Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Україна. Прем'єр Ліга
| Оновлено 14 травня 2024, 02:27
1115
0

Ексарбітр ФІФА прокоментував пенальті у матчі Верес – Минай

Олег Орехов оцінив резонансний епізод у грі

| Оновлено 14 травня 2024, 02:27
1115
0
Ексарбітр ФІФА прокоментував пенальті у матчі Верес – Минай
УПЛ

Чим ближче до завершення чемпіонат, тим більше зростає напруга у матчах. Це стосується і такого важливого аспекту, як арбітраж. Варто тому чи іншому рефері прийняти або не прийняти рішення щодо дисциплінарного покарання чи пенальті, як на полі та поза ним спалахують пристрасті. Не обійшлося без них у поєдинку 27-го туру Прем’єр-ліги «Верес» – «Минай» у Рівному.

На 83-й хвилині матчу, коли рахунок був 2:1 на користь господарів, у верховій боротьбі в штрафному майданчику «Миная» зіткнулися гравці кожної з команд – Євген Морозко і Богдан Чуєв, що через деякий час після продовження гри спонукало суддівську бригаду на VAR просигналізувати головному арбітру Ігорю Пасхалу. Під час паузи у грі він пішов дивитись згаданий момент на моніторі, що дало йому підстави призначити у ворота закарпатців пенальті.

Реалізувати його Дмитру Шасталу не вдалося, однак відбитий Олександром Кемкіним м’яч потрапив до автора удару і на добиванні він не схибив.

Момент з призначенням одинадцятиметрового викликав після матчу негативну реакцію – як з боку головного тренера закарпатської команди Желько Любеновича, його підопічного Владислава Вакули, так і експертів у студії УПЛ ТБ Максима Фещука та Олега Голодюка. Лідер «Минаю» Вакула навіть сказав, що Пасхала варто перевірити на профпридатність.

Аби дізнатися думку щодо рішення головного рефері, Sport.ua звернувся до відомого у минулому арбітра ФІФА Олега Орєхова.

– Футболісти та тренери мають свої думки щодо бачення того чи іншого епізоду.

Коли вони є дійовими особами поєдинку, то завжди все робиться задля користі їх команд. Зрозуміло, що вони будуть захищати свої інтереси. У даному випадку питання в тому, що рука гравця «Миная» Чуєва знаходилась в стороні, у незвичайному положенні. А м’яч з неблизької відстані влучає у його руку. Тобто стрибок закарпатця у цьому епізоді у технічному плані виявився таким, що рука була, скажімо так, у нефізіологічному положенні. Мали місце його некоординаційні дії. І мова йде про технічний брак, а не про технічне порушення. М’яч у руку влучив – і суддя вирішив призначити пенальті. Є рекомендації, які кожного року можуть змінюватися або залишатися. Так, подібні рішення ніколи не сприймаються, адже дехто думає, що одинадцятиметрові повинні призначатись лише тоді, коли у штрафному майданчику гравцеві атакуючої команди відірвали обидві ноги. Скажу так: всі жовті, червоні картки та пенальті призначаються і відбуваються з незгодою тренерів і гравців. Їхнє бачення зовсім інше, ніж бачення арбітра. Футболіст повинен творити, а арбітр у дусі правил гри припиняти якісь порушення. А вони, як відомо, можуть бути різні – навмисні, випадкові тощо.

Раніше ми повідомляли, що 6 травня відбувся матч 27-го туру Української Прем'єр-ліги між командами «Верес» та «Минай». Гра завершилась із рахунком 3:1 на користь господарів поля.

Оцініть матеріал
(6)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин
Коментарі 0
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.