Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Інші новини
| Оновлено 08 травня 2024, 20:35
8236
12

Топ-10 молодих обдарувань європейського футболу

Золотий актив «Барси», зірка «МанСіті», надія Ірландії, улюбленець Пепа

| Оновлено 08 травня 2024, 20:35
8236
12
Топ-10 молодих обдарувань європейського футболу
Getty Images/Global Images Ukraine. Ламін Ямал

Європейський футбол (та й світовий теж) стрімко молодшає. Молодість, а точніше – юність – стала справжнім футбольним трендом: дедалі більше клубів із топ-п'яти чемпіонатів, у тому числі топових клубів, роблять ставку в перших командах саме на тінейджерів.

І ці тінейджери ігрової каші не псують. Швидше, навіть навпаки: саме вони вже відіграють провідні ролі. Про зірок європейського футболу не старше двадцяти років – і тих, котрі вже відбулися, і поки що зірочок – і піде мова нижче.

Антоніу Сілва

Громадянство: Португалія
Вік: 20 років
Клуб: «Бенфіка»

Getty Images/Global Images Ukraine

«Бенфіка» вміє шукати таланти. Антоніу Сілва знайшов лісабонський гранд в аматорському клубі «Візеу Юнайтед». У 17 років Сілва підписав «дорослий» контракт із «орлами».

За першу команду «Бенфіки» Антоніу дебютував два роки тому. З того часу є гравцем основи та партнером нашого Анатолія Трубіна в обороні (Сілва за амплуа – центрбек).

Однак цей фактурний захисник любить та вміє атакувати. У 18-річному віці він забив м'яч у ворота «Ювентуса» у Лізі чемпіонів. Є основним гравцем національної збірної Португалії. Крім того, Антоніу Сілва – наймолодший футболіст своєї національної збірної, який зіграв на чемпіонатах світу.

Руні Бардагжі

Громадянство: Швеція
Вік: 18 років
Клуб: «Копенгаген»

Getty Images/Global Images Ukraine

Народився у Кувейті, але має шведське громадянство. У футбол почав грати у Швеції. Перші успіхи до Бардагжі прийшли в «Мальме», де він грав за молодіжну команду та багато забивав (Руні за амплуа – форвард). 2020 року Бардагжі перейшов у данський «Копенгаген».

У 16 років він дебютував у першій команді «Копенгагена». І не лише дебютував, а й став автором забитого м'яча: наймолодшим футболістом, який забив гол, не лише в історії свого клубу, а й усього чемпіонату Данії.

А взагалі на рахунку Руні – шість забитих м'ячів у дев'яти поєдинках за «Копенгаген» на старті цього сезону. А ще він забив переможний гол «МанЮнайтед» у груповому етапі Ліги чемпіонів.

Еван Фергюсон

Громадянство: Ірландія
Вік: 19 років
Клуб: «Брайтон»

Getty Images/Global Images Ukraine

Еван Фергюсон – син Баррі Фергюсона, який виступав на початку нульових за ірландські та англійські клуби. Але Еван вже переплюнув футбольну славу свого батька, ставши наймолодшим футболістом в історії чемпіонату Ірландії. За «Богеміан» Фергюсон-молодший дебютував у 14-річному (!) віці.

2021 року Еван підписав контракт із «Брайтоном». Його все частіше порівнюють із Уейном Руні. І не лише тому, що Фергюсон став другим тінейджером після знаменитого «Шрека», кому вдалося забити в АПЛ десять м'ячів за календарний рік. Еван і за манерою гри схожий на молодого Руні: швидкий, технічний, потужний, однаково вправний у грі обома ногами.

Майкл Кайоде

Громадянство: Італія
Вік: 19 років
Клуб: «Фіорентина»

Getty Images/Global Images Ukraine

На чемпіонаті Європи серед 18-річних Кайоде був не лише основним футболістом захисту збірної Італії, а й у фіналі зумів забити переможний м'яч.

Кайоде – вихованець «Ювентуса», але зараз є гравцем «Фіорентини». Гравцем стартового складу «Фіорентини». В основі «фіалок» Майкл дебютував минулого сезону, і з того часу є незамінним правим захисником.

Хуго Ларссон

Громадянство: Швеція
Вік: 19 років
Клуб: «Айнтрахт»

Getty Images/Global Images Ukraine

У 12-річному віці Ларссон потрапив до дитячої школи «Мальме». У цьому шведському клубі Хуго пройшов усі юнацькі та молодіжні команди, після чого його взяли до першої команди. В основі «Мальме» Ларссон дебютував у 17 років.

За півтора року в «Мальме» Ларссон зумів не лише дуже добре зарекомендувати себе, а й завоювати місце в основі. Ларссон – найкращий футболіст чемпіонату Швеції 2022 року. Своєю впевненою грою у середині поля Хуго зумів привернути увагу багатьох топ-клубів. Торік Ларссон став футболістом «Айнтрахту». Клуб із Франкфурта дуже розраховує на цього універсального півзахисника.

Ріко Льюїс

Громадянство: Велика Британія
Вік: 19 років
Клуб: «Манчестер Сіті»

Getty Images/Global Images Ukraine

Про початок такої кар'єри можна лише мріяти. У свої 19 років Ріко Льюїс є чемпіоном та володарем Кубка Англії, а також переможцем Ліги чемпіонів. Всі ці титули номінальний крайній захисник, який нерідко грає і в середині поля, завоював у «Манчестер Сіті». Подейкують, що Льюїс – один із улюбленців Гвардіоли.

Ріко – вихованець «Манчестер Сіті». За першу команду дебютував у 17 років.

Встиг дебютувати і за основну збірну Англії.

Гійом Рест

Громадянство: Франція
Вік: 19 років
Клуб: «Тулуза»

Getty Images/Global Images Ukraine

Уродженець та вихованець «Тулузи». За першу команду дебютував у 18 років. Це дуже неординарна подія з огляду на те, що Рест – голкіпер. Є основним воротарем «Тулузи» цього сезону.

Гійома вирізняє не тільки відмінна реакція, а й не по роках зріла та спокійна манера гри.

Найімовірніше, саме Рест захищатиме ворота збірної Франції на Олімпіаді-2024.

Лені Йоро

Громадянство: Франція
Вік: 18 років
Клуб: «Лілль»

Getty Images/Global Images Ukraine

У структурі «Лілля» – з 12 років. У 16-річному віці підписав із «догами» свій перший професійний контракт. Навесні 2022 року Йоро дебютував за першу команду «Лілля», ставши наймолодшим футболістом в історії цієї команди, побивши рекорд знаменитого Едена Азара.

Нинішнього сезону Йоро є основним гравцем «Лілля». Паулу Фонсека, наставник «догів», дуже високої думки про Лені. Незважаючи на своє амплуа – центральний захисник – Йоро любить підключатися до атак й забивати голи.

Уоррен Заїр-Емері

Громадянство: Франція
Вік: 18 років
Клуб: «Парі Сен-Жермен»

Getty Images/Global Images Ukraine

Ще один французький самородок. Головний на даний момент французький клуб – «ПСЖ» - знайшов Уоррена в аматорській команді «Обервільє».

За основу «Сен-Жермен» Заїр-Емері дебютував два роки тому, у 16-річному віці, ставши наймолодшим гравцем в історії паризького гранду.

Пограв практично за всі вікові збірні Франції, а торік восени дебютував і за національну збірну своєї країни.

За чудове бачення поля, вміння вести гру, віддати точну передачу, цього «хвилеріза» називають «другим Верратті».

Ламін Ямаль

Громадянство: Іспанія
Вік: 16 років
Клуб: «Барселона»

Getty Images/Global Images Ukraine

Якщо комусь і судилося в найближчому майбутньому затьмарити славу самого Мессі, то це має зробити «наступник» Лео в «Барселоні» - Ламін Ямаль. На цього юнака дуже розраховує не лише «Барселона», а й головна збірна Іспанії.

Ямаль уже давно став автором багатьох рекордів. Ламін – наймолодший гравець в історії й «Барселони, і національної збірної Іспанії. Причому не лише за фактом наймолодший футболіст, а й як автор забитих м'ячів і в клубі, і в збірній. І у відбіркових циклах Євро.

У 2023 році Ямаль продовжив контракт із «Барсою» до кінця 2026 року. Цей нападник має стати наріжним каменем нового проекту під назвою ФК «Барселона». У всякому разі, саме так вважають боси блауграни.

Але на нього має види і «ПСЖ», який готовий викласти двісті мільйонів євро. Здадуть нерви у Лапорти чи ні?

Оцініть матеріал
(55)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин
Коментарі 12
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
luceorius
 Чому б у заголовку просто не написати "європейського футболу". Вживши "континегнтальний", автор ніби протиставляє його острівному, в першу чергу британському. До того ж із заголовка не зроозуміло, який саме континент висвітлюватиме автор.  
Alex Komnin
Купа африканців з паспортом європейських країн. Носяться з цим Ямалом.Вже були Фаті, Педрі, Гаві...В сучасній Барселоні та й Іспанії не може бути талантов. Франція, Португалія й Англія. 
ViAn
А де ж містер 150 млн Судаков? Можна ж було його і у цей список включити, бо ж саме він найбільший талант світу, навіть більший ніж Мудрик... Додайте його, будь ласка, негайно.