Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Україна. Прем'єр Ліга
| Оновлено 11 травня 2024, 18:21
3397
8

Вогняні дербі: Браво, федерація, Золотий матч і непристойні жести

Топ-сім поєдинків між Динамо та Шахтарем

| Оновлено 11 травня 2024, 18:21
3397
8
Вогняні дербі: Браво, федерація, Золотий матч і непристойні жести
ФК Шахтар

11 травня в рамках 28 туру УПЛ зустрінуться дві найкращі вітчизняні команди нинішнього часу – «Шахтар» та «Динамо». Матчі між грандами українського футболу завжди викликають підвищений інтерес і майже завжди закінчуються надзвичайними подіями. Не виключено, що й найближча гра між заклятими суперниками теж виявиться резонансною.

Напередодні всеукраїнського дербі Sport.ua згадує найрезонансніші поєдинки між «біло-синіми» та «помаранчево-чорними» у чемпіонатах країни.

Шахтар – Динамо – 1:0
Гол:
Кривцов, 17.

Чемпіонат України 2019/2020. 14 тур. Харків. Стадіон «Металіст».

ФК Шахтар

Гра вийшла не дуже видовищною. Єдиний гол забив центральний захисник «гірників» Кривцов, який виявився найспритнішим під час подачі від кутового прапорця і головою відправив м'яч у сітку воріт. А запам'ятався цей поєдинок расистськими вигуками вболівальників із трибун на адресу півзахисника «Шахтаря» Тайсона у другій половині другого тайму. Почувши ухання на трибунах, Тайсон розплакався. А за ним розплакався і Дентіньйо. Гра була призупинена на п'ять хвилин. Після поновлення матчу Тайсон показав середній палець динамівським уболівальникам і був вилучений.

Динамо – Шахтар – 3:0
Голи:
Гусєв, 24 (пен), 90, Шевченко, 62.

Чемпіонат України 2010/2011. 27 тур. Київ. Стадіон «Динамо».

Той сезон «гірники» виграли без особливих напружень. Проте «біло-синім» вдалося підсолодити гірку пігулку: у рідних стінах вони рознесли свого принципового суперника. Окрім розгромного рахунку, який вже сам по собі є неординарним для матчів між цими суперниками, та гра запам'яталася вилученням головного тренера «Шахтаря» Мірчі Луческу за зайві емоції. І дуже красивим голом Андрія Шевченка, який спритно закинув м'яч за комір Андрію Пятову. До речі, Шева в тій грі взяв участь у всіх голах своєї команди.

Шахтар – Динамо – 3:0
Голи:
Едуардо, 33, 78, Нем, 73.

Чемпіонат України 2015/2016. 24 тур. Львів. «Арена Львів».

До цього поєдинку динамівці встигли оформити чемпіонський титул. І цей свіжоспечений титул їх, схоже, розслабив. Матч проти «Шахтаря» підопічні Сергія Реброва провели відверто слабко й заслужено програли. Причому програли крупно. Але матч запам'ятався не лише розгромом киян, а й іншими не менш резонансними подіями.

Після того, як «гірники» забили третій гол, півзахисник «Шахтаря» Тарас Степаненко побіг до динамівських трибун і показав емблему «Шахтаря» на своїй футболці. Захисник «Динамо» Домагой Віда зробив зауваження Тарасові, але той вирішив втекти від хорвата. Але не встиг, бо Андрій Ярмоленко ззаду грубо вдарив Степаненка по ногах. І після цього спалахнуло по-справжньому. Виникла масова бійка, Ярмоленко та Степаненко були вилучені, а гра так і завершилася великою перемогою «гірників». До речі, і в першому колі того сезону донеччани змогли обіграти киян із великим рахунком.

Шахтар – Динамо – 2:0
Голи:
Федоров, 43 (автогол), Гавранчич, 90 (автогол).

Чемпіонат України 2001/2002. 25 тур. Донецьк. РСК «Олімпійський».

Один із найперших матчів, що ознаменував народження «всеукраїнського дербі». Донеччан того сезону тренував італієць Невіо Скала. А «Динамо» розпочинало сезон під керівництвом Валерія Лобановського. Але після гри у Запоріжжі проти «Металурга» Валерію Васильовичу стало погано, і він помер у лікарні після інсульту.

Той сезон «біло-сині» догравали під керівництвом Олексія Михайличенка. Спочатку «Шахтар» здолав киян у фіналі Кубка України, а потім переміг і у чемпіонаті – за тур до фінішу сезону. Завдяки автоголам Федорова та Гавранчича підопічні Скали вирвали перемогу. І випередили «Динамо» на одне очко. В останньому турі «гірники» виграли у «Закарпаття» і вперше у своїй історії стали чемпіонами України.

Шахтар – Динамо – 2:1

Голи: Маріка, 60, Агахова, 100 - Родольфо, 80.
Чемпіонат України 2005/2006. «Золотий матч». Кривий Ріг. Стадіон «Металург».

2006 року вперше в історії чемпіонатів України було проведено «Золотий матч» - після того, як на фінішний відрізок чемпіонату «Шахтар» та «Динамо» прийшли з однаковими показниками у графі «очки». Було організовано додатковий поєдинок між двома лідерами – на нейтральному полі. Як нейтральне поле було обрано стадіон Кривого Рогу. Матч вийшов дуже завзятим. І переможець визначився у додатковий час. Переможний гол на рахунку форварда «гірників» Джуліуса Агахови, який забив ударом головою після розіграшу кутового удару.

Динамо – Шахтар – 1:0
Гол:
Шацьких, 73.

Чемпіонат України 2006/2007. 13 тур. Київ. Стадіон «Динамо».

Матч відбувся на холодному листопадовому вітрі. І запам'ятався не лише єдиним голом динамівців, який спорудили ветерани Белькевич та Шацьких, а й передусім поведінкою наставника донеччан Мірчі Луческу. Арбітром того поєдинку був португалець Паулу Кошта. Румунський тренер неодноразово висловлював свої претензії судді, і зрештою був вилучений з поля. Перед тим, як піти, Луческу зірвав із себе шапку і кинув на газон із криком «Браво, Федерація, браво». Свій вчинок Мірча пояснив тим, що президент ФФУ Григорій Суркіс – рідний брат президента «Динамо» Ігоря Суркіса, і що португальська суддівська бригада виявляла симпатію до «Динамо».

Окрім Луческу, у тому матчі було вилучено ще двох «гірників» - Дмитра Чигринського та Даріо Срну. Динамівці теж догравали у меншості – був вилучений Артем Мілевський.

Шахтар – Динамо – 2:0
Голи:
Тейшейра, 56, Ракицький, 81.

Чемпіонат України 2011/2012. 26 тур. Донецьк. «Донбас-Арена».

«Динамо» прибуло до Донецька як лідер чемпіонату: підопічні Юрія Сьоміна випереджали підопічних Мірчі Луческу на три очки. Але після матчу у суперників виявилася очкова рівність, бо донеччани зуміли вирвати перемогу. Проте перемога вийшла скандальною.

Наприкінці першого тайму арбітр поєдинку Юрій Вакс нагородив півзахисника «Динамо» Дениса Гармаша дуже дивною червоною карткою. Другу жовту картку Денис отримав за «неспортивну поведінку». А якщо говорити детальніше, то за «перешкоду відновленню гри». Цей епізод викликав дуже гарячі суперечки між наставником «Динамо» Сьоміним та асистентом Луческу – Спиридоном. Обидва тренери були вилучені.

Як бонус: Шахтар – Динамо – 3:1

Голи: Кучер, 20, 62, Луїс Адріано, 81 – Ярмоленко, 45.

Чемпіонат України 2012/2013. 8 тур. Донецьк. «Донбас-Арена».

Гра як така вийшла пересічною. Та й перевага «гірників» виявилася надто помітною. Але до нашого «хіт-параду» цей поєдинок потрапив винятково завдяки Денису Гармашу. Вже після завершення поєдинку Гармаш показав непристойний жест на адресу вболівальників «Шахтаря»: Денис «показав трибунам праву руку, зігнуту в лікті». Але на цьому він не заспокоївся, і в підтрибунному приміщенні нецензурно вилаяв суддівську бригаду.

За ці вибрики Гармаш був дискваліфікований на три матчі. Крім того, півзахисник отримав серйозний штраф і від свого клубу.

Оцініть матеріал
(18)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин
Коментарі 8
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
ALKOSruLKA
...і яке це дербі? чи кроти вже офіційно в Києві приписались? Незалежно від результату - доля чемпіонства вирішена. Просто дехто може його оформити достроково.
Умник
До 2013 года я воспринимал Шахтер норм.
После Вакса, не могу.
Дело не в политике и т.д.
Дело в самом подходе менеджмента через такое добывать результат.
Методы все хороши но, мне ближе футбол не грязь.
Виктор Войцеховский
Самое огненное было, когда Шлюхтар купил удаление Гармаша. В той игре показалась вся убогость этого шлюхтарского недоклуба. 
Выталкиватель парашутистов
Не думаю, что игра будет носить гладиаторский характер, судьба первого места давно решена, и Динамо может только бороться сегодня, только в смысле удержаться на 2-м месте. Так что молотиловки не будет, 100 процентово. 
Злий Глобинець
Чекаємо і сьогодні повторення традиційного результату на Львів-арені: 3-0
_Per4ecter_
А у вболівальників мусорів "рильце в пушку". Це само по собі вже негарно вигукувати на адресу іншої команди расистські гасла та таке інше. А в контексті сьогодення це взагалі погана реклама для міжнародних партнерів нашої країни.
Тепер зрозуміло чому Суркіс жаліється, що у його клуб "легіонери не їдуть". Хто ж поїде, коли в цього клубу вболівальники займаються дискримінацією за расовою ознакою.
І чому ніхто особливо не поспішає з тією чи іншою допомогою. З таким-то ставленням.