Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Португалія
| Оновлено 08 травня 2024, 07:45
4270
0

Родріго Мора: алмаз Порту і наймолодший футболіст-професіонал Португалії

Розповідаємо про 16-річного вундеркінда «драконів», перед яким відкриваються неймовірні перспективи

| Оновлено 08 травня 2024, 07:45
4270
0
Родріго Мора: алмаз Порту і наймолодший футболіст-професіонал Португалії
Getty Images/Global Images Ukraine

Ні для кого не секрет, що в Португалії вміють виховувати феноменальних футболістів. Приклади Ейсебіо, Луїша Фігу та Кріштіану Роналду настільки очевидні, що роблять попередню тезу практично незаперечною. Втім, завжди про якість футболу у тій чи іншій країні прийнято судити по сьогоднішньому дню, а також за рівнем таланту підростаючого покоління. І тут в португальців також все у повному порядку.

За останні роки португальські гранди – «Порту», ​​«Бенфіка» та «Спортінг» – здійснили низку вкрай вигідних трансферів доморощених футболістів до європейських топ-клубів. Йдеться, перш за все, про Рубена Діаша («Бенфіка» → «Манчестер Сіті»; 71,5 млн євро), Бруну Фернандеша («Спортінг» → «Манчестер Юнайтед»; 65 млн євро), Вітінью («Порту» → « Парі Сен-Жермен»; 41,5 млн євро), Фабіо Сілву («Порту» → «Вулверхемптон»; 40 млн євро), Андре Сілву («Порту» → «Мілан»; 38 млн євро), Фабіо Вієйру («Порту» → «Арсенал»; 35 млн євро) та багатьох інших.

Незважаючи на те, що португальську Прімейру за останні п'ять-сім років залишило безліч дуже сильних та якісних гравців, нині в дивізіоні вистачає яскравих виконавців, над покупкою яких вже серйозно замислюються континентальні товстосуми. Наприклад, у лавах «Порту» є Франсішку Консейсау (21 рік), Гонсалу Боржеш (23 роки), Жоау Маріу (24 роки), Діогу Кошта (24 роки). Усі вони вже є «ласими шматочками» на трансферному ринку Європи. А в «драконів» вже на підході є ще молодші таланти: Мартім Фернандеш (18 років), Гонсалу Соуза (17 років), Анья Канде (16 років) та Родріго Мора (16 років).

Саме останній наразі є, мабуть, головним алмазом усієї академічної структури «Порту», ​​і йому вже пророкують неймовірну славу…

***

Родріго Мора народився 5 травня 2007 року та є сином Хосе Мануеля де Олівейри Карвалью. Той з початку «дев'яностих» і до середини «нульових» також був професійним футболістом, але не запам'ятався на цьому рівні нічим серйозним, погравши зовсім трохи за «Брагу», «Морейренсе» та низку ще менш відомих за межами Португалії команд.

Мора вже у свої 16 років перебуває на шляху до кар'єри, яка в рази може виявитися успішнішою, ніж у батька. Хлопчик прийшов до академії «Порту», ​​коли йому було 9 років, і з того часу швидко запаморочив голову тренерам. Креативний та універсальний атакувальний півзахисник, здатний за необхідності зіграти як у центрі, так і на будь-якому з флангів, насамперед вражає своєю ефективністю. На юнацькому рівні в минулому сезоні Мора відзначився 25 результативними діями (14 голів та 11 асистів) у 30 поєдинках, завдяки чому на нього звернули увагу у другій команді «Порту».

15 січня 2023 року Мора зіграв свій перший матч на професійному рівні. Його випустили на заміну у поєдинку проти «Тондели», і на момент виходу на поле Родріго було лишень 15 років 8 місяців та 10 днів. Це дозволило юному таланту стати наймолодшим професійним футболістом в історії португальського футболу, оскільки «Порту Б» виступає у другому за силою дивізіоні системи професійних ліг Португалії – Сегунді.

Вже 2 червня 2023 року «Порту» оголосив про підписання першого професійного контракту із Родріго Морою, який розрахований до літа 2026-го.

«Для мене це дуже важливий день, бо це дуже великий крок у моїй кар'єрі. Зараз настав час продовжити роботу, щоб одного разу приєднатися до лав першої команди. Я маю амбіції потрапити до головної команди «Порту» та виграти Лігу чемпіонів», – заявив Мора на церемонії підписання, яка досить широко висвітлювалася в португальській пресі.

Цікаво, що вже за кілька місяців керівництво «Порту» ініціювало перегляд умов контракту із Морою. Вундеркінду запропонували підвищити зарплату, а натомість погодитися на пролонгацію трудової угоди ще на один сезон (до літа 2027-го) та включення до договору опції про клаусулу у розмірі 100 мільйонів євро. Тим самим у «Порту» вирішили перестрахуватися на випадок, коли умовний «Манчестер Сіті» або «Парі Сен-Жермен» спробує увести з-під носа підростаючу зірочку.

«У нас є перлина – це Родріго Мора. Думаю, його контрактну ситуацію ще не вирішено», – говорив у березні нинішнього року Нуну Лобо, який є кандидатом на пост президента «драконів».

В Португалії справді заборонено підписувати із футболістами, які не досягли 18-річчя, тривалі контракти. Максимальний термін угод у таких випадках не повинен перевищувати трьох років, а договір на п'ять років гравець отримує можливість укладати після досягнення повноліття.

***

В поточному сезоні Мора активно залучається до матчів «Порту Б». За цю команду юний геній вже зіграв 27 поєдинків у Сегунді, в рамках яких відзначився 4 забитими м'ячами та 2 результативними передачами. 11 листопада минулого року Родріго відзначився дебютним м'ячем у воротах «Пенафієла» (2:3), завдяки чому став наймолодшим голеадором в історії португальської Сегунди. На той момент Морі було 16 років 6 місяців та 6 днів, і він побив рекорд, який належав нинішньому футболісту «Парі Сен-Жермен» Шеру Ндуру (наразі грає в оренді за «Брагу»), який забивав за «Бенфіку Б», коли йому було 17 років 1 місяць та 23 дні.

Сам Мора орієнтується на кращих гравців сучасності, а деякі журналісти-оглядачі в Португалії вже поспішили назвати Родріго «другим Кріштіану Роналду».

«Мені подобається Мессі, тому що він геній, який робить із м'ячем те, що хоче, і іноді мені здається, що я теж можу це робити. З-поміж футболістів «Порту», ​​я б хотів виділити Деку. Він мені дуже подобався. У нинішній команді я виділив би Отавіо. Він та Деку – це два генії «Порту» останніх років», – розповідав Мора влітку минулого року, ще до моменту, коли «дракони» продали Отавіо в Саудівську Аравію (у «Аль-Наср») за 60 мільйонів євро.

Цікаво, що Родріго Мору вже нахвалюють й старші футболісти. Наприклад, 24-річний Вітінья з «Парі Сен-Жермен», який є випускником академії «драконів» і чудово розуміє принципи її роботи та функціонування, зізнавався, що бачить у Морі неймовірний потенціал та навіть називав юного футболіста «перлиною».

«Я не хочу бути несправедливим ні до кого, і я не хочу покладати надто великі надії, але можу виділити ім'я, яке часто чую, – Родріго Мора. І мова не тільки про футбол, тому що багато хто бачив, що він зірка і в нього багато талантів, але я також бачив те, що зрештою залишається таємницею для інших – його поведінка за межами поля. Він п'ятизірковий хлопець, справжня перлина. Він багато працює і я сподіваюся, що він цього не втратить. Він із сім'ї з дуже правильними принципами, тому я сподіваюся, що він збереже концентрацію, адже має колосальний талант», – заявляв Вітінья.

***

Справжнім моментом слави в поточному сезоні для Родріго Мори став виступ разом із «Порту» U-19 в Юнацькій лізі УЄФА. Там «дракони» ще на груповій стадії зустрічалися із однолітками з «Шахтаря», і у двох матчах Мора відправив у сітку воріт «гірників» три м'ячі, а його команда здобула дві впевнені перемоги – 4:1 (на виїзді) та 2:0 (вдома).

Загалом у дев'яти поєдинках Юнацької ліги УЄФА Мора забив сім м'ячів, але у півфіналі «дракони» зійшли з дистанції, програвши у серії післяматчових пенальті «Мілану», який, у свою чергу, в вирішальному поєдинку не зумів здолати «Олімпіакос».

Саме Мора разом із Аміном Чіахою з «Копенгагена» U-19 став найкращим бомбардиром Юнацької ліги УЄФА сезону-2023/24. Обидва забили по сім м'ячів, але 191-сантиметровий данець є номінальним центрфорвардом, тоді як вундеркінд «Порту» вважає за краще діяти значно глибше та не має такої вражаючої антропометрії (зріст Мори – лише 168 сантиметрів).

Примітно, що багато фахівців, які працювали із Морою на юнацькому рівні, відзначають визначну здатність цього гравця діяти на межі самопожертви. Хавбек завжди намагається віддаватися на повну, аби допомогти команді та готовий робити це навіть, коли виникають перепони.

Екс-коуч Мори у «Порту» U-15 Нуно Піментель нещодавно згадував епізод, що стався в сезоні-2021/22. Тоді Родріго міг пропустити вирішальний матч проти однолітків з «Бенфіки», оскільки в нього раптово виникли проблеми з очима і лікарі категорично виступали проти участі юного таланта в поєдинку.

«Він розплакався від думки про те, що пропустить гру. Це був якийсь нав'язливий плач, після якого він твердо сказав мені, що хоче грати й зробить для цього усе можливе. В результаті він, проконсультувавшись із медиками, одягнув окуляри, як в Едгара Давідса, і вийшов на поле. Цю жертву, цю пристрасть до гри треба вітати. У цьому виявляється його характер, навіть у юному віці», – розповідав Піментель.

Безумовно, всі ці історії, разом із ефективністю Мори на полі, вже ретельно вивчаються у скаутингових відділах багатьох топових клубів континенту. Товстосуми, ймовірно, зачекають лише одного – моменту дебюту Родріго за першу команду «Порту», аби остаточно переконатися, що здібності цього гравця значно перевищують рівень португальського дивізіону та можуть бути вкрай корисними у топ-лігах. Та й, зрештою, європейським грандам все одно доведеться почекати, оскільки угоди з неповнолітніми футболістами часто можуть викликати юридичні проблеми у майбутньому. Але вже на початку травня наступного року Морі виповниться 18, і ми можемо стати свідками одного з найбільш знакових трансферів молодих гравців у європейському футболі.

Так що запам'ятайте це ім'я – Родріго Мора, – а, за можливості, й слідкуйте за його прогресом найближчим часом із особливою ретельністю. А раптом це й справді новий Ейсебіо, Луїш Фігу чи Кріштіану Роналду?..

Оцініть матеріал
(10)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Олександр Усик – Тайсон Ф'юрі. Відео бою та нокдауну в 9-му раунді
Бокс | 19 травня 2024, 06:15 13
Олександр Усик – Тайсон Ф'юрі. Відео бою та нокдауну в 9-му раунді

В Ер-Ріяді (Саудівська Аравія) пройшло велике шоу боксу

Легендарний Леннокс Льюїс відреагував на перемогу Усика у бою з Ф'юрі
Бокс | 19 травня 2024, 07:44 4
Легендарний Леннокс Льюїс відреагував на перемогу Усика у бою з Ф'юрі

Український боксер став перший абсолютним чемпіоном хевівейту з часів Льюїса

Коментарі 0
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.