Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Іспанія
| Оновлено 04 травня 2024, 11:12
7697
1

Андрій Лунін: Скромний хлопець, який скористався шансом і всіх здивував

The Athletic – про українського голкіпера «Реала»

| Оновлено 04 травня 2024, 11:12
7697
1
Андрій Лунін: Скромний хлопець, який скористався шансом і всіх здивував
Getty Images/Global Images Ukraine. Андрій Лунін

Рік тому керівництво «Реала» розглядало можливість відходу Андрія Луніна в пошуках посилення воротарської позиції. У червні клуб думав над підписанням Давіда Сорії з «Хетафе», але вирішив не робити грошових інвестицій у цю позицію. Коли в серпні Тібо Куртуа отримав травму передньої хрестоподібної зв'язки, «Реал» без вагань орендував у «Челсі» Кепу Аррісабалагу без права викупу.

Але Аррісабалага не зміг вразити після повернення після травми, отриманої в листопаді, тоді як Лунін став одним із героїв сезону. 25-річний футболіст відмінно проявив себе в другому матчі чвертьфіналу Ліги чемпіонів проти «Манчестер Сіті», стримавши команду Пепа Гвардіоли в основний час і відбивши два пенальті в післяматчевій серії.

Такого не очікував ніхто, враховуючи, що Лунін розпочав сезон як дублер Аррісабалаги з перспективною стати третім воротарем після повернення Куртуа. Після переходу в «Реал» у 2018 році він тричі йшов в оренду, але тепер близький до укладення нового контракту до 2028 року, як повідомив The Athletic у середу.

Українець майже не посміхався в післяматчевих інтерв'ю після гри з «Сіті», що говорить про його жорсткий характер.

То хто ж такий Лунін? І що чекає на нього в майбутньому після того, як він так блискуче замінив Куртуа?

Лунін народився в сім'ї батька-банкіра і матері, яка працювала держслужбовцем, і виріс у Краснограді, місті з населенням близько 20 000 осіб на сході України.

Він почав грати у футзал і був там успішний як нападник. Його першою футболкою була майка ікони мадридського «Реала» Кріштіану Роналду, і тільки у вісім років він почав грати на позиції воротаря в Харкові, другому за величиною місті України на північному сході країни. Його новим кумиром став Ікер Касільяс.

Лунін пройшов проби в трьох різних командах – донецькому «Шахтарі» і харківському «Металісті», а також у футбольній школі в Харкові. Він вибрав «Металіст», де жив і займався в академії з 12 до 18 років.

Звідти у 2016 році Лунін перейшов до «Дніпра», а роком пізніше – до луганської «Зорі». Одного разу після тренування у 2018 році він дізнався, що «Реал» хоче підписати його. Близькі до Андрія люди, які, як і всі, про кого йдеться в цій статті, попросили зберегти анонімність, кажуть, що він відчував суміш щастя і запаморочення. Він розумів масштаб майбутнього виклику.

До нього проявляли інтерес інші команди, але він сказав своєму клубу, що хоче перейти тільки в «Реал». Угоду було укладено швидко, за 8,5 млн євро плюс близько 4 млн євро як бонуси, і Лунін підписав контракт до 2024 року.


Getty Images/Global Images Ukraine. Андрій Лунін

Прихід Луніна, як і багатьох інших молодих гравців у «Реал», був результатом роботи головного скаута команди Хуні Калафата і його співробітників. Калафат, який має бразильсько-іспанське громадянство, допоміг «Реалу» останніми роками підписати таких південноамериканських талантів, як Вінісіус Жуніор, Родріго і Федеріко Вальверде. Він також був одним із ключових прихильників трансферу Луніна. Він завжди був упевнений у потенціалі українця і вважав, що той заслуговує на шанс стати першим номером після травми Куртуа в серпні.

Лунін отримав можливість зустрітися з президентом «Реала» Флорентіно Пересом під час свого першого візиту до столиці Іспанії у 2018 році. Близькі до воротаря люди кажуть, що Перес справив на нього велике враження, змусивши відчути себе його сином.

Ці джерела описують Луніна як спокійну людину, яка рідко посміхається. Але на тренувальній базі «Реала» Вальдебебас завжди говорили, що він скромний, ввічливий, працьовитий і методичний – іноді навіть занадто.

Одним із перших прикладів цього стало його рішення виступити іспанською мовою на презентації в Мадриді в липні 2018 року, незважаючи на незнання мови. Він годинами репетирував по пам'яті промову, в якій дякував «Реалу» за «надану мені можливість здійснити мрію» і говорив, що підписує контракт із «найкращим клубом у світі».

Але його перспективи стати гравцем основи були туманними. На момент переходу Луніна Кейлор Навас був основним воротарем команди Зінедіна Зідана, який допоміг «Реалу» виграти три Ліги чемпіонів поспіль. Куртуа також перейшов із «Челсі» того літа, будучи визнаним найкращим воротарем чемпіонату світу 2018 року в складі збірної Бельгії.

Мадридці відправили Луніна в оренду в «Леганес», клуб на околиці міста, який на той час виступав у Ла Лізі. Там він був другим номером і повернувся на «Бернабеу» влітку 2019 року, очікуючи, що Навас піде. Але костариканець залишався на своєму місці до вересня, коли він перейшов до «ПСЖ», а Альфонс Ареола вирушив у зворотному напрямку на правах оренди як дублер Куртуа. На той час Лунін уже перейшов до іншого клубу Ла Ліги, «Вальядолід».

Там він також не добився успіху: він був дублером Жорді Масіпа, і його оренда була перервана в січні після всього двох виходів на поле в Копа дель Рей. Друга половина сезону в «Ов'єдо» виявилася більш плідною, оскільки він допоміг команді втриматися на 15-му місці з шістьма матчами «на нуль».

Проте в Луніна залишилися приємні спогади про вальядолідський «Естадіо Хосе Соррілья» – саме тут у 2019 році він освідчився своїй тодішній дівчині Анастасії. Пара одружилася в березні 2021 року. Декого вразила порівняно скромна церемонія.

Анастасія часто потрапляє в заголовки газет в Іспанії. Кілька разів вона писала в соціальних мережах або давала інтерв'ю, попереджаючи, що Лунін буде шукати інше місце, якщо й далі сидітиме на лавці запасних у Мадриді. У лютому вона заявила на YouTube, що Куртуа буде «важко повернутися після травми і зайняти місце в основі», якщо її чоловік продовжить грати.

Лунін завжди залишався терплячим і наполягав на тому, щоб залишитися в «Реалі», навіть коли йому не довіряли місце в основі. Того літа його контракт був продовжений ще на один сезон до 2025 року, але про це не було оголошено публічно, і стало відомо тільки у 2024 році. Водночас він став клієнтом агентства Жорже Мендеша Gestifute. До цього його агентом був його батько.

Лунін вважає, що ці три оренди зробили його кращим і психологічно сильнішим, що стало ключем до його повернення в Мадрид. У цей час його також підтримував тренер збірної України і легендарний нападник Андрій Шевченко, який викликав його 29 разів у період з 2017 по 2020 рік, сумарно він зіграв шість матчів у той період.

У липні 2020 року «Реал» повідомив Луніну, що він гратиме у складі команди наступного сезону як запасний воротар, оскільки не хотів знову брати Ареола в оренду або підписувати іншого воротаря. Але він не припав до душі у збірній України, і наступник Шевченка Олександр Петраков не став викликати його у 2021-2022 роках.

З моменту вторгнення росії в лютому 2022 року Лунін активно демонстрував свою підтримку рідній країні як на публіці, так і в приватному порядку. Він постійно інформував про ситуацію, жертвував гроші на військові потреби і брав участь в ініціативах зі збору та відправлення туди продовольства і вантажів.

Мадрид також допомагав Андрію під час конфлікту, надаючи моральну і матеріально-технічну підтримку, щоб допомогти його родичам, які все ще перебувають в Україні. У перший день війни Перес особисто приїхав до нього на тренувальну базу клубу у Вальдебебас, щоб поговорити з ним.

Лунін допоміг Україні кваліфікуватися на чемпіонат Європи цього літа і зіграв у півфіналі та фіналі плей-оф проти Боснії та Герцеговини та Ісландії в березні – це його 10-та та 11-та ігри за збірну.


Getty Images/Global Images Ukraine. Андрій Лунін

«Єдина проблема – це війна в моїй країні», – сказав він після перемоги «Реала» в серії пенальті над «Сіті». «Нелегко ходити на тренування щодня, коли приходять жахливі новини. Є моя сім'я, мої друзі, всі мої люди, моє місто, моя школа. Я намагаюся допомогти».

У цьому сезоні він майже не помиляється, зігравши 29 матчів – більше, ніж за три попередні сезони в «Реалі» до цього. Але спочатку він був розчарований ротацією Карло Анчелотті між ним і Аррісабалагою. Він відчував брак спілкування з боку тренерського штабу, і вони з Кепою часто дізнавалися про те, кого вибрав Анчелотті, з того, що тренер говорив у пресі.

Помилки Аррісабалаги в матчах, які він починав в основі, дали змогу Луніну скористатися перевагою і стати безперечним першим вибором «Реала» з середини січня. У 29 матчах він пропустив 27 голів і 12 разів відстояв «на нуль». У березні клуб почав переговори з його агентом про продовження контракту.

Анчелотті все ще вважає, що Луніну є куди вдосконалюватися, особливо в плані гри в повітрі і роботи ніг. Але і він, і його асистенти цінують професіоналізм, стійкість і зростання воротаря, яке вони пов'язують з тим, що він позбувся тиску, пов'язаного з життям у тіні Куртуа. У роздягальні він найближчий до молодих гравців, таких як Браїм Діас, Вальверде і літнього новачка Франа Гарсії.

Незважаючи на його прогрес, усі у Вальдебебас очікують, що Куртуа повернеться на пост основного воротаря «Реала», щойно повністю відновиться. Бельгієць залишився на лавці запасних у першому матчі півфіналу Ліги чемпіонів проти «Баварії» у вівторок після травми меніска, отриманої під час відновлення від розриву хрестоподібної зв’язки. Він може зіграти в потенційно вирішальному матчі Ла Ліги проти «Кадіса» в суботу, хоча остаточний вибір ще не зроблено.

Але поки що Лунін є героєм моменту – на подив майже всіх.

Маріо Кортехана, The Athletic

Переклад і адаптація – Олег Дідух

Оцініть матеріал
(35)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Джерело: Полісся підпише гравця молодіжної збірної Грузії
Футбол | 21 травня 2024, 14:33 0
Джерело: Полісся підпише гравця молодіжної збірної Грузії

Гіоргі Майсурадзе залишить «Динамо» Тбілісі

Джерело: екстренер Шахтаря очолить Ювентус
Футбол | 21 травня 2024, 08:27 24
Джерело: екстренер Шахтаря очолить Ювентус

Туринський клуб запросить до себе Роберто Де Дзербі

Коментарі 1
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
Умник
Вот це вогонь стаття. Дякую