​​країна-господарка турніру, якою є США).

Причому завдання виграти клубний чемпіонат світу у 2025 році перед футболістами Аль-Хіляля ставить не стільки пряме керівництво, скільки уряд Саудівської Аравії, який є ключовим акціонером (75%) та інвестором, що погашає усі потреби "лідерів". Там перемогу свого повпреда на клубному чемпіонаті світу розцінюють як чудову нагоду продемонструвати усім, що в Саудівській Аравії вже є футбол, який досяг такого рівня, щоб із ним рахувалися всі, у тому числі й топові європейські чемпіонати.

При цьому, не варто забувати про колосальні амбіції саудівської влади на чолі зі спадкоємним принцом та чинним прем'єр-міністром держави Мухаммедом ібн Салманом Аль Саудом домогтися проведення фінальної частини чемпіонату світу з футболу у 2034 році саме на території Саудівської Аравії. Аби амбіції цього проекту виглядали максимально підкріпленими у спортивній площині, а не лише фінансово, Аль-Хілялю й потрібно перемагати на КЧС-2025.

ФК Аль-Хіляль. Неймар

Досвід Неймара, на думку інвесторів Аль-Хіляля, має допомогти всій команді налаштуватися на турнір відповідним чином, і виграти його, скориставшись, можливо, деякою недооцінкою суперників чи зневагою до змагання з боку європейських грандів. Для цього боси "лідерів" у найближче літнє трансферне вікно не збираються купувати потенційних конкурентів для Неймара, даючи бразильцеві зрозуміти, що його місце на полі та роль лідера є безсумнівними.

Єдиною проблемою, яка може виникнути на шляху планів керівництва Аль-Хіляля та яку необхідно буде вирішувати вже найближчим часом, – це юридичні аспекти терміну дії контракту Неймара. Клубний чемпіонат світу пройде у США з 15 червня по 13 липня 2025 року, тоді як трудова угода бразильця з "лідерами" розрахована до 30 червня 2025-го. Однак тут, мабуть, обставин непереборної сили, щоб за необхідності пролонгувати контракт на пару тижнів – до завершення фінальної частини КЧС-2025 – також виникнути не повинно. Набагато важливіше для Аль-Хіляля буде дістатися до цих самих фінальних стадій змагання.

Варто зазначити, що клубний чемпіонат світу 2025 року стане вже 21-м розіграшем в історії цього турніру, проте першим, який пройде за оновленою формулою із залученням такої масштабної кількості команд з усієї земної кулі. Якщо раніше трофей розігрувався щорічно, то після реформування планується, що його проведення ініціюватиметься кожні чотири роки. Це, згідно із планами організаторів, має підвищити не тільки глядацький інтерес, а й престиж змагання в очах спонсорів, а разом із цим – привести до підвищення економічної привабливості для топових клубів.

Неймар вже ставав тріумфатором клубного чемпіонату світу. У 2015 році у складі Барселони бразилець виграв турнір, здолавши у фіналі Рівер Плейт із рахунком 3:0.

Раніше в ЗМІ повідомлялося, що Неймар планує продовжувати грати у футбол як мінімум до завершення чемпіонату світу-2026, на який він хоче поїхати у складі збірної Бразилії, щоб спробувати завоювати із "селесао" трофей найвищого ступеня престижності, якого все ще так бракує у його кар'єрі.

Текст: meta.ua/sport

Оцініть матеріал
(7)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин
Коментарі 1
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
Serhii P.
Неймар - дно, потрібно розірвати контракт з цим неробою. Як футбол грати, то він травмований, а танцювальні ТікТоки знімає.