Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Кубок України
|
419
0

Йован МАРКОСКІ: «Хочеться, щоб у кубковому фіналі перемогла Ворскла»

Колишній гравець «Ворскли» пригадав перемогу над «Шахтарем» у фіналі Кубка

Йован МАРКОСКІ: «Хочеться, щоб у кубковому фіналі перемогла Ворскла»
ФК Ворскла Полтава. Йован Маркоскі

Серед великої кількості людей, які у нинішньому фінальному поєдинку Кубка України «Шахтар» – «Ворскла» віддаватимуть перевагу полтавській команді, є чимало її колишніх гравців. Один з них – серб Йован Маркоскі, який захищав кольори «Ворскли» впродовж дев’яти років, починаючи з сезону-2006/07 до сезону-2014/15. З полтавською командою він зумів стати переможцем кубкового розіграшу п'ятнадцять років тому, здолавши донецький «Шахтар» з мінімальним рахунком 1:0.

– Що пригадується з того матчу?
– Запам’яталася наша перемога і божевільна атмосфера на стадіоні у Дніпропетровську від вболівальників із Полтави. Та й взагалі сама гра. Не можу сказати, що вона була дуже хорошою, адже всі ми знаємо, яку на той час «Шахтар» мав команду і які гравці в ній були. Але незважаючи ні на що, ми не опустили руки. Кожен з нас віддавав усього себе заради того, аби перемогти.

– Чим запам’ятався період, проведений в Україні?
– Якщо не враховувати виграш кубового трофею, то це сам факт того, що найбільший період своєї ігрової кар’єри я провів в Україні. Моя дружина із Полтави, а другий син наполовину українець, наполовину серб. Можу сказати, що час, проведений мною у «Ворсклі», був для мене найкращим у кар’єрі. У нашому колективі були дружні стосунки між гравцями, гарне ставлення людей як у самому клубі, так і у Полтаві загалом. Тож мої спогади не тільки з футболом пов’язані. Можливо, проведений час у Полтаві був кращим періодом у житті.

– За футбольними справами в Україні слідкуєте?
– Авжеж. По можливості майже за кожним матчем «Ворскли» я уважно стежу з трансляцій по інтернету. Тож про події у полтавській команді, як і в українському футболі, я завжди в курсі. До того ж, постійно на зв’язку з Володею Чеснаковим. Нещодавно Микола Петрович Павлов сказав, що нинішній «Шахтар» не сильніший за той, з яким «Ворскла» зустрічалась у фіналі Кубка України у 2009-му. Хоча у донецькій команді нинішнього зразка є чимало молодих футболістів, гру яких я часто бачу у єврокубках. Мені завжди подобалось, як грав «Шахтар» у період моїх виступів в Україні, і ця команда досі грає у такий же футбол. Так, як і 10-15 років тому. І я, як і Микола Петрович, тож думаю, що у нинішньої «Ворскли» є набагато більше шансів виграти Кубок, ніж у нас п'ятнадцять років тому.

– Як гадаєте, як побудує свою гру «Ворскла» у сьогоднішньому фіналі?
– «Шахтар» кращий, але не набагато за «Ворсклу». І це не обговорюється. Якби я був у полтавській команді, то атакував би. Зрозуміло, що чимало залежить від суперника, у грі з яким можна було б застосовувати пресинг, грати від оборони. Тобто використовувати все, що можливо. І я не сомніваюся, що Сергій Долганський і його тренерський штаб зробили аналіз щодо того, як грати і на кого звернути увагу. Втім, якби мені довелося побувати в шкурі полтавців і зробити детальний аналіз, то мабуть говорив би інакше, ніж зараз. Особисто я люблю відкритий футбол, не боюся ризикувати, атакувати. Не можу сказати, що повністю правий, але це просто моя думка.

– З ким із українців підтримуєте зв’язок і дотепер?
– У Полтаві маю друзів і не з футбольних кіл, з ким спілкуюсь. А окрім Чеснакова часто контактуємо також з Сергієм Кравченком, який нині працює у тренерському штабі «Олександрії». За тим, як грає ця команда, я теж стежу.

– Які прогнози щодо переможця фіналу?
– Мені хочеться, щоб «Ворскла» перемогла. Це навіть не обговорюється! Розумію, що буде важко, однак у полтавської команди є немалий шанс на досягнення позитивного результату. Усі члени колективу повинні проникнутися спільним прагненням перемоги і бути на полі як єдиний моноліт. А якщо кожен буде думати, що він крутий і вміє грати у футбол, то тоді від такої роботи нічого не буде.

Раніше колишній головний тренер «Ворскли» Микола Павлов розповів, чому президент донецького «Шахтаря» Рінат Ахметов зателефонував йому після фіналу Кубка України 2009 року.

Оцініть матеріал
(2)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин
Коментарі 0
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.